Jump to content

Небулозе са антицрквених сајтова

Оцени ову тему


Препоручена порука

Блиц помиње борбу ЖРУ-а против антицрквених сајтова ! :)

Поприште борбе верника Српске православне цркве у последњих неколико месеци постао је интернет. С једне стране су „верници“ који себе сматрају јединим исправним, шаљу поруке мржње према свему другачијем и прогласили су се следбеницима владике Артемија. Њима, с друге стране, су они који на форумима пишу о љубави и хришћанским темама, покушавајући да демаскирају неистине о СПЦ које се појављују на „супарничким“ сајтовима. Појава на први поглед једноставна, то заправо уопште није.

Фотомонтаже у којима се приказују патријарх српски Иринеј и владика Теодосије

На интернету је практично зачета виртуелна паралелна „црква“ и раскол, који се последњих недеља полако и конкретизује кроз понашање појединих монаха. Тренутно има неколико форума који се могу поделити у две групе: антицрквене и црквене. Антицрквени форуми раде без дозволе Цркве и надлежних епископа, а црквени су „верујем.орг“ који ради по благослову Патријаршије или „живе речи утехе“ по благослову владике шумадијског Јована.  greengrin

На антицрквеним форумима иако то можда чудно звучи учесници су они који себе сматрају јединим исправним православцима, а према свима који не мисле исто као и они осећају презир који се огледа чак и у разноразним клетвама, потпуно непримереним православљу. На овим форумима подмећу се и неистините приче о појединим владикама, а у последње време главна мета и увредљиви наводи су о патријарху српском Иринеју који је почео да обнавља Цркву. Међу наводима, од којих је добар део непримерен за објављивање, су и они у којима се поједини, у свету уважени црквени великодостојници, називају убицама. Главни модератори ових форума су непознати, а учесници анонимни. Међутим, сви они величају владику Артемија, њему се чак пишу песме у десетерцима.

У Патријаршији за “Блиц” кажу да је хришћанство засновано на личности и одговорности.

- Ови сајтови који су сви одреда постали јавна гласила “јединог непогрешивог, јединог српског и православног владике” су заснована управо на анонимности и неодговорности. Без имена шире се сулуде идеје, лажи па може се рећи и веома болесне слике – кажу у Патријаршији. До сада се владика Артемије и поред захтева Цркве није оградио од сајтова. Такође у СПЦ се спекулише и са неколико имена монаха, блиских Артемију, који активно учествују на форумима и вређају.

Према сазнањима „Блица“ у Епархији рашко-призренској на једном од компјутера пронађени су и-мејлови који указују да је материјал за интернет прослеђиван брату рашчињеног најближег сарадника владике Артемија Симеона - Дејана Виловског. Међутим, додатни проблем је и чињеница да приче са антицрквених сајтова не завршавају само у виртуелној стварности већ се штампају и леци и деле неупућенима.

Раније на форумима који раде по благослову Цркве учесници нису толико обраћали пажњу на садржај антицрквених сајтова. У последње време посебно је активна одбрана СПЦ и вредности хришћанства. На овим сајтовима учесници су махом млади и студенти теологије који покушавају да демаскирају наводе на, како кажу, секташким сајтовима. На сајтовима који имају дозволу Цркве не шире се увреде већ и ако се учесници баве животом СПЦ онда је реч о зрелој и одговорној критици појединих дешавања.

У СПЦ кажу да се ради о поплави лажи и разним антицрквеним активностима, па су се поједине владике у међувремену оглашавале, попут владике Атанасија Јевтића. А табак је пресавио парох подгорички отац Велибор Џомић, аутор многобројих књига и на интернету отворио блог велиборџомиц.блогспот.цом. Џомић за „Блиц“ каже да је његов блог одговор на ситуацију у којој се ширење мржње уздиже изнад поста и молитве.

- Толико је неистина објављено о Синоду и Сабору у циљу да јавност стекне погрешан утисак о Српској цркви да своје одлуке доноси под утицајем Бајдена и других политичара. Блог је један мој лични одговор на бескрупулозну кампању анонимних сајтова – каже отац Велибор. Он додаје да данас чак и када је о Цркви реч слободно се може говорити о употреби и злоупотреби интернета.

- Имамо и злоупотребу интернета у анти-црквене сврхе. То је новост коју до пре неку годину сигурно нико није могао да предвиди. Фанатизовани и острашћени, а духовно и црквено неутврђени људи са наших простора у страним земљама за пар десетина долара региструју интернет сајтове и делују ширећи омразу на епископе, свештенике и монаштво. Они вешто измичу земаљској и црквено-судској одговорности за увреде и клевете, али заборављају да то Бог види и да ће Богу морати да дају одговор – каже отац Велибор.

Иако је, како каже, активност Цркве и на интернету важна, Џомић додаје да се „не сме наравно, постати робом информационих технологија и не сме се стећи утисак да је интернет довољан или, не дај Боже, важнији од поста, молитве, литургије и причешћа“.

- Јерархија се верницима обраћала проповедима, али и коришћењем техничких средстава. Посланице Светих Апостола су у времену опште неписмености представљале најмодернији израз комуникације тога времена. Данас смо, након голуба писмоноша, поште, телеграма, књига, новина, телекса и телефакса, стигли и до интернета. Црква својим верницима, пре свега, проповеда и сведочи Јеванђеље, али и утврђује верне у црквеној заједници. У том смислу су информисање и комуникација од велике важности. У општој брзини времена у коме живимо технологије нам помажу да као пастири појачамо свој труд у бризи за људском душом - истиче отац Велибор.

извор

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • Гости
Guest свештеник Иван

Да, видео сам овај текст. Не слажем се да смо у било којем рату. Напротив. Трудимо се да арументовано покажемо да  Црква није ништа друго до евхаристијска заједница окупљена око свога Епископа ( не политичка странка, нека традиционална организација...), жива, динамична, конкретна и због тога на форуму  greengrin не дозвољавамо вређање било кога Епископа, свештеника, лаика. Наравно, то значи да ћемо се увек ослонити на ставове наше Цркве и ни по коју цену нећемо од тога одступити схватајући да ако смо у Цркви ми смо на броду који нас води ка нашој луци- Царству небеском, па ма које буре ударале о Цркву. На нашем форуму НИГДЕ није вређан нити један Епископ. Сви добро знају да су опомене или банове добили људи који то упорно чине. Но, не слажем се да смо у икаквом рату. То није смисао нашег постојања. Смисао постојања овог форума је да колико-толико створи црквену свест код људи који су жедни и гладни Бога. Зато и назив форума Живе Речи Утехе.

Због тога, на форум су сви, баш сви добродошли.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Имам утисак да овим медијумима одговара да има некаквог "рата" , вероватно је дефицит фарме узроковао овако сензационалистички наслов на том медијуму именом БЛИЦ.

Али интернет није поприште никаквог рата , јер у рату има сукоба , овде је то једноставно немогуће , јер сваки сајт патриотски чува своју територију простим операцијама као што су "обриши пост", "бануј корисника" и сл.

Тако да је рат неизводљив.

То би могло када би уредништво са ихтуса и одавде рецимо се нашло на сербиан кафеу па тамо се препуцавали.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

На жалост, теоретичари завера који BLITZ већ увелико сматрају "глобалистичким гласилом" у овом, суштински коректном тексту (осим, по обичају глупог и незналичко-сензационалистички скрпљеног наслова) само ће видети додатну потврду "праведности" своје борбе.

Што се тиче новинарке, да је судити по презимену, можда би (барем апофоно) пре могла да буде рођака владике Атанација?  0110_hahaha 0110_hahaha 0110_hahaha smej.gif smej.gif :cheesy: 0405_feel

Natus est Dei Filius, non pudet, quia pudendum est; et mortuus est Dei Filius, prorsus credibile est, quia ineptum est; et sepultus resurrexit, certum est, quia impossibile.

(De Carne Christi V, 4)

http://www.tertullian.org/library.htm

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • Гости
Guest ага пије млеко

опасни су другосрбијанци увек намиришу сензацију и зло

мис'иш, на Србију круга двојке ?   igranjeupesku

Link to comment
Подели на овим сајтовима

опасни су другосрбијанци увек намиришу сензацију и зло

Procitajte komentare Постављена слика

http://www.facebook....jovan.cakareski

Love the life you live. Live the life you love. Bob Marley...

Административно уређење Цркава по националном кључу је тумор на телу Православља - Александар

Поштујмо, господо, и Ничеа и Достојевског, поштујмо једнога као пророка Запада, а другога као пророка Истока, поштујмо их због њиховог генија и због њихове племићске искрености и смелости, поштујмо их обојицу - но у одсудном тренутку станимо уз Достојевског!

Link to comment
Подели на овим сајтовима

опасни су другосрбијанци увек намиришу сензацију и зло

мис'иш, на Србију круга двојке ?   bighugbighug

Хеј, и ја сам из круга двојке...  :angry: bicycle_2.gif' class='bbc_emoticon' alt=':bicycle_2:' /> starece

0110_hahaha 0110_hahaha 0110_hahaha smej.gif smej.gif smej.gif

Natus est Dei Filius, non pudet, quia pudendum est; et mortuus est Dei Filius, prorsus credibile est, quia ineptum est; et sepultus resurrexit, certum est, quia impossibile.

(De Carne Christi V, 4)

http://www.tertullian.org/library.htm

Link to comment
Подели на овим сајтовима

опасни су другосрбијанци увек намиришу сензацију и зло

Procitajte komentare Постављена слика

А коментаре да не спомињем.Откад то постоји православни атеиста. bighugbighug :bicycle_2:

Domine, adiuva incredulitatem meam!

Link to comment
Подели на овим сајтовима

А коментаре да не спомињем.Откад то постоји православни атеиста. bighugbighug :bicycle_2:

Извини брате Петре, али, заправо постоји. Онај ко је рођен у православној породици и има то порекло, али није верник. Ово би, поготово важило за оне који су били крштени. Наравно ово је формалистичко а не онтолошко гледиште, али је уједно и врло озбиљна тврдња код људи из тзв. "грађанске опције..."  0110_hahaha

Natus est Dei Filius, non pudet, quia pudendum est; et mortuus est Dei Filius, prorsus credibile est, quia ineptum est; et sepultus resurrexit, certum est, quia impossibile.

(De Carne Christi V, 4)

http://www.tertullian.org/library.htm

Link to comment
Подели на овим сајтовима

опасни су другосрбијанци увек намиришу сензацију и зло

мис'иш, на Србију круга двојке ?   dobar decko

Да , двојкаши који не контају да постоји Србија изван круга двојке.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Чланови који сада читају   0 чланова

    • Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
×
×
  • Креирај ново...