Justin Waters Написано Мај 16, 2013 Пријави Подели Написано Мај 16, 2013 Ovo grcko ponasanje je doprinelo porastu arapskog nacionalizma 20-godina proslog vijeka gdje su i pravoslavni Palestinci odvuceni u saveznistvo sa muslimanskim Palestincima. Razlog je ogorcenje na najvise instance crkvene vlasti u Jerusalimskoj Patrijarsiji, koju vecinom cine pravoslavni Palestinci, a koju cine Grci, jher ne dozvoljavaju da iko od pravoslavnih Arapa bude Patrijarh ili episkop. Svi episkopi i PAtrijarsi dolaze iz Grcke. Teska sramota. Neko neoficijelno opravdanje je da su Arapi nizerazredna bica koji ne bi znali upravljati Patrijarsijom. Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Благовесник Написано Мај 16, 2013 Пријави Подели Написано Мај 16, 2013 уместо да сви групно одговоре на грчки или руски (црквено словенски) што би било много лепше. А мислим да сви знају Ваистину Васкрсе на та два језика.. Zašto bi Rumuni vikali na crkvenoslovenskom jeziku kada to nije njihov bogoslužbeni jezik? Mogli bi onda i Grci da odgovaraju na tom crkvenoslovenskom jeziku, ništa im ne bi falilo ? Inače, oni su najveći etnofiletisti u Crkvi od samog Njenog početka! ,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина као што поштују Оца!" Јеванђеље, Јн 5:23 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
feeble Написано Мај 16, 2013 Пријави Подели Написано Мај 16, 2013 Zašto bi Rumuni vikali na crkvenoslovenskom jeziku kada to nije njihov bogoslužbeni jezik? Mogli bi onda i Grci da odgovaraju na tom crkvenoslovenskom jeziku, ništa im ne bi falilo ? Inače, oni su najveći etnofiletisti u Crkvi od samog Njenog početka! Ма сад да не цепидлачимо, али прилично гадно то изгледа. То је сабрање, свих који су ту и свих нација. Могу они да одговоре на свом језику кад ђакон каже на било ком. Али док траје јектенија, неки смркнути Румун узвикне Hristos anviat и онда Румуни одговарају. Након тога крену Руси да одговарају, и тако то траје док не дође неки поп или они Турци што одржавају ред у цркви да их смире Баба је реаговао/ла на ово 1 Слово Љубве Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Мај 16, 2013 Пријави Подели Написано Мај 16, 2013 I ja sam isto misljenja kao Zeljko, da su Srbi najveci etnofiletisti samo u svom dvoristu, kad udju u drugo sasvim je obrnuta situacija, dok narodi poput Rusa i Grka, mozda i Rumuna, Armenaca, od njih ne mozes ostati ziv od velicanja i isticanja nacionalnog. Sad da li smo mi previse neizrazeni ili su oni previse izrazeni, ili je to njihovo dobro, nase lose, ili je njihovo afirmacija jakosti, a nase odraz slabosti, nemerem znati . Ма неваља ни једно ни друго. Прво истицање себе је са моје тачке гледишта примитивно и вулгарно. А ово српско сервилно и инфериорно. У суштини све су то слабости а ништа врлине. Ја са усхићењем читам код светитеља руских или греческих кад хвале свој народ, али резонујем да су светитељи и имају осећај и за наш народ па и за све народе на свету. Лепо је волети свој народ. Ружно је стидети се свог народа или се гордити својим народом. Silence , -Владимир-, feeble and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Мај 16, 2013 Пријави Подели Написано Мај 16, 2013 Zašto bi Rumuni vikali na crkvenoslovenskom jeziku kada to nije njihov bogoslužbeni jezik? Mogli bi onda i Grci da odgovaraju na tom crkvenoslovenskom jeziku, ništa im ne bi falilo ? Inače, oni su najveći etnofiletisti u Crkvi od samog Njenog početka! Веља немој погрешно схватити да ти нешто спочитавам, али мислим да ниси баш добро укопчао контекст догађаја. Није поента у томе што је свако на свом језику викао Христос Воскресе. Него што су се надвикивали тим хришћанским поздравом да би истакли свој језик и тиме ометали Богослужење. То је брате циганија оријента... verum est in beer, Grizzly Adams, Јаков. and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Мај 16, 2013 Пријави Подели Написано Мај 16, 2013 Ма сад да не цепидлачимо, али прилично гадно то изгледа. То је сабрање, свих који су ту и свих нација. Могу они да одговоре на свом језику кад ђакон каже на било ком. Али док траје јектенија, неки смркнути Румун узвикне Hristos anviat и онда Румуни одговарају. Након тога крену Руси да одговарају, и тако то траје док не дође неки поп или они Турци што одржавају ред у цркви да их смире Чини ми се да је негдашња најлон пијаца са свим оним Румунима, Украјинцима, Русима, Циганима и Србима била православније собраније него ово, што слушам ових дана од ходочасника, у Израиљу ... Јаков. је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јаков. Написано Мај 16, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Мај 16, 2013 А шта мислите да ли се римокатолици срећу са етнофилетизмом? Мислим да је то мање изражено јер имају једну главу сви. Светог оца папу. Мислим заправо да је етнофилетизам најмање изражен код муслимана, али не могу да тврдим. Да је тамо најмање битно да ли је неки муслиман по рођењу из Босне, Маркока, Јемена, Индонезије, Турске... Мислим да је највећа препрека за нестанак етнофилетизма, то јест за његово одумирање, заправо језик. Мени је лепо чути Литургију на арапском, руском, грчком... осећам је ја негде.. али док ја то не могу да пратим и певам заједно са осталим лаосом, нема ту неког јачег повезивања. Имам проблема и када на Литургији дође део када певница пева блаженства и тропаре на цркв.слов. То је обично онај део када се звера по Цркви. Нико ништа не разуме, а и тешко је за преломити језик, чак и ако се чита. Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Мај 16, 2013 Пријави Подели Написано Мај 16, 2013 Nemaju Katolici etnofiletizma. Etnofiletizam je pojam koji je striktno nastao u okviru Pravoslavne Crkve i odnosi si se na preferiranje organizacije Crkve ne po kljucu pravoslavnosti vec po kljucu nacionalnosti. Prvi problem je nastao kada su Bugari u Istanbulu u 19 u vijeku, formirali episkopiju po nacionalnom kljucu.Onda je Carigrad izdao akt kojim osudjuje ovo djelo i proglasava ga za jeres obrazlazuci zasto. A pokazalo se da njihov proglas ima smisla jer, kada recimo u dijaspori u Njujorku imas episkope svih pravoslavnih Crkva, iako bi po kanonima trebao biti samo jedan episkop za jedan grad ili jednu teritoriju. Carigrad zahtjeva da zbog toga oni imaju pravo stolovanja izvan maticnih Crkava, ali nisu potpuno upravu, jer nisu vise oni jedini koji su sposobni da misionare. Trebalo bi naci neko srednje rjesenje, i da recimo ona Crkva koja bi prva dosla na neku teritoriju ili grad misioinareci da njen episkop jedini ima pravo tronovanja na tom teritoriju. Onda se postavlja pitanje, sta ako je vjernicka populacija tolika da episkop ne moze upravljati toliki stadom, da li mu moze priteci u pomoc episkop druge Crkve? Za jezik bi bilo lako, trebalo bi da se sluzi jezik kojeg svi razumiju, a to je jezik zemlje u kojoj se zivi. Ali tesko, onda ispliva mnogo stvari koji zapocinju podjelu. Grizzly Adams је реаговао/ла на ово 1 Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Благовесник Написано Мај 16, 2013 Пријави Подели Написано Мај 16, 2013 Веља немој погрешно схватити да ти нешто спочитавам, али мислим да ниси баш добро укопчао контекст догађаја. Није поента у томе што је свако на свом језику викао Христос Воскресе. Него што су се надвикивали тим хришћанским поздравом да би истакли свој језик и тиме ометали Богослужење. То је брате циганија оријента... Dobro sam shvatio, nego me nervira što su uvek drugi nešto krivi, ili Rus ili Rumuni, ili Jermeni, samo su Grci cvećkice. I verujem da Rumuni to čine iz radosti, posebno Kopti i Arapi koje su jednom prilikom čak i isterali! Sad, ima i onih koji su elergični na rumunski jezik, i Rumune uopšte, kao - šta oni ima tamo da rade sa svojim osobenostima. Druga stvar, Grci često provociraju Jermene, koji su se jedva izborili za pedalj, a Grci, ti stari fanarioti, oni bi sve. E pa ne može. I to što Arapi, a eto i Rumuni, svoj izrraz svevaskršnje radosti iskazuju bučnije od ostalih, to je stvar lične osobenosti i tempreamenta. Srbi, čak i Rusi, su u svom izrazu pobožnosti tiši i tugaljivo-radosni. Moje lično mišljenje. ,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина као што поштују Оца!" Јеванђеље, Јн 5:23 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Благовесник Написано Мај 16, 2013 Пријави Подели Написано Мај 16, 2013 Etnofiletizam je više stvar psihologije. Zato toga ima medju svima, pa i medju katolicima. Ima crkve gde idu Poljaci uglavnom, a gde idu Austrijanci i sl. Bilo je o tome na forumu kada je bilo reči na onoj jednoj temi o poklanjanju SPC crkve od strane Katoličke crkve. ,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина као што поштују Оца!" Јеванђеље, Јн 5:23 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Мај 16, 2013 Пријави Подели Написано Мај 16, 2013 Dobro sam shvatio, nego me nervira što su uvek drugi nešto krivi, ili Rus ili Rumuni, ili Jermeni, samo su Grci cvećkice. I verujem da Rumuni to čine iz radosti, posebno Kopti i Arapi koje su jednom prilikom čak i isterali! Sad, ima i onih koji su elergični na rumunski jezik, i Rumune uopšte, kao šta oni ima tamo da rade sa svojim osobenostima. Druga stvar, Grci često provociraju Jermene, koji su se jedva izborili za pedalj, a Grci, ti stari fanarioti, oni bi sve. E pa ne može. I to što su Arapi, a eto i Rumuni, svoj izrarz svevaskršnje radosti iskazuju bučnije od ostalih, to je stvar lične osobenosti i tempreamenta. Srbi, čak i Rusi, su u svom izrazu pobožnosti tiše i tugaljivo-radosni. Moje lično mišljenje. Да... Али овде је био сукоб Руса и Румуна... бзвз Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јаков. Написано Мај 16, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Мај 16, 2013 И ту је она друга збуњујућа ствар, која се зове епископска власт. Толико се некад може разликовати од епархије до епархије, а камоли од помесне до помесне цркве. Има се утисак да се ради о различитим верама, а не о истој. Нема решења. Нема. Тако је и трпимо ако нас се тиче, а немогуће је да се не тиче. Причали су рецимо неки наши из Русије, да неки попови неће да причешћују људе који се не зову руским именом, и како ја да га сматрам оцем или братом. Само да га повучем за браду ако могу. Мало мучеништва ником није на одмет. Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Мај 16, 2013 Пријави Подели Написано Мај 16, 2013 И ту је она друга збуњујућа ствар, која се зове епископска власт. Толико се некад може разликовати од епархије до епархије, а камоли од помесне до помесне цркве. Има се утисак да се ради о различитим верама, а не о истој. Нема решења. Нема. Тако је и трпимо ако нас се тиче, а немогуће је да се не тиче. Причали су рецимо неки наши из Русије, да неки попови неће да причешћују људе који се не зову руским именом, и како ја да га сматрам оцем или братом. Само да га повучем за браду ако могу. Мало мучеништва ником није на одмет. Ма да, ја сам рецимо чуо лик крстио дете у Русији и баћушка пита за име а кум вели Урош ( или тако неко српско име) . Баћушка се надурио, како Урош, шта је то , какво је то име... ови му стали објашњавати да је то српско име, ал џаба немере, него надену му баћушка неко име типа Фјодор Толстојевски и џабати све... Није ли то етнофилантропизам...ма страшно брате Кале, страшно !!! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Мај 16, 2013 Пријави Подели Написано Мај 16, 2013 Ма то је мали зелени мозгоједац... ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Мај 16, 2013 Пријави Подели Написано Мај 16, 2013 Ма пукли смо. Ко зна зашто је то добро... ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука