Avocado Написано Септембар 28, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 28, 2014 Како може бити неправда кад је сваком дато право од Бога...неко се искрено покаје за своје недело и Бог му опрости а овај други, не сматрајући за потребно, због личног уверења, падње за три пута мањи грех... Jednostavno, nepravedno je da ubica koji se pokajao ne bude kažnjen a neko ko je opsovao a nije se pokajao bude kažnjen... njihova dela i stepen odgovornosti je očigledno nesrazmeran kaznama = nepravda. Овај остатак ти је Риле већ одговорио...али да додам да искрено покајање не може бити само следбеништво али врлина итекако...душа има ту потребу да се умири, а то не може без покајања... Ma pokajanje jeste lepa stvar ali odgovornost je odgovornost. Ствар је у томе да се он не саживљава и не сједињује са Богом ни на који начин и зато му је Он увек далек и хладан, иако му додуше приписује неке атрибуте бића љубави... Naprotiv, on podrazumeva da Bog nije dalek i hladan već da ga u potpunosti razume (bolje nego iko) i voli... pred jednim takvim bićem, on smatra da ne bi imao čega da se plaši... i ja se tu slažem sa njim... jedino što ste vi malo kontradiktorni u opisima Boga, pa je nekad razuman, pravedan i empatičan a nekad (u odnosu na to ko će biti nagrađen/kažnjen) je nerazuman, nepravedan i hladan... koncept da je bitnije da li si (ne)verovao i klanjao se nego kakav si bio čovek zaista više zvuči kao marketinška spika za privlačenje "mušterija", nego kao moralno pravilo svedobrog, sveznajućeg i svemogućeg entiteta... А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Септембар 28, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 28, 2014 Jednostavno, nepravedno je da ubica koji se pokajao ne bude kažnjen a neko ko je opsovao a nije se pokajao bude kažnjen... stepen njihovog dela i kazne je očigledno nesrazmeran... Није грех дело, него стање свести. Грех као дело репрезентује се из тог стања свести/личности. ШТо си дубље у греху то си способнији на веће зло а што је личност ближе Христу - веће добро. И таква су идела.... антихришћанска или христолика. Па самим тим не "кажњава" се дело него стање свести./личности, јер антихришћанска личност не може поднети да буде у близини Бога. То је наравно.. све хришћанска "теологија" да тако кажем, у коју ти не верујеш. Наш систем нема пуно везе са тим православним. Па нема га смисла поредити. На тотално другачијим филозофијма се базира. Када убицу ухвати полиција, њега зтворе. Црква га "протера" или га казни "забрном" причешћа. oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kamila Написано Септембар 28, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 28, 2014 Jednostavno, nepravedno je da ubica koji se pokajao ne bude kažnjen a neko ko je opsovao a nije se pokajao bude kažnjen... njihova dela i stepen odgovornosti je očigledno nesrazmeran kaznama = nepravda. Ma pokajanje jeste lepa stvar ali odgovornost je odgovornost. Nama ljudima jeste tesko oprostiti tezak zlocin kad neko ubije neduznu osobu, ali ljudi grese cesto zbog nepromisljenosti, slabosti ljudske prirode kao u trenutuku besa, ili iz neznanja. Pokaju se one ubice i lopovi koji imaju neku dobrotu duboko u srcu a to samo Bog vidi. Zato ne suditi po spoljasnosti a sam Bog zna sta je u coveku u dubini njegovog srca. Sudice se ljudima ne samo po delima nego kakvo nam je srce a to je centar naseg bica, nase pravo ja. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kamila Написано Септембар 28, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 28, 2014 Avocado, Zato ne brini za pravdu, pravda ce se Bozija ispuniti i vise nego sto si ti mislio da je pravedno. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Avocado Написано Септембар 28, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 28, 2014 Avocado, Zato ne brini za pravdu, pravda ce se Bozija ispuniti i vise nego sto si ti mislio da je pravedno. Ne brinem... pokušavam da uhvatim Đurine primedbe na klip koji sam postavio... jer taj tip priča otprilike isto što i ja mislim... ako Bog postoji i ako voli ljude, pravedan je i dobar - onda nemam o čemu da brinem ni kao ateista... ako nije takav, onda ni ne želim večnost sa njim... Млађони је реаговао/ла на ово 1 А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Септембар 28, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 28, 2014 ... jer taj tip priča otprilike isto što i ja mislim... ako Bog postoji i ako voli ljude, pravedan je i dobar - onda nemam o čemu da brinem ni kao ateista... Зависи, колико си "христолик" и колико се кајеш због грехова. oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kamila Написано Септембар 28, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 28, 2014 . ako Bog postoji i ako voli ljude, Avocado, imam osecaj da nije to bas tako ima dusa divnih a primeri si nam Sveti muskarci i zene, a ima dusa koje kriju svako zlo, pakost, ljubomoru i lukavstvo, prevaznosenje nad bracom.... spolja su fini na recima a iznutra smrad sto niko od ljudi ne vidi. Takve duse ostaju slepe za Boga i duhovni zivot i lutaju i traze, i ne nalaze Boga i mudrost, i sto misle da je pravo ono je krivo. Sam ih Bog ih ne posecuje i ne umudruje jer su Bogu mrske. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тања1 Написано Септембар 28, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 28, 2014 Ne brinem... pokušavam da uhvatim Đurine primedbe na klip koji sam postavio... jer taj tip priča otprilike isto što i ja mislim... ako Bog postoji i ako voli ljude, pravedan je i dobar - onda nemam o čemu da brinem ni kao ateista... ako nije takav, onda ni ne želim večnost sa njim... Чудна, бесмислена дефиниција. Јачи од смрти и лажи Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ђуро Станивук Написано Септембар 28, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 28, 2014 Jednostavno, nepravedno je da ubica koji se pokajao ne bude kažnjen a neko ko je opsovao a nije se pokajao bude kažnjen... njihova dela i stepen odgovornosti je očigledno nesrazmeran kaznama = nepravda. Ma pokajanje jeste lepa stvar ali odgovornost je odgovornost. Брате Авокадо, једно је Бог а друго су људски и овоземаљски закони... Бог воли све људе и свима ће дати шансу за искупљењем...то и може само неко ко искрено воли. Naprotiv, on podrazumeva da Bog nije dalek i hladan već da ga u potpunosti razume (bolje nego iko) i voli... pred jednim takvim bićem, on smatra da ne bi imao čega da se plaši... i ja se tu slažem sa njim... jedino što ste vi malo kontradiktorni u opisima Boga, pa je nekad razuman, pravedan i empatičan a nekad (u odnosu na to ko će biti nagrađen/kažnjen) je nerazuman, nepravedan i hladan... koncept da je bitnije da li si (ne)verovao i klanjao se nego kakav si bio čovek zaista više zvuči kao marketinška spika za privlačenje "mušterija", nego kao moralno pravilo svedobrog, sveznajućeg i svemogućeg entiteta... Колико сам ја схватио он не подразумева него претпоставља...а ту је разлика... "verovao i klanjao se nego kakav si bio" ово је нераздвојно... "zvuči kao marketinška spika za privlačenje "mušterija"" Па и познато је да многе савремене компаније завиде хришћанству на најбољем маркетингу...ко је с нама иде у рај...где ћеш боље од тога? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Септембар 28, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 28, 2014 ako Bog postoji i ako voli ljude, pravedan je i dobar - onda nemam o čemu da brinem ni kao ateista... ako nije takav, onda ni ne želim večnost sa njim... Наравно да воли и тебе као атеисту. Као што воли и оног педера, као што воли и ону блудницу, као што воли свако живо биће на овој планети. Да није тако, тешко нама. Онај сарказам који сам синоћ провукао је да би се управо направила разлика између онога што Хришћанство тврди да Бог јесте и онога што би неки људи волели да Бог јесте. Ако се сећаш "Ћераћемо се још", има део који говори о свеопштем схватању онога што би Бог морао да буде, средство за уништење непријатеља, и да је то једина сврха и смисао постојања Бога, како га схвата просечан верник. Зато су одредбе о казнама биле и више него потенциране онда када људи нису могли да схвате зашто заправо треба да буду верници. Поента није у веровању самом по себи, већ у уподобљавању и достизању, док смо овде, што више особина које красе оног идеалног хришћанина отелотвореног у Христу. Као и већина хришћана, сматрам да је то веома тешко оствариво сем кроз пуноћу јединства са Богом у Цркви, али далеко од тога да је тако нешто немогуће. Дакле, поента инсистирања на црквености или веровању није у томе да ће тебе