Jump to content

Beograd: Nasilje trpi čak 80 odsto nastavnika!

Препоручена порука

Остала је урбана легенда с почетка деведесетих, да је у техничкој школи (а одатле су се тих година регрутовали дизелаши и прочи) добио јединицу из математике, па је пришао до катедре, извадио скакавац, забо га у сто и дрекнуо: "Двојка!" А професор извадио ТТ, спустио руку на сто и рекао: "Јединица". Ал то је урбана легедна...

Није легенда, то се десило у мојој школи крајем 80-тих. Само ученик није стигао до стола... :)

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

А реалност је да деце - нема. И онда проблем долази из основне школе. Учитељице пуштају ђаке, да би колеге наставници имали фонд. Кад је дошао до петог разреда, а не зна да чита, шта сад ти да му правиш проблем, пусти га, нек заврши основну. Својим очима сам видео тест детета које иде у пети разред, а неписмено је. Е, после из разреда у разред - опа, ето га на крају осмог. Онда упише средњу... Својим очима сам такође видео момка, који у трећем разреду средње не уме да чита. Људи, то је језиво. Језиво је колико деца не знају, са како огромним незнањем долазе из основне, и колико их ништа не интересује.

Один монах вошёл в склеп к покойникам и крикнул: "Христос воскресе!" А они ему все хором: "Воистину воскресе!"
--- / -.. --- -- .. -. . --..-- / -- .. ... . .-. . .-. .
http://www.srdjanantic.blogspot.com/

Подели на овим сајтовима

Pa bre kako je mogo tako jako da je sutne da polomi kuk. I to balavander od 15 godina

Јеси ли ти видео колики су данас клинци, има да му кажеш господине а не балавандер кад га стретнеш.

Подели на овим сајтовима

И није да браним овог дрипца што је ударио старију жену (баш је јуначина), али треба рећи да има и професора свакаквих. У време кад сам ја ишао у гимназију, био је у техничкој школи неки професор математике, Спужва су га звали. Ко је завршио ШУП у Ћуприји до те неке 1998. зна о коме се ради. Углавном, тај је овако говорио: "Бог зна за 5, књига за 4, ја за 3, а ви за двојке и јединице": Не знам да ли је забележене случај да је неко код њега имао више од тројке. И свашта су му радили, још во времја оно, па опет ништа нису могли. Мислим да није било ђака, који га није клео. Умро је чини ми се 2001.

А има и оних који отворено траже паре. Има их који од септембра кад неком дају јединицу говоре: "Свако знање се исплати". Па ти сад види...

Один монах вошёл в склеп к покойникам и крикнул: "Христос воскресе!" А они ему все хором: "Воистину воскресе!"

Подели на овим сајтовима

Ништа не брините ..дешавале су с еи горе ствари и то много пре и много раније.. није само било овако масовно.. ка оданас можда ..чини еда је то једина разлика...

Што рече Дуле Радовић.. ''Деца не желе да учине најлакшу могућу ствар ..да буду бољи од нас..јер то није уопште тешко.. они бирају неупоредиво тежу ствар... да буду гори од нас..'' ;)

И заиста... без претеривања.. какви смо ми.. деца су не добра..него анђели...

.. Нек пропадне није штета !..

Подели на овим сајтовима

Мала исправка. Оцена се закључује збиром свих оцена и дељењем са укупним борјем оцена у рубрици, тј. налажењем аритметичке средине. Па ако је оцена типа 1,5, 2,5 3,5 ... онда је 2 тј. 3 тј. 4. Али као су оцене нпр. 12 јединица и једна 2 онда то никако не може бити 1,5. С тим да је професор у могућчности да закључи највишу оцену која постоји у рубрици. Па тако ако тај исти има 12 кечева и једну 5 може професор да му закључи 5. АЛи не мора. То је ствар процене наставника.

Подели на овим сајтовима

Данас су клинци веома чудни... Ни моја генерација није била сјајна; професору математике су једном наместили врата учионице, треснула га по глави, човек се онесвестио, крали су се дневници, и такве ствари... Али, овако нешто, овако отворен напад... То баш не памтим да се догодило, нити сам чуо. Остала је урбана легенда с почетка деведесетих, да је у техничкој школи (а одатле су се тих година регрутовали дизелаши и прочи) добио јединицу из математике, па је пришао до катедре, извадио скакавац, забо га у сто и дрекнуо: "Двојка!" А професор извадио ТТ, спустио руку на сто и рекао: "Јединица". Ал то је урбана легедна... Овако нешто...

Претњи има, што од ученика, што од родитеља, са тиме се сви просветари суочавају. Али, очекивало би се да је у гимназији квалитетнији инпут. Иначе, данас сам био на седници, једно одељење првог разреда има 2900 оправданих и око 450 неопрадвадних изостанака, па ви видите... А заштићени су ко бели медведи. Само што та врста "заштите", коју министарство промовише уопште није на корист деци. Фаворизује се насилна и формална једнакост међу децом, охрабрује се игнорантски приступ градиву, критичко мишљење не да се не развија, него се потискује.

На пример - оцењивање. Закључна оцена не може бити мања од просека збира свих оцена рубрици, то стоји у закону. И сад, имате неког ко је имао све јединице, једном је добио двојку. Шта да му се да? Двојка? Да ли је то реално стање, на страну да ли је поштено према ономе ко се можда трудио за ту двојку? Имате значи неког са 11 јединица и једном двојком. Збир је 13. 13 подељено са 12 није јединица, тако да му се јединица по закону не може дати. И ко је ту луд? Да не говоримо о количини изостанака. То су ове године нешто променили, а претходне две године је био хепи аур.

Повлађивати некоме ко нема изграђену свест о одговорности том неком није на корист, него не штету, али не само њему, него широј друштвеној заједници.

Ovo za ocenjivanje ako sam dobro razumeo sta ste napisali,nije tacno!Lose ste upuceni...

Подели на овим сајтовима

Мала исправка. Оцена се закључује збиром свих оцена и дељењем са укупним борјем оцена у рубрици, тј. налажењем аритметичке средине. Па ако је оцена типа 1,5, 2,5 3,5 ... онда је 2 тј. 3 тј. 4. Али као су оцене нпр. 12 јединица и једна 2 онда то никако не може бити 1,5. С тим да је професор у могућчности да закључи највишу оцену која постоји у рубрици. Па тако ако тај исти има 12 кечева и једну 5 може професор да му закључи 5. АЛи не мора. То је ствар процене наставника.

То што ти говориш - то је здрава логика. И тако се и ради(ло). Међутим, ученик увек може да се позове на закон, где се јасно каже да се не може закључити оцена мања од аритметичке средине. Практично, закон је тако угодио, да ученик никад не може да буде недовољан, осим ако је имао апсолутно све јединице. И деца то знају, родитељи то знају. Тако да процена наставника данас ништа не мора да значи. Колико се држава прибојава просветара, толико су за децу они шака боба.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...