Jump to content

Знате ли да разликујете гласове у црквеном појању и да "кројите"?

Препоручена порука

• Гости

Умете ли да разликујете свих осам гласова + подобне? Има ли неки глас који Вам се баш допада и који вам "добро лежи"?

Знате ли да "кројите"? тј. да на неки текст из богослужбених књига певате мелодију по гласу који је написан?

Хајдемо појци, свештеници, ви који желите да учите појање да мало разговарамо о овој, сигуран сам, веома занимљивој теми. :)

Подели на овим сајтовима

На првом месту је битно да научимо и препознамо мелодију, арију гласова и све фразе које се понављају. Наравно ово можемо применити на било којем тексту. У богослужбеним књигама аутори служби су водили рачуна о употреби одређеног гласа, његовом тоналитету дурском или молском. Основне мелодије или арије се налазе у осмогласнику.

Подели на овим сајтовима

On 21. 3. 2013. at 21:22, Gandalf Sivi рече

Znam da krojim sve glasove sem 2 i 3 . Poznajem dobro samo njihove troparske melodije. Najbolje mi leži 1 i 6 glas...

3. самогласни има само мали додатак , мало развлачење више у односу на тропарски а стиховњи је исти као тропарски тако да лако можеш да научиш и 3. цео. 

Мени су проблем утврђене катавасије. 

Baner-Pouke.jpg

Подели на овим сајтовима

• Гости
  On 21. 3. 2013. at 21:44, Огњен рече

Мени су проблем утврђене катавасије.

Замолићемо оца Перицу да утврђене песме и катавасије отпоје и да поставимо на сајт. 

Подели на овим сајтовима

Мени је занимљив прота Голијан, мислим у оном филму, каже отприлике: Ја ни дан данас уопште не разумем тих 8 гласова :)

Подели на овим сајтовима

On 21. 3. 2013. at 21:46, Иван Цветковић рече

Замолићемо оца Перицу да утврђене песме и катавасије отпоје и да поставимо на сајт. 

Што се мене тиче нема потребе, слушам их сваки дан, снимао сам их телефоном (нису снимци за објављивање), али нема се времена за вежбу.

Baner-Pouke.jpg

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...

Ух мени су ти гласови баш заврзлама иако имам снимљено све и покушала да учим некако их измјешам.Али кад неко почне нешто да пјева било који глас ја почнем да пјевам значи имам их у глави али ја никако сама да почнем.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...