Jump to content

Poligamija

Оцени ову тему

Препоручена порука

Niko da odgovori kako to da su starozavjetni patrijarsi bili ugodni Bogu, iako je većina njih imala više žena.

Avaram je imao robinje. 

Iz tvoje nedoumice mogli bi smo razmisljati, zasto i danas ne bi bilo normalno da ljudi posjeduju roblje, ako je Avram bio ugodan Bogu. 

Moral nije univerzalan, vec vremenski i za odredjeno podnevlje vezan. U to doba je bilo normalno imati robinju. 

• Волим 1

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Niko da odgovori kako to da su starozavjetni patrijarsi bili ugodni Bogu, iako je većina njih imala više žena.

Како је св. Краљ Милутин био угодан Богу, иако је радо пристао да узме понуђену петогодишњу

девојчицу Симониду за жену, када је имао преко педесет година ?

Иначе, постоји посебан круг пакла за људе који мешају "ЈЕР" и "ЈЕЛ'"

Подели на овим сајтовима

Avaram je imao robinje. 

Iz tvoje nedoumice mogli bi smo razmisljati, zasto i danas ne bi bilo normalno da ljudi posjeduju roblje, ako je Avram bio ugodan Bogu. 

Moral nije univerzalan, vec vremenski i za odredjeno podnevlje vezan. U to doba je bilo normalno imati robinju. 

Da, samo što robovi u Izraelu nisu bili ono na šta se misli danas kada se pomene ta riječ. Sloboda im jeste bila ograničena, ali više su bili nešto kao sluge ili najamni radnici. A gospodar nije imao pravo da ih maltretira, ubije i slično. Poslije sedam godina bi morao da ih otpusti ako žele. Ima u Mojsijevom zakonu opis te vrste "ropstva".

Poenta je - zašto je Bog sve to (poligamija, robovlasništvo) dozvoljavao?

Poštujte Sina da se ne razgnevi, i vi ne izginete na putu svom, jer će se gnev Njegov brzo razgoreti.

Подели на овим сајтовима

Како је св. Краљ Милутин био угодан Богу, иако је радо пристао да узме понуђену петогодишњу девојчицу Симониду за жену, када је имао преко педесет година ?

To je bio politički brak, a Simonida je vaspitavana dok ne postane dovoljno stara da preuzme bračne obaveze.

Poštujte Sina da se ne razgnevi, i vi ne izginete na putu svom, jer će se gnev Njegov brzo razgoreti.

Подели на овим сајтовима

Avaram je imao robinje. 

Pa zasto je onda Bog u Starome Zavetu toiko insistirao na moralu...i da se preljuba kaznjava smrcu kao i na primer psovanje roditelja ili skupljanja grancica subotom?

Подели на овим сајтовима

Baš me zanima koji bi se znao s dvije ili više žena snaći, vladati njima. Pa jedva i s jednom izlaze na kraj. Ma to su takve gluposti, tu nem aljubavi, to je kao krdo u toru.

Svaka zena bi imala svoj dan u nedelji...vise od 7 stvarno ne bi bilo prakticno.... greengrin  .

Подели на овим сајтовима

Poenta je - zašto je Bog sve to (poligamija, robovlasništvo) dozvoljavao?

Треба времена да омекшаш људско срце, не иде то одједном. Исто као да си питао зашто није Христос дошао одмах уместо да шаље онолике пророке. Уосталом , полигамија се није могла лако искоренити и због већег броја жена у односу на мушкарце у то доба, због велике смртности мушкараца . У време доласка Христа полигамија је већ била , колико је мени познато, скоро искорењена.

Подели на овим сајтовима

Svaka zena bi imala svoj dan u nedelji...vise od 7 stvarno ne bi bilo prakticno.... greengrin  .

Da, ali samo jedan dan, a ne svaki dan sFun_bat

ALLAH,SOURYA,BASHAR W BASS

w, eh
rah betkoun el waheed

Ja sam Svijetlo svijeta, tko ide zamnom imati će Svijetlo života....Ja sam Svijetlo svijeta, tko ide zamnom imati će Svijetlo života....

Подели на овим сајтовима

• 4 weeks later...

Хоће ли бити легализације полигамије у Европи? Ипак треба изаћи у сусрет традиционалним муслиманима и поштовати њихова вјерска права. Ако могу педери да се вјенчавају, што не би и муслимани са четом жена?

Треба организовати неке акције у циљу промовисања овога... Шта мислите?

Подели на овим сајтовима

muslimani su tako simpatican značaj pridali seksu,

cak im i dzenet vrvi od seksa

a pravoslavac se traumira da će za svaki orgazam da odgovara pred strašnim sudom

:blush:

I can't go back to yesterday because I was a different person then.  Alice in Wonderland

Подели на овим сајтовима

Sada malo smiješno, ali me zanima... Ne vjerujem da sam ispravno protumačila... Kaže: Spolno odnosi u braku su odobreni zbog planiranja potomstva... Sad ako neko ne planira više djece imati, ne bi smio imati odnose sa bračnim drugom? Jeli to ispravno tumačenje? Nekako mi čudno...

"Данашњи људи не мисле о вечности. Нису схватили дубљи смисао живота. Нису никада осетили оне друге, небеске радости."

Старац Пајсије Светогорац

Подели на овим сајтовима

јер се и дозвољени полни однос (мужа и жене ) ограничава на планирање потомства

Evo te je taj citat koji mene buni, po njemu ako sam rodila djecu i više ne planiram rađati, ne smijem imati odnose, jer su oni ograničeni...

"Данашњи људи не мисле о вечности. Нису схватили дубљи смисао живота. Нису никада осетили оне друге, небеске радости."

Старац Пајсије Светогорац

Подели на овим сајтовима

Sada malo smiješno, ali me zanima... Ne vjerujem da sam ispravno protumačila... Kaže: Spolno odnosi u braku su odobreni zbog planiranja potomstva... Sad ako neko ne planira više djece imati, ne bi smio imati odnose sa bračnim drugom? Jeli to ispravno tumačenje? Nekako mi čudno...

Odakle ti ovaj citat? :)

“There are four questions of value in life... What is sacred? Of what is the spirit made? What is worth living for, and what is worth dying for? The answer to each is the same. Only love.”
Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...