Jump to content

У шта смо претворили хришћанство?

Оцени ову тему

Препоручена порука

Чини ми се да ти мене ниси разумео. Немам ја никакву "теологију о не ратовању". Моја теологија је да када те неко нападне имаш право да употребиш сву расположиву силу да га разбијеш и растуриш да му више никада у животу не падне на памет да те попреко погледа. То се односи како на појединца, тако и на државу.

Јако је тешко да од права појединца дођеш до било каквог права државе, а да на том путу не показиш  сву своју философију. И сам знаш да се у случају рата проглашава ванредно стање у коме више не важи практично ниједно људско право становника дате државе. Ни право на својину ни право на сам живот. Право државе да се брани је само еуфемизам за право државе да натера тебе да идеш у рат.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 406
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

u principu Hriscanstvo se samo o sebi brine i sve ide normalnim tokom.

Znamo svi iz Jevandjelja da smo svi prizvani ali koliko ih se u stvari odazvalo?

I jos znamo recimo da ljudi koje zanima Carstvo Bozje i koji veruju u njega nisu jurili da budu bilo kakva vlast niti ih interesuje da se okrenu samo zemaljskim prolaznim stvarima.

I jos znamo da svi koji vicu gospode gospode nece ici za Hristom jer im je sam rekao da ih zaista zaista ne poznaje.

Tako da Zvonko trebalo bi porazmisliti sa koliko ustvari ljudi smo mi u mogucnosti da nesto menjamo na bolje i to ne samo u Srbiji.

Stvari u samoj Crkvi opet idu svojim tokom a lose stvari koje se desavaju na jedan tih Hristov nacin bi trebalo da nas opomenu da smo deljivi od Boga samim tim i gresni i da pojacavamo i strazimo na telo i duh svojim istinskim pokajanjem.

Napadi na Crkvu ne zele nikakva pokajanja niti bi voleli da se Gresnim vladikama ostavi mesta za pokajanje za spas dushe jer su i oni kao i mi potpuno gresni ljudi.

Tako da se Hriscanstvo pretvorilo u nista drugo no u same neprolazne reci Spasitelja, jer sve se zbiva onako kako je On rekao.

E da i placajte porez onako kako je sam Bog hteo carevu carevo a Bogu Bozje.

Ne trebaju mojoj deci ljuljaske nego su im preko potrebna sva ostala deca na svetu.

U tom smislu a gledajuci tvoju zapocetu temu predlazem da Srbija ulaze ponajvise u kulturne ambasadore nase zemlje u inostranstvu jer kulturom i tradicijom pridobicemo vise istinskih prijatelja nego li da ulazemo u Srbiju koja ce da prihvata svaka Sh strana ulaganja koja imaju za cilj samo interes i to sopstveni.

Manjina bi u ovom slucaju mogla da prestavlja istinsku snagu nase zemlje i skine neku vrstu anateme Srbije u celom svetu.

Tek kad sa svetom postanemo istinski prijatelji i braca mozemo ocekivati preporod Srbije.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

Midrash, on 14 May 2013 - 15:34, said: Ne toliko da poštuju društveni poredak, jer zlu se treba opirati, već kako svedočiti veru u stanju u kojem si. Svako može da ode iz sveta (a i da pobegne), ali pravo podvižništvo se pokazuje tamo gde si, menjajuči svet oko sebe time što sebe menjaš - odprilike   Zlo se zlom ne moze pobediti...samo ce se umnoziti....to je sustina.....ako ljubimo samo one koji nas vole pa koja je razlika izmedju nas i neznabozaca kaza Gospod....

Midraš ne kaže da se zlu treba odupreti zlom, nego naprotiv dobrim i tako pobediti zlo.

Подели на овим сајтовима

Kako rece neko ovde "Hriscanstvo je onakvo kakvi su Hriscani" a Hriscani su... gresni. Tako svi imamo mnogo gresnih simptoma u nas, ja mislim da je i taj etnofilicarski stav jedan veliki simptom greha u nasem narodu. No doduse, ja ga ne osudjujem ja ga razumem, jer svi ti koji furaju to su odrasili u istim uslovima kao i ja. Niko i nista, bede i jada.... mnogi od onih koji pale ambasade sa sve brojanicama oko vrata i pevaju "boze ne znam sta mi je pale mi se dzamije" su jednostavno momci mojih generacija koji su videli sve i svasta. I ogorcheni su i osecaju da su niko i nista... kako se i ja osecam. 

Oni tu svoju ogorchenost, taj gnev i srdzbu ispoljavaju kroz neko isterivanje pravde, ispravljanje krivih drina, postavljanjem da su oni deo najispravnije i najbolje nacije. To govorim iz nekog lichnog iskustva jer imam kontakta sa takvim likovima.... Ja sa druge strane imam drugacije probleme, meni se to gresno stanje manifestovalo na razne druge nacine....

Zato... neka Bog pomogne svima nama.... iskreno ne verujem da ce zbog ovih stvari koje se desafaju da Hriscanstvo mnogo "ispati" mislim da ce da se ojaca i utemelji....

Evo ja vec ovde vidim veliki napredak, vidim da mnogi polako krecu da razumeju nauku i kako nauka nije u sukobu sa pravoslavnim ucenjem. I sto je najvaznije mnogo smo kroz te dialoge naucili, i o nauci, i o veri. 

Takodje me raduje sto vidim da nisu sve vladike kao +Amfilohije, u tom nacinu politickog ponasanja. On je najglasniji i solidno je usamljen u takvim aktima.

Bog pomaze na svemu, pa ako je ovo stanje ispravno za crkvu ono ce da opstane, ako je nezdravo i neispravno ono ce kad-tad da bude ugaseno. Ako je politicko ponasanje +Amfilohija, crkvi pozeljno i Bogu ugodno.. nastavice se i rasirice se, ako nije nece. 

Zato - ne brinem. 

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

Niko i nista, bede i jada.... mnogi od onih koji pale ambasade sa sve brojanicama oko vrata i pevaju "boze ne znam sta mi je pale mi se dzamije" su jednostavno momci mojih generacija koji su videli sve i svasta. I ogorcheni su i osecaju da su niko i nista... kako se i ja osecam. 

Никад се није нико и ништа за најближе, а за тамо неке којекакве крвопије много важно.

Јачи од смрти и лажи

Подели на овим сајтовима

Никад се није нико и ништа за најближе, а за тамо неке којекакве крвопије много важно.

hmm ne radi se bas o tome, radi se o bolestima odrastanja. Mladi ljudi traze svoje mesto u drustvu i svetu, a kada nemaju love i nemaju nekog socijalnog statusa osecaju se jako nesigurno u kompletnom sistemu drustva. Zato, posto ne mogu sebe da vide kao neke advokate, lekare, obucare, prodavce, poljoprivrednike itd.. ne vide sebi neku buducnost i sigurnost tu, oni sebe vide u kriminalcima, huliganima i indetifikuju se kao deo hulinganskih grupa..

Jer kada ti je nestabilno tlo... sila klad uvalja..

Vecina njih sa godinama krene da kapira da nije sve u "nasilju" i tom osecaju moci koji nasilje pruza, medjutim, problem je sto doalze nove takve generacije 

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

A sta je to?

Погледај се у огледало и видећеш мање више о чему се ради. С тим што си ти отприлике најекстремнија (салонска) варијанта, чудан хибрид етнофилетисте и комуњаре стаљинистичке орјентације. Већина етнофилиста су далеко, далеко испод, скоро па безазлени. 

Подели на овим сајтовима

Погледај се у огледало и видећеш мање више о чему се ради. С тим што си ти отприлике најекстремнија (салонска) варијанта, чудан хибрид етнофилетисте и комуњаре стаљинистичке орјентације. Већина етнофилиста су далеко, далеко испод, скоро па безазлени. 

Pusti ti palamudjenje i reci sta je etnofiletizam i na kom od sedam sabora je to ( etnofiletizam - cekam odgovor sta je to ) osudjeno.

Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! 

Подели на овим сајтовима

Stvarno, što u pravoslavlju postoje nacionalne crkve (nema ih ni u islamu, ni u katoličanstvu, ni u protenstantizmu (osim anglikanaca))? Šta je toliki problem sa MPC, a u srednjem veku je bilo u redu da isti takav problem ima vaseljenska patrijaršija sa SPC?

The only normal people you know are the ones you don’t know very well.

Подели на овим сајтовима

Да ли сте ви браћо и сестре свесни колико смо застранили? Јасно је да су времена тешка, да се страдало на све стране и да смо сви пуни емоција, али зар није дужност хришћана да се у сваком тренутку, ма како тежак био, уздижу изнад историје и гледају на ствари из једне више перспективе? Зар није наша дужност да на свет гледамо кроз Христове очи, а не кроз земаљске?

Где је хришћански Јерусалим? Да ли је он као јеврејски на Земљи или шта је рекао Христос? Где нас чека нови Јерусалим? Где је срце хришћана? Да ли је у некој грађевини или у некој територији? Да ли Христос воли све људе или мрзи "шиптаре"? Да ли је распет и за њих или само за нас? Да ли смо постали као Јудеји у Његово време? Да сада сиђе Он међу нас и проповеда Јеванђеље о "милостивом Албанцу" или оде у кућу "америчког капетана" да ли би Га ми прихватили или би као фарисеји викали "распни га, распни!"?

Да неко не помисли да сам заборавио страдање народа на Косову - нисам. То страдање мора да се заврши што пре онако како је најбоље могуће. Само што ми немамо довољно вере у Бога да прихватимо оно што је могуће, него тражимо немогуће. Немојте да се варамо - ова већ деценијска хистерија око Косова није израз вере. То је  израз једне страшне невере и очајања. Кукавичлука и мржње који могу да роде само одговарајући род - насиље и крвопролиће. А све то никако није хришћанство.

Српски - тј. хришћански Јерусалим није Косово, већ је на небесима где је Христос. Срце хришћанина није никаква територија, нити грађевине, већ је срце његово на небесима где је Царство Божије. Земаљске границе су се мењале хиљадама пута у историји, па и границе ове малене Србије. Али се граница Царства Божијег никада није мењала. Где ће бити граница Србије мање је важно. Али пазите да се не нађемо изван граница Царства Христовог, јер тамо ће бити плач и шкргут зуба.

И могао би још пуно да вам пишем, али је и ово превише. Ја написах шта ми је на савести, а ви како хоћете.

Христос посреди нас

Da smo zastranili,jesmo.To stoji. Na mnogim poljima.

Ali nije Kosovo samo teritorija,Kosovo je i simbol da nećemo po svaku cenu trpeti nametanja i ponižavanja svake vrste i da ne damo veru za večeru. To je za mene Kosovo. Pa valjda sme hrišćanin i da se pobuni,i da se izbori za sebe. Zar je hrišćanstvo samo pognuti glavu i trpeti?

I can't go back to yesterday because I was a different person then.  Alice in Wonderland

Подели на овим сајтовима

Па и за мене је симбол хришћанске жртве и одбране вере. Али једно су симболи, а друго је конкретна историјска ситуација. Нико не каже "погни главу и трпи", али време за ратовање је прошло. Ми смо рат изгубили, Албанци су добили и направили нову државу. И шта је сад ту хришћански? Да ми опет дигнемо тенкове и авионе и кренемо да убијамо?

Ја мислим да је хришћански да ми смирено прихватимо то што нам је Господ дао, да размислимо зашто нам је то дао, па да урадимо - хришћански - најбоље што можемо. А то је сада - по мом скромном мишљењу - да се са тим људима помиримо, покајемо, опростимо и кренемо даље. Зар није Христос својим убицама опростио? А са друге стране, што изгледа никоме и не пада на памет - главни задатак нас хришћана је да проповедамо Јеванђеље. Зато се и треба што пре помирити, па том народу проповедати и примером показати шта је хришћанство. Јер мислим да како смо до сада примером показали они о њему нису стекли баш неко лепо мишљење...

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Da smo zastranili,jesmo.To stoji. Na mnogim poljima.

Ali nije Kosovo samo teritorija,Kosovo je i simbol da nećemo po svaku cenu trpeti nametanja i ponižavanja svake vrste i da ne damo veru za večeru. To je za mene Kosovo. Pa valjda sme hrišćanin i da se pobuni,i da se izbori za sebe. Zar je hrišćanstvo samo pognuti glavu i trpeti?

Naravno...ali GMO pravoslavci..nekako tesko mogu da shvate da pravoslavlje nije hipi komuna....i da je Arije popio samar od Sv Nikole kad je unizio Hrista....pravoslavlje je emocija....ljubav prema pravdi,slobodi,casti,prema dobrim ljudima,prema istini,prema otadzbini i naravno iznad svega prema Bogu...

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...