Deja Vu Написано Март 16, 2013 Пријави Подели Написано Март 16, 2013 Поздрав свима. Нови сам на форуму, па ако је била тема моје извињење. Такође, молим модераторе да врате тему на прави подфорум у случају да сам омашио. Моје питање је везано за рат и морал у њему. Ово ме мало мучи неко време, пошто се трудим да живим хришћански, почео сам да размишљам о томе: ''А шта ће да се деси ако избије неки рат, шта радити? '' Па је моје питање и то: Шта да ради православни хришћанин када избије рат? Да ли треба учествовати у њему, у одбрани државе, народа, својих ближњих? Да ли је у реду у њему убијати непријатељске војнике иако Бог каже: Не убијај! Пре свега ме ово занима. Убиство.Остале ствари које иду уз рат као пљачке, силовања и слично сматрам неморалним за једног војника, мада да ли је морално за војника да убија? Наравно, имам питање и са женске стране. Многе жене током рату прибегавају проституцији како би преживеле или како би нахраниле своју децу и породицу. Да ли је тако нешто у реду у хаосу који завлада? Како Бог гледа на све то? Хвала. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Март 16, 2013 Пријави Подели Написано Март 16, 2013 Imali smo tema,ali neka ova ostane zasebna da se osvežimo Pitanje ratovanja je isto kao i pitanje ,da li bi ubili čoveka koji hoće da vam ubije porodicu. Istorija Crkve pokazuje da Hrišćanin ima obavezu da uzme pušku u ruke i brani svoje ognjište,svoju porodicu,komšije,svoj grad,svoju državu. Koliko je samo svetih ratnika... Mislim da je svim učesnicima prvog svetskog rata bilo 7 godina zabranjeno da se pričeste,zbog mogućnosti da su nekoga ubili,ali to ne znači da su pogrešno postupili ako su otišli u rat. Ignjatije, kron, Поинтер and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Март 16, 2013 Пријави Подели Написано Март 16, 2013 Što se tiče žena i prostitucije,nažalost to bi i medju nama bio slučaj i bio je,to je zato što smo "dobar " i "nebeski narod"...pa vodimo računa o nezaštićenima i gladnima... Ako se žena bavi prostitucijom da joj deca ne umru od gladi,po meni je to oblik velike žrtve... Jedna je stvar kad se pprostituišu da bi se lepo oblačile i išle na letovanje... Срђан Ранђеловић је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juan Valdez Написано Март 16, 2013 Пријави Подели Написано Март 16, 2013 Pitanje ratovanja je isto kao i pitanje ,da li bi ubili čoveka koji hoće da vam ubije porodicu. Istorija Crkve pokazuje da Hrišćanin ima obavezu da uzme pušku u ruke i brani svoje ognjište,svoju porodicu,komšije,svoj grad,svoju državu. Само што рат практично никада није црно-бео и скоро увек је прожет идеологијама. Имаш ли ти обавезу као Хришћанин да браниш Србију или Хрватску? И шта у случају грађанског рата? Ратује се за обележавање територије, а људи су ту нажалост успутне жртве. Да неко нападне конкретне људе, то би било јасно. Хришћанин (човек уопште) има обавезу да брани сваког другог човека, без обзира на то у ком се чопору (врло често без могућности да бира) обрео. И ту смо у великом проблему. Deja Vu and DYNABLASTER је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Март 16, 2013 Пријави Подели Написано Март 16, 2013 Само што рат практично никада није црно-бео и скоро увек је прожет идеологијама. Имаш ли ти обавезу као Хришћанин да браниш Србију или Хрватску? И шта у случају грађанског рата? Ратује се за обележавање територије, а људи су ту нажалост успутне жртве. Да неко нападне конкретне људе, то би било јасно. Хришћанин (човек уопште) има обавезу да брани сваког другог човека, без обзира на то у ком се чопору (врло често без могућности да бира) обрео. И ту смо у великом проблему. Sve je takvo u životu,samo mi biramo u konkretnoj situaciji hoćemo li biti ljudi ili neljudi... Evo baš gledam emisiju RTV Vojvodine o proti Golijanu... Ignjatije and Бојан Сарачевић је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deja Vu Написано Март 16, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Март 16, 2013 Добро, треба бранити породицу и друге од опасности. Сматрам ипак да треба бити човек па и у рату. У рату свако покаже право у лице и у сличним ситуацијама. Треба бити човек и према непријатељским војницима. Има она прича о два војника који су се нашли заједно на неком месту, па један другом помажу иако су непријатељи. Мада, малчице осуђујем проституцију па и рату. Не бих волео да се сутра моја жена бави тиме ако ја рецимо погинем у рату или пак ако не погинем. Не бих имао мира кад би то радила. Опет, занима ме она Исусова: ''Ко те удари по десном, окрену му и леви'' и оно: ''Ко се мача лати од мача ће да страда.'' Да ли ово важи у рату? У рату нема окретања образа, него мораш да убијаш. Ако убијаш и латиш се мача тј. пушке, страдаћеш. Опет ту имамо заповест: Не убијај. Само што рат практично никада није црно-бео и скоро увек је прожет идеологијама. Имаш ли ти обавезу као Хришћанин да браниш Србију или Хрватску? И шта у случају грађанског рата? Ратује се за обележавање територије, а људи су ту нажалост успутне жртве. Да неко нападне конкретне људе, то би било јасно. Хришћанин (човек уопште) има обавезу да брани сваког другог човека, без обзира на то у ком се чопору (врло често без могућности да бира) обрео. И ту смо у великом проблему. У праву си, идеологија игра битну улогу у рату, зато се не треба клањати тој идеологији. То може да буде исто опасност, јер ако се не поклониш рецимо комунстичком вођи, страдаћеш. Пошто је везано за хришћанство, једна таква идеологија је била прожета у 12. веку када су покренути Крсташки ратови. Као што знамо, од тих ратова ништа се није добило сем што су попљачкани неки градови. Бог је показао да рат у Његово име не води ничему. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Marjanovic Написано Март 16, 2013 Пријави Подели Написано Март 16, 2013 Као хришћани треба да тежимо миру са свима. Треба се трудити да до рата не дође, а и ако дође да се што пре оконча и заврши. "Блажени су миротворци, јер ће се синовима Божјим назвати"(Мт. 5; 9). Ево овде има један текст о односу теорија праведног рата и православног предања. https://www.pouke.org/forum/topic/13985-%D0%BA%D0%BE%D0%B4-%D0%BE%D1%82%D0%B0%D1%86%D0%B0-%D0%BD%D0%B5%D0%BC%D0%B0-%D1%82%D0%B5%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%98%D0%B5-%D0%BE-%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%BE%D0%BC-%D1%80%D0%B0%D1%82%D1%83/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Marjanovic Написано Март 16, 2013 Пријави Подели Написано Март 16, 2013 Један поучан текст "Православни хришћани и приговор савести" http://www.incommunion.org/2005/08/06/orthodox-christians-and-conscientious-objection/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Март 16, 2013 Пријави Подели Написано Март 16, 2013 Професор Војне академије, пуковник др Борислав Гроздић је ту тему обрађивао у многим чланцима објављиваним у војној периодици, те у две књиге: "Православље и рат" и "Војевање за веру и отаџбину". Ако можеш, покушај да нађеш те две књиге које су настале као одговор на ту тему док се водила јавна расправа о увођењу свештеничке службе у нашу војску... Овде имаш и Борину презентацију са промоције књиге, те један сепарат. Такође, можеш прочитати и "Рат и Библија" од владике Николаја, те "О супростављању злу силом" од Ивана Иљина. Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DYNABLASTER Написано Март 16, 2013 Пријави Подели Написано Март 16, 2013 Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija. cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sasa Kolbas Написано Март 16, 2013 Пријави Подели Написано Март 16, 2013 stav da je ubijanje u redu čak i u ratu je vrlo problematičan po mom mišljenju. Sigurno ima dobrog razloga zašto su učesnici prvog sv.rata bili pod epitimijom (neko je pomenuo). To je neophodno zbog naših slabosti... Starac Pajsije Svetogorac nije hteo da primi sveštenički čin zato što je bio vezista u ratu i svojim učešćem je doprinosio da budu ubijani neprijateljski vojnici. A neko od staraca (ne sećam se ko) je rekao da u takvim situacijama hrišćanin (čovek koji ima ljubav) radije bira da bude ubijen nego da ubije. Verovatno su ovo primeri savršenstva i po našoj slabosti ne mogu da nam budu pravilo, ali opet kažem - po našoj slabosti. Mislim da ne postoji sveti rat. DYNABLASTER је реаговао/ла на ово 1 Светост не може да сапостоји заједно са еластичном савешћу која трпи компромисе тамо где њима места нема. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Март 16, 2013 Пријави Подели Написано Март 16, 2013 radije bira da bude ubijen nego da ubije a ako dopusti da njegovi budu pobijeni? Znaš kako je učio vladika Nikolaj,nemojte da volite neprijatelje svoje,to rade svetitelji,za početak naučite da volite prijatelje svoje Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sudija Написано Март 17, 2013 Пријави Подели Написано Март 17, 2013 Isus Hristos je rekao: Ja nisam došao da donesem mir,došao sam da donesem mač! -Jevanđelje po Mateju 10/34 Doćiće Dan Kada Dan Neće Doći Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sasa Kolbas Написано Март 17, 2013 Пријави Подели Написано Март 17, 2013 bolje je - manje je zlo da ubije neprijatelja braneći nekog svog. Светост не може да сапостоји заједно са еластичном савешћу која трпи компромисе тамо где њима места нема. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DYNABLASTER Написано Март 17, 2013 Пријави Подели Написано Март 17, 2013 Isus Hristos je rekao: Ja nisam došao da donesem mir,došao sam da donesem mač! -Jevanđelje po Mateju 10/34 jeste rekao, ali ne u tom smislu koji mu pripisujes... -Владимир- је реаговао/ла на ово 1 Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija. cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука