Megas Doux Написано Март 27, 2014 Пријави Подели Написано Март 27, 2014 Prava tema, mislim da je socijalna uloga Pravoslavne crkve vezana za po koji sporadičan primer. Postoji koja crkvena kuhinja, po koja škola itd. , ali sve je dezorganizovano , da ne kažem mršavo. Na zapadu je to sve veoma obimnije i organizovanije, posebno u tamošnjim monaškim zajednicama. Koje su i nastale, baveći se socijalnom tematikom crkve. Uopšte ne mislim da je kod nas problem manjak novca. Prvo je problem naša svest o pomaganju drugima, a drugo organizacija naše crkve, koja je veoma loša i ne deluje sinhronizovano. Панарет and Дијана. је реаговао/ла на ово 2 NEKA BES I GORČINA UTIHNU , TAMO GDE JE NEMA , NEKA ZAVLADA HARMONIJA, BUDIMO U MIRU SVI Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дијана. Написано Март 27, 2014 Пријави Подели Написано Март 27, 2014 Uopšte ne mislim da je kod nas problem manjak novca. Prvo je problem naša svest o pomaganju drugima, a drugo organizacija naše crkve, koja je veoma loša i ne deluje sinhronizovano. Мањка свијести о мисији спроведене у дјело, чему се можемо научити од РКЦ. Изговори: турско ропство, комунизам - добро, то је све сад прошлост... Панарет је реаговао/ла на ово 1 ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надамo да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Acquila non capit muscas Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Megas Doux Написано Март 27, 2014 Пријави Подели Написано Март 27, 2014 Tačno, to je prošlost, ali budućnost...da li se nešto menja sada...pa ne baš. Kod nas u Vojvodini niču crkve na sve strane, ni jedna nije završena do kraja, ali crkvene kuhinje, i nekakve humanitarne delatnosti, ni na vidiku. Zlatna žezla i prstenje koje nose crkveni velikodostojnici..ja ih ne kritikujem ko sam ja da to cinim..ali to je realnost, nisu nešto što treba da sija kad je crkva u pitanju, snaga vere, humanost ,čovek - to treba da je zlato koje sjaji u crkvi, ali na žalost nije tako. Sjaje nečiji džepovi, ili po koja tek, ponegde završena crkva..ajde bar neka sjaji po koja crkva onda. Ljudi će se pre uključiti u srpski Karitas, koji i vode u Srbiji vecinom Srbi, nego u nešto drugo, to je tuga ali i naša realnost. Панарет је реаговао/ла на ово 1 NEKA BES I GORČINA UTIHNU , TAMO GDE JE NEMA , NEKA ZAVLADA HARMONIJA, BUDIMO U MIRU SVI Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дијана. Написано Март 27, 2014 Пријави Подели Написано Март 27, 2014 Жетве је много а посленика мало - у сваком смислу. Има лијепих примјера, али су рецимо појединачни - свештеник у некој цркви буде посредник да се прикупља хуманитарна помоћ, КОло српских сестара такође, али толико тога би могло да се уради, масовније и организованије. Богаташи који су ктитори би радо били и донатори, независно од њихових мотива. Или рецимо, манастир у центру Бијељине - дијете побјегне од куће и склони се ту (стварни догађај)- ето зачетка мисије, ено горе примјера шта Руси у том смислу раде. Панарет је реаговао/ла на ово 1 ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надамo да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Acquila non capit muscas Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Megas Doux Написано Март 27, 2014 Пријави Подели Написано Март 27, 2014 Ako se bude trčalo za pojedinačnim primerima, završiće se na tome, zato postoje reči organizacija i sinhronizacija. Mislim da smo mi kao narod previše veliki individualisti, svi smo pojedinačno najpametniji, po pravilu uvek pametniji od onoga drugoga, a ako i nismo, učinimo sve bar da stvorimo privid, čisto iz sujete. Trebalo bi svaki dan da čitamo "Čujte Srbi" , ali svaki dan, da postanemo nacija humanih ! Ja sam mnogo živeo sa Hrvatima, o njima možete reći šta god želite (uglavnom jer ih se poistovećuje kao narod sa politikom, čisto iz mržnje, a ni jedan narod se sa politikom ne bi smeo poistovećivati jel raja je raja, u Srbiji, Hrvatskoj ili