Jump to content

У шта смо претворили хришћанство?

Оцени ову тему

Препоручена порука

On 13. 5. 2013. at 10:20, SHADOWS OF THE LIGHT рече
Svaki covek koji veruje u Boga je kreacionista

Да у одређеном смислу. Али када се у расправама каже креациониста мисли се на буквалистичке креационисте који верују да је Земља стара 6000 година и да се цели Стари Завет тумачи буквално.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 406
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

On 13. 5. 2013. at 10:17, cloudking рече

Spustam loptu... otiso sam i ja u PM :D a nema potrebe tolko daleko.

319.gif

Трол, али са стилом :) То се ретко виђа.

Неко мора и Мурамасу да наследи. Да се успостави космичка равнотежа на форуму ;)

Подели на овим сајтовима

On 13. 5. 2013. at 10:24, Ignjatije рече

Да у одређеном смислу. Али када се у расправама каже креациониста мисли се на буквалистичке креационисте који верују да је Земља стара 6000 година и да се цели Стари Завет тумачи буквално.

Pravoslavni kreacionisti ne tvrde da se cijeli SZ tumaci bukvalno nego da je Bog stvorio sve odjednom, a ne kroz evoluciju.

Poštujte Sina da se ne razgnevi, i vi ne izginete na putu svom, jer će se gnev Njegov brzo razgoreti.

Подели на овим сајтовима

On 13. 5. 2013. at 10:24, Ignjatije рече

Ja postujem Svete Oce i njihovo gledanje i tumacenje knjige postanja.To je pravoslavlje.

Подели на овим сајтовима

On 13. 5. 2013. at 10:27, Gerhard рече
Pravoslavni kreacionisti ne tvrde da se cijeli SZ tumaci bukvalno nego da je Bog stvorio sve odjednom, a ne kroz evoluciju.

Ајде још и са тиме да спамујемо тему па да се лепо закључа.

Имаш тему о "највећој лажи..." па нека се тамо расправља о томе. 

Подели на овим сајтовима

On 13. 5. 2013. at 10:30, Ignjatije рече

Ајде још и са тиме да спамујемо тему па да се лепо закључа.

Имаш тему о "највећој лажи..." па нека се тамо расправља о томе. 

Е, али на тој теми се расправља о бесмртној души. Не знам где би могли о еволуцији, можда на теми о медведу Миши?

Подели на овим сајтовима

On 13. 5. 2013. at 10:40, Juan Valdez рече

Е, али на тој теми се расправља о бесмртној души. Не знам где би могли о еволуцији, можда на теми о медведу Миши?

Та тема је о теорији еволуције.

Иначе, постоји цели подфорум за те теме https://www.pouke.org/forum/forum/39-%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B0%D1%80%D0%B0%D1%9A%D0%B5/ Па изволите писати тамо  snoozer_11

Подели на овим сајтовима

On 13. 5. 2013. at 10:20, SHADOWS OF THE LIGHT рече

Svaki covek koji veruje u Boga je kreacionista...evolucija je samo model kreacije..... tanning

Jeste, svaki je covjek kreacionista ko Bog stavlja kao promislitelja i uzrocnika sveg vidljivog svijeta. Ali znas dobro da nisam mislio na to, vec na sestodnevni-kreacionizam.

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

On 13. 5. 2013. at 9:09, Краљ Мајмуна рече

......

Ми смо нација у самртном ропцу, зато што нам омладина нема идентитет, ни упориште духовно. Ни национално, ни цивилизацијско. О религијском да и не говорим, тај елемент је заједнички целом хришћанском свету, нисмо ту изузетак. Ми имамо омладину која домете једног друштва мери по томе каква се кола возе, колико кошта пиво и колико се одмакло у евро-интеграцијама. Која не цени ни себе, ни своје претке. Па ко ће да цени уштву која не цени сама себе? Варате се ако мислите да то важи само код људи. Важи и за државе, увек је важило. Без самопоштовања, нема ни туђег поштовања. Колико је само паланачког духа, у фолији некакве урбаности, то је невероватно. То наша омладина има према Европи. Ништа друго до бедни паланачки комплекс сеоског јуноше који шиљи испод ћебета кад легне да спава, на стару, скупу, парфемима окупану госпођу Европљанку. Не знајући да је наборана кад се скине и да има венеричне болести. Чак је и без кинте остала, живи попут руске грофице двадесетих, шминкајући се и чишћећи једину бунду коју има. Као у ''Малени".Окупатор дође, отме, буде ту неко време, па оде. Кад ослаби. Тако је увек било. Кад има свести ко си и шта си, границе су небитне. Границе носиш са собом. Наши преци су живели под јармом јако дуго, носећи Србију у себи, док је нису обновили. Али кад ту свест немаш, кад похасаш наметнуте приче, онда је окупација потпуна и непролазна. Побеђујете, убедљиво. Признајем. Свака част! Али лајаћемо и ми док нас има! С обзиром да себе пре свега сматрам кућно васпитаним човеком, извињавам се ако ми се провукла нека увреда, било је доста емоција, могуће је. Укључите мозак, укључите интернет и одрастите већ једном. Двадесети век се завршио пре 13 година.Читајте између редова, немојте појурити на топовско утврђење чим неко викне "УРА!"

veoma dobar opis nase srbije.

sada se samo treba zapitati sledece: kako se leci to stanje?

dali tako sto ces klincu koji je nabiflan na kola piivo i parfemisanu teku, dakle detetu bez kompasa, dati pusku i slem i reci bices strasan baja ako "izdrzs do kraja" za "nase", ili ces kao odgovoran pastir prvo prepoznati da ti je tor HRONICNO i veoma OZBILJNO bolestan pa ces prvo poceti da ga lecis jedinim lekom za ljudsku dusu, pa polako da pravis prvo coveka od njega kome ce piivo kola tetka i svet generalno biti "nista (kao kod apostola koji ceo zvet smatra za nista)" i tek tada kada je zrela i odgovorna licnost koja sa jedne strane zna da je svet nista (bez Hrista) a sa druge strane zna da ipak zivi u tom svetu i da ga mora cuvati a kad zatreba i braniti, i tek onda mu reci vidi sine vremena su takva kakva su i tvoj deda i pradeda su doziveli slicno nije da zelimo ali moramo uzeti i tu pusku...ali ni tad ne zaboravi da budes pre svega covek.

mislim najlakse je otici na miting i graknuti "uraaaa" ili drzati opelo vladi a najteze sagledati dubinu problema i zasukati pastirske rukave

Everyone’s got a plan until they get hit.

Подели на овим сајтовима

Звоне, како тумачиш ове стихове :

"Budite dakle pokorni svakoj vlasti čovečijoj, Gospoda radi: ako caru, kao gospodaru; Ako li knezovima, kao njegovim poslanicima za osvetu zločincima, a za hvalu dobrotvorima.Jer je tako volja Božija da dobrim delima zadržavate neznanje bezumnih ljudi. Kao slobodni, a ne kao da biste imali slobodu za pokrivač pakosti, nego kao sluge Božije. " 1 Petrova 2:13-16

"Jer je sluga Božji tebi za dobro. Ako li zlo činiš, boj se; jer uzalud ne nosi mača, jer je Božji sluga, osvetnik na gnev onome koji zlo čini." Rimljanima 13: 4

Подели на овим сајтовима

On 14. 5. 2013. at 9:05, Ignjatije рече

Звоне, како тумачиш ове стихове :

"Budite dakle pokorni svakoj vlasti čovečijoj, Gospoda radi: ako caru, kao gospodaru; Ako li knezovima, kao njegovim poslanicima za osvetu zločincima, a za hvalu dobrotvorima.Jer je tako volja Božija da dobrim delima zadržavate neznanje bezumnih ljudi. Kao slobodni, a ne kao da biste imali slobodu za pokrivač pakosti, nego kao sluge Božije. " 1 Petrova 2:13-16

"Jer je sluga Božji tebi za dobro. Ako li zlo činiš, boj se; jer uzalud ne nosi mača, jer je Božji sluga, osvetnik na gnev onome koji zlo čini." Rimljanima 13: 4

Ne mogu ovi stihovi da se uzmu u moderan kontekst. 

Sv.Teofilakt ohridski tumaceci ove stihove pominje staresine kojima se trebas pokoravati kao slugama Bozijim. Staresine onog doba su mogle raditi sta hoce, pa i kazniti te ako su htjeli niko ima nista nije mogao. Po njemu staresina kad te kazni, ucinio ti je dobro jer te stitio od poroka. Ovo je zaostalo razmisljanje onog doba, a danas ga prizivaju jedino desnicari koji ovakve istupe zele da vide u Putinu i slicne modele vlasti. 

Danas nema toga, danas nema takvih staresina, u vidu nekih knezova pokrajina koji ce ti propisivati vaspitne mjere nekim surovim kaznama itd.... Sve je to izumrlo, hvala Bogu. :)

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

On 12. 5. 2013. at 1:53, ZvonkoM рече

Да ли сте ви браћо и сестре свесни колико смо застранили? Јасно је да су времена тешка, да се страдало на све стране и да смо сви пуни емоција, али зар није дужност хришћана да се у сваком тренутку, ма како тежак био, уздижу изнад историје и гледају на ствари из једне више перспективе? Зар није наша дужност да на свет гледамо кроз Христове очи, а не кроз земаљске?

Где је хришћански Јерусалим? Да ли је он као јеврејски на Земљи или шта је рекао Христос? Где нас чека нови Јерусалим? Где је срце хришћана? Да ли је у некој грађевини или у некој територији? Да ли Христос воли све људе или мрзи "шиптаре"? Да ли је распет и за њих или само за нас? Да ли смо постали као Јудеји у Његово време? Да сада сиђе Он међу нас и проповеда Јеванђеље о "милостивом Албанцу" или оде у кућу "америчког капетана" да ли би Га ми прихватили или би као фарисеји викали "распни га, распни!"?

Да неко не помисли да сам заборавио страдање народа на Косову - нисам. То страдање мора да се заврши што пре онако како је најбоље могуће. Само што ми немамо довољно вере у Бога да прихватимо оно што је могуће, него тражимо немогуће. Немојте да се варамо - ова већ деценијска хистерија око Косова није израз вере. То је  израз једне страшне невере и очајања. Кукавичлука и мржње који могу да роде само одговарајући род - насиље и крвопролиће. А све то никако није хришћанство.

Српски - тј. хришћански Јерусалим није Косово, већ је на небесима где је Христос. Срце хришћанина није никаква територија, нити грађевине, већ је срце његово на небесима где је Царство Божије. Земаљске границе су се мењале хиљадама пута у историји, па и границе ове малене Србије. Али се граница Царства Божијег никада није мењала. Где ће бити граница Србије мање је важно. Али пазите да се не нађемо изван граница Царства Христовог, јер тамо ће бити плач и шкргут зуба.

И могао би још пуно да вам пишем, али је и ово превише. Ја написах шта ми је на савести, а ви како хоћете.

Христос посреди нас

слажем се

ипак, нико овде не позива на крвопролиће, барем на форуму, барем већина. Људи жале за изгубљеним животима, за изгубљеном домовином, уништеним домовима и изгубљеном слободом. Осећање неправде је снажно. И имамо свако право да кукамо и да се жалимо и свако право да злочинце и злочин назовемо правим именом. И нико овде, или бaрем већина, надам се, не мрзи Албанце као народ, ниједан народ није зао сам по себи, као што су нас у оно време клеветали.

И то не значи да ико због тога заборавља Христа. Наш народ је обичајно религиозан (из обичаја, ,,ваља се”) из других разлога, са или без Косова. Такође, то не значи да због тога заборављамо своју будућност, економску ситуацију, нити да ћемо учинити нешто непромишљено, тј. барем се надам, исто као и ти, јер ипак је превише неодговорности у нашем народу.

Подели на овим сајтовима

nego imam jednu ideju: 

Da se mi obratimo Onome koga nazivamo Carem careva, onome koji je Svedržitelj celog sveta, Bogu, koji je premudar i moćan sve urediti savršeno, da se svi skupimo na zajedničkoj i usrdnoj molitvi da On reši situaciju najbolje moguće. Ali svi! Šta kažete?

Koliko ono ljudi bude na molebanima za Kosovo?

Подели на овим сајтовима

On 14. 5. 2013. at 9:30, Јустинијан рече
Danas nema toga... Sve je to izumrlo, hvala Bogu.

Е... благо теби. Када би тако било... било би добро. Али нажалост ништа није изумрло. Само је постало још горе и опасније.  Злочинци који зло чине постоје још увек, тако да морају постајати и они који ће се против њих борити. Ништа није измрло. Можда је добило нови изглед, променило назив и ставило неку маску... али је у сусштини исто.

Подели на овим сајтовима

On 14. 5. 2013. at 9:30, Јустинијан рече

Ne mogu ovi stihovi da se uzmu u moderan kontekst. 

Sv.Teofilakt ohridski tumaceci ove stihove pominje staresine kojima se trebas pokoravati kao slugama Bozijim. Staresine onog doba su mogle raditi sta hoce, pa i kazniti te ako su htjeli niko ima nista nije mogao. Po njemu staresina kad te kazni, ucinio ti je dobro jer te stitio od poroka. Ovo je zaostalo razmisljanje onog doba, a danas ga prizivaju jedino desnicari koji ovakve istupe zele da vide u Putinu i slicne modele vlasti. 

Danas nema toga, danas nema takvih staresina, u vidu nekih knezova pokrajina koji ce ti propisivati vaspitne mjere nekim surovim kaznama itd.... Sve je to izumrlo, hvala Bogu. :)

Onda ne vaze ni Hristove rijeci. Vazile su samo za njegovo doba.

Poštujte Sina da se ne razgnevi, i vi ne izginete na putu svom, jer će se gnev Njegov brzo razgoreti.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...