Jump to content

Обреди и молитве за самоубице

Guest - . . .-

Препоручена порука

"Сваки грех и хула опростиће се људима; а хула на Духа Светога неће се опростити људима".

У молитви за самоубице моли се Бог да опрости (не упиши ми у грех ову молитву) због упућене молитве.

Па да али не разумем зашто. Не знам како би Бог могао да замери што се један човек брине за другог. Ма шта овај други урадио, ипак је само човек...

Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos.
"Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5.

Подели на овим сајтовима

Postoji gomila razloga zašto se neko ubije...

savkako da ne možemo propovedati Boga koji je ljubav i govoriti da za samoubice nema spasenja.

Подели на овим сајтовима

Стварно је тешко одговорити.

Самоубице су одбацивши дар Духа Светога (живот), похулили и умрли са овим грехом. Зато се самоубиство сматра "највећим" грехом јер се после њега не може покајати.

За њих се моли Црква. На празник Духова (Тројичиндана), Света Црква на вечерњи која се служи одмах после Литургије (пре подне), на трећој коленопреклоној молитви моли се за оне који су у Аду.

Тада се заједно молимо за самоубице.

Подели на овим сајтовима

nije poenta u tome kako će završiti samoubice već u tome da pravoslavni hrišćanin koji ima zdravu duhovnost vrlo verovatno oseća potrebu da se Bogu obrati

I ZA SAMOUBICE

što reče Dostojevski - Neće se Hristos naljutiti zbog ljubavi

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

У молитви за самоубице моли се Бог да опрости (не упиши ми у грех ову молитву) због упућене молитве.

Тако би у принципу требало да се заврши свака молитва .

Подели на овим сајтовима

Neće se Hristos naljutiti zbog ljubavi

.mense.

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

Шта знам, мени ово мало звучи лицемерно, као пуни смо љубави, па смо нашли на самоубици то да показујемо, а овамо са живим братом(сестром) не причамо и у свађи... ово генерално мислим...

"Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато"

Гандалф

Подели на овим сајтовима

Трећа коленопреклона молитва:

Непресушни, животни и просветилачки Изворе, савечна, саделатна Оцу Сило, Ти си дивно извршио сав домострој спасења људског, Христе Боже наш; раскинуо си нераскидљиве окове смрти и преворнице ада, и сатро мноштво злих духова; Ти си ради нас привео себе на невино заклање, и пречисто тело, неприкосновено и неприступно ни за какав грех, принео на жртву, и овим страшним и неисказаним свештенодејством живот нам вечни подарио; Ти си у ад сишао, и вечне полуге на вратима сломио, и онима што седе у тами излаз показао, а свезлог и дубинског ђавола богомудрим мамцем уловио, и веригама мрака везао у тартару и огњу неугасивом, и у тами најкрајњој безграничном снагом твојом приковао, преславна Свемудрости Очева; Ти си се показао велики помоћник искушаванима, и просветио оне што седе у тами и сенци смрти; Ти Господе вечне славе, и љубљени Сине Оца вишњега, Вечна Светлости од Вечне Светлости, Сунце правде, услиши нас који Ти се молимо, и упокој душе слугу твојих, досада преминулих отаца и браће наше, и осталих сродника по телу, и свих твојих у вери, за које сада и помен чинимо, јер је у Теби власт над свима и у руци својој држиш све крајеве земље. Владико Сведржитељу, Боже отаца и Господе милостиви, Творче и смртнога рода и бесмртнога, и свакога јестества људскога, које се и саставља и опет распада, и живота и кончине, борављења овде и прелажења тамо; Ти одређујеш године живима, и опредељујеш часове смрти; Ти уводиш у ад и изводиш; Ти везујеш у немоћи, и отпушташ у сили; Ти надом на васкрсење веселиш убодене жаоком смрти; Ти сам дакле, Господару свих, Боже Спаситељу наш, надо свих крајева земље и оних најудаљенијих, Који си нам и у овај последњи и велики спасоносни дан празника Педесетнице показао тајну свете, и једносушне, и савечне, и нераздељиве, и несливене Тројице, и силазак и долазак Светога и животворног Духа Твог, у виду огњених језика, излио на свете Апостоле твоје, и поставио их за благовеснике вере наше благочестиве, и показао их као исповеднике и проповеднике истинског богословља; Ти који си нас удостојио да и на овај свесавршени и спасоносни празник примаш молитвена умилостивљења за оне у аду, а дајеш нам и велику наду да ћеш послати олакшицу и утеху онима што пате од разних нечистота, услиши нас, смирене и бедне који Ти се молимо, и душе досад преминулих слугу твојих упокој у месту светлом, у месту цветном, у месту прохладном, одакле побеже сваки бол, туга и уздисање, и настани духове њихове у насељима праведних, и удостој их мира и олакшице, јер Те мртви неће славити, Господе, нити ће се усудити да Те исповедају они у аду, него Те ми живи благосиљамо и молимо, и молитве умилостивљења и жртве Ти за душе њихове приносимо.

Боже велики и вечни, свети, човекољубиви, Ти си нас удостојио у овај час да станемо пред неприступачну славу твоју ради певања и слављења чудеса твојих; очисти нас недостојне слуге твоје и подај благодат да Ти скрушена срца понизно приносимо трисвето славословље и благодарност за велике дарове твоје, које си нам учинио, и свагда нам чиниш. Опомени се, Господе, немоћи наше, и не погуби нас са безакоњима нашим, него покажи велику милост према нама смиренима, да бисмо, избегнувши таму греха, ходили путем правде, и наоружани светлошћу, живели неузнемиривани ни од каквог лукавства ђавољег, и слободно прославили за све Тебе, јединог истинитог и човекољубивог Бога. Ваистину је, Господару свих и Творче, стварно велика твоја тајна привремено разрешење твојих твари, и затим њихово удруживање и вечно упокојење. Хвалимо благодат твоју за све и сва: за наш улазак у овај свет, и излазак; за наду у васкрсење наше и живот бесмртни, које си нам својим нелажним обећањем осигурао, да ћемо их примити при другом доласку твом, јер си Ти вођ нашега васкрсења и непристрасни и човекољубиви судија свих што су живели, и Владар и Господар награде. Ти си исто тако, из крајње снисходљивости, узео на себе наше тело и крв, и, из самилосне доброте, примивши на себе добровољно наше неосудљиве страсти, постао си нам добровољни помоћник у ономе у чему си сам пострадао и искушан био, стога си и нас са собом увео у твоје бестрашће. Прими дакле, Господару, молбе и мољења наша, и упокој све: свачијег оца и мајку, и децу, и браћу, и сестре, и рођаке, и све досада преминуле душе са надом васкрсења вечнога живота; имена њихова упиши у књигу живота; духове њихове смести у наручју Авраама и Исаака и Јакова, у земљи живих, у царству небесном, у рају насладе, уводећи их свесветлим Анђелима твојим у свете обитељи твоје, васкрсавајући и тела наша у дан у који си одредио, према твојим светим и нелажним обећањима. Господе, нама слугама твојим није смрт када излазимо из тела, и Теби Богу нашем долазимо; него је то прелазак из најтужнијег у најкорисније, у најслађе, у покој и радост. За све што сагрешисмо Теби, буди милостив и нама и њима, јер нико није чист пред Тобом, ако је макар један дан поживео. Само си се Ти једини на земљи показао безгрешан, Господ наш Исус Христос; од кога се сви надамо да добијемо милост и опроштај грехова. Тога ради, као благ и човекољубив Бог, и нама и онима разреши, отпусти, опрости грехе наше, вољне и невољне, оне са знањем и оне из незнања, објављене и заборављене, оне у делу, оне у мисли, оне у речи, оне у свима нашим доживљајима и покретима. Онима што су отишли одавде даруј слободу и одмор, а нас што смо овде благослови, дарујући и нама и свима људима твојим благ и миран крај, и изливајући на нас милост и човекољубље при страшном и ужасном доласку твом; и учини нас достојнима твога Царства.

Подели на овим сајтовима

Шта знам,мени ово мало звучи лицемерно,као пуни смо љубави,па смо  нашли на самоубици то да показујемо, а овамо са живим братом(сестром) не причамо и у свађи...ово генерално мислим...

čitam knjigu Sergeja Fudelja - Crkva i njen tamni dvojnik pa nadjoh molitvu sa postera... rekoh da proćaskamo... nema nikakvih dubokih tendencija u temi

čisto da se zna motiv postavljača teme, ne mislim da sam prozvan jer si jasno naglasio da pričaš generalno uzevši bliss jeeee

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

Pa nije lose znati ovu molitvu, ja sam poznavala dve osobe koje su se samoubile, i znam da im zivot nije bio lak. E sad ne opravdavam, ali mi je opet zao sto im je um bio tako pomracen da ne vide nikakvu nadu, a znam za njihovu patnju. Zapaliti svecu jednako je molitvi, tako da nije lose nekad se setiti i njih. Moj deda je npr bio ateista, komunista, ali je bio posten i dobar covek, umro je u starosti, i sta sad, ja ne bi trebalo da se molim za njega ili da mu palim svecu zato sto nije verovao u Boga(?) Naravno nije ista tezina greha kao samoubistvo, ali negde valja se pomoliti za bilo koga ko nam je drag a nije stigao da se pokaje. Bog je velikodusan!

Подели на овим сајтовима

Чак је и грех молити се за њих.

Naravno da nije greh, licna molitva za samoubice je jedina i moguca u Crkvi.

Ono sto ne ide je da se njihova imena ostavljaju za proskomidiju, iako sam siguran da i ovde itekako ima izuzetaka...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Moj deda je npr bio ateista, komunista, ali je bio posten i dobar covek

Sad si se vec izbrukala, ne pomaze ti to vadjenje kako je bio posten i dobar (ocigledno je da lazes jer takvih ateista nema)... Podozrive poglede neces izbeci buduci iz kakve familije dolazis... Koga sve nece pustiti u forum, zadnje vreme doslo...

Измењено од Иван Цветковић
ОБрати пажњу на начин изражавања и обраћања другим члановима ЖРУ-а. Нећемо то толерисати. Администрација.

Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life?
Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women.

Подели на овим сајтовима

Колико је важна наша молитва за друге душе (преминуле људе) који нису са нама ? Да ли они имају користи од тога ? Није ми то баш најјасније

У хришћанству нема пречица

Подели на овим сајтовима

Sad si se vec izbrukala, ne pomaze ti to vadjenje kako je bio posten i dobar (ocigledno je da lazes jer takvih ateista nema)... Podozrive poglede neces izbeci buduci iz kakve familije dolazis... Koga sve nece pustiti u forum, zadnje vreme doslo...

Molim? Mene cudi da su vas pustili na forum s obzirom da na taj nacin omalovazavate druge clanove, i kako to da vi imate pravo da ovde ocenjujete iz kakve ja porodice dolazim. Sad sam malo zatecena i ovo mi je prvi put da ovde medju ovim divnim ljudima naletim na jednu ovako direktnu provokaciju. Stidite se.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...