Angoli, nebitno), ali kakve kod njih običan narod poduhvate radi kada je humanost u pitanju, to je neverovatno. I to najčešće preko svoje crkve. Sramota je da ja dva dana u velikom gradu ne mogu da dodjem do centra u koji bi mogao da ostavim gomilu sjajne odece koju smo sakupili kući, a žale se da su svratišta prazna, najviše im fali odeća. Pitam gde je Crveni krst , niko ne zna, kad sam saznao i uputio se, ispalo je da je bio na upućenom mestu ali do posle Drugog svetskog rata ! Pitam a Karitas ? Ne postoji u NS. Sve je to zbog dezorganizovanosti, jednostavno se nemaš kome obratiti da te uputi, pa ni kad želiš. Samo, neki od nas ne odustaju tako lako ! Socijalna uloga crkve je i moleban za mir u svetu, zar smo mi Srbi zaboravili da su se negde u svetu, pa i na zapadu, molili i kada je nama bilo teško, dok katolici na poziv pape i ostale hrišćanske i nehrišćanske zajednice održavaju mise za stradale u Siriji, mi samo gledamo svoju muku, kao da svet oko nas ne postoji i kao da je samo naša patnja najveća od svih. Zatvoreni smo u sebe, izolovani od sveta...ma nemam reči. Ja imam volje nastavljam po svome, nemam predrasude i za mene ne postoje Srbi, Eskimi, ovi ili oni već samo ljudi, to sam naučio baš jer se u mestu gde sam rodjen desio stravičan rat, kada to shvati onaj deo našeg naroda koji to ne razume, Srbija će ponovo biti deo nečega što se zove ljudskost, humanizam, saosećanje. Do tada molićemo se samo da je nama dobro, bićemo večna žrtva, a zapad ili neko drugi krivac za sve naše probleme. DYNABLASTER је реаговао/ла на ово 1 NEKA BES I GORČINA UTIHNU , TAMO GDE JE NEMA , NEKA ZAVLADA HARMONIJA, BUDIMO U MIRU SVI Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Megas Doux Написано Март 27, 2014 Пријави Подели Написано Март 27, 2014 За социјалну улогу и службу Цркве је потребан новац. Католичка црква га има много више а и углавном су то земље са вишим економским стандардом, па се нико не бави питањем колико је црква богата и шта поседује. Код нас је то врло осетљива тема, црква да би могла да помаже народу сама мора имати средства за то тј. мора бити велепоседник а знамо како би се онда на то гледало. У нашој историји у моменту када је црква имала више материјалних средстава него народ дошло је до револуције и одузимања имовине.Код нас би дошло до губитка духовног ауторитета цркве када би она имала више средстава од просечног становништва. Али појединачни примери као ови горе наведени су сасвим у складу са јеванђељем и да да Бог да се црква са тиме више позабави, а са друге стране да још много више да Бог да нема потребе за таквим установама. Nema bogate crkve.. ali...ima različitih primera, kada sam čuo koliko je SPC dala desetina miliona eura za gradnju samo nekoliko hramova, nisam mogao da verujem da oni poseduju tu količinu novca. I još su vlasnici palata u centru gradova - vraćenih u skorije vreme, a koje su im posle WW" bile oduzete, ogromnih imanja, zemljišta, pitam se šta će to crkvi, bio je u pravu vladika Grigorije kadaje rekao da se mora stati sa gradnjom crkava u vreme kada narod teško živi, takav stav podržavam. Isus se molio i u Jeruzalemskom hramu, ali i u pustinji, ili ispod drveta. To može i crkva koja po svojoj prirodi i prati Isusov put. U društvu vlada bezosećajnost, a crkva nije ostala nezavisno ostrvo, ona prati takve tendencije u društvu, što se vidi iz priloženih skandala , kada su pare u pitanju, od one kradje para što smo slali poruke za kuhinje na KIM , pa nadalje. Ne smemo idealizovati ni jednu instituciju, pa ni crkvu, jer mi ljudi smo problem a crkvu kao instutuciju vodimo mi, Bog vodi onu duhovnu pravu crkvu. Mi smo gospodari crkve kao institucije u društvu, i to veoma loši gospodari. NEKA BES I GORČINA UTIHNU , TAMO GDE JE NEMA , NEKA ZAVLADA HARMONIJA, BUDIMO U MIRU SVI Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DYNABLASTER Написано Март 28, 2014 Пријави Подели Написано Март 28, 2014 Treba paziti da ta roba ne zavrsi po second hand shopovima, isto vazi i za donacije bilo koje vrste, to nam je najveci problem, ali je resiv. Megas Doux је реаговао/ла на ово 1 Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija. cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Megidon Написано Март 28, 2014 Пријави Подели Написано Март 28, 2014 Isus se molio i u Jeruzalemskom hramu, ali i u pustinji, ili ispod drveta. To može i crkva koja po svojoj prirodi i prati Isusov put. Слава Богу, прави богомољци ће се молити на сваком месту у духу и истини али не видим разлог зашто народ не би дизао храмове у славу Божију. Кад градимо толике зграде, путеве,мостове и ко зна још какве грађевине, зашто он да не бисмо и храмове да красе градове и села и да сведоче Бога. Соломон је у славу Божију зидао храм и то је било по вољи Господу. Замисли један град а нигде храма, било би по мени баш безвезе. Увек је црква нешто крива и сви су храбри да је критикују а ови политичари потрошили десетине милијарди и нико не сме да зуцне, на очи нам краду а ми немамо ни воље ни духа да било шта предузмемо. Нпр. Црква је за време 90-их тражила од тадашње власти да врати сву земљу цркви на косову и метохији што је уствари било већи део те територије и тиме пошто је црквено земљиште приватна својина и да дође до отцепљења не би могли да конфискују земљу, али то наравно није прихваћено. Сада су изгледа почели да размишљају у том правцу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Megas Doux Написано Март 29, 2014 Пријави Подели Написано Март 29, 2014 Hrist je ljude hranio hlebom i učvršćivanjem njihove vere, a ne gradjevinama. Njegova crkva suštinski nije materijalna, niti sa ovoga sveta, ona je za sva vremena, prevazilazi sve i jednu veštačku gradjevinu na ovome svetu. Poistovetili smo veru sa gradjevinama od betona, to neće završiti dobro. Vratimo veru na livadu, izbacimo iz duhovnosti nepotrebno..palate, ogrmne crkve, zlatne satove i putire ! Treba nam siromašna crkva novcem, a bogata verom. NEKA BES I GORČINA UTIHNU , TAMO GDE JE NEMA , NEKA ZAVLADA HARMONIJA, BUDIMO U MIRU SVI Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Megidon Написано Март 29, 2014 Пријави Подели Написано Март 29, 2014 Hrist je ljude hranio hlebom i učvršćivanjem njihove vere, a ne gradjevinama. Njegova crkva suštinski nije materijalna, niti sa ovoga sveta, ona je za sva vremena, prevazilazi sve i jednu veštačku gradjevinu na ovome svetu. Poistovetili smo veru sa gradjevinama od betona, to neće završiti dobro. Vratimo veru na livadu, izbacimo iz duhovnosti nepotrebno..palate, ogrmne crkve, zlatne satove i putire ! Храм Духа Светога и јесте човек, спољашњи зидани храм је место окупљања. Човеку очишћеном од среброљубља је небитно да ли је у цркви злато, или дрво или сребро или шта друго, он је дошао богу да се моли а не да гледа колико има богатства. Први никада нисам обраћао пажњу на тако нешто, исто сам се осећао и брвнарама и у великим храмовима на литургији, нисам приметио никакву разлику. Господ је ишао у јеврејски Храм и у синагоге и тамо се молио, презирао је само то што су више дали акценат на злато неголи на светињу, стога им и говори ,, безумници шта је веће злато или храм који злато освећује,,. Бог је Мојсију дао образац да направи скинију, по коме су доста ствари биле направљене од злата. Уосталом не би требало да се оптерећујеш са тиме, храмови су ту из практичних потреба било би веома тешко служити под отвореним небом. Златни и сребрни сасуди трају много дуже и практичнији су, заиста не видим у чему је ту проблем, нити да има неке везе са нашом духовношћу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Megas Doux Написано Март 29, 2014 Пријави Подели Написано Март 29, 2014 Pa to i nema veze sa našom duhovnošću, tu i jeste problem. Ako smo mi hram Božiji onda je to i prostor koji je on sagradio za nas, a to je sve što nas okružuje. To treba da nam je dovoljno, uz ono što smo i sami sagradili do danas. Ponavljam treba nam izuzetno siromašna crkva materijalnim dobrima, a bogata samo i isključivo zajedništvom sa Bogom , a manje zajedništvom sa zlatom, autima itd. Toga je i previše, episkopi su nam okićeni zlatom liče više na ukrašene jelke nego na ljude koji prenose narodu veru, dosta je bilo materijalizma u crkvi, neka daju narodu, tako nakićen ne bi smeo niko da ide pred narod koji je gladan i go i bos. To Hrist nikad ne bi odobrio, Hrist ne bi kupovao najskuplje limuzine niti svoje telo kitio debelim zlatnim lancima. NEKA BES I GORČINA UTIHNU , TAMO GDE JE NEMA , NEKA ZAVLADA HARMONIJA, BUDIMO U MIRU SVI Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дијана. Написано Март 29, 2014 Пријави Подели Написано Март 29, 2014 Treba nam siromašna crkva novcem, a bogata verom. и тако даље у том смислу; мало си претјерао, млади брате. Можда се то може приписати младалачком жару и ревности , али првенствено смо позвани да исправљамо себе, мање друге, а још мање да се бавимо крупним питањима, јер то обично буде из гордости и упрља нам душу. Разочарана сам како мало ова тема привлачи пажњу; али њен смисао и циљ сигурно није био да се само критикује црква (јер на крају крајева сви смо ми, и ти и ја, и он и она, црква, па тиме нисмо ни без одговорности ако нешто видимо као лоше); смисао је био да освијестимо неки проблем и да видимо шта конструктивно може да се уради да буде боље. Ја сам приказивала све могуће позитивне примјере до којих сам дошла, у жељи да их буде још. Вјероватно се за многе позитивне примјере и не зна. Истина, требало би много штошта направити организовано и одозго, али док то не буде, а морамо вјеровати, па и молити се, и трудити се, да буде - дотле да дјелујемо ми, лаос, одоздо... грасроотс модерним ријечником... Ето двоје нек се удружи у једној цркви, и Господ је трећи, и што год учине за неког невољника, као да су Њему учинили... И то је социјална мисија цркве, не само оно што чини клир и висока црквена хијерархија... Или ако треба и појединац сам, али опет боље је и ефектније и хришћанскије да буде заједница... Џуманџи and Ненад Р. је реаговао/ла на ово 2 ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надамo да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Acquila non capit muscas Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ненад Р. Написано Март 29, 2014 Пријави Подели Написано Март 29, 2014 Не треба све стављати у исту врећу и генерално писати Калиник . Има примера где свештеници помажу људе мада и ја сматрам да тога треба да буде много више. Панарет је реаговао/ла на ово 1 Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. Наше писмо је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Megas Doux Написано Март 29, 2014 Пријави Подели Написано Март 29, 2014 Naravno da ima, tu se slažemo u potpunost, ja sam otvoreno napomenuo čak i imena i naveo jednog novog vladiku koji je u potpuosti sam siguran čovek istinske vere u Hrista. I sam sam u manastirima, pa i crkvama upoznao veoma veoma kvalitetne ljude, na žalost za svog sveštenika u mojoj parohiji to ne mogu reći. Ali opet ponavljam ko sam ja da sudim bilo kome, ne sudim nikome, možda sam samo malo previše otvoren ali, ne sudim nikome. Ненад Р. је реаговао/ла на ово 1 NEKA BES I GORČINA UTIHNU , TAMO GDE JE NEMA , NEKA ZAVLADA HARMONIJA, BUDIMO U MIRU SVI Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан Шијакињић Написано Март 29, 2014 Пријави Подели Написано Март 29, 2014 Какав је то верник који напусти Христа зато што неко има скуп ауто. Таквог је вера јефтина кад се загледао у владикин ауто, а срцу жели исти такав или још бољи па му зато пада за око. па слаб је верник, али то не треба да буде оправдање да људи из Цркве не дају 100 посто од себе, макар преко пута имали и масу полу-верника. Дијана. and Панарет је реаговао/ла на ово 2 Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos."Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука