Avocado Написано Март 27, 2013 Пријави Подели Написано Март 27, 2013 Мислим да је у томе и главна поента: ДЕФИНИЦИЈА здравља и болести. То је промењено и неки бивши болесници су преко ноћи оздравили. Ту долазимо до једног важног податка: здравље/болест, није питање само медицине, као егзактне науке, већ и светоназора, владајућих друштвених норми понашања. И управо је ово друго, као фактор у дефиницији здравља и болести, допринело да хомосексуалци оздраве. Мењају се или су се већ промениле друштвене вредности и светоназори. Јача екстремни индивидуализам, укалупљен у потрошачку психозу и хедонистички смисао живота. У таквој колотечини и људска полност и сексуалност добија други смисао, од оног који је (до скоро) имала. Pre svega, tebi je sigurno jasno da ogroman procenat bolesti i poremećaja predstavljaju objektivne fizičke smetnje koje ne zavise uopšte od društvenih normi ponašanja. Jedan mali broj poremećaja koje zavise od relativnog pojma "normalnosti" se tako klasifikuje da bi se pomoglo tim ljudima, koji osećaju nelagodu zbog toga što su drugačiji, a ne samo da bi se takvi ljudi označili kao "bolesni" ili "poremećeni". Čini mi se da u ovim porukama propuštaš veoma bitan aspekt medicine - ona nije samo disciplina koja proučava i klasifikuje, već disciplina koja kao svoj primarni cilj ima to da pomogne ljudima, a ne da ih označi kao "bolesne". Nadam se da ti je poznato i to da psihičke bolesti i poremećaji sa sobom nose određenu društvenu stigmatizaciju i moderna medicina i etika teže ka tome da se stigmatizacija ukloni. Nisam siguran kako možeš etički da pravdaš nastojanje da se ukinuta stigmatizacija vrati. Složiću se sa tobom da su se promenile društvene vrednosti i da je to uticalo da se nešto što se ranije smatralo bolestima i poremećajima, više ne klasifikuje tako, ali se ne slažem sa navedenim razlozima (ekstremni individualizam, potrošačka psihoza, hedonizam), već su se promene desile upravo iz humanističkih razloga i razloga napretka etike, jer je u većini modernih društava preovladao stav da nemamo pravo da drugima određujemo kako će da žive svoj život (dok nikog ne povređuju), te da nemamo prava da smatramo bolesnim nekog ko nema nikakve fizičke ni psihičke smetnje, čije stanje ne smeta ni njemu ni drugima, i kome jedine smetnje u životu predstavljaju predrasude i zlonamerno postupanje drugih ljudi. Nisu homoseksualci "ozdravili" već nikada nisu ni bolovali. Koje medicinske razloge bi mogao da navedeš zarad toga da se ponovo označe kao bolesni? Jel postoji neki efikasan tretman te "bolesti"? Jel postoji želja "pacijenata" za "lečenjem"? Bojim se da iza takvog cilja ne bi stajalo ništa osim povlađivanja predrasudama i uspostavljanja jedne norme iz jednog prastarog teksta, čije se mnoge norme i onako više ne primenjuju jer nemaju nikakve dodirne tačke sa današnjim svetonazorima. А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Odahviing Написано Март 27, 2013 Пријави Подели Написано Март 27, 2013 Za to ne treba se druziti s nikim..Homosexualizam kod muskaracai zena je poremecaj i djecu dati takvima je kriminal. Gdje su tu prava djeteta i tko pita djete da li zeli zivjeti me]u poremecenim osobama.. Upravo. Donekle se slažemo ali je isto tako i krštenje na rođenju kriminal, gde su prava deteta i ko pita dete, da li želi da bude kršteno. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Miriam R. ميريام Написано Март 27, 2013 Пријави Подели Написано Март 27, 2013 Nije mi jasno, kako se netko moze se nazivati krscaninom a podrzava usvojanje djece od strane homo osoba... Medicina nije izbacila homosexualnost sa liste poremecaja jer to nalaze zdrav razum, vec zbog pritiska homo lobija koji je jak medju lijecnicima..a to nema veze sa zdravim razumom niti sa logikom..jer da ima, za to ti ne treba medicina..ako iz necega ne moze nastati nista, ne moze biti prirodno, ni normalno, moze Se okvalificirati samo kao poremecaj ili devijantnost..a ovo tvrdi masa mojih kolega psihijatara, koji i sami kazu da je najveca greska micanje homosexualnsti sa DSM IV liste poremecaja.. ALLAH,SOURYA,BASHAR W BASS w, ehrah betkoun el waheedJa sam Svijetlo svijeta, tko ide zamnom imati će Svijetlo života....Ja sam Svijetlo svijeta, tko ide zamnom imati će Svijetlo života.... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Miriam R. ميريام Написано Март 27, 2013 Пријави Подели Написано Март 27, 2013 Upravo. Donekle se slažemo ali je isto tako i kržtenje na rođenju kriminal, gde su prava deteta i ko pita dete, da li želi da bude kršteno. Roditelji vjernici su obvezni odgajati dijete u vjeri..a to isto djete kad postane punoljetno može ili ne mora vjerovati, a na kraj može otići iz Crkve. Uostalom zašto nekome tko je ateista, ako ne vjeruje predstavlja nešto to krštenje. Po tome ispada da vjeruje, kad ga to toliko smeta.. ALLAH,SOURYA,BASHAR W BASS w, ehrah betkoun el waheedJa sam Svijetlo svijeta, tko ide zamnom imati će Svijetlo života....Ja sam Svijetlo svijeta, tko ide zamnom imati će Svijetlo života.... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Odahviing Написано Март 27, 2013 Пријави Подели Написано Март 27, 2013 Roditelji vjernici su obvezni odgajati dijete u vjeri..a to isto djete kad postane punoljetno može ili ne mora vjerovati, a na kraj može otići iz Crkve. Uostalom zašto nekome tko je ateista, ako ne vjeruje predstavlja nešto to krštenje. Po tome ispada da vjeruje, kad ga to toliko smeta.. Meni lično ne smenta. ali upravo kao i gore, dete niko ništa nepita, gde su tu dečija prava. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Miriam R. ميريام Написано Март 27, 2013 Пријави Подели Написано Март 27, 2013 Meni lično ne smenta. ali upravo kao i gore, dete niko ništa nepita, gde su tu dečija prava. Ne mozes uspoređivati kruške i jabuke.. Hoće li u sredini gdje je većina krštena netko nekoga zadirkivati zbog toga..Pa ne bi bas rekla.uostalom ako i zivis među drugima, nitko ni nemora znati da li je netko krsten.a u ovakvoj sredini djete homo osobo će trpiti od zadirkivanja do pishičkog i fizickog zlostaljanja u skoli od strane vrsnjaka pa i drugih.to ne mozes sakriti...A tako nesto ostavlja trajne posljedice na djecje psihicko zdravlje.. ALLAH,SOURYA,BASHAR W BASS w, ehrah betkoun el waheedJa sam Svijetlo svijeta, tko ide zamnom imati će Svijetlo života....Ja sam Svijetlo svijeta, tko ide zamnom imati će Svijetlo života.... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DankaM Написано Март 27, 2013 Пријави Подели Написано Март 27, 2013 Nadam se da ti je poznato i to da psihičke bolesti i poremećaji sa sobom nose određenu društvenu stigmatizaciju i moderna medicina i etika teže ka tome da se stigmatizacija ukloni. Suština odluke da se homoseksualnost izbaci iz klasifikacije mentalnih bolesti je upravo način lečenja. Od hemijske, preko fizičke kastracije, i raznih nehumanih tretmana, može na netu da se nađe spisak... U svakom slučaju, u vreme američkog robovlasništva postojala je dijagnoza drapetomanije, neverovatne sklonosti robova da beže sa plantaža u slobodu, koja je shodno tome i tretirana psihijatrijski. To su tzv. potrošene kategorije sistema za klasifikaciju mentalnih poremećaja. Ima jedan vrlo upečatljiv primer: вялотеку́щая шизофрени́я, ili sporonapredujuća šizofrenija, "bolest" disidenata u SSSR-u, pošto nikome nije bilo jasno kako neko pri zdravoj pameti može da zamisli drugi sistem mimo komunizma. A i sam Frojd je napravio Škandal kad je ukazao Bečlijama da postoje i histerični muškarci. A lepo je bolest dobila ime po "lutajućoj" materici, histerionu. Budite vrlo oprezni kada raspravljate o mentalnim poremećajima, zvanični stav se menja maltene od jednog do drugog izdanja DSM-a. Evo, moguće je da će se sniziti intenzitet tugovanja potreban da bi se nekome dala dijagnoza depresivnosti. Prozac nation... Juan Valdez and Александар Милојков је реаговао/ла на ово 2 "We are such stuffAs dreams are made on; and our little lifeIs rounded with a sleep." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Март 27, 2013 Пријави Подели Написано Март 27, 2013 Budite vrlo oprezni kada raspravljate o mentalnim poremećajima, zvanični stav se menja maltene od jednog do drugog izdanja DSM-a. Evo, moguće je da će se sniziti intenzitet tugovanja potreban da bi se nekome dala dijagnoza depresivnosti. Prozac nation... Ко бре наркоман? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Odahviing Написано Март 27, 2013 Пријави Подели Написано Март 27, 2013 Ne mozes uspoređivati kruške i jabuke.. Hoće li u sredini gdje je većina krštena netko nekoga zadirkivati zbog toga..Pa ne bi bas rekla.uostalom ako i zivis među drugima, nitko ni nemora znati da li je netko krsten.a u ovakvoj sredini djete homo osobo će trpiti od zadirkivanja do pishičkog i fizickog zlostaljanja u skoli od strane vrsnjaka pa i drugih.to ne mozes sakriti...A tako nesto ostavlja trajne posljedice na djecje psihicko zdravlje.. Pa tu niti su krivi roditelji niti dete. Već retardirano društvo koje je puno ne razumevanje i diskriminacije Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аурор Написано Март 27, 2013 Пријави Подели Написано Март 27, 2013 Да не улазим сад у то ко и како треба да одлучује о усвајању, главни је проблем што ти овде то право на усвајање дајеш и одузимаш групи, а не појединцима у врло конкретним ситуацијама и случајевима. Требало би да буде ”Вера Митровић ЈМБГ: нема право да усвоји дете Марка јер...”, ”Милан Милошевић ЈМБГ: има право да усвоји дете Петра јер...” А не ”група А” има права јер је виоко морална, ”група Б” нема јер је болесна према светоназорима ”групе Ц” итд. Чак и тамо када морамо да задржимо моћ државе на једној страни, на другој увек можемо да имамо појединца са својим правима, а не групу. Чим имамо групу, то је пут у тоталитаризам. И да, наравно да и многи хомосексуалци греше дибидус када траже групна права, али они ту нису усамљени да би се само њима то пребацивало, тако су их навикли политичари, као што су и тебе и све. Karl Poper je objasnio stvar... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аурор Написано Март 27, 2013 Пријави Подели Написано Март 27, 2013 Budite vrlo oprezni kada raspravljate o mentalnim poremećajima, zvanični stav se menja maltene od jednog do drugog izdanja DSM-a. Evo, moguće je da će se sniziti intenzitet tugovanja potreban da bi se nekome dala dijagnoza depresivnosti. Prozac nation... Depresija i "mnogo tuge" uopšte nije jedno te isto, ali to nije sad tema... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DankaM Написано Март 27, 2013 Пријави Подели Написано Март 27, 2013 Depresija i "mnogo tuge" uopšte nije jedno te isto, Ne bi verovao koliko će uskoro biti smutnje oko toga, I to baš u psihijatriji... "We are such stuffAs dreams are made on; and our little lifeIs rounded with a sleep." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DankaM Написано Март 27, 2013 Пријави Подели Написано Март 27, 2013 Doduše, ionako je psihijatrija tzv. ezoterija medicine "We are such stuffAs dreams are made on; and our little lifeIs rounded with a sleep." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
horatio Написано Март 27, 2013 Пријави Подели Написано Март 27, 2013 Karl Poper je objasnio stvar... Šta je objasnio? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аурор Написано Март 27, 2013 Пријави Подели Написано Март 27, 2013 Šta je objasnio? O totalitarizmu, u "otvoreno drustvo i njegovi neprijatelji". Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука