JESSY Написано Јул 2, 2013 Пријави Подели Написано Јул 2, 2013 Psovke nežnosti Sad shvatam: nismo došli zadovoljni ko trave što rastu da se zgaze kroz cvrkutave zore. Mi smo zvezde što ludo u mrak se stmoglave i zbog jednog bljeska ne žale da izgore. Imamo ruke dobre kao pijane laste da se grlimo plavo i gasimo u letu. I prisutni smo zbog neba što mora da izraste u saksijama oka ponekome u svetu. Prejeli smo se davno i zubatog i nežnog. Sad svako pruža šape i nova čuda traži. A sve je smešno, i tužno, i sve je neizbežno, i ove istine dobre i ove dobre laži. Prejeli smo se, kažem, i svako ume da sanja, i svako ume da psuje i ore daljine glavom. I jednako je u nama i kamenja i granja. I jednako je u nama i prljavo i plavo. I svesni da smo lepi isto koliko i ružni, stigli smo gde se gmiže i stigli gde se leti. I znamo šta smo dali, i znamo šta smo dužni, i šta smo juče hteli i sutra šta ćemo hteti. Goreli smo, al nismo postali pepeo sivi od kojeg bujaju žita i obale u cvetu. Uvek smo bili živi, pa ipak: drukčije živi od svih ostalih živih na ovom luckastom svetu. I najzad: tako je dobro što nismo samo trave, što talasanja svoja nijednom vetru ne damo, već smo zvezde što sjajem sve nebo okrvave željne da budu sunce makar trenutak samo. keka је реаговао/ла на ово 1 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Јул 2, 2013 Пријави Подели Написано Јул 2, 2013 Usne Usne jedino zato postojeda s nekim podelis nesto svoje. I da ti sapat sapatom vrate. Usne postoje da se pozlate. Usne su vulkan tvog tela. Usne su izvor tvojih reka. Usne su pupoljak gde se srela pcela od vetra s pcelom od mleka. Usne postoje da se procveta u vatromete neba i sveta. Usne su da se u dahu zgusne krilatost zvezda i kometa. I nikad nikom nemoj ih dati ako ne ume da ti ih vrati toplije,mekse, mladje i sladje. Jer usne samo zato postoje da osmeh po tvome osmehu skroje keka је реаговао/ла на ово 1 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Јул 4, 2013 Пријави Подели Написано Јул 4, 2013 ČEKANJU DOĐE KRAJŠta mogu ja da kažem o toplom oku izvora, tako sablasno prečistom i tako glatko gordom?Mirisalo je na nešto devičansko i oporo. Na nadremanost i gipkost. Tako se, valjda, odlivaju sve spore drevne misli i tamna mudrost dubine koja u sebi nosi nešto još dublje i davnije. Poskidali smo odeću i skočili u vodu. Vreme, za koje postoji izvesna nada da protiče, umirilo se i zgrušalo u pogašenim plićacima.Ronili smo i tražili. Sada nas je bilo četvoro: dve mreže i dva tela. Njena je lovila mene, moja je lovila nju...U prethodnim životima, što su mi se događali poslednjih dana aprila i prve nedelje maja, u ogledalu vode upoznao sam lice njene detinje duše. Sad sam je dodirivao od tabana do kose i osećao, glatko, kako po meni ostavlja svoj lelujavi rukopis.Na drugom kraju izvora devojčica se grčila obavijena koprenom moje treperave nežnosti. Doplivao sam do nje, probio se kroz mrežu i načinio telom kavez od zagrljaja. Mreže su se zamrsile i pomešale niti. Umesto da nas ulove, mi smo ulovili njih. I motali smo u vodi moji dušu na njenu i njenu na moju. I prvi put sam shvatio da je ovo, što činimo, mnogo veće od ljubavi. Da plivamo kroz večnost......Vredi li se upustati u tumačenje stvari kojima nismo u stanju da sagledamo obim?Miljarde su godina potrebne da se popnemo uz okomitu budućnost do nekih kristalnih vrhova nacinjenih od želja. Jer ogromno je obnavljanje tog svojevrsnog čuda koje se zove: nas dvoje. U izmaglici dalekog, baš kao i sad, ovako, spusti mi polako glavu na neko sutrašnje rame i zagledaj se pažljivo u plave barice neba.Ako se ti ne pojaviš, neko će umesto tebe čekati tamo da primi i da prenese poruku. Ako se ja ne pojavim, neko će drugi produžiti to što se zove beskrajno.Veruj mi, poslednja ljubavi, nemoguće je voleti poslednji put u večnosti... keka је реаговао/ла на ово 1 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Јул 4, 2013 Пријави Подели Написано Јул 4, 2013 GovorSmatram velikom slaboscu i stvarno bih biopotisten kada bih sve ovo sto osecam,morao da ti objasnjavam hudim jezikomcoveka: recima sumnjivim, rovitim, razjedenimi nekorisnim.Postoje svakodnevne, sasvim obicne stvari,koje su mnogima tajna."Najcvrsca vrata su ona koja su sirom otvorena,kaze jedan prastari zapis sa Tibeta.Postoji govor koji ce neko otkriti sutra, amozda niko nece ni pokusavati da gaotkrije. Ali ti ga vec sada moras obuhvatitimislima.Jer to je jezik znacenja, a ne dijalekt naziva.Postoje kulture gestova, disanja ili vida.Postoji vreme vremena i prostiranje prostora.Postoji lepota lepote. Postoji istina istine,stvarnost stvarnog, volja volje i moc moci.Postoji kretanje kretanja, razmisljanje razmisljanja,... postoji i ljubav ljubavi, sine moj.Sve se redje usudjujem da izgovaram reci, jeruvek znace drugo nego sto ja to zelim.Sve dalje su od govora i tesko ih razabiremu sumovima beskraja.Tkivo tetovira na tkivo otiske nasleda. Takvoje moje cutanje s tobom ove noci. Opnu poopnu, ljisku po ljusku, sluz po sluz, zamormedju nama civilizacije protozoa, epohevirusa, celije stena i vazduha, i ustavljenakoza vode i vecnosti.To je kao da se sporazumevamo u svimvremenima, sada iz ovog trenutka, u kojemsmo se zadesili.Pisem umesto tebe Snezani i Alisi. Saljemtelegrame Pinokiju i Malom Princu. Javljamse bar jednom dnevno telefonomGalebu Dzonatanu Livingstonu i Pepeljugi.Ali ni reci odgovora. Znaci da mislena nas.Ko zna glasove misli, retko kada se oglasiglasom govora.Ljudi se postuju recima, a vole cutanjem. ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Јул 4, 2013 Пријави Подели Написано Јул 4, 2013 Da li je istina ono sto pise Kalevali:"Ruka sto daje, uvek je iznad ruke koja prima?"Da li je istina ono sto govore u Basri:"Ljubav je kao senka. Ako trcis za njom, nikad je neces stici.Ako joj okrenes ledja pratice te".Neko je negde rekao i hvala mu:"Da bi se istinski volelo, treba odrasti do deteta".Nasmej se zato ako ti kazu da si mali covek.Nema male srece i male bolesti.Nema male kradje i male smrti.Nema malog rata niti malog postenja.Nema maloga prijatelja i male tajne.Nema maloga coveka i male ljubavi.Ne okreci nikad ledja da bi te voleo.Secam se tvojih prvih zuba.Secam se tvojih prvih koraka.Secam se: Decja bolnica u Novom Sadu.Sedim kraj tvog kreveta i molim sve na svetu da mi ozdravis.I ozdravio si.No Bog nam nije verovao tih dana. Ni priroda. Ni ljudi.Verovala je samo nasa ogromna ljubav.Verovala je samo tvoja ruka u mojoj ruci,dok je kao kucica slikala azurnu svetlost po mojim dlanovima.Mi se prevrcemo naglavce kao pescani sat.I menjamo se jedan s drugim.Dobices jednog dana dublji glas. Poceces da se brijes.Ozenices se i zaposliti.Imaces svoju decu i pricaces im svoje bajke.A ja cu biti sve detinjastiji i bezazleniji.Prepoznaces me po tome kako naivno verujem da cu vecito ziveti,opcinjen unutrasnjim govorom poput drevnoga boga Ptaha,koji je prvo smislio ceo svet u sebizatim izdahnuo okolo svoje neverovatne misli,i tako,ogromnom mastom,sam u Nicemu,jedini,oziveo sve ono sto je jos bilo nestvoreno.Onda ce doci sve naglo: moji poslednji zubi.I odmah posle toga: moji poslednji koraci.Na kraju: neka bolnica u ko zna kojem gradu.Sedi kraj moga kreveta u neko ovakvo vece makar samo sat ili pola sata.Bice to sasvim dosta za sve proklete godine.I neka moja ruka bude u tvojoj ruci.I neka kao kucica naslika onaj isti pitomi svetlosni znak na tvojim dlanovimaznak da ti nikad nisam, nikad okrenuo ledja da bi me postovao i voleo.Ljubav je kao snaga: ako je vise trosis, vise ces je i imati.Kad bi ptice ovako umele da vole,kao ja,vec bi se pretvorile u vetar.Kad bi potoci ovako umeli da vole,kao ja,vec bi postali okeani.Kad bi prostori ovako umeli da vole,kao ja,vec bi postali beskonacni.Kad bi vreme ovako umelo da voli,kao ja,vec bi se pretvorili u vecnost.Kad bi zemlja ovako umela da voli,kao ja,vec davno bi bila zvezda. keka је реаговао/ла на ово 1 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
keka Написано Јул 4, 2013 Пријави Подели Написано Јул 4, 2013 Sve je samo toliko veliko, koliko smo mi mali u sebi.I sve je toliko malo, koliko smo mi u sebi veliki. M.Antic JESSY је реаговао/ла на ово 1 "Svaki problem možemo gledati kao skrivenu priliku, blagoslov, čak iako to i ne izgleda tako. To je znak da nešto veće i bolje dolazi." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Јул 5, 2013 Пријави Подели Написано Јул 5, 2013 OtkricaOgroman je trud moga razmisljanja ove noci.Nista ja ne znam o znanju, sine moj.Istorija otkrica mozda i nije red, negonered radoznalosti nas koji sve vise znamoda ne znamo.Tebe ce uciti znanju, ali se ne rugaj neznanju.Evo da ti procitam poruku Karela Capeka:"Zamisli onu tisinu, koja bi nastala nasvetu, kad bi ljudi govorili samo ono sto znaju."Muka je sve to sa znanjem, veruj mi. Ono sezasiti sebe i prestaje da saznaje. Neznanjeje pocetak hiljadu novih pocetaka. I nemojga se nikad stideti.Svetlost znanja je slicna svetlosti vasione.Sve su se misli dogodile odavno, kaozvezde.Lepota trazenja nije u nalazenju, nego u nasodluci da trazimo.2.Ja, koji ne znam sta je culo starosti i samoce,jer okruzen sam stalno ogledalima decjihociju, posmatram ovaj zivot kao nestosareno,kao mnogostruki oblik, ogromni luna-park,kao vrtesku igre i vrtesku neznanja kojaje kruna mudrosti.Izlazim iz svog tela. Pevac sam i otac himni.Lutam po udaljenim mestima. Opsenarsam i svetac koji je sisao sa freske.Mozes me upotrebiti kao nalepnicu.Umem da oblikujem vatru dlanovima ihodam po peni reka i okeana. Ucenja kazuda je to nemoguce. A vidis, moguce je,jer sve cinim neznanjem.3.Badava Njutnova razglednica: »Priroda nijeslicna tebi, vec sebi samoj".Ima ih koji su verovali i starom Sokratu:"Onaj ko ne zna, samo bi trebalo da seseti sebe"."Jer znanje se" - kaze Platon - "u ljude neunosi ucenjem. Donosis ga rodjenjem naovaj svet".Ne znam kome da verujem. Najbolje ti jeda pitas Ajnstajna. Taj je sve izbrisao,i sve poceo iz pocetka.Brizljivo neguj neznanje i razlikuj se odonih koji, osamuceni od srece, likuju stouspevaju na nov nacin da izgovore nekupotpuno istu stvar. ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Јул 5, 2013 Пријави Подели Написано Јул 5, 2013 MogućnostiStavis li tezak teret na pleca, hodaces posrcucicelo jutro. Ako ga odbacis, odleprsacesstopalima.Isto je tako i sa tezinom saznavanja.Gomila prolecnih paukova se grohotom smejaladok je, nosena vetrom, slusala kineskuposlovicu: »Samo strpljenje i vreme pretvarajududovo lisce u svilu«.Pa evo, rekose oni, mi svakog trena mozemoisplesti toliko niti da prekrijemo nebo.Kako objasniti prolecnim paucima da nijevazno plesti i ukrasavati vazduh lepotomsvoga tkanja? Vazna je upotreba nti.Jos nisam nosio kosulju od paukove svile.Zato ja vise verujem jednoj svilenoj bubi istrpljivom Heraklitu koji misle da ljudiogromna znanja nalaze u malim svetovima,a zaborave traze u vecem i zajednickom.I verujem Francuzima. List je cak iz Normandije.Datum 1726: "I sitne kise jedu velike puteve".Zasto se kaze: beskorisno i korisno? Zastose kaze: usplahireno i spokojno? Kao stopostoji ponasanje coveka, sine moj,tako postoji i ponasanje njegovih misli.Rado bih nesto dodao Aristotelu. Recimoda je rekao: »Mudrost je jedina nauka kojase bavi mudroscu, a ne naukom".I onda bih ga i pod ovo potpisao, jer mi jepotrebna i takva razglednica: »Ljubavje jedina umetnost koja se bavi ljubavljua ne umetnoscu".Kjerkegor kaze: »Nema nikakvog Ovde iTamo. Postoji samo nekakvo Svuda iNigde«.A stari dobri momak Ricard Bak dopisao jeispod toga nesto potpuno suprotno.Obojica su u pravu.Ovako kaze Bak: »Kad bi nam prijateljstvozavisilo od vremena i zavisilo od prostora,savladavsi ih, mi bismo upropastili nasedruzenje.Savladamo li prostor, ostaje samo Ovde.Savladamo li vreme, ostaje samo Sada.I zar ti se ne cini da cemo se nas dvojicana tom cudesnom putu izmedju Sada iOvde ipak ponekad sretati?"Sad shvatas, sine moj, da cu morati da tiobjasnim neke stvari. skituljko, виноградар and keka је реаговао/ла на ово 3 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Јул 5, 2013 Пријави Подели Написано Јул 5, 2013 Izgleda, prestao sam da volim. Počeo sam da mislim ljubavlju. Izgleda da sam izdao najlirskije u sebi. Počeo sam da mislim osećanjima.Sedi uz mene i gledaj kako se vatra za dimom, upregnutim u varnice, polako uliva u nebo. Ne pitaj posle otkud u ovom samotnom kraju takvo obilje zvezda.Kad odem, vazduh će postati pomalo rapav i boleće. Na usni. I u grudima. A o napuklom miru kamenja, zemlje i cveća, bolje da i ne govorim.Ako je život materija, ako su osećanja materija, pa eto: i večnost ako je materija, ipak ostaje ono što se ne da objasniti.Postoji nešto na svetu, nešto, a u to sam siguran, što nikad neće biti samo od materije. To su ta moja pitanja, milion puta brža nego svetlost. keka and skituljko је реаговао/ла на ово 2 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
keka Написано Јул 5, 2013 Пријави Подели Написано Јул 5, 2013 "Vozovi nisu samo romantika mog života. Kupe je bio moj svet! Seti se: Onda je kupe pun nekih novih gospođa beskrajno belih kao sibirski predeo... Imao sam svoje lične vozove, kao što sam imao svoje lične ljubavi. Od braka do konjaka samo pola koraka. Od druma do ruma samo razroka šuma uma. A te korake sam, često, činio baš u vozovima ovog života. I sad čujem kako tutnje točkovi mojih vozova. Gde sam to stigao? Ne znam..." JESSY, skituljko and виноградар је реаговао/ла на ово 3 "Svaki problem možemo gledati kao skrivenu priliku, blagoslov, čak iako to i ne izgleda tako. To je znak da nešto veće i bolje dolazi." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
keka Написано Јул 5, 2013 Пријави Подели Написано Јул 5, 2013 "Jer, sa najdražim gradom je kao i sa najdražom ženom: nikad nećemo uspeti da objasnimo ni sebi ni drugima šta nas je to tako vezalo." JESSY and skituljko је реаговао/ла на ово 2 "Svaki problem možemo gledati kao skrivenu priliku, blagoslov, čak iako to i ne izgleda tako. To je znak da nešto veće i bolje dolazi." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Јул 6, 2013 Пријави Подели Написано Јул 6, 2013 MrezaIVredi li se upustati u tumacenja stvari kojima nismo u stanju da sagledamo obim?Milijarde su godina potrebne da se vratimo u dubine strpljenja.Jer ogromna je starost tog svojevrsnog cuda koje se zove: nas dvoje.U tami prastare proslosti, bas kao i sad, ovako, spusti mi polako glavu na neko bivse rame, i zagledaj se pazljivo u plave barice neba.Da se ti nisi rodila, neko bi morao biti voljen na ovom mestu. Da se ja nisam rodio, neko bi umesto mene bio tu da te voli.Drugi bi primili poruku i drugi bi produzili to sto se zove beskrajno.Veruj mi, prva ljubavi, nemoguce je voleti prvi put u ovoj vecnosti.XIXVredi li se upustati u tumacenja stvari kojima nismo u stanju da sagledamo obim?Milijarde su godina potrebne da se popnemo uz okomitu buducnost do nekih kristalnih vrhova nacinjenih od zelja.Jer ogromno je obnavljanje tog svojevrsnog cuda koje se zove: nas dvoje.U izmaglici dalekog, bas kao i sad, ovako,spusti mi polako glavu na neko sutrasnje rame i zagledaj se pazljivo u plave barice neba.Ako se ti ne pojavis, neko ce umesto tebe cekati tamo da primi i da prenese poruku.Ako se ja ne pojavim, neko ce drugi produziti to sto se zove beskrajno.Veruj mi, poslednja ljubavi, nemoguce je voleti poslednji put u vecnosti. keka је реаговао/ла на ово 1 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
keka Написано Јул 13, 2013 Пријави Подели Написано Јул 13, 2013 пустињасве чешће ми се догађа да око себе запажамобиље нечег половичног чему се одаје почастобиље несигурног, прикривеног и крњег, а тако уваженогможда пренагло растема можда пренагло расте овај свет око мене и губи осећање праведности и образанешто није у редурецимо: видим почетаксви около се дивеа мени нешто засметаосећам, треба другачијепрепознам старост новогјаловост захукталогпрепознам где се мешају великодушности и похлепа и бесловесност и сложеност, и сарадња и изазов, и давање и крађаизбришем све рукавом и све поново започнем skituljko and nana је реаговао/ла на ово 2 "Svaki problem možemo gledati kao skrivenu priliku, blagoslov, čak iako to i ne izgleda tako. To je znak da nešto veće i bolje dolazi." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Јул 13, 2013 Пријави Подели Написано Јул 13, 2013 KAD BI JASTUCI PROGOVORILIKad bi jastuci progovorilio tome sta neko sanja i krije,kada bi zaista progovorilio tome sta neko radi kradom,o devojcici,na primer,sto imitira starijei nesto spletkari... spletkari,sva izbrljana pomadom,ili o decakusto se tupim ziletom brije- kao: kuburi covek s bradom,i sve ostalo kad bi progovorilio tebii o meni,bilo bi da se place i smejei da se pocrveni.Srecom: jastuci nista ne govore.Cuvaju milion tajni u mekoj belini perja.Oni su kao ladje,velike bele ladje,sto plove u nemoguce,u snove,u bezmerja.Uvece te odvedu.U zoru te dovedu,I zna se: sve je uredu... ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Јул 13, 2013 Пријави Подели Написано Јул 13, 2013 epilogovo nije ispovest.ovo je gore nego molitva.hiljadu puta od jutroskao nekad te volim.hiljadu puta od jutrosponovo ti se vracam.hiljadu puta od jutrosja se ponovo plasimza tebe,izgubljenu u vrtlogu geografskih karata,za tebe,podeljenu kao plakatko zna kakvim ljudima.da li sam jos uvek ona merapo kojoj znas ko te boli?po kojoj znas koliko su pred tobomsvi drugi bili goli?ona mera po kojoj znas ko te otima,a ko placa?da li sam jos uvekmedju svim tvojim zivotimaonaj komadic najcistijeg oblaka u grudima,i najkrvavijeg saca? skituljko је реаговао/ла на ово 1 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука