Таша Написано Јун 2, 2013 Пријави Подели Написано Јун 2, 2013 Da nema ovog foruma odavno bih skrenula Ako me razumete, sto bi rekla Pokojna Mileva JESSY, Mилена КШ, Баба and 5 осталих је реаговао/ла на ово 8 Sve sto dise neka hvali Gospoda ! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Јун 2, 2013 Пријави Подели Написано Јун 2, 2013 И најзад ево је литургијска хришћанска заједница овога форума. Дакле овде су се јавили и попови и теолози и они који вичу супер, супер, све је супер буди хепи донт вери а и они који кажу "покај се грешниче, јер се приближи Царство Небеско!" И сад се ти Душка вероватно питаш зашто сам те слагао кад у овој литургијској заједници сви причају нешто другачије ? Једни вичу читај књиге, други вичу књиге ни случајно, трећи вичу смеј се смеј увек се смеј, а четврти кажу тешко теби кад скромности немаш...итд. Види ја верујем да је теби већ лакше, јер ниси могла ни слутити кад си отворила ову тему да ће бити толико заинтересованих људи за твој проблем. Е исто ти је тако и на парохији уживо. Само пази једно је интернет а друго је то вако уживо, мислим оно уживо уме да буде жешће, хехехехе... У сваком случају људи нису остали равнодушни и сад свако је понудио неки одговор у складу са својим умним и душевним искуством и могућностима, и то није за подцењивање. Та брига за ближње јесте литургијска заједница. Наравно људи су људи и чућеш различита и често опречна мишљења на исту тему. Но Бог ти је подарио разум и свакако да ћеш извући из оволиког писанија оно што је битно у твом случају. Драгана Милошевић, Јефимија Крунић, Јадранка-Дервента and 12 осталих је реаговао/ла на ово 15 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
N.Petrovic Написано Јун 2, 2013 Пријави Подели Написано Јун 2, 2013 Ili si makar malo olaksala dusu. :bla: Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Gordana . Написано Јун 2, 2013 Пријави Подели Написано Јун 2, 2013 Амин. https://www.facebook.com/SrpskaPravoslavnaCrkvaSvetogSpiridona?ref=hl https://www.facebook.com/pages/MAJ-Atelje/454900264583452?ref=hl Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Јун 2, 2013 Пријави Подели Написано Јун 2, 2013 Ili si makar malo olaksala dusu. :bla: А шта је то друго брате него искорак из самоизолације? DYNABLASTER, Биљана and Лидија Миленковић је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Јун 2, 2013 Пријави Подели Написано Јун 2, 2013 Посланица Диогнету 5, 1-17. ово је предивно , оче.... ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Биљана Написано Јун 2, 2013 Пријави Подели Написано Јун 2, 2013 Господе Боже који ДЕМАГОЗИ, сматра се да се треба проћи иста фаза коју Душка пролази да би се био искрен и прави хиршћанин, Господе благи! Јао немој тако Душка је изгледа по свим приликама почетник у вјери и ово шта јој се дешава је сасвим нормално за некога ко је тек ушао у вјеру! Она кроз ово сазријева! И да би се заиста ушло у вјеру, пролази се кроз одређене фазе......то је тако! Следеће шта ће јој се десити (не нужно, али могуће) јесте да ће одбацити све.......и вјеру и Бога и цркву! Али и то је фаза, кроз коју се пролази! Оно шта ја могу рећи јесте да се уопште дивим људима попут Душке како јавно могу изнијети овакве ствари! То је за похвалу! Лидија Миленковић, Олимп, Јадранка-Дервента and 4 осталих је реаговао/ла на ово 7 Благо онима који плачу, јер ће се утjешити; (Матеј; 5,4) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
N.Petrovic Написано Јун 2, 2013 Пријави Подели Написано Јун 2, 2013 А шта је то друго брате него искорак из самоизолације? Upravo to, samo sam se nadovezao na tvoj post. Баба је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тања1 Написано Јун 2, 2013 Пријави Подели Написано Јун 2, 2013 Јао немој тако Душка је изгледа по свим приликама почетник у вјери и ово шта јој се дешава је сасвим нормално за некога ко је тек ушао у вјеру! Она кроз ово сазријева! И да би се заиста ушло у вјеру, пролази се кроз одређене фазе......то је тако! Следеће шта ће јој се десити (не нужно, али могуће) јесте да ће одбацити све.......и вјеру и Бога и цркву! Али и то је фаза, кроз коју се пролази! Оно шта ја могу рећи јесте да се уопште дивим људима попут Душке како јавно могу изнијети овакве ствари! То је за похвалу! Шта немој тако? Прочитај мало боље на шта се односи мој коментар... значи да мора свако да прође кроз њену фазу да би био искрен и прави хришћанин: Нема искреног и правог хришћанина који није прошао фазу у којој се налазиш и коме је та фаза исто тако тешко пала. Јачи од смрти и лажи Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Midrash Написано Јун 2, 2013 Пријави Подели Написано Јун 2, 2013 Da i ja dam maleni doprinos Prvo, treba svakako otići kod duhovnika, jer iza tih stvari stoje još neke, koje ovde na forumu svakako nećeš moći da otkriješ, a ni mi ne možemo da predpostavimo. Drugo, ipak ne brini - te stvari što te muće su tzv. skrupule kamenčići u savesti, a to se dešava kad čovek nema potpuno obaveštenu i izgrađenu savest, i to na dobrim temeljima. To se dešava posebno kod ljudi koji su tek došli u Crkvu i još ne poznaju dovoljno veru. Vremenom nestaju, ali potrebna je obuka - razgovor sa duhovnikom. Skrupule nam čine od komarca slona, na najmanju ideju da je nešto greh mi sebe šaljemo u pakao, a istina je miljama daleko od toga. Važno za razumevanje je i to koja je razlika između glasa savesti i nečega, što bih sad na brzinu nazvao super-ego. Super-ego je nešto što uspostavlja pravila spolja po kojima moramo da se ponašamo: telesni prohtevi, društveni odnosi i pravila. Oni ipak, nisu esencijalni deo onoga što smo mi. Recimo: u komunističko vreme mnogi nisu ni ulazili u crkvu jer su imali pojam da je to loše i zabranjeno. Ako bi ušli, osećali bi se grešno. Čim je komunizma nestalo, nestalo je i tog osećaja grešnosti. Savest je nešto sasvim drugačije. Pravila savesti nam se ne nameću, ona su deo nas samih, pa kad ih prekršimo, osećamo se loše, ne zato što je to protiv, npr. Božijih zapovedi, već jer urušavamo sami sebe koji smo napravljeni od Boga i zapovedi su deo naše strukture. E sad, ali i savest da bi pravilno reagovala mora da se gaji, da se sa nje skloni korov. Taj korov može da bude i u obliku opravdanja, ali i osuđivanja za neke stvari koje radimo. Ovo kod tebe je klasičan primer (ja sam u svojoj ispovedničkoj praksi imao veliki broj ljudi sa takvim stvarima) te savesti. Ona se "ispravlja" time što ćeš ispravno sagledati svoj život u svetlu služenja Bogu. 1. Moda sa spasenjem nema nikakve veze, ako je u granicama normalnog ukusa. Bog ne gleda kolike su ti štikle, nego koliko voliš bližnjeg svoga. 2. Isus je rekao - idite po svem svetu i propovedajte Evanđelje - pa, ako se zaključaš u kuću i ne ideš nigde, kako ćeš moži da ga propovedaš? 3. Porodica je tvoj put spasenja, ili barem deo kojim sada ideš. Trebaš da budeš vesela što ti je Bog dao porodicu i da sa njom deliš sve Nema tuge, jer je Isus doneo dobru, radosnu vest o spasenju! 4. Isus želi da budemo radosni - biti zabrinut nad gresima ne znači depresiju, već brigu da se ne ulazi u njih. Ali, kako ući kad ti je sve greh? Pa tako što ćeš proučiti šta je to što je stvarno greh - a greh je ono što se loše čini ljudima i sebi - to nas odvaja od Boga. Visoke štikle mogu da ti naprave problem jedino ako ih nosiš po klizavom terenu pa ne vidim u drugim slučajevima kako možeš nekom ili sebi njima da naudiš. 5. Bog je stvorio čoveka kao par - muža i ženu. Pavle kaže da su muž i žena jedno drugome darovani. Bog je stvorio i seksualnost - i po definiciji to onda nije greh - naravno, ako se ne pređe mera normalne pristojnosti ili degeneracije - pa tako, takođe Pavle kaže da se ne uskraćujete jedno drugome, osim zbog molitve a i to u dogovoru. Polnost nije samo nešto usmereno za pravljenje dece, već i instrument povezivanja u ljubavi supružnika, onog najintimnijeg, ličnog. Vi jeste jedno telo i trebate da budete jedna duša, pa to ne treba zaboravljati. Sve u svemu, iako nije strašno, još jednom preporučujem razgovore sa duhovnikom, ne samo zbog rešavanja ovog problema već zbog upoznavanja vere, a to onda odnosi sve probleme - i na kraju, ako si tužna, bori se protiv toga jer Isus je RADOST!! Ленка* and Лидија Миленковић је реаговао/ла на ово 2 Verbum Domini Manet in Aeternum! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тања1 Написано Јун 2, 2013 Пријави Подели Написано Јун 2, 2013 ...тако, да... даље руке од мене! Јачи од смрти и лажи Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Mилена КШ Написано Јун 2, 2013 Пријави Подели Написано Јун 2, 2013 ja skoro oduvek zivim u nekoj samoizolaciji tako da potpuno razumem... http://www.youtube.com/watch?v=skAGp_OwU10 http://youtu.be/lKgI7Cxm0go Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Биљана Написано Јун 2, 2013 Пријави Подели Написано Јун 2, 2013 Шта немој тако? Прочитај мало боље на шта се односи мој коментар... значи да мора свако да прође кроз њену фазу да би био искрен и прави хришћанин: Ево читам, гдје каже овако; "Нема искреног и правог хришћанина који није прошао фазу у којој се налазиш и коме је та фаза исто тако тешко пала." И нема га........!!! Нема онога који није прошао кроз ово кроз шта Душка пролази! Ја прва! Но добро.........свако види оно шта жели да види! Олимп and Gordana . је реаговао/ла на ово 2 Благо онима који плачу, јер ће се утjешити; (Матеј; 5,4) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Gordana . Написано Јун 2, 2013 Пријави Подели Написано Јун 2, 2013 ...као дете гастарбајтера, нит си тамо нит си вамо... Баба and Лидија Миленковић је реаговао/ла на ово 2 https://www.facebook.com/SrpskaPravoslavnaCrkvaSvetogSpiridona?ref=hl https://www.facebook.com/pages/MAJ-Atelje/454900264583452?ref=hl Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тања1 Написано Јун 2, 2013 Пријави Подели Написано Јун 2, 2013 Ево читам, гдје каже овако; "Нема искреног и правог хришћанина који није прошао фазу у којој се налазиш и коме је та фаза исто тако тешко пала." И нема га........!!! Нема онога који није прошао кроз ово кроз шта Душка пролази! Ја прва! Но добро.........свако види оно шта жели да види! Moжете да говорите само за себе, у своје лично име, а не у име свих нас! Моје одлуке су моје. Јачи од смрти и лажи Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука