Jump to content

Истина и Лаж

Оцени ову тему

JESSY

Препоручена порука

Laz i zabluda.Zabluda je kad poverujes u laz.Laz nije uvek losa,ponekad lazemo iz vise razloga,da bismo zastitili sebe,druge,da bismo sprecili histericni nastup...Arsenija,da li si probala moju pitu?Jesam,odlicna je.Arsenija,kako je baba,odlicno,pozdravlja vas...Arsenija,gde ces na letovanje,ne znam,u Grcku valjda...Arso,kako je na poslu,odlicno... ko da primam platu...Fino izgledas,nisi propala...hvala,takodje... :-D...

:351780:

Подели на овим сајтовима

Arsenija,da li si probala moju pitu?Jesam,odlicna je.

И како си ти то заштитила тетку или себе? :)....само си је довела у заблуду, да јој је пита одлична...следећи пут ће ти спаковати цео плех за понети, а ти ћеш га бацити у први контејнер ...тетка ће једном сазнати да си је слагала, и да си је држала у заблуди све време... и шта то има добро у лажи( осим ако не волиш кратке ноге) :)))

Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем!

А.М.

Подели на овим сајтовима

LAŽ DELI OD BOGA

Od Boga nas ne dvoji istina nego laž, i samo laž. Reći, da nas istina dvoji od Boga znači isto što i reći, da nas Bog dvoji od Boga.

Lažne misli i lažne reči, lažni osećaji i lažna hotenja - to je suma laži, koja nas vodi ka nebiću, iluziji i bogoodrečenju. Sa tvoga puta, rasputa, avaj, nema povraćaja bez velikog zemljotresa u životu čovekovom, kada čovek pada slep na zemlju, kao Savle i kada ga Bog podiže iz prašine i nemoći i otvara mu oči za obratni put.

VLADIKA NIKOLAJ

Слушај, гледај, ћути ако желиш живети у миру!

Подели на овим сајтовима

Citas mi misli. :-D Ona vec zivi u zabludi da sve najbolje radi,a ja moram da je lazem,tj.da cutim i klimam glavom.Pitu ne bacam u kontejner,nego je zakacim na onaj sraf pored,da ucinim neko dobro delo za iskupljenje grehova.Zapravo,nije to laz,to je neiskrenost... Zamisli da kazem,vidi te korice,nijansa teget i zelene,po svemu sudeci ili nema peciva,ili nesto sa njim nije u redu,visanja previse,otpustile su sok,trebalo je dodati griz...Da nisi mozda stavila zamrznute?Koji promasaj.Ja ne pamtim da si nekad u svom zivotu napravila nesto kao moja majka. I sad,kako covek da joj slomi srce?Ako je covek,on ce da je slaze.:-)

Подели на овим сајтовима

,a ja moram da je lazem
.Pitu ne bacam u kontejner,nego je zakacim na onaj sraf pored,da ucinim neko dobro delo za iskupljenje grehova

Ma na prvi pogled se vidi da si ti jedna duševna devojka :)

P.S. Nego pusti tetku, nisi nam dugo ispričala neki tvoj san. 0703_read

Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем!

А.М.

Подели на овим сајтовима

San je laza,a Bog je istina...sta da vam pricam...kad sve znate.Sutra,ovaj danas,jeste lepi ponedeljdanak,valja nama dobru bitku izvojevati...druge sne snivati,a u javi ziveti...Ziveti a mrtav biti... Drzati um u adu ...i ne lupetati.

Подели на овим сајтовима

• 1 month later...

"Istina postoji.
Izmisljati se moze samo laz "

Georges Braque   (1882 - 1963)

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

Лаж може бити и извртање истине. Разни, из контекста ишчупани, делови истине, повезани у једну целину која одговара измишљачу (да не кажем лажову) и теши га, хранећи његов его.

Подели на овим сајтовима

ИСТИНА И ЛАЖ

Истина и лаж су путовале у један град. Народ који их је видео говорио би:

“Гледајте, Истина и Лаж путују заједно!”

Народ их је разликовао по одећи. Истина је носила одећу Истине, а Лаж одећу Лажи. Пре него што су стигле у град у који су намеравале да дођу, обе одлучише да пливају у језеру ван града. После пливања, Лаж је изашла прва из језера. Уместо да обуче своју одећу, она је узела одећу Истине и обукла је. Она је прорачунала да ће народ мислити да је она Истина.
Тако, Лаж је кренула сама према граду. Касније, Истина је изашла из језера и видела да нема њене одеће. Схватила је да је Лаж зграбила њену одећу и обукла се у њу тако да народ поверује да је она Истина. Али Истина није хтела да обуче одећу Лажи јер није хтела да народ мисли да је она Лаж. Због тога Истина је пошла гола према граду. Када је ушла у град, видела је сав градски свет како слуша Лаж обучену у одећу Истине. И Истина је помислила:

“Народ вероватно мисли да сам ја Лаж.” и пође међу народ да објасни ствар. Али народ није желио ни да чује Истину. Напротив, народ је бежао од ње. Истина је онда рекла сама себи:

“То је јако чудно, овај свет ће прихватити Лаж обучену у одећу истине али неће прихватити голу Истину.”

Слушај, гледај, ћути ако желиш живети у миру!

Подели на овим сајтовима

Nekada je i istina laž  :D  :))

https://www.youtube.com/watch?v=W_87Ai7L-tA

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

• 6 months later...

Od malena nas uče da ne lažemo. Ipak, ne postoji osoba koja nikad ne laže. Kako je došlo do toga i kako se boriti sa tim? Šta znači Ko prizna pola mu se prašta? Da li verujemo u bele laži? I, najzad, šta je laž odevena u ljubičasto?

Prema istraživanjima, jedna četvrtina svih komunikacija su laži. Nažalost, generalno smo loši u proceni da li je neka informacija lažna ili istinita, do 60 posto tačnosti procene. Zanimljivo, zatvorenici su bolji u ovim procenama, ali samo ako je informacija lažna, ali ne i ako je istinita. Iako su žene generalno bolje u neverbalnoj komunikaciji, prema istraživanjima nisu ništa bolje od muškaraca u proceni istinitosti informacija. Takođe, rezultati pokazuju da muškarci lažu više nego žene i to preko 50 posto muškaraca čak više puta dnevno.

Roditelji govore deci da ne lažu. Ipak, kad priznaju šta su uradili, uglavnom budu kažnjeni. Posebna ironija leži u tome da, prema istraživanjim,a roditelji izgovore čak 3000 laži svom detetu tokom odrastanja. Najčešća laž (84 posto) je da Deda Mraz donosi poklone samo dobroj deci. Tako što lažu svoju decu, roditelji utiču na to da od starta bivamo učeni da će nam istina često doneti mnogo problema. Najgore je kad da shvatimo da Ko prizna pola mu se prašta zapravo niko ne poštuje. Tada nas obaveste da se to samo tako kaže. A mi već priznali greh.

Kako onda iskoreniti laži? Prvo, treba da budemo svesni da će ih uvek biti. I da i mi lažemo. Nekad i ne znamo da zapravo lažemo. Ako i ne lažemo drugog, lažemo sebe. Dakle, laži će definitivno uvek biti i u nama i oko nas, tako da ne možemo zahtevati apsolutnu iskrenost ni od porodice ni od partnera ni od prijatelja, niti se možemo obavezati na stoprocentnu iskrenost.  Ipak, možemo nekoliko stvari.  Možemo i moramo da se trudimo da, na prvom mestu, ne lažemo sebe. Kako ćemo to postići? Tako što ćemo o svim našim nedoumicama redovno pričati sami sa sobom (ne nismo ludaci, ne pričamo naglas mada možemo i tako) u sebi ili pismeno, možda kroz dnevnik. Česta samolaž je precenjivanje: „Kakvih ima, ja sam zlato“. Pored toga, veoma česta samolaž su lični izgovori, opravdanja samom sebi zašto smo nešto uradili ili nismo uradili. Potrudimo se da lupimo sebi šamar istinom. Tek tad možemo da počnemo da razmišljamo kako nešto da unapredimo.

Ako smo roditelji, umanjićemo tendenciju ka laganju kod naše dece ako razvijemo sistem nagrađivanja priznavanja grešaka. Dakle, podsticanjem dece da priznaju ako su nešto pogrešili i izbegavanjem kažnjavanja za greške u slučaju priznavanja. Ipak, neophodno je jasno naglasiti zašto je to delo bilo pogrešno, kako je trebalo postupiti i pohvaliti za priznavanje. Naravno, treba imati meru u svemu tome. Dete nekad ipak mora biti kažnjeno i kad prizna, jer možemo postići kontraefekat ovakvim vaspitanjem: naime, dete može naučiti da kad god prizna – izvućiće se.

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

U stvarnom životu Ko prizna pola mu se prašta je zamka. Uglavnom ta fraza služi za promovisanje iskrenosti. Ipak, retko kad pomaže. Zato, ako želimo da nam se u nekoj relaciji uzima u obzir priznanje kao olakšavajuća okolnost, moramo se obavezati da će to biti uzajamno.

„Stižem za 2 minuta“ ili – bele laži

Belim lažima smatramo laži koje su sitne i koje neće mnogo povrediti drugu osobu ili će joj čak i pomoći u datom trenutku (prema našoj proceni). Kad su u pitanju ove laži, moramo biti svesni nekoliko stvari.

• Prvo, i to su laži (da se ne lažemo, jesu).
  • Drugo, nekad zaista mogu biti korisne. Na primer, ako je neka osoba potištena i pita da li se lepo ošišala, nije greh da je slažemo da jeste.
  • Treće, moramo ostati dosledni toj laži, a ne da sledeći dan zaboravimo šta smo rekli.
  • Četvrto, možemo razmotriti da kad našeg sagovornika prođe loše raspoloženje ipak kažemo istinu. Tada moramo biti vrlo pažljivi. Nikako nije preporučljivo reći: „To je bilo za tvoje dobro“, jer ko smo mi da odlučujemo šta je dobro za drugu osobu? Zato je bolje reći da smo imali najbolje namere.
  • I poslednje, nemojte ozbiljnije laži nazivati belim lažima. Moramo imati kriterijume. Možda je najbolje i što više ih izbegavati.

Najzad, vreme je da otkrijemo šta je laž odevena u ljubičasto. To je prećutkivanje. Mnogi kažu da je prećutkivanje gore od laži. Ipak, to ne može biti sasvim tačno. Ne možemo uvek smatrati nekog odgovornim što je zauzeo neutralnu poziciju. Nekad imamo prava na neutralnu poziciju, zavisno od konteksta.

Recimo, osoba sazna da je njegovog poslovnog saradnika prevarila devojka. Ta osoba ima pravo da odluči da navedeno saznanje prećuti. Ne možemo je optužiti za to, a kamoli reći da je to gore od laži. U bližim relacijama priča je malo drugačija. Tada se prećutkivanje može oštro osuditi. Ipak, i tada može biti izuzetaka. U jednoj mojoj romantičnoj vezi suočila sam se sa primerom prećutkivanja koje nisam osudila. Često sam svom dečku hvalila neke ljude koje je on poznavao bolje nego ja. On se nije mešao. Vrlo brzo se ispostavilo da sam ih precenila. Nisam se ljutila što mi nije rekao da ih idealizujem. Nije hteo da mi kvari entuzijazam i hteo je da sama naučim lekciju o naivnosti i preranom zaključivanju.

Ljubičasta je lepa boja, ali ne možemo je nazvati jasnom, definisanom, ona je miks boja. Primamljiva je, ali može se oceniti i kao zagasita boja. Prećutkivanje može biti vrlo korisno, ali i vrlo kobno; u svakom slučaju, izuzetno je složeno. Zato prećutkivanje nazivam lažima odevenim u ljubičasto.

Laži su kao gramatika. Ima nekih pravila, ali i gomila izuzetaka. Na nama je da postavimo svoja sopstvena pravila i da ih se dosledno i pošteno držimo. Ipak, najbolje je da što ređe lažemo, barem sudeći prema američkom naučniku dr Brajanu Brunu, koji kaže da osobe koje ređe lažu žive duže.

https://mail.google.com/mail/u/0/?tab=wm#inbox/152d4cfd059bce1d

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...