Jump to content

Razotkrivanje najvece lazi u istoriji covecanstva

Оцени ову тему

Препоручена порука

I kao slag na tortu slusamo strucno misljenje vladike ekumeniste...al ajde Vatikan ipak ima tajnu biblioteku od 60 km tako da se mozda vladika prosvetlio tamo

Уместо што критикујеш Владику Игњатија боље узми па прочитај неку његову књигу. Тамо ћеш видети како Он критикује Римокатоличку цркву много боље од тебе.

Na osnovu cega se odredjuje sta je metafora a sta ne?...na primer da li su Deset Bozijih zapovesti takodje metafora?.. Da li je izlazak iz Egipta takodje metafora pa su razni Miroljubi Petrovici sveta sa timom ronioca morali da postavljaju korale ispod Crvenog mora pa posle to da prodaju kao dokaz? ...daj da saznamo to sto pre mislim da su bitne stvari u pitanju...

Сваки велики догађај, и доста мањих, из СЗ има и своју симболику, поруку и поуку, а неки и остварење у НЗ. Неки догађаји су се десили баш како пише, неки су преувеличани  због снажније поруке, а неки су можда и измишљени.

За нас је битна порука коју Излазак има, његов симбол крштења (пролазак кроз воду) и новог живота у Богу ослобођеног од претходног ропства. Али и каснија искушења која нас чекају, мисао како нам је у ропству било боље... све док не будемо становници Oбећане/Oбновљене Земље.

То је за нас Хришћане најбитније. Ја лично верујем да се Излазак десио и да ти остаци на дну Црвеног мора то доказују. Али Бог жели да ми схватимо оно што сам ти написао. Ако се вежеш искључиво за материјалну страну Изласка остаћеш само Духом некрштени старозаветни Јевреј, без оног Изласка који је Бог планирао да се оствари са Новим Заветом.

Подели на овим сајтовима

Уместо што критикујеш Владику Игњатија боље узми па прочитај неку његову књигу. Тамо ћеш видети како Он критикује Римокатоличку цркву много боље од тебе.

Сваки велики догађај, и доста мањих, из СЗ има и своју симболику, поруку и поуку, а неки и остварење у НЗ. Неки догађаји су се десили баш како пише, неки су преувеличани  због снажније поруке, а неки су можда и измишљени.

За нас је битна порука коју Излазак има, његов симбол крштења (пролазак кроз воду) и новог живота у Богу ослобођеног од претходног ропства. Али и каснија искушења која нас чекају, мисао како нам је у ропству било боље... све док не будемо становници Oбећане/Oбновљене Земље.

То је за нас Хришћане најбитније. Ја лично верујем да се Излазак десио и да ти остаци на дну Црвеног мора то доказују. Али Бог жели да ми схватимо оно што сам ти написао. Ако се вежеш искључиво за материјалну страну Изласка остаћеш само Духом некрштени старозаветни Јевреј, без оног Изласка који је Бог планирао да се оствари са Новим Заветом.

Pitao sam da li Deset Bozijih zapovesti treba bukvalno ili metaforicno tumaciti?...jer ako je i to metafora onda ne vidim razlog zasto ne bih bio budista ili hindu sektas il tako nesto....i kod njih sve tako moze da znaci a i ne mora nego kako se nekom guruu cefne tako je....

Подели на овим сајтовима

Pitao sam da li Deset Bozijih zapovesti treba bukvalno ili metaforicno tumaciti?

Да је метафора у питању не би се налазиле и у црквеном календару. То су заповести за све људе и тичу се свих нас, а не само за Јевреје.

И кажи ми ко ти је рекао да се тумаче метафорично ? Како могу бити метафоричне кад су јасне као дан и потврђене Новим Заветом, а неке се налазе у скоро свим религијама. 

Подели на овим сајтовима

Да је метафора у питању не би се налазиле и у црквеном календару. То су заповести за све људе и тичу се свих нас, а не само за Јевреје.

Kako glasi Cetvrta Bozija zapovest?

Подели на овим сајтовима

Adam jeste bio stvaran, konkretna licnost, kao i njegov pad ali opis toga u postanju ne treba shvatiti kao fakcitcki opis fizickih cinjenica tog dogajdjaja nego istinu o korelatima. Kakvim korelatima? Najvaznijim, onim koji obozuju coveka i pomocu kojih covek prinosi tvorevinu Bogu u zajednicu. 

Ako moze bez palamudjenja. Dakle, Adam je postojao, ali pad u grijeh nije bio onakav kakav je opisan? Na koji nacin odredjujes sta je bukvalno a sta nije? Koje kriterijume koristis?

I ne odgovori je li postojao Noje i Potop?

Pa i jeste postojala smrt. To jeste jedan od preduslova da centralna isitna, o Bozijem pozivu coveka da bude prvosvestenik tvorevine svojim izoborom, ima bilo kakvog smisla.

Dakle, kompletno crkveno ucenje o padu u grijeh i smrti pada u vodu? Svaka cast, nadmasio si sebe.

Rimljanima 5,12. Зато, као што кроз једног човека дође на свет грех, и кроз грех смрт, и тако смрт уђе у све људе, јер сви сагрешише.

Poštujte Sina da se ne razgnevi, i vi ne izginete na putu svom, jer će se gnev Njegov brzo razgoreti.

Подели на овим сајтовима

И кажи ми ко ти је рекао да се тумаче метафорично ? Како могу бити метафоричне кад су јасне као дан и потврђене Новим Заветом, а неке се налазе у скоро свим религијама. 

Znas sta ce da te pita, kako ces nekom protestantu objasniti kad ne zeli ili nece da razumije. 

S kim god sam pricao bar u inicijalnom razgovoru, subotari, ili protestanti drugih denominacija svima je vaznije slovo zakona nego njegova sustina. Odmah ce se referisati na cetvrtu ili drugu zapovijest govoreci protiv ikona. 

Svima je bitno da ne rade u subotu jer je Bog tako rekao Jevrejima. Nije im bitno sto je Bog gospodar subote i sto je subota radi covjeka, ne covjek radi subote. Sto za Boga nema nikakvog vremena. Bitna im je forma zakona, a sustinu zaobilaze. Nece da razumiju da je subota sedmi dan dan koji zalazi kao svaki drugi dan u sedmici, i koja predstavlja buducu veliku subotu, dan mirovanja i tihovanja pred najveci dogadaji koji ce se desiti, vaskrsenje. U nedjelju je Hristos vaskrsao i najavio taj osmi, ne zalazni dan, ili zivot vjecni. Dakle mnogo je vaznije svetkovati subotu dan u kome se zavrsilo stvaranje, nego nedjelju dan u kome je Hristos vaskrsao i u kome je donio novo nebo i novu zemlju. 

I da ih  pitas, pa dobro u cemu je smisao subote, i zbog cega mislis da ono nije bilo privremeno do Hrista, pa rekli bi da je tako Bog rekao, u sustini znaci, pa nemamo pojma, ali eto pridrzavamo se. 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Hm,znaci biblijski pisci "nadahnuti Duhom" odlucili da lazu. Pa pod uticajem kojeg duha su onda bili?

Poštujte Sina da se ne razgnevi, i vi ne izginete na putu svom, jer će se gnev Njegov brzo razgoreti.

Подели на овим сајтовима

Kako glasi Cetvrta Bozija zapovest?

Хахахахахахахха. Па мене ли си нашао да зезнеш :)

Ја сам ти брате докторирао твог "доктора" Миробуља уздуж и попреко за ових неколико година колико се бакћем са њим. Имам скоро све његове дискове а одгледао сам сва предавања и емисије и читао њеогве књиге.

Знам шта хоћеш тиме да кажеш. Али требаш да знаш да дани за Бога нису исто што и за човека. Човек је ограничен временом, а за Бога је "Један дан као хиљаду година, и хиљаду година као један дан". Не заборави ни ту реченицу.

А ево како гласи та заповест за Хришћане : 

4. Сећај се дана одмора да га светкујеш; шест дана ради и обави све послове своје, а седми дан је одмор Господу Богу твоме.

Ти сада можеш рећи да је то измена, али заправо није. Јер ако погледамо и остале испашће да се оне не односе на нас него само на Јевреје. Запази овај део : "Ја сам Јахве, Бог твој, који сам те извео из земље египатске, из куће ропства". Да сам буквалиста као ти могао бих слободно да кажем да то Није мој Бог или да те заповести не важе за мене, јер српски народ није изведен из египатског ропства. Моји преци нису били у египатском ропству.

Зато су заповести у Православној Цркви такве какве јесу. Прихваћене одавно од светих људи.

Подели на овим сајтовима

Хахахахахахахха. Па мене ли си нашао да зезнеш :)

Ја сам ти брате докторирао твог "доктора" Миробуља уздуж и попреко за ових неколико година колико се бакћем са њим. Имам скоро све његове дискове а одгледао сам сва предавања и емисије и читао њеогве књиге.

Знам шта хоћеш тиме да кажеш. Али требаш да знаш да дани за Бога нису исто што и за човека. Човек је ограничен временом, а за Бога је "Један дан као хиљаду година, и хиљаду година као један дан". Не заборави ни ту реченицу.

А ево како гласи та заповест за Хришћане : 

4. Сећај се дана одмора да га светкујеш; шест дана ради и обави све послове своје, а седми дан је одмор Господу Богу твоме.

Ти сада можеш рећи да је то измена, али заправо није. Јер ако погледамо и остале испашће да се оне не односе на нас него само на Јевреје. Запази овај део : "Ја сам Јахве, Бог твој, који сам те извео из земље египатске, из куће ропства". Да сам буквалиста као ти могао бих слободно да кажем да то Није мој Бог или да те заповести не важе за мене, јер српски народ није изведен из египатског ропства. Моји преци нису били у египатском ропству.

Зато су заповести у Православној Цркви такве какве јесу. Прихваћене одавно од светих људи.

To se odnosi na PROROCKE godine "doktore" a ne da treba da se odmaramo 1000 godina....citaj dalje puna zapovest glasi :

Sećaj se dana od odmora da ga svetkuješ. Šest dana radi, i svršuj sve poslove svoje. A sedmi je dan odmor Gospodu Bogu tvojemu, tada nemoj raditi nijednoga posla, ni ti, ni sin tvoj, ni kći tvoja, ni sluga tvoj, ni sluškinja tvoja, ni živinče tvoje, ni stranac koji je pred vratima tvojim. Jer je za šest dana stvorio Gospod nebo i zemlju, more i što je god u njima, a u sedmi dan počinu. Zato je blagoslovio Gospod dan od odmora i posvetio ga.

Znaci u zapovesti se jasno vraca na dane u Postanku i time se potvrdjuje da se radi o danima od 24 sata

Подели на овим сајтовима

Aha, znaci, Jevreji su subotu trebali da svetkuju hiljadu godina?

Treba li su da je svetkuju do Hrista. Poslije Hrista su trebali da svetkuju i subotu i nedjelju, s tim da subota nije toliko mandatorna, vaznije je da su se dogovrili i razumjeli Hristovu poruku, jer je nedjelja centrali dan u sedmici, a ne subota. 

Druge narode, koji nisu Jevreji nista ne obavezuje da svetkuju subotu. Nisu prizvani u mojsijev zakon, i prema tome nista ih ne obavezuje da ga slijede. 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Hm,znaci biblijski pisci "nadahnuti Duhom" odlucili da lazu. Pa pod uticajem kojeg duha su onda bili?

Ко је рекао да су лагали ? Дај не измишљај. Многе тајне људи не би могли да поднесу ни у време Исуса. Не заборави шта је Исус рекао : "Још вам много имам казати; али сад не можете носитиА кад дође Он, Дух истине, упутиће вас на сваку истину; јер неће од себе говорити, него ће говорити шта чује, и јавиће вам шта ће бити унапред."

Шта по теби значи надахнутост Библије ? Ако мислиш да је то директан говор самога Бога онда много грешиш. У тако нешто верују Муслимани за Куран, али не и Хришћани (осим секташа) за Библију. 

Подели на овим сајтовима

Treba li su da je svetkuju do Hrista. Poslije Hrista su trebali da svetkuju i subotu i nedjelju, s tim da subota nije toliko mandatorna, vaznije je da su se dogovrili i razumjeli Hristovu poruku, jer je nedjelja centrali dan u sedmici, a ne subota. 

Druge narode, koji nisu Jevreji nista ne obavezuje da svetkuju subotu. Nisu prizvani u mojsijev zakon, i prema tome nista ih ne obavezuje da ga slijede. 

Da li su jednu subotu, kao "dan odmora", trebali da svetkuju hiljadu godina, posto se neki pozivaju na stih da je "pred Bogom jedan dan kao hiljada godina"?

Подели на овим сајтовима

Ко је рекао да су лагали ? Дај не измишљај. Многе тајне људи не би могли да поднесу ни у време Исуса. Не заборави шта је Исус рекао : "Још вам много имам казати; али сад не можете носитиА кад дође Он, Дух истине, упутиће вас на сваку истину; јер неће од себе говорити, него ће говорити шта чује, и јавиће вам шта ће бити унапред."

Шта по теби значи надахнутост Библије ? Ако мислиш да је то директан говор самога Бога онда много грешиш. У тако нешто верују Муслимани за Куран, али не и Хришћани (осим секташа) за Библију. 

Napisao si da su neki dogadjaji u Bibliji izmisljeni. Sada ja tebe pitam - ako su izmisljeni, koji duh je nadahnjivao pisce?

Citat koji si naveo nema veze s temom. Ako neko nesto nije mogao da "nosi", onda nije imao potrebe da laze. Dakle, ako biblijski pisci nisu znali nista o postanju, onda nije trebalo da lazu, jel tako?

I jos nesto, ako su neki dogadjaji u Bibliji izmisljeni, kako onda mozemo znati da i ostali nisu izmisljeni, recimo Hristovo vaskrsenje?

Подели на овим сајтовима

Da li su jednu subotu, kao "dan odmora" trebali da svetkuju hiljadu godina, posto se neki pozivaju na stih da je "pred Bogom jedan dan kao hiljada godina"?

Зна се колико траје један дан за човека и сам Бог је рекао колико траје један за људе. Од заласка до заласка Сунца је било код Јевреја. Мислим да је барем то јасно.

Него, мене занима нешто друго. Да ли сте ти и Пеђа257 Православци (верници СПЦ) или припадате некој деноминацији, да не кажем секти ? Питам то јер хоћу да знам са ким заправо разговарам.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...