Jump to content

На ломачу с поповима

Оцени ову тему

Препоручена порука

• Одговори 244
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Postoji ideja,ili je postojala,da svestenici potpuno budu nezavisni od parohijana,ali i od drzave(u uzem smislu).To je da svaki svestenik ima jednostavno neki drugi posao,da bude lekar,profesor,pedagog,socijalni radnik,advokat,racunovodja,u zavisnosti od obrazovanja koje bi dodatno imao,uporedno sa teoloskim,a da praznicima samo sluzi liturgije i ispunjava ostale adm. obaveze,koje priznacete,nisu velike ko zna koliko.Time bi se resila dva pitanja,finansijsko i ono mnogo bitnije,pitanje ljubavi prema Bogu.Deo od ovoga principa/ideje vec polako funkcionise na Zapadu.Mozda jednog dana,ko zna.... greengrin

Не може један слуга два господара служити...

Не може човек потпуно да се бави са 2 позива равноправно, један мора запоставити. Нпр. да еј рачуновођа мора да изабере да ли ће ићи у цркву или у канцеларију, хоће ли светити водице или проверавати рачуне. Још ако ради код приватника, онда енма пуно врдања. А ми имамо доста дана осим недеље кад треба служити Литургију, а и друга богослужења.

Све ме ово подсећа на оно совјетско о раднику који ради у челичану, кад дође кући после ручка свира мало клавир, увече иде на литерарни кружок где чита своје песме...... dancedance

Подели на овим сајтовима

А зашто онда није "прошла" иницијатива од пре неку годину да свештеници примају плату?

Подели на овим сајтовима

Још нису пронашли фонд из кога би се та плата исплаћивала drlove

Видиш да се не може скупити новац за лечење свештениак, него су морали да узму позајмицу, а да неко да плату свим свештеницима СПЦ у Србији ? Држава не може , јер има превише корисника, а Патријаршија не даје плате ни професорима у богословијама редовно, а камо ли оволиким свештеницима, јер су лепо написали на крају Устава из 1947. да ће свештеници почети да примају плате кад се за то стекну услови. До тада могу да дају епархије, Црквене општине.

Додуше у Војводини где ЦО имају земљу и локале свештеници имају плате, дечији додатак.

Подели на овим сајтовима

Још нису пронашли фонд из кога би се та плата исплаћивала drlove

Видиш да се не може скупити новац за лечење свештениак, него су морали да узму позајмицу, а да неко да плату свим свештеницима СПЦ у Србији ? Држава не може , јер има превише корисника, а Патријаршија не даје плате ни професорима у богословијама редовно, а камо ли оволиким свештеницима, јер су лепо написали на крају Устава из 1947. да ће свештеници почети да примају плате кад се за то стекну услови. До тада могу да дају епархије, Црквене општине.

Додуше у Војводини где ЦО имају земљу и локале свештеници имају плате, дечији додатак.

Хвала на одговору... Ово питање сам својевремено поставио и на некој другој теми, јер сам чуо својевремено да је Радомир Наумов, док је био министар вера у Влади Војислава Коштунице, припремао предлог Закона који би то регулисао, где би свештеници били "проглашени" државним службеницима и где би примали плате према стажу и школској спреми, али од тога, очито није било ништа... 

Подели на овим сајтовима

Не треба да раде други посао, свештеник (би требало да) има довољно обавеза и овако. Плату би требало да примају од својих парохијана, они су њихове "муштерије".

А дали сте ми идеју за још једну скандалозну тему. Вежите се... :)

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Interesantno mi je što i sam razgovor na ovu temu neki doživljavaju kao napad i uvredu.Ne razumem zašto?I kao da bi najrađe da se o tome uopšte ne razgovara već da se ćuti ( ono u fazonu gledaj sebe i svoje grehe šta te briga za tuđe, ćuti, trpi jer to je pravoslavno i obavezno gledaj u pod kao da ništa ne vidiš) i još isčuđavanje o čemu mi ovde uopšte i pričamo,odkud nam prava.A sve je počelo klipom I.I.koji je opet neke uvredio i napao,a opet ne znam zbog čega jer bio I.I.zlonameran ili ne on je samo iskarikirao jedno dosta realno stanje u crkvi.Mislim da čak treba da mu se duboko zahvalimo na tome, naravno prvi uslov je da se ne vređamo-Što reče Dejan ( cloudking-ov potpis : Uvredljivost je znak povećanog ega ;)  ).

“There are four questions of value in life... What is sacred? Of what is the spirit made? What is worth living for, and what is worth dying for? The answer to each is the same. Only love.”
Подели на овим сајтовима

А дали сте ми идеју за још једну скандалозну тему. Вежите се... :)

Da nema ta ideja veze sa tim da bi svako trebalo da dobija platu samo od onih koji bi koristili njegove usluge?  greengrin

The only normal people you know are the ones you don’t know very well.

Подели на овим сајтовима

Da nema ta ideja veze sa tim da bi svako trebalo da dobija platu samo od onih koji bi koristili njegove usluge?  greengrin

Ма не, сад прелазимо на веронауку - Лекција број 13: Финансије у СПЦ

https://www.pouke.org/forum/topic/27271-%D1%86%D1%80%D0%BA%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D0%B5-%D1%84%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%B8%D1%98%D0%B5/

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Када у претрагу "Блица" укуцате СПЦ добијете следеће наслове, тј. СТАВОВЕ који после идентичним склопом релченице чујете од људи који верују новинама

http://www.blic.rs/pretraga

Курир

ћирилицом СПЦ нема ниједан чланак

латиницом

БРУКА! СРАМОТА! 

http://www.kurir-info.rs/sramota-crkva-nece-da-sudi-perverznom-kacavendi-clanak-805513

Телеграф

(четри дела ко је све данас владика СПЦ)

http://www.telegraf.rs/?s=%D0%A1%D0%9F%D0%A6

Итд

Па погледајте наслове и видећете сами одакле вам "ваше" мишљење.

Не кажем ја да је у СПЦ све супер, не може бити јер смо сви људи, али атмосфера да ту нешто смрди и да су сви лоши се креира оваквим насловима. Даљи текстови су чак и небитни.

Посебно обратите пажњу на "објективно" извештавање које удара на емоције као бабе на пијаци...Брука! Срамота! да...објективно...

Подели на овим сајтовима

Hoćeš da kažeš da nama koji se sa nekim naslovima slažemo u medijima o crkvi, mediji kreiraju mišljenje?Znaš kako način na koji pojedini mediji prezentuju svoje mišljenje je pretenciozan, nabuban,često su reči neprikladne i uvredljive, ali gde ima dima ima i vatre, to ne znači da ti mediji nisu generalno u pravu.To samo znači da im NAMERE nisu baš najbolje i NAČIN na koji govore je namerno ponižavajući i pljuvački.Ali to prodaje novine,uzmeš jednu istinu, napumpaš je, popljuješ, izvređaš i onda je serviraš.Ali opet kad očistiš od svega toga, ostane ipak da tu nešto ima i to što ima bode oči i para uši.

Ne shvatam pojedini se ponašaju kao da u crkvi nije bilo silnih i veoma ozbiljnih problema čak takvih koji su ravni skandalu a koji su DIREKTNA posledica ovoga o čemu je Zvonko najbolje pisao,samog stanja duha u crkvi,koji po mom mišljenju poprima duh ovog sveta i čak i to ne bi bio problema kada bi oni koji su najviše doprineli tome prvo shvatili šta rade pa onda i krenuli da to menjaju.

“There are four questions of value in life... What is sacred? Of what is the spirit made? What is worth living for, and what is worth dying for? The answer to each is the same. Only love.”
Подели на овим сајтовима

A sve je počelo klipom I.I.koji je opet neke uvredio i napao,a opet ne znam zbog čega jer bio I.I.zlonameran ili ne on je samo iskarikirao jedno dosta realno stanje u crkvi.Mislim da čak treba da mu se duboko zahvalimo na tome, naravno prvi uslov je da se ne vređamo-Što reče Dejan ( cloudking-ov potpis : Uvredljivost je znak povećanog ega ;)  ).

Кад помињеш поново Ивановићев клип, да поновим мало јасније, зашто сам к'о куче, кад се приближавају лопови нашој Кући, залајао?

Ко је Србин и српскога рода тај зна да је наша Кућа (читај: СПЦ), утемељена, грађена и да се развијала на Косову и Метохији... (Метохија је црквени посед).

А онда су дошли Турци и прекинули нас у расту (ка Христовим висинама...) и поприлично нас уназадили, али Богу хвала, нису у томе у потпуности успели, захваљујући нашој Кући и непоколебљивој вери у Христа Бога!

Е, сви добро знамо, први се том назадлуку (читај: турском башибозлуку) супроставио: СВЕТИ кнез Лазар, и народ је ту кнежеву жртву и Косовски Завет, из песме у песму, са уста на уста, из срца у срце, преносио све док нам Бог није подарио Карађорђа, кад се наш двоглави орао поново винуо у небо, на дивним крилима вере и културе.

И сад те ја питам, ко је први поменут у том ткз. (не)злонамерном ИИ клипу?

Кнез Лазар и Карађође, нараФска ствар... и онда су лопови светог Кнеза Лазара измешали са неким грешним поповима и епископима, аутомобилима, натрунили свега и свачега, ђаволски помешали истину и лажи и бацили коску међу верне... не би ли се како куче, уместо да лаје, до'ватило коске и ево, докле догурасмо...

Наравно, српски КОСОВСКИ завет нимало не одговара Америма и евРОПСКОЈ комуни, нити њиховим испоставама на Балкану, а још мање њиховим компанијама које данас праве планетарни мравињак потрошачког и уживачког друштва... циљ је да буде све обезличено, и појединац и нација, и уместо ПРАВЕ и ЈЕДИНЕ Цркве, ничу и тек ће ницати лажне цркве које ће кадити новим идолима... понајвише његовом величанству Новцу...

Зар нису најсликовитији и најтрагичнији пример тога, садашњи новоЕвропски мрав-СКОЈевци, а некада љути непријатељи: Дачи и Тачи!

"Господ је неизрециво милосрдан, али нам се даје у мери у којој смо ми, надарени неограниченом слободом, спремни да Га примимо"

Архимандрит Софроније

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...