Jump to content

Otac Simeon iz manastira Rukumija ispovedio jeres

Оцени ову тему

Препоручена порука

• Гости

No, da dodam i ovo kada ste ovde spomenuli o nekim zabludama, shvatanjima ili ne shvatanjim, a da ne kašem jeres, otac Simeon ima i još nešto što bi se onome moglo nazvati a to striktno služenje na crkvenoslovenskom jeziku .

To nije problem, koji je jezik ali prelazi i u onoj problematičnoj zabludi-jeres trojezičnosti, samo mu još fali da posle jevanćelja i na crkvenoslovenskom da propoveda, verujem da bi ga narod tad još više razumeo. Verovatno je Gospod isto tako propovedao na nerazumljivom te ga celi svet shvatio!

Подели на овим сајтовима

• Одговори 316
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

• Гости

A bre braćo pa samo iznosim svoje mišljenje.Šta vas je spopalo pa me napadate tako, ja samo iznosim svoj stav.

A moj je stav da niko ne treba da menja ono što je izvorno bilo. 

Verujem u boga.

Niko te ne napada, što se tako osećaš?

Ti imaš svoj stav i vidim da ti niko nije osporio sem što su isto tako i ostali svoje stavove izneli.

Opušteno!

Подели на овим сајтовима

A bre braćo pa samo iznosim svoje mišljenje.Šta vas je spopalo pa me napadate tako, ja samo iznosim svoj stav.

A moj je stav da niko ne treba da menja ono što je izvorno bilo. 

Verujem u boga.

Није то само "став". Ако не идеш на Литургију, на пример, код о. Александра онда то значи да си прекинуо заједницу са њим и осталима који у њој тамо учествују. То је веома озбиљна ствар... Не може то тек тако олако да се изјави као "волим горчу кафу".

Како је било "изворно" о томе можемо да разговарамо и већ се разговарало.

• Волим 1

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

No, da dodam i ovo kada ste ovde spomenuli o nekim zabludama, shvatanjima ili ne shvatanjim, a da ne kašem jeres, otac Simeon ima i još nešto što bi se onome moglo nazvati a to striktno služenje na crkvenoslovenskom jeziku .

To nije problem, koji je jezik ali prelazi i u onoj problematičnoj zabludi-jeres trojezičnosti, samo mu još fali da posle jevanćelja i na crkvenoslovenskom da propoveda, verujem da bi ga narod tad još više razumeo. Verovatno je Gospod isto tako propovedao na nerazumljivom te ga celi svet shvatio!

Па ако `оће да буде баш доследан и "не мења ништа" онда нека служи и проповеда на арамејском.

Црквенословенски је уведен тек хиљаду година касније... То је "новотарија" од оних новотараца Ћирила и Методија.

• Волим 1

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

• Гости

Нисам био одавно тамо, али прилично сам сигуран да о. Дионисије у Липовцу и даље служи "по старом". Само што је то прави хришћанин и велики духовник па не прави никакав проблем другима већ гледа своја посла.

Bio sam nekoliko puta i ovo što si napisao , lepo si procenio ili shvatio. Otac Dionisije je sasvim drugi čovek, čak sam se i prijatno iznenadio za neke stvari, kada sam čuo iz njegovih usta, što se uošte nisam nadao da će imati, tj. da ima takvo shvatanje ili takav stav! Slava Bogu!

Подели на овим сајтовима

Ja sam iz Eparhije Timočke,. Rukumiju volim nekako mi je prirasla za srce. Jednom mi se samo nije svidelo što su iskušenici terali neku decu da obrišu kredu što su crtali na platou ispred suvenirnice ali opet vam kažem to je moj lični stav. 

Nikakve podele me ne interesuju unutar pravoslavne crkve ali bi trebalo da se to reši. 

Човек планира Бог одлучује

Подели на овим сајтовима

• Гости

Па ако `оће да буде баш доследан и "не мења ништа" онда нека служи и проповеда на арамејском.

Црквенословенски је уведен тек хиљаду година касније... То је "новотарија" од оних новотараца Ћирила и Методија.

Zto sam to i izneo, da bi se znalo šta je još "novotarija" a šte ne, da ne ispadne samo je "novotarija" ono što se desilo zadnjih dvadesetak godina i nešto više.

Подели на овим сајтовима

• Гости

Ja sam iz Eparhije Timočke,. Rukumiju volim nekako mi je prirasla za srce. Jednom mi se samo nije svidelo što su iskušenici terali neku decu da obrišu kredu što su crtali na platou ispred suvenirnice ali opet vam kažem to je moj lični stav. 

Nikakve podele me ne interesuju unutar pravoslavne crkve ali bi trebalo da se to reši. 

E za ovo si u pravu - treba da se reši...nadajmo se Gospodu da će mo i to doživeti ali veruj brate , to sad ne mislim na tebe, uvek će se neko pronaći i reći - ja neprihvatam takvu odluku crkve i opet ista priča. Ostaje nam da se molimo Bogu i da nas urazumi i da se ne delimo po ovom ili onom.

Подели на овим сајтовима

Bio sam nekoliko puta i ovo što si napisao , lepo si procenio ili shvatio. Otac Dionisije je sasvim drugi čovek, čak sam se i prijatno iznenadio za neke stvari, kada sam čuo iz njegovih usta, što se uošte nisam nadao da će imati, tj. da ima takvo shvatanje ili takav stav! Slava Bogu!

О. Дионисије ме крстио и венчао, научио хришћанству (мада сам лош ђак...). То је велики духовник. Он је мало конзервативнија струја, а посебно мати Нектарија која углавном пише њихове "благовеснике", али су пре свега хришћани. Никад од њих нисам чуо ни једну једину реч осуде било кога. Увек лепо расположени, весели, изузетни домаћини, вредни за молитву и рад. Најлепши дани у животу су ми били да окопавам или берем кукуруз са њима. Тако некако замишљам рај... :)

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

E za ovo si u pravu - treba da se reši...nadajmo se Gospodu da će mo i to doživeti ali veruj brate , to sad ne mislim na tebe, uvek će se neko pronaći i reći - ja neprihvatam takvu odluku crkve i opet ista priča. Ostaje nam da se molimo Bogu i da nas urazumi i da se ne delimo po ovom ili onom.di 

Sve podele su loše pa i ova što sam ja napisao. Ljjude zbunjuje podela unutar naše crkve, nema nas mililjarde pa da možemo tako da se ponašamo. Posle kažu nemamo dovoljno ljudi na službi, pa kako i da imamo postavljam sada ja pitanje? Moramo biti jedinstveni u svemu a bog je tu da odluči.

Подели на овим сајтовима

• Гости

@,

Verujem, tako sam se i ja prijatno osećao. Bio sam jedno 4-5 puta i kašem prijatno sam se iznenadio za neke stvari, a što se tiče gostoljublja - na delu svedoće ono gostoljublje kao Avram i njegov dom. Mošda preterujem ali jednostavno tako sam se osećao, da nisam onda bi bilo drugačije.

Подели на овим сајтовима

• Гости

Sve podele su loše pa i ova što sam ja napisao. Ljjude zbunjuje podela unutar naše crkve, nema nas mililjarde pa da možemo tako da se ponašamo. Posle kažu nemamo dovoljno ljudi na službi, pa kako i da imamo postavljam sada ja pitanje? Moramo biti jedinstveni u svemu a bog je tu da odluči.

Na žalost slabo poznavanje - znanje i ne znanje dovelo do toga, kod svih - kako u kliru tako i u narodu. Logična je stvar da će svako krenuti za nekim , ako je neko toliko "zaslepljen" u nečiji lik i delo, pa bilo to ispravno ili ne.

Mi, kao članovi SPC kroz istoriju , neću da gledan ostale pomesne crkve, prošli smo kroz sve i svašta i mošda za neke stvari mislimo da je ispravno, međutim to je iz neznanja i sad pojedini teško prihvataju neke stvari smatrajući za to da nam došlo sa zapada a u stvari , Zapad, nema nikakve veze sa tim da kažem "novinama" ali ima veze sa "starinama" ali do tog saznanja kako je do toga došlo, ko je to učino...mora vremena da prođe te će i pojedini klirici sa narodom da shvate.

Jedini naćin kako će ko da dođe do tog saznanja je da malko izučavaju , čitaju te istorijske prilike i neprilike i jedino će tako neko shvatiti - šta smo od koga nasledili, šta je bilo ispravno a šta ne .

Подели на овим сајтовима

Na žalost slabo poznavanje - znanje i ne znanje dovelo do toga, kod svih - kako u kliru tako i u narodu. Logična je stvar da će svako krenuti za nekim , ako je neko toliko "zaslepljen" u nečiji lik i delo, pa bilo to ispravno ili ne.

Mi, kao članovi SPC kroz istoriju , neću da gledan ostale pomesne crkve, prošli smo kroz sve i svašta i mošda za neke stvari mislimo da je ispravno, međutim to je iz neznanja i sad pojedini teško prihvataju neke stvari smatrajući za to da nam došlo sa zapada a u stvari , Zapad, nema nikakve veze sa tim da kažem "novinama" ali ima veze sa "starinama" ali do tog saznanja kako je do toga došlo, ko je to učino...mora vremena da prođe te će i pojedini klirici sa narodom da shvate.

Jedini naćin kako će ko da dođe do tog saznanja je da malko izučavaju , čitaju te istorijske prilike i neprilike i jedino će tako neko shvatiti - šta smo od koga nasledili, šta je bilo ispravno a šta ne .

Bio bih najsrećniji kada ovakve i slične teme ni bi ni postojale. 

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...