stevan021 Написано Мај 7, 2013 Пријави Подели Написано Мај 7, 2013 Ne vidim kako to sto neko zna da ce neko izrasti u Hitlera daje toj osobi za pravo ga ubije. Nevin si dok ne pocinis/pokusas da pocinis zlocin. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
hansbrough Написано Мај 8, 2013 Пријави Подели Написано Мај 8, 2013 Hansbrought Da te pitam nešto. Jesi li ti vernik ili ateista i ako si ovo drugo jesi li AS i Dawkinsovac ili si ateista sam za sebe? Kad već pitaš, ovo drugo. Verujem, odnosno smatram da je za čovekovu sreću i egzistenciju potrebno da bude i religiozan (u širem smislu) i racionalan. Samo racionalni su roboti (dobro, ne kažem da je ovo toliko loše :0104cheesy: ), samo religiozni su ljudi koji su izgubili osećaj za realnost... Nemam baš toliki stomak da bih verovao u nešto što je toliko komplikovano (uzmi samo pitanje duše), a pošto nisam baš mnogo vredan ne mislim da je nešto u životu veoma bitno samo zato što je to drugome bitno, odnosno svako ima slobodu da veruje u šta god poželi i da mu bude bitno šta god poželi sve dok ne krene da ubeđuje druge. Što se tiče vere u Boga, vere u postojanje nekog smisla, itd... Za mene nema veze da li je neko vernik ili ateista već kakav je karakter, a pozitivni ateizam i religiju je po meni podjednako besmisleno dokazivati ... A svako ko je ateista je "sam za sebe", slično kao što je svako ko ne puši, ne pije ili ne plovi morima nije pušač, nije alkoholičar ili nije moreplovac. :smile: Što se tiče AS, mislim da je naziv malo pogrešan, trebalo bi biti Sekularisti Srbije (možda bi i neki vernici bili članovi) ili prosto, antiteisti Srbije (protiv dogme i neznanja). The only normal people you know are the ones you don’t know very well. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
stevan021 Написано Мај 8, 2013 Пријави Подели Написано Мај 8, 2013 Ja se uvek trudim da budem maksimalno racionalan ali to ne znaci da sam robot. Iz same cinjenice da sam covek, a ljudi po prirodi nisu racionalni. Slozice se svaki psiholog. Mislim da je bi Antiteisti Srbije imalo vise smisla, ali bi kao naziv bilo losije jer vecina Srba ne zna sta su ateisti, a kamoli sta su antiteisti Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драгана Милошевић Написано Мај 8, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Мај 8, 2013 @@sqny, Evo ovako: Ateista se uhvatio za pitanje koje je tesko i za verujuceg. Sama ta polazna tacka verujucem je bila smesna. Verujuci se po tom pitanju oslanja i sam na Promisao/ Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драгана Милошевић Написано Мај 8, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Мај 8, 2013 Cilj teme je naslov. Prevideli ste cinjenicu da su oni komsije. Svako je sa svoje tacke gledista u razgovoru rekao sta misli, ali se nisu pronasli u onom drugom! Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Мај 8, 2013 Пријави Подели Написано Мај 8, 2013 Мени су потпуно бесмислене овакве, да их тако назовем, теодицеје (оправдања Бога). Бесмислено је мислити да бог држи некакву џојстик палицу и да командује ко ће умрети а ко живети. Људи су смртна бића јер су створена бића. Православна теологија има сасвим другачији одговор на оваква питања - зашто Бог дозвољава да умре дете од две године? Смрт се, по православној теологији, превазилази коначно у Христу, а не у некаквој божијој емотивности и нужној потреби да не дозволи смрт невиног детета (па онда извлачимо закључак: ако постоји, не сме да дозволи то и то). Драгана Милошевић and Срђан Шијакињић је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Мај 8, 2013 Пријави Подели Написано Мај 8, 2013 Cilj teme je naslov. Prevideli ste cinjenicu da su oni komsije. Svako je sa svoje tacke gledista u razgovoru rekao sta misli, ali se nisu pronasli u onom drugom! Обојица су промашили, по мом мишљењу. А верник је нашао како да "докаже" Бога, свака му част... Драгана Милошевић, ПЧЕЛИЦА and -Владимир- је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Мај 8, 2013 Пријави Подели Написано Мај 8, 2013 Обојица су промашили, по мом мишљењу. А верник је нашао како да "докаже" Бога, свака му част... Ово је као данашњи дијалог Цркве и државе... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
SHADOWS OF THE LIGHT Написано Мај 8, 2013 Пријави Подели Написано Мај 8, 2013 Bog u SZ se tako prikazao kao neko ko drzi dzojistik i upravlja sudbinama naroda...pa i pojedinaca... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Мај 8, 2013 Пријави Подели Написано Мај 8, 2013 Bog u SZ se tako prikazao kao neko ko drzi dzojistik i upravlja sudbinama naroda...pa i pojedinaca... Да, али у међувремену је дошла и пуноћа, Икона у односу на Сенку. Нови Завет. DankaM је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
SHADOWS OF THE LIGHT Написано Мај 8, 2013 Пријави Подели Написано Мај 8, 2013 Да, али у међувремену је дошла и пуноћа, Икона у односу на Сенку. Нови Завет. Senka je bila prilicno surova u odnosu na Ikonu... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
@... Написано Мај 8, 2013 Пријави Подели Написано Мај 8, 2013 185. Писмо Господину Томи О.: Има ли судбине Пишете, како сте навршили осамдесет година, и како сте још снажни и млади духом. Много, много пута смрт Вам је долазила ближе од кошуље, но увек сте неком судбом изненадно спасавани. Зато питате: има ли судбе, и како Православна црква гледа на судбу? Ако се под судбом разуме слепа случајност или фаталност, Црква је томе одсудно противна, одричући постојање такве судбе. Црква је сва на Разуму и од Разума и кроз Разум. Она ништа не приписује ни слепој случајности ни слепој фаталности но све промислу свесилнога и свевидећега Бога, који дејствује на вишем плану целисходности а с обзиром на каквоћу тајних мисли, осећаја и дела људских. Сама реч судба долази од речи суд, у овом случају - суд Божији. Сјећам се судова твојих од искони, Господе, и тјешим се, говори Псалмопевац. То јест: сећа се, како је Господ награђивао праведнике и кажњавао грешнике још у овом свету. Опет говори: од судова твојих убојах се. И опет: по суду твојему оживи ме (Пс. 119). У словенском тексту свуда овде стоји судба место суд. И ми често кажемо: како ти судиш о тој ствари? што значи: како мислиш о тој ствари? Судба је, дакле, мисао Божија о свему што бива и што се догађа; али не мисао пасивна и немоћна као људска, но активна и одлучујућа. Неко се спремао увече да сутрадан иде у оближњи град, но те ноћи стигла га смрт и пренела у далеки небески град. И људи говоре: таква му судба. Неко се спремао да узме једну девојку, но на једном венчао се с другом. Опет људи говоре: судба! Неко се извукао из рова у позадину војске, но под шатором нађе га куршум и - смрт. Опет: судба! Али никад и нигде "слепа" судба но судба видовита, од Бога Мислитеља и Промислитеља, који свему зна зашто. Ко рекне: слепа судба, тиме исповеда само своје неразумевање узрока и смисла неког догађаја. Без праведнога и милостивога Бога ништа се људима не догађа. Да поновимо опет ону реч Спаситељеву: ниједан врабац не може пасти на земљу без Оца вашега; а у вас је и свака длака на глави избројана (Лк. 12,7). И тако, ничија судба није ни слепа ни случајна, но мисаона и промисаона. По таквој интелигентној и видовитој судби Ви сте много пута избегли приближену смрт, и наџивели сте судије своје, који су Вам потписивали смртне пресуде. Од Бога Вам живот и спасење. ВЛАДИКА НИКОЛАЈ МИСИОНАРСКА ПИСМА Драгана Милошевић је реаговао/ла на ово 1 Иначе, постоји посебан круг пакла за људе који мешају "ЈЕР" и "ЈЕЛ'" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драгана Милошевић Написано Мај 8, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Мај 8, 2013 Ako smem da prosudim ateista je nastupio s neba pa u rebra.Op, pa za tesko pitanje. A da mu je komsija spomenuo da starom coveku potrebno pokajanje, bila bi veca katastrofa . Uostalom tako biva kad duhovniji hoce da objasni svojim jezikom telesnom coveku. Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драгана Милошевић Написано Мај 8, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Мај 8, 2013 Ово је као данашњи дијалог Цркве и државе... Upravo to, igramo se gluvih tefona na svi nivoima. Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука