Jump to content

Прешао из православља у протестантску деноминацију

Препоручена порука

Хахаха...е ово је теолошки бисер године sHa_sarcasticlol

Jeste biser i to nesamo godine nego celog veka.

Ako si iskren Lazo dobro znas na sta sam mislio ako tebi moram da "crtam" stvari onda stvarno bolje da ga manem!!

Eklisiologija jeste deo dogmatike jer proizlazi iz dogmatike. Ali ja sam mislio upravo na poredak u Crkvi zato sam se tako izrazio. Sto naravno ti dobro znas ali elem bilo je jace od tebe!!!

Ora et labora

Подели на овим сајтовима

Bilo bi interesantno cuti razloge njegovog odlaska. Ne razumem se u teologiju, da bih razgovarala na nivou prethodnih ucesnika u diskusiji, ali kao obican covek mogu da razumem ovakav cin. Ako je neko, ko je u iskrenoj potrazi za Bogom, naisao na zajednicu za koju je osetio da svedoce vernije Hristosa od pravoslavne zajednice kojoj je pripadao, onda je odluka logicna. Svi smo svedoci afera koje u poslednje vreme potresaju SPC... Ovo naravno nije izgovor, vec samo pokusaj da razumemo coveka ali mozda i da preispitamo kakvu poruku danas pastiri SPC salju mladim ljudima u potrazi za smislom. Da li je odgovor " Idi lafe, a ako nadjes negde bolje, zovi i mene" zaista dusekoristan i utesan u tim situacijama?

Подели на овим сајтовима

Bilo bi interesantno cuti razloge njegovog odlaska. Ne razumem se u teologiju, da bih razgovarala na nivou prethodnih ucesnika u diskusiji, ali kao obican covek mogu da razumem ovakav cin. Ako je neko, ko je u iskrenoj potrazi za Bogom, naisao na zajednicu za koju je osetio da svedoce vernije Hristosa od pravoslavne zajednice kojoj je pripadao, onda je odluka logicna. Svi smo svedoci afera koje u poslednje vreme potresaju SPC... Ovo naravno nije izgovor, vec samo pokusaj da razumemo coveka ali mozda i da preispitamo kakvu poruku danas pastiri SPC salju mladim ljudima u potrazi za smislom. Da li je odgovor " Idi lafe, a ako nadjes negde bolje, zovi i mene" zaista dusekoristan i utesan u tim situacijama?

Па ако је човек решио - решио је, ту више нема шта да се теши...

А сви проблеми (афере, скандали, итд) које је мислио да је оставио за собом (ако је, као што претпостављаш, то био узрок његове одлуке) наћи ће га и тамо - и још ће повести са собом и екипу...

Катодна цев све трпи, а интернет свакога.

Подели на овим сајтовима

Римска црква, за разлику од Македнонаца, нема архиепископа који је у јединству вере и љубави са Црквом. Када будете имали таквог епископа онда ћете бити део Цркве.

Pa u čemu je problem da ga postavite , koliko mi je poznato MPC nema episkopa u jedinstvu sa SPC, ako misliša na sadašnjeg arhiepiskopa ohridskog i mitropolitu skopskog Srpske pravoslavne crkve nešto mi čudna ta ljubav?

Подели на овим сајтовима

Нешто што и ја хоћу да кажем, навео је митрополит Иларион:

Митрополит Волоколамски Иларион

„Хришћанске Цркве, у првом реду Православна и Римокатоличка, као и древне источне Цркве, требале би да се састану и уједине снаге. Неопходно је да створимо заједницу Цркава апостолске традиције, да би заједно разматрали проблеме и изазове савременог свијета“, сматра митрополит Иларион.

,,У првом реду Православна и Римокатоличка''.

Помоћу Божијом можемо очекивати почетак теолошких дијалога у циљу уједињења. Намерно кажем уједињења, јер је то готово омражена реч данашњице. Као да немамо пример тог слепила када се у доба између трећег и четвртог Васељенског сабора успоставила благодатна унија између Антиохијске Цркве и осталих Цркава које су следиле светог Кирила Александријског - уједињење које су несмотрени хришћани проглашавали издајом православља. (Због тога се код таквих толико усталио монофизитизам.)

Сабор на васељенском нивоу одржава се искључиво ради успостављања општег јединства (= католичанског јединства). Добра нада лежи у изреци светог Димитрија (Ростовског) тумачећи један од васељенских сабора: ,,Спорови и раздори били су као некаква ватра у којој су испитивана добра својства истине. После тога испитивања истина је морала да бљесне свим својим сјајем, да постане непорецива за сва времена''.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Нек му је на health и salvation :)

Шта чо'ек да рече... Симпатични су англиканци. Сладуњави

"В церкви смрад и полумрак..." (В. Высоцкий, Моя цыганская)

"Утопија је место где се рађају секте и расколи" (ђакон Андреј Курајев)

--- Упокој, Господи, души усопших раб твојих: дједа мојего Мирослава, оца мојего Слободана. ---

Подели на овим сајтовима

Pa u čemu je problem da ga postavite , koliko mi je poznato MPC nema episkopa u jedinstvu sa SPC, ako misliša na sadašnjeg arhiepiskopa ohridskog i mitropolitu skopskog Srpske pravoslavne crkve nešto mi čudna ta ljubav?

Кад узмемо у обзир ко си и шта си наравно да ти је љубав чудна.

Призван или не, Бог је увек ту

Подели на овим сајтовима

Наиме, ово су просторије Католичке цркве, тј. једна капела у Бгу, реформована епископална црква само користи те просторије. Био сам једном на богослужењу у тој заједници. Реч је је протестантској цркви са калвинистичком теологијом. Међутим, сада су део једног конзервативнијег крила Англиканске цркве са седиштем у Америци. Овај бискуп је мислим из Немачке. Оно што је мени било интересантно јесте да је богослужење на коме сам био имало доста елемената из православног богослужења, а и поједини верници су се крстили са три прста. Не треба са чудити, човеку вероватно одговара више протестантска теологија и протестантизам. Упознао сам људе који су из православља прешли у протестантизам и за разлоге су углавном наводили типичне протестантске темеље вере. Имате чак и обраћенике из православља у јудаизам, ислам, а о хришћанстим црквам да и не говоримо. Наравно, има доста и обратних примера. Свако има неке своје разлоге. Конвертита на свим странама је увек било и биће их.

Подели на овим сајтовима

По Христу су нам још ближи дохалкидонци и асирци, само што на њих заборављамо често јер су на оријенту.

Ма по Христу нам је сваки човек најближи, шта год био.

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...

Radi se o Reformiranoj crkvi Episkopalnog ustrojstva (Reformirana episkopalna crkva), koja je u punom zajedništvu s Anglikanskom crkvom sjeverne amerike. Anglikanska crkva jeste crkva reformacije, kalvinističkog nauka, liturgijska crkva, hijerarhijska crkva (očuvala je apostolsko prejemstvo). Malo je neprimjereno da se čovjeka provlači na forumima zbog njegovog ličnog uvjerenja. I neki protestanti prelaze na pravoslavlje i u čemu je problem? Neka svako postupi po vlastitoj savjesti i vlastitom vjerovanju. Inače Anglikanska crkva sjeverne amerike ima veoma plodonosan dijalog s Pravoslavnom crkvom:

http://www.anglican.tv/category/tags/events/anglican-orthodox-conference-2009

Подели на овим сајтовима

očuvala je apostolsko prejemstvo
Колико знам апостолско прејемство се признаје само мијафизитима, несторијанцима и римокатолицима... Такође мислим да ни римокатолици не признају англиканцима апостолско прејемство. Дакле нема говора о прејемству.

"He who fights with monsters should look to it that he himself does not become a monster... when you gaze long into the abyss the abyss also gazes into you..." — Friedrich Wilhelm Nietzsche

Подели на овим сајтовима

Ma šta ko kome priznaje ili ne priznaje to je jedno pitanje (mnogi pravoslavni ni rimokatolicima ne priznaju prejemstvo, niti valjanu evharistiju)... Činjenica je da su Anglikanci sačuvali apostolsko prejemstvo što je vrlo lako dokazivo. Za rimokatolike je upitno anglikansko prejemstvo zbog formule koju je rana BCP koristila kod rukopolaganja. S druge strane, starokatolici priznaju anglikancima apostolsko prejemstvo i redovno je kod anglikanskog rukopolaganja za biskupa/episkopa i starokatolički biskup. Npr. biskup koji je na priloženom videu je rukopoložen i od starokatoličkog biskupa. Pošto pravoslavni priznaju starokatolicima prijemstvo onda ni ovaj biskup nije upitan :-)

Подели на овим сајтовима

Uz dužno poštovanje prema Pravoslavnoj crkvi, ona ipak nije "akreditacijsko tijelo" za priznavanje prejemstva nekome... Anglikanci se s time, je li im Pravoslavna crkva nešto priznaje ili ne priznaje, ne zamaraju. Za njih je važno da oni Pravoslavnima priznaju prejemstvo... (Mada je stav pravoslavnih prema anglikanskom prejemstvu još uvijek nedovoljno jasan).

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...