obi-wan Написано Јун 4, 2013 Пријави Подели Написано Јун 4, 2013 Element ljudskosti u psiholosko etickom smislu imas samo kad govorimo o svesti. Crkva uci i svedoci nesto potpuno drugacije... "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Јун 4, 2013 Пријави Подели Написано Јун 4, 2013 El ima beba svest?Kakva je njena psiholosko eticka struktura? Da beba ima svest. Sta je to psiholosko eticka struktura? Ja sam govorio o psiholosko etickom smislu ljudskosti naspram bioloskog gde je ljudskost svedena na ljudski genom sto nije dovoljan kriterijum ljudskosti, barem ne za hriscane. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Јун 4, 2013 Пријави Подели Написано Јун 4, 2013 Crkva uci i svedoci nesto potpuno drugacije... Nemoj. Znaci dovoljan je ljudski genom za karakterizaciju ljudskosti? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан Шијакињић Написано Јун 4, 2013 Пријави Подели Написано Јун 4, 2013 Sto je lose zbog? Takve sto embrion pre 3. nedelje ne moze imati subjketivnu percepciju sveta a novorodjena beba moze i 99.99% ima. Kako ovo sve mozes da znas? Na osnovu cega tvrdis to za bebu? Ne znam sta je to nesopstveno ja. Taj americki naucnik jako slabo poznaje oblast o kojoj zeli govoriti to jest filozofiju uma. Vidi Kinesku Sobu. Лоше је због тога што се не може питање решавати на техничком нивоу. Каква је разлика у смислу способности да разуме да јој / му се ближи смрт и да пати због тога? Океј, има ралике, само на шта та разлика може да утиче? Хоћеш да кажеш да постоји реална могућност да је новорођенче разуме ишта у вези са смрћу, да осећа патњу због тога и тсл? Ако сам разумео. Јеси ли се ти у сред дискусије ухватио за то што сам употребио плеоназам и имам вишак једну реч? Реци да ниси молим те. Погледаћу, не сећам се шта је он тачно рекао, давно сам читао. Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos."Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
hansbrough Написано Јун 4, 2013 Пријави Подели Написано Јун 4, 2013 Али не, значи да би опет била два посебна човека, иста али посебна, јер је један комплет, физички један = један човек. А ако можда поставимо да и искуство, сваки тренутак живота чини човека, гради његов идентитет, онда би сама чињеница што та два иста човека не виде исту ствар када стоје један поред другога, додатно имала утицаја на то да нису исти... Zato sam te i pitao. Identitet ne gradi samo sastav nekog kompleta već i iskustvo ... ali, zamislimo ovo: Pera umre i posle milijardi procesa rađanja i umiranja u svemiru konačno se rodi biće koje ima istu genetsku strukturu kao i Pera. Da li je to Pera oživeo? .smesko. Da beba ima svest. Sta je to psiholosko eticka struktura? Ja sam govorio o psiholosko etickom smislu ljudskosti naspram bioloskog gde je ljudskost svedena na ljudski genom sto nije dovoljan kriterijum ljudskosti, barem ne za hriscane. Pa i mačka ili krava imaju svest ... zašto bi njih bilo dozvoljeno ubijati? Срђан Шијакињић је реаговао/ла на ово 1 The only normal people you know are the ones you don’t know very well. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
sqny Написано Јун 4, 2013 Пријави Подели Написано Јун 4, 2013 Невезано за абортус, да ли мислиш да се може опажати без свести о сопсвеном "ја", да ли неко може да опажа, да се каже да је свестан, а да истовремено не буде свестан себе као посматрача? Po nekima to je upravo distinkcija one svesnosti kojoj pridajemo taj 'bozanski' znacaj, u filozofiji poznatije kao Higher-Order consciousness teorije. Jer intuitivno je jasno da i zivotinje imaju svest... budne su i opazaju boje, osecaju bol... imaju onu sto bi nazvali qualia. I ja bih rekao da svest 'bez svesti o ja' postoji... ali mislim da je ocigledno zasto joj ne pridajemo jednaku eticku vrednost. http://plato.stanford.edu/entries/consciousness-higher/ Срђан Шијакињић је реаговао/ла на ово 1 The mark of the immature man is that he wants to die nobly for a cause, while the mark of the mature man is that he wants to live humbly for one In the absence of science, opinion prevails Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан Шијакињић Написано Јун 4, 2013 Пријави Подели Написано Јун 4, 2013 Zato sam te i pitao. Identitet ne gradi samo sastav nekog kompleta već i iskustvo ... ali, zamislimo ovo: Pera umre i posle milijardi procesa rađanja i umiranja u svemiru konačno se rodi biće koje ima istu genetsku strukturu kao i Pera. Da li je to Pera oživeo? .smesko. Не, никако, јер нема континуитет са Пером бр. 1., нема искуство Пере бр. 1. sqny је реаговао/ла на ово 1 Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos."Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juan Valdez Написано Јун 4, 2013 Пријави Подели Написано Јун 4, 2013 Zato sam te i pitao. Identitet ne gradi samo sastav nekog kompleta već i iskustvo ... ali, zamislimo ovo: Pera umre i posle milijardi procesa rađanja i umiranja u svemiru konačno se rodi biće koje ima istu genetsku strukturu kao i Pera. Da li je to Pera oživeo? Баш јутрос налетех на овај чланак. http://www.guardian.co.uk/science/2013/jun/02/twins-identical-genes-different-health-study Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан Шијакињић Написано Јун 4, 2013 Пријави Подели Написано Јун 4, 2013 Po nekima to je upravo distinkcija one svesnosti kojoj pridajemo taj 'bozanski' znacaj, u filozofiji poznatije kao Higher-Order consciousness teorije. Jer intuitivno je jasno da i zivotinje imaju svest... budne su i opazaju boje, osecaju bol... imaju onu sto bi nazvali qualia. I ja bih rekao da svest 'bez svesti o ja' postoji... ali mislim da je ocigledno zasto joj ne pridajemo jednaku eticku vrednost. http://plato.stanford.edu/entries/consciousness-higher/ Хвала, то ме је занимало. Дакле, ако се не варам, питање свести је пре свега философско питање. Међутим, да ли су све животиње несвесне себе? Кажу да се неке гориле препознају у огледалу, рецимо... П.С. Чекај, Скуни, ја кажем да имам испит, а ти ми даш сајт који је енциклопедија? Како то да схватим :P П.С. П.С. Размишљам да ли би можда битна разлика између ове две свести била слобода избора на шта усмерити свест, шта ставити у тренутни фокус? Животиња ваљда нема ту слободу, има само један механизам по коме, инстиктивно бива свесна бола, боје итд... Човек ваљда може да "више" буде свестан боје уколико то одлучи, него бола који осећа истовремено, рецимо... Ако правилно приступам проблему. sqny је реаговао/ла на ово 1 Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos."Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Јун 4, 2013 Пријави Подели Написано Јун 4, 2013 Лоше је због тога што се не може питање решавати на техничком нивоу. Ako pazljivo procitas sta sam napisao, takodje i sta sam Zosimi odgovorio, videces da ja ovo nisam napisao da bih resavao bilo sta nego naprosto je ovo jeste nije pitanje. A za to je nuzan tehnicki pristup. Ili mozda ti tvrdis suprotno? Каква је разлика у смислу способности да разуме да јој / му се ближи смрт и да пати због тога? Океј, има ралике, само на шта та разлика може да утиче? Хоћеш да кажеш да постоји реална могућност да је новорођенче разуме ишта у вези са смрћу, да осећа патњу због тога и тсл? Ако сам разумео. Nisi razumeo. Pre svega zato sto nisi razumeo sta je to svest. Ovo sto ti nabrajas nije opazanje nego opazaj ili ti mogucnost kreiranje modela sveta. To nema veze sa svescu. Svest je sposobnost percepcije nevezano sta se percipira i sta moze da se percipira. Da odmaknemo malo od bebe, posto ona ne ume da govori, da vidimo da li je dete od 3-4 godine svesno sta su posledice molekulske dinanike i sta je sudbina svake od njegovih mitohondrija? Nije! Da li to znaci da nema svest? NE! Bas zato sto to nije i ne moze biti kriterijum za utvrdjivanje postojanja sveti. To sta kakve neko modele o svetu moze da ima. Vec prosto percipiranje cega god. Evo mozda ti ovo pomogne da napravis razliku izmedju opazanja i opazanog. Јеси ли се ти у сред дискусије ухватио за то што сам употребио плеоназам и имам вишак једну реч? Реци да ниси молим те. ??? Срђан Шијакињић је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Јун 4, 2013 Пријави Подели Написано Јун 4, 2013 Pa i mačka ili krava imaju svest ... zašto bi njih bilo dozvoljeno ubijati? Ne znamo da li zivotinje imaju svest! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
SHADOWS OF THE LIGHT Написано Јун 4, 2013 Пријави Подели Написано Јун 4, 2013 Da beba ima svest. Sta je to psiholosko eticka struktura? Ja sam govorio o psiholosko etickom smislu ljudskosti naspram bioloskog gde je ljudskost svedena na ljudski genom sto nije dovoljan kriterijum ljudskosti, barem ne za hriscane. Ne znam kakva ti je to kvalifikacija na ljude u psiholosko etickom smislu i one u bioloskom smislu?Da li je po tebi covek koji je u dubokoj komi covek u psiholosko etickom smislu ljudskosti? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Јун 4, 2013 Пријави Подели Написано Јун 4, 2013 Ali ono sto je najvaznije je da je abortus greh bez obzira da li je ubistvo i od koga momenta. Grehe je uvek osim u opravdanim slucajevima kada je zivot majke ugrozen. Ali nije greh zbog toga sto je to ubistvo ili neubistvo nego zato sto ne zeli zaceto dete. Greh je uvek promasaj u odnosenju i zbog toga je greh jer se tu roditelji pogresno odnose prema radjanju. Walter је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
SHADOWS OF THE LIGHT Написано Јун 4, 2013 Пријави Подели Написано Јун 4, 2013 Ne znamo da li zivotinje imaju svest! Kako ne znamo?Zivotinje su svesne svog okruzenja,percipiraju svet oko sebe,osecaju bol,osecaju mirise...... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
hansbrough Написано Јун 4, 2013 Пријави Подели Написано Јун 4, 2013 Ne znamo da li zivotinje imaju svest! Pa šta da se ispostavi da imaju ... da li to znači da smo sve ove godine bili ubice? Kako to osobe koje su mentalno na nivou deteta imaju svest, a krave ili majmuni nemaju? The only normal people you know are the ones you don’t know very well. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука