Jump to content

Музика - срце или уво питање је сад

Оцени ову тему

Препоручена порука

Да ли се музика слуша увом или срцем ?  Да ли је сам стваралачки чин  ( када компонујете , када стварате нешто ) чиста комбираторика или  у томе има нечег много вишег , много дубљег  , нечег исконског , неког дубљег печата ? 

Бог свагда пребива у Својој слави: нити Га славословље увеличава, нити Га хула умањује...

Подели на овим сајтовима

Музика се слуша срцем! :) 

Е сад, што се тиче стваралачког чина, то јесте и комбинаторика математике, физике :) али и оног нечег много дубљег, осјећајнијег.......срчанијег! Музика се кроз чуло слуха, осјећа срцем! То је просто необјашњиво и неизрециво, то се само осјетити може! Музика је способна да те и расплаче и насмије, а то не би било могуће да је не осјетиш срцем! Има музике која је толико јака да те просто баци на кољена кад је чујеш, да у том моменту ућутиш и пустиш срце да ти каже, без и једне  изговорене ријечи! 

Наравно, све су ово субјективни доживљаји музике и ево један такав субјективан доживљај који потврђује ово горе наведено :)

Благо онима који плачу, јер ће се утjешити; (Матеј; 5,4)

Подели на овим сајтовима

Uvo čuje što srce osjeti.

I lupi mi šamar onaj najjači, kad počnem da kukam nad životom i kad počnem da žalim sebe. Pokaži mi ono što imam,pokaži mi one koji to nemaju.Ne tražim ništa ,samo me podsjeti da dišem, i podsjeti me da ima i onih, ,koji ne dišu više..

Подели на овим сајтовима

Негде смо коментарисали како музика погађа некога у срце а неког промашује у пумпу за крв  .mislise.   gringrin

Не ваља свашта к срцу примати.

Подели на овим сајтовима

• 1 month later...

...мислим да се музика чује увом а слуша срцем......јер, слушаш оно што волиш, у чему уживаш, шта осећаш....а осећа се  срцем.....

...компоновање мора да је стваралачки чин.....мора да постоје неке веома дубоке емоције које осећаш и исказујеш музиком....

...музика је предивна.....много је лакше и лепше живети са музиком..... 0511_music

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

• 2 months later...

Да ли се музика слуша увом или срцем ?  Да ли је сам стваралачки чин  ( када компонујете , када стварате нешто ) чиста комбираторика или  у томе има нечег много вишег , много дубљег  , нечег исконског , неког дубљег печата ? 

Mislim da nema nekog konkretnog objašnjenja

Kombinatorike ima tek u tehničkoj fazi kada popunjavaš praznine, praviš pratnju, kontrapunkt.

Mislim da sam stvaralački čin nije prosta podsvesna ili neuronska kombinatorika. Postoji uticaj, i to je stil koji si oblikovao slušajući muziku drugih ljudi, ali što stvoriš pre svega nosi tvoj pečat.

Ali najpre ide inspiracija, kao početna iskra koja te pokrene da nešto napraviš.

E sad, za materijalizaciju ideje potrebni su veština i iskustvo, a to je nešto što se stiče vežbom, radom, obrazovanjem i sl.

Ne mora odmah ni biti inspiracije, već prosto improvizuješ na instrumentu, sviruckaš onako šta ti padne na pamet... i tako nađeš dragulj...

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...