Jump to content

Politika i religija: Nebeska i zemaljska Srbija

Оцени ову тему

Препоручена порука

Treca opcija je bila i da hriscani nekoga gone. 

Ali tako nemora biti. U proslosti je to bio normalan odnos, ili si gazda u svojoj drzavi ili si donji. Nema sanse da bude nekog suzivota. 

Evo ko goni pravoslavne hriscane u SAD? 

У САД православни Хришћани су занемарљиво мала скупина, многобројнији су протестанти и римокатолици. Такође САД је савез држава, неке су више Хришћанске , неке мање, неке су оф скроз секуларистичке, тако да то није баш проста прича. А гоњења има. Један поп ми рече да у немам појма ком већем американском граду није баш најпаметније прошетати у мантији по граду.

Но то је без везе пример ал ето и тога има.

Подели на овим сајтовима

Наравно

Ok. Odmah da naglasim, ozbiljno i bez moje autenticne kiselo gorke ironije, da se ich ne razume u nacije, narode i koja od njih su i nebeska a ne samo zemaljska. Nego je to sto cujem da ima mnogo verzija i tumacenja tog nebeskog i po cemu je ono nebesko. A i ne poklapa mi se hronologija dogadjaja ako vazi ova vladikina "bez nebeske Srbije nema ni zemaljske". Jer Rim se od nekog priobalnog gradica sa bratoubistvom u temeljima preko surovog imperjalizma dosao do stadijuma najace ekonomske, kulturne i tehnoloske civlizacije tog vremena a tada nije imao nebeski element. Zato mi bas i ne stima ta jednacina po kojoj je za zemaljski napredak nepohodna nebeski oblik, vertikala, sta god neke drzave.

Подели на овим сајтовима

I sta se desilo sa Rimom kad je dostigao klimax? Rasklimao se i propao. A sto? Pa upravo zbog temelja.

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo."

Подели на овим сајтовима

Ok. Odmah da naglasim, ozbiljno i bez moje autenticne kiselo gorke ironije, da se ich ne razume u nacije, narode i koja od njih su i nebeska a ne samo zemaljska. Nego je to sto cujem da ima mnogo verzija i tumacenja tog nebeskog i po cemu je ono nebesko. A i ne poklapa mi se hronologija dogadjaja ako vazi ova vladikina "bez nebeske Srbije nema ni zemaljske". Jer Rim se od nekog priobalnog gradica sa bratoubistvom u temeljima preko surovog imperjalizma dosao do stadijuma najace ekonomske, kulturne i tehnoloske civlizacije tog vremena a tada nije imao nebeski element. Zato mi bas i ne stima ta jednacina po kojoj je za zemaljski napredak nepohodna nebeski oblik, vertikala, sta god neke drzave.

Е одлично си то запазио у томе и јесте поанта завета.

Подели на овим сајтовима

Без небеске вертикале земаљски напредак се брзо претвори у пропаст, јер кад не постоји вертикала која те учи да треба живети умерено чак и када можеш да се бахатиш, да ти пружи смисао постојања, ти ћеш да се бахатиш до изумирања.

То се и десило Риму, то се десило и свим осталим великим империјама у прошлости уколико нису имале, или уколико евентуално изгубе контакт са духовном вертикалом.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

Без небеске вертикале земаљски напредак се брзо претвори у пропаст, јер кад не постоји вертикала која те учи да треба живети умерено чак и када можеш да се бахатиш, да ти пружи смисао постојања, ти ћеш да се бахатиш до изумирања.

То се и десило Риму, то се десило и свим осталим великим империјама у прошлости уколико нису имале, или уколико евентуално изгубе контакт са духовном вертикалом.

A sta cemo sa cinjenicom da su zemlje koje u temeljima imaju nebesku vertikalu propale mnogo brze nego ona bez nebeske vertikale u temelji ili sa necim grozomornim tipa masakri etc?

Kazem , ponavljam bez ironije, ne razume se uopste u to ali mi nikako ne stimaju te jednacine i paralele.

Подели на овим сајтовима

A sta cemo sa cinjenicom da su zemlje koje u temeljima imaju nebesku vertikalu propale mnogo brze nego ona bez nebeske vertikale u temelji ili sa necim grozomornim tipa masakri etc?

Kazem , ponavljam bez ironije, ne razume se uopste u to ali mi nikako ne stimaju te jednacine i paralele.

Није баш да су пропале брже, него су се и средства комуникације развијала, па се и генерални ток једне државе развијао.

Али, ево, узми само пример да Индија траје пар иљада година, Русија и Србија по иљаду и пар стотина година, европске државе у једном или другом облику све од деветог века па на овамо.

Једино шта се распало, то је Византија, али и она се распарчала онда када је потпуно изгубила своју духовну вертикалу.

Гледај, са друге стране, комунистичка царства, која су потрајала веома кратко чак и за ове услове. Они нису имали било какву духовну вертикалу. Чак су и пробали да направе духовност, али им је духовност остала на нивоу хоризонтале, и пропали су првом приликом, јер нема кохезивног фактора.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

Није баш да су пропале брже, него су се и средства комуникације развијала, па се и генерални ток једне државе развијао.

Али, ево, узми само пример да Индија траје пар иљада година, Русија и Србија по иљаду и пар стотина година, европске државе у једном или другом облику све од деветог века па на овамо.

Једино шта се распало, то је Византија, али и она се распарчала онда када је потпуно изгубила своју духовну вертикалу.

Гледај, са друге стране, комунистичка царства, која су потрајала веома кратко чак и за ове услове. Они нису имали било какву духовну вертикалу. Чак су и пробали да направе духовност, али им је духовност остала на нивоу хоризонтале, и пропали су првом приликом, јер нема кохезивног фактора.

Nikako ne bih mesao Indiju u ovo zato sto su oni za zapadni kocnetp drzave javlja tek sa Britancima a i zato sto je kod njih duvnost ne odsustvo vertikale nego ako pravimo poredjenja sa geomtrijom onda je njihova duhovnost skup linija koje idu u svim mogucim pracima. A i sam srz njihove duhovnosti je susta suprotnos onga sto sadrze zapadne vere. Mnoge zapadne vere, ne sve, imaju u temelju neku formu vaskrsenja neku formu obnove plotskog stoga je logicno da se tamo ocekuje i neka forma ovaplocenja nebeske drzave. Sto kod Indijaca nije slucaj oni su deo via negativa tradicije ona koje pokusava da pobegne iz tvorevine zato mi Indiaj i svi istocnjaci bas ne idu u tu pricu.

A da Srbija traje hiljdu godina pa to i sam znas da ne stoji a narocito ne hiljadu sa duhovnom vertikalom.

Za komunisticke zemlje postoji masa ekonomsko politickih razloga zasto moraju propasti tako da tu se bas ne da jasno videti pogubnost odsustva drzave.

Kazem nemam ja protiv da se bilo ko vodi time nego ovog puta zaista iz radoznalosti pitam kako to funkcionise jer svako ima svoju verziju a sve mi te "jednacine" skripe.

Ono sto ce biti zanimljivo videti je hoce li se Amerika (SAD) izvuci da li ce i do kada da produzi dominaciju posto je osnovana bas sa naglaskom na odsustvo duhovne vertikale. To jest na slobodu onoliko verikala koliko ima zainteresovanih za nebo i duhovnost uopste.

Подели на овим сајтовима

Прво, није недостатак духовне вертикале у страрту осуда на пропаст. Али, као у случају Рима или комунистичких земаља, ако ту духовну вертикалу не нађеш, све се извитопери, изгуби се идеја. На страну економски фактори, СССР је могао да опстане још минимум двадесет година да је имао било какав кохезивни фактор, са економијом која би била на нивоу дотадашње економије. Али је нестало идеје. Југославија је могла, уз реформе, да постоји и дан - данас, ако бисмо гледали само на економију. Откад је умро Тито, Бијело Дугме се распало, а Брена се удала, остала је још једино ЈНА, а она није могла да понуди алтернативни културни или духовни образац. 

Када кажем да Србија постоји хиљаду и пар стотина година, мислио сам на укупно трајање. Окупација од триста педесетак или колико већ година је пре била застој него пропаст државе, управо због тога што је постојала та духовна вертикала. Тамо где је она била слабија (Босна рецимо). И Немачка рачуна своју историју у континуитету, без обзира на то што је кроз цео средњи век била распрачана, Русија иако је скоро осамдесет година била СССР, као и САД, иако нису постојале ни приближно овом облику или величини од почетка (од стицања независности). Кина или Индија исто тако. Што се Индије тиче, и Грчкој се рачуна трајање од када су постојали полиси, иако они никада до Филипа Македонског нису били уједињени, ратовали су између себе исто као и индијска краљевства.

А САД нису основане баш скроз са одсуством вертикале. Држава и религија јесу одвојене, али се код њих кроз ситорију стално водила борба између вертикалног и хоризонталног приступа. Не заборави да су до пре само пар деценија у школама читане молитве, да и даље на новчаницама стоји Ин Гад уи траст, колико је у појединим државама вертикални елемент јак и битан, и још доста ствари. Од Вијетнамског рата они покушавају оно што су многи пре њих покушали - да дефинитивно раскрсте са било каквом вертикалом сем у пропагандне циљеве, и да вертикалу замене хоризонталом. Да ли ће им то успети, видећемо. Видећемо прво да ли ће успети да скроз избаце "мисију" из политике, јер већ ту има доста отпора. А онда, ако би и избацили "мисију", остаје да се види да ли је било која политика способна да опстане без неких јаких/вечних/вертикалних идеала. Ја лично мислим да то није могуће и да тако нешто још није успело било коме, да направи нешто трајно без везивања за небо, али видећемо, можда ће они бити први (наравно, ако прво установе да то заиста и желе и ако се изборе са још увек доста јаким елементима у својој унутрашњој и спољној политици).

Наравно, и ово је само моје мишљење, не обавезује ово било кога, само причамо.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...