Бог да убије муњом ако га не прихваташ или не верујеш у Њега, већ у томе да се мисли да без тога једноставно нећеш моћи да осетиш ону пуноћу живота, ону лакоћу живота који посотји када се ослободиш терета који себи свакодневно товаримо. У Цркви се свакоме да да ту лакоћу осети више пута, обично док је још на почетку пута, да би се охрабрио и да би видео шта га чека ако настави искрено и истрајно. Понављам, ово никако не значи да су црквени људи бољи од неверујућих, не значи ни да Богу није могуће да неверујућем човеку да своју благодат, само је много теже. Дакле, немаш о чему да бринеш ни како атеиста, само ће ти као атеисти неке ствари бити теже постићи него искреном вернику. Avocado, kordun and Млађони је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
grigorije22 Написано Септембар 28, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 28, 2014 Jednostavno, nepravedno je da ubica koji se pokajao ne bude kažnjen a neko ko je opsovao a nije se pokajao bude kažnjen... njihova dela i stepen odgovornosti je očigledno nesrazmeran kaznama = nepravda. Za odredjene grehe poput ubistva je predvidjena kazna tj epitimija. Tako da ce i ubica da bude kaznjen na ovome ili na onome svetu. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Септембар 28, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 28, 2014 Наравно да воли и тебе као атеисту. Као што воли и оног педера, као што воли и ону блудницу, као што воли свако живо биће на овој планети. не знам баш.. авокадо је и правник.... дискутабилно је... Апропо дискусије... не верује се због бриге или небриге.. већ због других стври... ако Авокадо добије неко субјективно искуство које буде сматрао довољно јаким д му промени мишљење.. можда и постне верник. То ко зна.... али у сваком случају је у праву, нема шта бринути ни као атеиста. RYLAH је реаговао/ла на ово 1 oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Фидер Написано Септембар 29, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 29, 2014 hteo sam dakažem da previše šablonizujemo i jednostrano doživljavamo Boga da bi nam bilo lakše da ga shvatimo makar u nekoj meri - ako nisi mislio na pakao izvinjavam ti se Шта си ти извукао из моје констатације да ће сваког ко негира постојање Бога после смрти, уместо ничега, дочекати вечност и Он, мени је импресивно. Као православни бесмислено је да лицитирамо ко ће где завршити, јер то нико од нас не зна. Но, како год, прихватам извињење 8086.gif Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sherlock H. Написано Септембар 29, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 29, 2014 Поента није у веровању самом по себи, већ у уподобљавању и достизању, док смо овде, што више особина које красе оног идеалног хришћанина отелотвореног у Христу. Као и већина хришћана, сматрам да је то веома тешко оствариво сем кроз пуноћу јединства са Богом у Цркви, али далеко од тога да је тако нешто немогуће. Sad kad si vec spomenuo to upodobljavanje i licni preobrazaj, da priupitam vernike na temi sta misle o jednoj dilemi koja mene kopka... Da li mislite da je uopste moguce da se oslobodite samoljublja i da neka dela cinite bez da ocekujete nagradu? Pri cemu ta nagrada moze da bude i ocekivanje protivusluge, uverenje da cemo zbog ucinjenog otici u raj, osecanje unutrasnjeg zadovoljstva zato sto smo ucinili nesto sto je u skladu sa nasim moralnim nacelima... Drugim recima, da li je moguce da neko cini dobro samo iz ljubavi prema Bogu i prema drugima, bez da se tom prilikom osvrce na sebe? Generalno mislim da je hriscanstvo jako povrsno obradilo temu samoljublja i da nije dalo nacin da se ono prevazidje bas zato sto je sebicnost sustinsko svojstvo nase prirode, i verovatno je teze osloboditi se toga nego seksualnosti. Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Септембар 29, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 29, 2014 Drugim recima, da li je moguce da neko cini dobro samo iz ljubavi prema Bogu i prema drugima, bez da se tom prilikom osvrce na sebe? Јесте, наравно, само не свима. Проблем настане кад се извиче неки "велики човек" јер прориче смак света или плаши људе пакленим мукама па се залепе за њега јер за боље не желе да знају, и онда он постане огледало Хришћанства. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука