Deja Vu Написано Мај 9, 2013 Пријави Подели Написано Мај 9, 2013 Размишљам тренутно о неким стварима. Једна од њих је да ли је добро, не мислим да ли је морално и у реду, него да ли је добро за некога, да се ожени/уда за особу која је болесна (нпр. има рак, дијабетес, неку болест која може да се пренесе на потомство)? Ако гледамо материјално, то не ваља, јер деца из тог брака ће можда бити болесна. Ако гледамо духовно, такву особу не треба напустити већ је волети. Замислимо пример момка и девојке који хоће да се венчају за 2 месеца. Они су срећни, воле се. Међутим, девојци једног дана позли и она сазнаје да има опасну болест. Момак наравно тугује. У дилеми је шта да ради. Венчајући се са таквом особом добиће болесно потомство на мајку. Али он њу воли и не може без ње. Ако је напусти, то ће бити кукавички чин. У Старом Завету Бог често својим људима, Јеврејима, говори да траже жене које су побожне, здраве и моралне. Здравље је било јако битно. Ако би гледали разумну страну, Бог је желео да створи сопствени народ и зато га требало бити више људи. За такво нешто потребне су здраве жене и мушкарци. Обрезање је пример тога. Да ли то може да важи и данас? Да ли је здраво потомство битније од љубави са особом која је болесна? Можда је лош наслов теме, али ми не пада на памет други. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Мај 9, 2013 Пријави Подели Написано Мај 9, 2013 ...једино што могу рећи је да у љубави нема рачунице, а љубав је изнад свега.... Биљана, Dragana I., -Владимир- and 4 осталих је реаговао/ла на ово 7 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Биљана Написано Мај 9, 2013 Пријави Подели Написано Мај 9, 2013 Али он њу воли Ако је воли, онда двојбе нема! Знам дјевојку која има мултипле склерозу и има момка који је воли и на љето ће свадба (ако Бог да)! Он чак зна и ту чињеницу да са њом уопште неће имати потомке, али ипак је жени! Кад је љубав у питању..............ништа, али ништа не стаје између! Дијана., igy81, Лидија Миленковић and 4 осталих је реаговао/ла на ово 7 Благо онима који плачу, јер ће се утjешити; (Матеј; 5,4) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
-Владимир- Написано Мај 9, 2013 Пријави Подели Написано Мај 9, 2013 Једна од њих је да ли је добро, не мислим да ли је морално и у реду, него да ли је добро за некога, да се ожени/уда за особу која је болесна Љубав и размишљање "да ли је добро за мене", по мом искуству,обично не иду заједно . Биљана, Лидија Миленковић, obi-wan and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Danijela Написано Мај 9, 2013 Пријави Подели Написано Мај 9, 2013 Moj otac se tesko razboleo kad sam bila jako mlada. Moja majka je ostala uz njega i brinula se i negovala ga. Lekari su rekli da je on danas ziv i funkcionalan (koliko njegova bolest i invalidnost dopusta) samo zahvaljujuci njoj Лидија Миленковић, YOKA, Dragana I. and 7 осталих је реаговао/ла на ово 10 "Grobe moj! Zašto te zaboravljam? Ti me čekaš, čekaš i ja ću se sigurno nastaniti u tebi. Zašto te zaboravljam i ponašam se kao da je grob sudbina samo drugih ljudi a ne i moja?" sv. Ignjatije Brjančanjinov Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Зосима Написано Мај 9, 2013 Пријави Подели Написано Мај 9, 2013 Ко то може да поднесе,одлично,велики је то Божји благослов,бити уз болесну особу. Али будући супружници,не би смели то да прикривају једни од других,мислим да црквени закони то изричито напомињу,па и до тога да се можеш развести,уколико су те слагали... YOKA, -Владимир- and Mironosica је реаговао/ла на ово 3 "Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато" Гандалф Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
YOKA Написано Мај 9, 2013 Пријави Подели Написано Мај 9, 2013 Знам за масу таквих случајева и некако су ти бракови успешнији од бракова где су супружници крили своје здравствене проблеме. Љубав и Бог су једно t5509 JESSY, keka and Dragana I. је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Dragana I. Написано Мај 9, 2013 Пријави Подели Написано Мај 9, 2013 Verujem u to da kada je ljubav iskrena,da bolest ne treba da bude nikakva prepreka.Sve zavisi sta je u pitanju,a postoji i ona poznata misao da ljubav cini cuda...Parovi koji su u braku i kad se razbole,lakse ce to prevazici jer imaju pored sebe osobu koja se brine o njima i imju na koga da se oslone.... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DankaM Написано Мај 9, 2013 Пријави Подели Написано Мај 9, 2013 Kao neko ko je lično imao i ima zdravstvenih problema običnih i raznih , mogu da kažem da nekad 'oću da krepam od straha kad razmišljam o tome da li će ih moja deca naslediti. To je jače od mene. O tome sam razmišljala još od kad sam bila tinejdžerka, a pogotovo sada, kad smo već u godinama kada želimo porodicu i decu. Ni mom dragom sigurno nije lako kad krene da razmišlja o tome, samo što ne ume baš adekvatno i precizno da opiše svoju strepnju. Ali zaključili smo da je tako kako jeste, i da ako previše razmišljaš o životu, možeš samo da se zavučeš u kutiju i ne izlaziš. Pošto uvek može da ti padne saksija na glavu ako izađeš napolje Takve stvari ne treba poricati ili kriti od drugih i sebe, pošto samo mogu da oštete odnos. I pošteno prihvatiti obostrani izbor šta će i kako će dvoje ljudi u tom slučaju. Mogu da ostanu zajedno, ili da ne ostanu zajedno; da imaju decu ili nemaju, sve dok je to stvar njihove ljubavi i sporazuma. No, prvenstveno ljubavi. Bez nje nema ništa. Vol'te se, ljudi, i budite pošteni jedni prema drugima i prema sebi. A što se dece tiče, sa njima ionako uvek ima nerviranja i problema, i zdravstveni se ubrajaju u tu grupu ; ali su po meni đeca najveća radost na svetu bighugbighug Dragana I., malina :), Биљана and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 "We are such stuffAs dreams are made on; and our little lifeIs rounded with a sleep." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тања1 Написано Мај 10, 2013 Пријави Подели Написано Мај 10, 2013 Замислимо пример момка и девојке који хоће да се венчају за 2 месеца. Они су срећни, воле се. Међутим, девојци једног дана позли и она сазнаје да има опасну болест. Момак наравно тугује. У дилеми је шта да ради. Венчајући се са таквом особом добиће болесно потомство на мајку. Али он њу воли и не може без ње. Ако је напусти, то ће бити кукавички чин. Онај који брине о болесном лицу нема лак задатак. Позива се на жртвовање и стрпљење и милосрђе. Неговати опасну болест детета такође захтева љубав и натрприродну визију. То је отприлике приближавање Богу. Ту није реч само о љубави већ и одговорности за друго људско биће. Овде се може говорити о милости и милосрђу. Али милосрђе не треба да буде наметнуто. У грчком језику реч за милост је елеос, превод грчке верзије Новог завета - хебрејске речи хесед - љубав. Онај који може да воли без обзира шта се дешава нпр планине се руше, брда се колебају. А пошто је Божији завет са својим народом почео из почетка (Мојсијева 32-34), јасно је да таква безусловна љубав подразумева милост. Као што је Бог милостив. Будите дакле милостиви, као и Отац ваш што је милостив (Лк. 6,36). Да бисмо испунили ту заповест, потребно је да постанемо онолико милосрдни, колико је милосрдан бесконачно милосрдни Господ. Гле, ми људи. Јачи од смрти и лажи Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Данче* Написано Јун 25, 2014 Пријави Подели Написано Јун 25, 2014 VENČANJE NA KOM SU SVI PLAKALI: Voljenoj rekao DA, pa otišao zauvek Rouden Gou je preminuo samo deset sati pošto je pred sveštenikom rekao da uzima za suprugu svoju dragu Lejzel Ovo je mogla da bude obična priča o dvoje mladih koje su se zavoleli i odlučili da se ove godine u julu venčaju. Ali, onda je njemu krajem maja Roudenu agresivni kancer u terminalnoj fazi. Rouden Gou i Lejzel Mej želeli su da se venčaju u julu jer je njemu tada 30 rođendan, pa su želeli da spoje dva srećna događaja. Već su živeli zajedno i imali dvogodišnju ćerkicu. Međutim, zao udes je sve promenio. Trenutak kad su Rouden i Lejzel rekli DA Krajem maja Roudenu je dijagnostikovan karcinom jetre u četvrtom stadijumu. Lekari su mu odmah rekli da su mu male šanse za preživljavanje - agresivni rak bio je u terminalnoj fazi. Propadao je bukvalno iz dana u dan i ubrzo pao u bolesničku postelju. Poslednja želja bila mu je da kaže to "da" okružen svojim najbližima. Prvi poljubac za mladu bio je i poslednji... Njegovi roditelji su uspeli da za samo 12 sati organizuju svečanost u bolnici. Rouden nije mogao da ustane iz kreveta, pa je mlada stajala kraj njegove bolesničke postelje, koja je za samo nekoliko sati postala samrtnička. Kakvo crno veselje, svi su plakali Samo jedna osoba bila je vesela jer nije znala da će ostati bez tate: Roudenova i Lejzelina dvogodišnja ćerkica, obučena u belo i s venčićem na glavici, ponosno je pozirala s maminim bidermajerom. Rouden je preminuo 11. juna, samo 10 sati pošto je rekao "uzimam". Video-snimak tog najtužnijeg venčanja na svetu postavio je njegov brat Heset. http://www.kurir-info.rs/video-vencanje-na-kom-su-svi-plakali-voljenoj-rekao-da-pa-otisao-zauvek-clanak-1435429 Слушај, гледај, ћути ако желиш живети у миру! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Mилена КШ Написано Јун 25, 2014 Пријави Подели Написано Јун 25, 2014 Данче* је реаговао/ла на ово 1 http://www.youtube.com/watch?v=skAGp_OwU10 http://youtu.be/lKgI7Cxm0go Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Melhisedek88 Написано Јун 25, 2014 Пријави Подели Написано Јун 25, 2014 Strasno tuzna prica,no cudni su putevi Gospodnji.Bog zna zasto to tako treba da bude. Данче* је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Јун 28, 2014 Пријави Подели Написано Јун 28, 2014 Mnoge je Kristina Kovač do suza ganula iskrenom pričom o ljubavi prema Danijelu Brakusu, sa kojim je u vezi već pet godina. "Volim ga toliko da nemam hrabrosti da pomislim da rak limfnih žlezda može da mu se vrati", samo je jedan deo kantautorkinog do srži iskrenog posta. "Volim ga toliko da mi često bude žao što sam ovako matora i izakana, što sam najslađe, najbolje, najdraže i najmaštovitije od sebe već potrošila pre nego što me je pronašao ili što sam ga pronašla", počela je svoju životnu priču Kristina."Volim ga toliko da i dalje maštam o tome da mu rodim bebu. Punim 40 za 3 meseca. Volim ga toliko da, sve ovako hipohondrična, za ovih 5 godina nijednom nisam imala hrabrosti da za ozbiljno pomislim da rak limfnih žlezda može da mu se vrati. Volim ga toliko da sam ga naterala da obeća da će me, ako umre prvi, progoniti kao duh dok mu se ne pridružim. A u stvari ga volim toliko da se nadam da ću otići prva", ovim je rečila Kristina mnogima zasuzila oči, a ostatak možete pročitati na njenoj stranici.Autor: B.B.Foto: Facebook/Kristina Kovac http://www.svetplus.com/vesti/41298/kristina-kovac-dirljivom-pricom-o-ljubavi-prema-danijelu-rasplakala-m ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Suzana Sebez Написано Јул 4, 2014 Пријави Подели Написано Јул 4, 2014 Bolest ne treba da se krije i ljubav je jaca od svega.Sto se ti ce potomstva,ako par zaista ne moze da ima decu,mogu usvojiti,ima toliko napustene decice.Ima ljudi koji ne mogu da se odluce da usvoje jer misle da nece moci da ih zavole.Kada bih bila u takvoj situaciji sigurno bih,ako se muz slozi sa tim,pa covek se veze za zivotinjicu a kamoli da dete. Neša_ and -Владимир- је реаговао/ла на ово 2 Suzy Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука