Grizzly Adams Написано Мај 17, 2013 Пријави Подели Написано Мај 17, 2013 Moze li neko da mi objasni zasto Jerotic toliko brani njh dvojicu. Stalno govori u fazonu ''Ne treba da govorimo lose o Marksu, on je bio genijalan um, treba ga procitati'' itd. ? Ako ga je on toliko izucio zasto ih toliko velica? Ради се о следећем. Након пада комунизма у источној Европи појавило се вулгарно помодарство "анти-комунизма". Масе су кренуле да мрзе "комуњаре" чисто на основу инстинкта, без правих интелектуалних аргумената и алтернативе. Онда су се наши врли "интелектуалци" нашли у незгодној ситуацији, јер - и сами деца комунизма - нису знали како да направе озбиљну критику Марксизма. Пошто са вулгарним анти-комунизмом нису желели да се идентификују одлучили су се за интелектуални конформизам, "што је сигурно сигурно је, боље него да испаднем будала". И одатле су дошле небулозе типа - "био је то велики ум", "треба га добро разумети", "не треба говорити лоше" итд. Vockica је реаговао/ла на ово 1 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
horatio Написано Мај 17, 2013 Пријави Подели Написано Мај 17, 2013 Ljudi, da li ste vi čitali Marksa i Engelsa?? Ono što sam ja mogao da uvidim na osnovu nekih čitanja je da su bili izrazito antiruski nastrojeni...a ovo sve drugo što je rečeno bih uzeo sa velikom rezervom. Čak sam, ukoliko me sjećanje služi, naišao na njihovo vidjenje Srba kao uvijek proruski nastrojenog naroda i potencijalnih ruskih saveznika.... Kao i svaka ideologija i marksizam se može čitati veoma totalitarno, a po mom mišljenju, najlegitimnija recepcija marksizma je upravo totalitarna (što je i istorija pokazala). Marks ima svoje zasluge i svoju veličinu, ali kada se njegovo djelo čita kao sveta knjiga (a često je tako), onda nastaju veliki problemi i milionske žrtve. Poperova kritika Marksa, je po mom mišljenju, vrlo utemeljena i realna. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ego Написано Мај 17, 2013 Пријави Подели Написано Мај 17, 2013 Маркс је имао двоструке аршине, једне за себе а друге за сав остали свет. https://www.pouke.org/forum/topic/20329-%D0%BC%D0%B0%D1%80%D0%BA%D1%81%D0%B0-%D1%98%D0%BE%D1%88-%D1%83%D0%B2%D0%B5%D0%BA-%D0%BD%D0%B5%D0%BA%D0%BE-%D1%81%D1%85%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BE%D0%B7%D0%B1%D0%B8%D1%99%D0%BD%D0%BE/page-3#entry684770 „Ко прими на себе грехе света, постаће истински цар света.” Лао Це, пет векова пре Христа Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Avocado Написано Мај 17, 2013 Пријави Подели Написано Мај 17, 2013 Moze li neko da mi objasni zasto Jerotic toliko brani njh dvojicu. Stalno govori u fazonu ''Ne treba da govorimo lose o Marksu, on je bio genijalan um, treba ga procitati'' itd. ? Ako ga je on toliko izucio zasto ih toliko velica? Ne znam za Jerotićeve razloge, ali Marks jeste jedan od "otaca" moderne sociologije i dao je veliki doprinos razvoju društvenih nauka i načinu na koji sociologija i druge društvene nauke posmatraju društvo. Bio je svakako izuzetno inteligentan. To što je njegova vizija boljeg društva bila užasno pogrešna i donela strašne posledice po mnoge države, ne znači da je Marks bio glup ili zao. Možda bi samo iz takvih izjava trebalo dodati: Marks je imao genijalan um ali je pogrešio u vezi mnogo stvari i te greške su čovečanstvo mnogo koštale. А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
о.Небојша Написано Мај 17, 2013 Пријави Подели Написано Мај 17, 2013 Мркс је сматрао да Срби, Баски и још неки народи нису ушли у капитализам и немају развијену радничку класу која је способна и свесна да изведе револуцију, па пошто историја не може да чека, треба их једноставно уклонити. То је доба кад су се сви европски народи уједињавали у националне државе, али су социјалисти, нарочито руски тражили да право самоопредљења за народе који су живели у Русији. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ignjatije Написано Мај 17, 2013 Пријави Подели Написано Мај 17, 2013 Marks jeste jedan od "otaca" moderne sociologije i dao je veliki doprinos razvoju društvenih nauka i načinu na koji sociologija i druge društvene nauke posmatraju društvo. Bio je svakako izuzetno inteligentan. Његов утицај на економију је огроман. Имам цео његов "Капитал" и могу да кажем да је објашњено тако да свако може да разуме. Читао сам нешто док сам полагао тржишну економију. Ови модерни су тако закомпликовали ствари (вероватно да би испали паметни) док Маркс објашњава врло просто. Штета што је књига превише, али баш превише обимна. Али основне ствари које се и данас уче је објаснио перфектно и просто. o što je njegova vizija boljeg društva bila užasno pogrešna i donela strašne posledice po mnoge države, ne znači da je Marks bio glup ili zao. Па сад можда и није баш тако. Нисам нигде прочитао да је планирао непогрешиве диктаторе, логоре и прогон сваког ко другачије мисли, рушење верских објеката и убијање свештеника... али је томе допринео макар индиректно, ако не директно. О Марксу као злом човеку се говори у књизи Маркс и сатана. Некако те идеологије (марксизам, фашизам, нацизам..) се роде на западу, тамо се шире, а од њих настрадају највише словенски народи. Има ту нешто... .mislise. http://www.svedokverni.org/ 555-333 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Мај 17, 2013 Пријави Подели Написано Мај 17, 2013 Marks jeste jedan od "otaca" moderne sociologije i dao je veliki doprinos razvoju društvenih nauka i načinu na koji sociologija i druge društvene nauke posmatraju društvo. На шта конкретно мислиш? Које његове идеје? Његов утицај на економију је огроман. Имам цео његов "Капитал" и могу да кажем да је објашњено тако да свако може да разуме. Читао сам нешто док сам полагао тржишну економију. Ови модерни су тако закомпликовали ствари (вероватно да би испали паметни) док Маркс објашњава врло просто. Штета што је књига превише, али баш превише обимна. Али основне ствари које се и данас уче је објаснио перфектно и просто. То што је једноставно не значи да је тачно. Шта конкретно? Својевремено сам и отворио тему са питањем које су то његове идеје "добре", па ми нико није одговорио... ego је реаговао/ла на ово 1 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
horatio Написано Мај 17, 2013 Пријави Подели Написано Мај 17, 2013 На шта конкретно мислиш? Које његове идеје? То што је једноставно не значи да је тачно. Шта конкретно? Својевремено сам и отворио тему са питањем које су то његове идеје "добре", па ми нико није одговорио... Ne znam gdje je tema, ali dobra je i primjerena njegova analiza kapitalizma iz vremena u kome je živio, kao i neki drugi uvidi. Ono što se tiče proročanstva i neumitnosti revolucije je naravno problematično. Naravno, kao i u drugim slučajevima, kada se jedan aspekt istine apsolutizuje i uzme za jedini kriterijum pretvara se u svoju suprotnost - neistinu, koja je često praćena terorom i neslobodom. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Мај 17, 2013 Пријави Подели Написано Мај 17, 2013 Па не знам да ли баш добра његова анализа капитализма из времена у којем је живео. Капитализам се показао сасвим супротно од онога што је он писао. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ego Написано Мај 17, 2013 Пријави Подели Написано Мај 17, 2013 Ево и старе Звонкове теме: Маркса још увек неко схвата озбиљно? „Ко прими на себе грехе света, постаће истински цар света.” Лао Це, пет векова пре Христа Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ignjatije Написано Мај 17, 2013 Пријави Подели Написано Мај 17, 2013 То што је једноставно не значи да је тачно. Шта конкретно? Одавно сам то читао и не сећам се баш конкретно цитата. Али уопште о тржишту, формирању цена, вредности робе... капитализму, међународној трговини, планској производњи... Све је објаснио много боље него писци уџбеника које сам имао. Нарвно да то не подразумева и тачност. Својевремено сам и отворио тему са питањем које су то његове идеје "добре", па ми нико није одговорио... Знам за ту тему. Требао бих да се подсетим тога што сам читао па да пишем на теми. А то ме баш много и не занима последњих година. Ако се одлучим на тај корак писаћу. Имаo je Карл и добрих идеја http://www.svedokverni.org/ 555-333 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ego Написано Мај 17, 2013 Пријави Подели Написано Мај 17, 2013 На пример... „Ко прими на себе грехе света, постаће истински цар света.” Лао Це, пет векова пре Христа Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Vockica Написано Мај 17, 2013 Пријави Подели Написано Мај 17, 2013 (измењено) Ne znam za Jerotićeve razloge, ali Marks jeste jedan od "otaca" moderne sociologije i dao je veliki doprinos razvoju društvenih nauka i načinu na koji sociologija i druge društvene nauke posmatraju društvo. Bio je svakako izuzetno inteligentan. To što je njegova vizija boljeg društva bila užasno pogrešna i donela strašne posledice po mnoge države, ne znači da je Marks bio glup ili zao. Možda bi samo iz takvih izjava trebalo dodati: Marks je imao genijalan um ali je pogrešio u vezi mnogo stvari i te greške su čovečanstvo mnogo koštale.Znam, on jeste bio inteligentan i veliki mislioc, i jeste ostavio trag na istoriju(i to kakav trag) i moze se reci da nema ovog dela o istrebljivanju pojedinih naroda da su diktatori zloupotrebili njegove ideje. Medjutim, ja sam ovo vise pitala u kontekstu, zasto Jerotic koji je pravoslavni mislioc i zastupnik hriscanstva toliko brani i uzdize Marksa, a on bi prvi kao obrazovan covek morao da zna ove stvari. I kako Marks nije bio zao djnim narodima bili su za njega ljudi u odredjnim narodima bili stoka koju je trebalo odvesti na klanje jer nisu dovoljno idealni da bi se uklopili u njegov inzinjering drustva? Измењено Мај 17, 2013 од Vockica Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Мај 17, 2013 Пријави Подели Написано Мај 17, 2013 Одавно сам то читао и не сећам се баш конкретно цитата. Али уопште о тржишту, формирању цена, вредности робе... капитализму, међународној трговини, планској производњи... Све је објаснио много боље него писци уџбеника које сам имао. Нарвно да то не подразумева и тачност. Знам за ту тему. Требао бих да се подсетим тога што сам читао па да пишем на теми. А то ме баш много и не занима последњих година. Ако се одлучим на тај корак писаћу. Имаo je Карл и добрих идеја Па то је то што кажем - не знамо шта конкретно, али је "имао добрих идеја"... Ако би ушли у детаље о било којој ствари коју си навео закључак би можда био мало другачији. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Мај 17, 2013 Пријави Подели Написано Мај 17, 2013 Znam, on jeste bio inteligentan i veliki mislioc, i jeste ostavio trag na istoriju(i to kakav trag) i moze se reci da nema ovog dela o istrebljivanju pojedinih naroda da su diktatori zloupotrebili njegove ideje. Medjutim, ja sam ovo vise pitala u kontekstu, zasto Jerotic koji je pravoslavni mislioc i zastupnik hriscanstva toliko brani i uzdize Marksa, a on bi prvi kao ako obrazovan covek morao da zna ove stvari. I kako Marks nije bio zao djnim narodima bili su za njega ljudi u odredjnim narodima bili stoka koju je trebalo odvesti na klanje jer nisu dovoljno idealni da bi se uklopili u njegov inzinjering drustva? Опет ћу ја са "контроверзним ставовима", али након пада комунизма у Православљу је проблем био недостатак верника-интелектуалаца међу лаицима па су тај вакуум попунили многи који иначе нису нешто посебно, само зато што су се ту нашли. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука