Jump to content

Капитализам или комунизам?

Оцени ову тему

Капитализам или комунизам  

38 члановâ је гласало

1. 1. Шта је праведније?

• Капитализам
      18
    • Комунизам
      5
    • Не знам
      2
    • Ни једно ни друго
      13

Препоручена порука

Шта значи "nexus"? Живех у убеђењу да је ту реч измисио google.

Fiction, film, and gaming[edit] Music[edit] Albums[edit] Groups[edit]
  • Nexus (Argentine band), a progressive rock band from Argentina
  • Nexus (ensemble), a Toronto-based percussion ensemble that performs jazz, world music, and western avantgarde music
  • Nexus (Estonian band), an Estonian pop band formed in 2003 which split up in 2006
  • Nexus (Greek band), a Greek industrial rock band formed by vocalist/keyboardist Mike Pougounas
  • Nexus Music, a Danish record label that was founded in 2002
  • Nexus 21, a British techno duo formed in 1989 by Mark Archer and Chris Peat
Songs[edit] Publishing[edit]
  • Nexus (magazine), a bi-monthly alternative news magazine
  • Nexus (student magazine), the weekly students' magazine of the Waikato Students Union at the University of Waikato, New Zealand
  • Daily Nexus, the university newspaper for the campus of the University of California, Santa Barbara (UCSB)
Science[edit]
  • 2C-B (or Nexus), a psychedelic drug of the 2C family
  • Gap junction (or nexus), a specialized intercellular connection between a multitude of animal cell-types
  • NEXUS (rocket), a reusable rocket concept design created in the 1960s
Technology[edit] Transport[edit] Other[edit] See also[edit]

Подели на овим сајтовима

Добро, а зашто се онда толико посветити послу, а не породици рецимо. Шта ми вреди сво то богатство када ће ми деца сутра постати лоша?

То је лична одлука. Свако може да се посвети послу, породици или нечем трећем, у складу са својим жељама.

Слободно друштво (тј. "капитализам") је управо то - да свако има слободу да живи како жели.

Мотивација? Може бити мотивација за напредак човечанству, за добробит других. Паре си ионако потребне за основне потребе, храну, одећу, па ако остане за неки луксуз типа путовања у страну земљу, куповина аутомобила или нечег другог.

Причали смо о ситуацији коју си поменуо - "гарантовану плату 40000". Ствар је у томе да људи у таквој ситуацији неће радити јер немају због чега да раде. Није то нека "људска мана" или "грех", већ један од основних закона економије.

Да ли се боље живело сада или у доба комунизма? Свако ће ти рећи да је тада било боље.

Живело се боље у односу на шта? Ако упоредимо живот у Југославији (или СССР-у итд.) у то доба са животом у западним (капиталистичким) државама - био је много гори.

Ово што ми сада имамо у Србији и није капитализам, већ само још једна варијанта дивљег социјализма.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

"Ни једно ни друго"

Него златна средина између два екстрема. ;)

Од када је идеја да људи живе слободно, како желе, да задрже плодове свог рада, да нема присиле и отимачине "екстрем"!?"#$&%

Није ми јасно стварно...

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

да задрже плодове свог рада

Плодове њиховог рада конзумира и онај ко их није зарадио, били да је капиталиста (капитализам) или држава (тоталитарни комунизам). Ни у једном систему их радник не задржава скроз.

да нема присиле и отимачине

Има и у једном и у другом присиле и отимачине. До скора је у капитализму то било прикривено нереалним вештачким стандардом, због постојања конкуренције - комунизма, али када је комунизам пао капитализам почиње да показује своје зло лице. Код нас (у Србији) га никада није ни крио.

Зар заборављамо да је корен свих зала у свету среброљубље. А капитализам почива на њему. Што значи да своје сокове црпи из тог грешног нагона. А "дрво које своје сокове црпи из адског бездана не може давати здрава плода".

Подели на овим сајтовима

Шта значи "nexus"? Живех у убеђењу да је ту реч измисио google.

nex·us  (nebreve.gifkprime.gifsschwa.gifs)

n. pl. nexus or nex·us·es
1. A means of connection; a link or tie: "this nexus between New York's . . . real-estate investors and its . . . politicians" (Wall Street Journal).
2. A connected series or group.
3. The core or center: "The real nexus of the money culture [was] Wall Street" (Bill Barol).
[Latin, from past participle of nectere, to bind; see ned- in Indo-European roots.]

http://www.thefreedictionary.com/nexus

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

Плодове њиховог рада конзумира и онај ко их није зарадио, били да је капиталиста (капитализам) или држава (тоталитарни комунизам). Ни у једном систему их радник не задржава скроз.

Није тачно. Плодови рада се у капитализму деле добровољно, по договору, у складу са свачијим доприносом. Ако ти уложиш милион долара у фабрику, маркетинг, машине и све остало што је потребно, а онда се ја ту запослим и притискам дугме на машини - да ли ту сви производи припадају мени?

Ту се јасно виде марксистичке небулозе и површност.

Има и у једном и у другом присиле и отимачине. До скора је у капитализму то било прикривено нереалним вештачким стандардом, због постојања конкуренције - комунизма, али када је комунизам пао капитализам почиње да показује своје зло лице. Код нас (у Србији) га никада није ни крио.

Зар заборављамо да је корен свих зала у свету среброљубље. А капитализам почива на њему. Што значи да своје сокове црпи из тог грешног нагона. А "дрво које своје сокове црпи из адског бездана не може давати здрава плода".

У слободном друштву нема присиле и отимачине. Ово о "нереалном вештачком стандарду", "злом лицу" итд. вероватно не вреди коментарисати. Бесмислице. У Србији никада није ни био капитализам да би "показао своје зло лице". Ово је само још једна врста социјализма, она дивљачка.

Среброљубље је лични проблем као и свака страст, није економски. Слободно друштво врло једноставно решава тај проблем - ако волиш паре, мораш за њих да радиш. Не можеш да их отимаш силом и слично. А капитализам не почива на страсти "среброљубља", већ на жељи људи да унапреде услове живота и стварају. Страсти и слабости карактера у томе само сметају, јер је за то потребно велико пожртвовање и дисциплина.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Vrazija uredjenja su to....i kapitalizam i komunizam.Bibljija jasno ukazuje na Monarhizam,i kao na Cara(Bozijeg pomaznika).

A mi Hriscani znamo da je nas jedni Car Gospod,al radi onih malovernih Gospod "udovoljava" ljudima,da imaju svoje "vodje" i medju ljudima.Svako uredjenje gde nema Booga,kad tad iznese prljav ves i ogroman racun.

Verujem Gospode, pomozi mome neverju (Mk 9, 24).očisti me od tajnih(grehova),i od voljnih sačuvaj slugu Svoga (Ps. 19;12-13)

Подели на овим сајтовима

Није тачно. Плодови рада се у капитализму деле добровољно, по договору, у складу са свачијим доприносом. Ако ти уложиш милион долара у фабрику, маркетинг, машине и све остало што је потребно, а онда се ја ту запослим и притискам дугме на машини - да ли ту сви производи припадају мени?

Ту се јасно виде марксистичке небулозе и ...

Samo jos da taj milion bude licno tvoj a ne jedan od onih 30 koje je Miskovic uzeo iz banke. U tom slucaju se deli ovako kako ti kazes. U slucaju da je taj milion u stvari stedni ulog onog radnika koji pritiska dugme onda mozes kapitalizam da okacis macku o rep i onda se zarada deli onako kako je i onaj uzeo pare iz banke. Koliko je on pitao stedisu da li se slaze toliko sada i radnik pita "kapitalistu" da li se slaze sa novom raspodelom zarade ...

Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! 

Подели на овим сајтовима

Vrazija uredjenja su to....i kapitalizam i komunizam.Bibljija jasno ukazuje na Monarhizam,i kao na Cara(Bozijeg pomaznika).

A mi Hriscani znamo da je nas jedni Car Gospod,al radi onih malovernih Gospod "udovoljava" ljudima,da imaju svoje "vodje" i medju ljudima.Svako uredjenje gde nema Booga,kad tad iznese prljav ves i ogroman racun.

Вараш се, Библија је изразито против монархије и царева:

А кад Самуило остаре, постави синове своје за судије Израиљу. А име сину његовом првенцу беше Јоило, а другом Авија, и суђаху у Вирсавеји. Али синови његови не хођаху путевима његовим, него ударише за добитком, и примаху поклоне и извртаху правду. Тада се скупише све старешине Израиљеве и дођоше к Самуилу у Раму. И рекоше му: Ето, ти си остарео, а синови твоји не ходе твојим путевима: зато постави нам цара да нам суди, као што је у свих народа.

Али Самуилу не би по вољи што рекоше: Дај нам цара да нам суди. И Самуило се помоли Господу. А Господ рече Самуилу: Послушај глас народни у свему што ти говоре; јер не одбацише тебе него мене одбацише да не царујем над њима. Како чинише од оног дана кад их изведох из Мисира до данас, и оставише ме и служише другим боговима, по свим тим делима чине и теби. Зато сада послушај глас њихов; али им добро засведочи и кажи начин којим ће цар царовати над њима.

И каза Самуило све речи Господње народу који искаше од њега цара; И рече: Ово ће бити начин којим ће цар царовати над вама: синове ваше узимаће и метати их на кола своја и међу коњике своје, и они ће трчати пред колима његовим; И поставиће их да су му хиљадници и педесетници, и да му ору њиве и жњу летину, и да му граде ратне справе и шта треба за кола његова. Узимаће и кћери ваше да му граде мирисне масти и да му буду куварице и хлебарице. И њиве ваше и винограде ваше и маслинике ваше најбоље узимаће и раздавати слугама својим. Узимаће десетак од усева ваших и од винограда ваших, и даваће дворанима својим и слугама својим. И слуге ваше и слушкиње ваше и младиће ваше најлепше и магарце ваше узимаће, и обртати на своје послове. Стада ће ваша десетковати и ви ћете му бити робови. Па ћете онда викати, ради цара свог, ког изабрасте себи; али вас Господ неће онда услишити.

Али народ не хте послушати речи Самуилове, и рекоше: Не, него цар нека буде над нама, да будемо и ми као сви народи; и нека нам суди цар наш и иде пред нама и води наше ратове. А Самуило чувши све речи народне, каза их Господу. А Господ рече Самуилу: Послушај глас њихов, и постави им цара. И Самуило рече Израиљцима: Идите сваки у свој град.

(1. Сам. 8)

А не разумем како слободно друштво у коме нема отимања и силе може да буде "вражје уређење"... То је у ствари једино друштвено уређење у складу са хришћанством.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Upravo radi toga sam i napisao da Gospod"udovoljava" ljudima, i ako vec ljudi ne mogu da se hrane samo zakonom Gospodnjim,(ako im to nije dovoljno)onda postavlja svoje sluge,poput Davida i Solomona.Kasnije recimo Cara Konstantina..i sl.Jasno je da je Bogu ugodna Hijerarhija,i to se najolje reflektuje u monarhiji.Bog samo preslika kroz monarhiju uredjenje na nebu.Il kako bi to trebalo da bude.Isto kao sto na Litirgiji. Druga je stvar sto ljudi  nedolicno odradjuju svoj poziv u oba slucaja.

Bog na nebu,Car na zemlji,covek u porodici! Sasvim jasno.

Verujem Gospode, pomozi mome neverju (Mk 9, 24).očisti me od tajnih(grehova),i od voljnih sačuvaj slugu Svoga (Ps. 19;12-13)

Подели на овим сајтовима

Па није јасно, јер то Библија нигде не каже... :)

У одломку из књиге Самуилове који сам навео јасно је да је Господ био против хијерархије.

Да додам само - мада се Библија и не бави друштвеним уређењем, нити то Господа интересује јер је све пролазно док Он поново не дође. На нама је само да уредимо живот колико-толико цивилизовано у међувремену.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Па није јасно, јер то Библија нигде не каже... :)

У одломку из књиге Самуилове који сам навео јасно је да је Господ био против хијерархије.

Biblija ne kaze mnoge stvari...:)

U tom odlomku Samulio pokusava objasniti nerazumom narodu,da ih niko nikad nece bolje voditi osim Gospoda.Nit' kakav vladar,nit' kakvo uredjenje.

Tj.ukazuje na slabost u ljuskim srcima pojavom slave i moci.Ne bih se slozio da Gospoda ne intersuje drustveno uredjenje.Carevi kroz stari zavet,kao i Hriscanski vladari (oni koji su makar koliko toliko sluzili Gospodu)pokazuju sta to Gospodu godi.Sigurno ne demokratija,fasizam,komunizam,ili kapitalizam..il neko druga  podmetacina.Samo monarhija (al' ona istinska )donosi prividnu slobodu coveku,a hriscanstvo(pravoslavlje)potpunu! 138999

Подели на овим сајтовима

Учитавање некаквог "монархизма" у Хришћанство би без проблема могло да се прогласи за јерес, ако већ није. Христос је јасно рекао да "Његово Царство није од овог света", а свако земаљско царство које на себе преузима такве атрибуте је "уместо", тј. анти-хришћанско.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...