Gordana . Написано Јун 3, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Јун 3, 2013 Свакако, нисам плашљива иначе. :bla: Berkut је реаговао/ла на ово 1 https://www.facebook.com/SrpskaPravoslavnaCrkvaSvetogSpiridona?ref=hl https://www.facebook.com/pages/MAJ-Atelje/454900264583452?ref=hl Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Arsenija Написано Јун 3, 2013 Пријави Подели Написано Јун 3, 2013 Mozda je i doza straha od velicine Patrijarha uticala na "beg"? Obicno ljudi kad se iznenada susretnu sa poznatim licima,ostanu nemi,nepripremljeni,okamenjeih crta lica.blagotelecih pogleda i onda da ne ispadnu olicenje svog straha ,najsigurnije je da smugnu na sigurnije mesto dok hrabrost ne umiri talase panike.Svakom se desi,heheheh! 0102_laugh 0102_laugh 0102_laugh Sa posebnim osvrtom na blago teleći pogled......Ma ja sam sama sebi užasno smešna. Stalno se blamiram i zasmejavam sve oko sebe,ili nešto slučajno slomim ili kažem nešto dvosmisleno. No,ovo je ozbiljna tema.Obraćanjem mi iskazujemo poštovanje...pa nije strašno ako nisi znala kako da se ponašaš u tom momentu i to što si nestala sa "mesta zločina",samo je znak da si imala dobru nameru... Kad kažeš neku glupost nema nazad... Драгана Милошевић and Gordana . је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marko_13 Написано Јун 3, 2013 Пријави Подели Написано Јун 3, 2013 Свештеник се поздравља при сусрету са "Помаже Бог! Оче, благослови!" Кад свештеник благослови верника, овај му целива руку. Свештенику се целива рука без обзира на године свештеника и онога који целива. Свештеник се у разговору ословљава са "оче", рецимо "оче Петре", или ако је прота, може се рећи "оче прото". Ђакон се ословљава са "оче ђаконе". Владика се ословљава речима "Ваше Преосвештенство" или "Преосвећени Владико" или неформално само "Преосвећени". Митрополит се ословљава се "Ваше Високопреосвештенство", а патријарх "Ваша Светости". Монахиње се ословљавају са "сестро" а игуманија са "мати". Мушка монашка лица се ословљавају са "оче", "оче игумане" или "оче архимандрите". Јадранка-Дервента, kirios1, Млађони and 4 осталих је реаговао/ла на ово 7 Призван или не, Бог је увек ту Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Јун 3, 2013 Гости Пријави Подели Написано Јун 3, 2013 Има негде она слика са свим свештеним чиновима и са ословљавањима, ако би неко нашао било би одлично да постави овде. Млађони and Gordana . је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан Ранђеловић Написано Јун 3, 2013 Пријави Подели Написано Јун 3, 2013 Александрида and Gordana . је реаговао/ла на ово 2 Земља живих Познај себе Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
školarac Написано Јун 3, 2013 Пријави Подели Написано Јун 3, 2013 Свештеник се поздравља при сусрету са "Помаже Бог! Оче, благослови!" Кад свештеник благослови верника, овај му целива руку. Свештенику се целива рука без обзира на године свештеника и онога који целива. Свештеник се у разговору ословљава са "оче", рецимо "оче Петре", или ако је прота, може се рећи "оче прото". Ђакон се ословљава са "оче ђаконе". Владика се ословљава речима "Ваше Преосвештенство" или "Преосвећени Владико" или неформално само "Преосвећени". Митрополит се ословљава се "Ваше Високопреосвештенство", а патријарх "Ваша Светости". Монахиње се ословљавају са "сестро" а игуманија са "мати". Мушка монашка лица се ословљавају са "оче", "оче игумане" или "оче архимандрите". Zar se i monahinje ne oslovljavaju sa mati? AnaLaz је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Јун 3, 2013 Пријави Подели Написано Јун 3, 2013 Ja ne smatram te formalnosti vazne. Bitno je da ima postovanja, sad koje reci tacno upotrebiti - nije ekstremno vazno. миркан and Dragi је реаговао/ла на ово 2 oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ленка* Написано Јун 3, 2013 Пријави Подели Написано Јун 3, 2013 А, шта значи ово "црвени појас"? Ја сам у животу само једног свештеника видела (и даље га по некад сретнем ) са овим појасом, (ако изузмемо поп Ћиру и поп Спиру - Спира је имао црвени, а Ћира плави појас :cheesy2: ) Gordana . је реаговао/ла на ово 1 Земаљско је за малена царство, а небеско увек и до века. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marko_13 Написано Јун 3, 2013 Пријави Подели Написано Јун 3, 2013 То су одликовања за одређене свештеничке заслуге наслеђене из Аустро-угарске. Данас се све ређе додељују. Volim_Sina_Bozjeg and Gordana . је реаговао/ла на ово 2 Призван или не, Бог је увек ту Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
свештеник Александар Написано Јун 3, 2013 Пријави Подели Написано Јун 3, 2013 @Gordana Majkić- Ух какве Ви онтолошко егзистенцијалне проблеме имате,скоро за Достојевског. Рилски and Gordana . је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ленка* Написано Јун 3, 2013 Пријави Подели Написано Јун 3, 2013 То су одликовања за одређене свештеничке заслуге наслеђене из Аустро-угарске. Данас се све ређе додељују. Хвала. marko_13 је реаговао/ла на ово 1 Земаљско је за малена царство, а небеско увек и до века. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Владан Здравков Меденица Написано Јун 4, 2013 Пријави Подели Написано Јун 4, 2013 Пошто сте ријешили дилеме (чини ми се) како се ко ословљава, да ли можете да ми кажете зашто неки свештеници или монаси/монахиње не желе да дају благослов. Не односи се то на ситуације када нпр је ту присутан и неко већи по чину, па из пристојности ти укаже на њега, да од тога тражиш благослов, него једноставно никада не даје благослов (не дозвољава ни да га у руку пољубиш.).Доста је таквих примјера. Посебно од Игуманија (и монахиња). Колико се сјећам, мени Игуманија манастира Ћелија код Ваљева (давно, чини ми се 2008.) није хтјела дати благослов. Није ми било јасно, мада су ми рекли и други који су тада били, да је и њих одбила, ал је била врло културна и савјетовала нас и причала нам. Надам се да нисам помијешао манастир. Чини ми се да је то тамо било... ни не сјећам се више. "Пред безумним не говори, јер неће марити за мудрост беседе твоје" Приче Соломунове 23:9 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Orthophill Написано Јул 25, 2014 Пријави Подели Написано Јул 25, 2014 Пошто сте ријешили дилеме (чини ми се) како се ко ословљава, да ли можете да ми кажете зашто неки свештеници или монаси/монахиње не желе да дају благослов. Не односи се то на ситуације када нпр је ту присутан и неко већи по чину, па из пристојности ти укаже на њега, да од тога тражиш благослов, него једноставно никада не даје благослов (не дозвољава ни да га у руку пољубиш.). Доста је таквих примјера. Посебно од Игуманија (и монахиња). Колико се сјећам, мени Игуманија манастира Ћелија код Ваљева (давно, чини ми се 2008.) није хтјела дати благослов. Није ми било јасно, мада су ми рекли и други који су тада били, да је и њих одбила, ал је била врло културна и савјетовала нас и причала нам. Надам се да нисам помијешао манастир. Чини ми се да је то тамо било... ни не сјећам се више. А како може да благослови неко ко нема свештенички чин? Први пут чујем да и монахиње и игуманије дају благослове... Ја лично када видим неку стару калуѓерицу целивам јој руку, али само ради старости(исто тако целивам руке и моје баке и деке). Исто је и за монахе који немају свештенички чин. Gordana . је реаговао/ла на ово 1 Ти ме волиш, ал ја не осећам. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Dijasporka Написано Фебруар 8, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 8, 2015 I tako ja zivela u Italiji, nidje nikog svog da prozborim rec srpskog...i saznam jednog dana da u blizini postoji manastir u kom zivi monahinja Srpkinja...eto meni srece...ali onda krece panika...je li ona igumanija...kako da joj se obratim...mozda je bolje da ni ne odem da je obidjem...na sta mi rece moja mudra majka: "Nadja, ne budali, idi tamo i reci joj "Pomoz' Bog!", bice to sasvim dovoljno", i eto, tako je i bilo, a ona kad je cula da pricam srpski poskocila od srece, izgrlila me, izljubila i sve formalnosti padose u vodu Gordana . and Paladije је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Paladije Написано Фебруар 8, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 8, 2015 Bilo je staraca obicnih monaha koji su kada su davali blagoslov znali da poljube u glavu onome kome su davali...inace monasi i bez svestenickog cina mogu da daju blagoslove pod uslovom da im to odobri iguman manastira u kome monahuju...takav je obicaj cesto bio prisutan ma Valamu gdje je bilo mnogo skitova sa obicnim monasima podviznicima... Gordana . је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука