Trifke Написано Јануар 25, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 25, 2014 Беседа о тајанственом божанском Тројству Јер је троје што свједочи на небу: Отац, Ријеч и Свети Дух; и ово је троје једно. И троје је што свједочи на земљи: дух, и вода, и крв; и троје је заједно. (I Јов. 5, 7—8) Кад читамо Свето Писмо треба будно да мотримо на сваку реч. Брзом читаоцу, нпр., неће пасти у очи разлика коју Јеванђелист повлачи између небеског тројства и земаљског тројства. За небеско тројство он каже: и ово је троје једно, а за земаљско: и троје је заједно. Огромна је разлика између бити једно и бити заједно. Отац, Син и Дух Свети су једно, док су дух и вода и крв само заједно, а не једно. Јер и непријатељи могу бити заједно али не и једно. Сви су људи на земљи заједно али нису једно. Вода и крв чине тело, а дух је дух. Тијело пак жели против духа а дух против тијела (Гал. 5, 17); нису, дакле, једно, али су пак заједно. И кад човек умре, заједница се кида и престаје: крв и вода иду на једну страну, а дух на другу. Дочим је божанско тројство на небесима не само заједно него и једно. Но има једно тројство у унутрашњем небу човековом, које треба да буде не заједница него јединство, да би човек блажен био и овога и онога света. То је јединство ума, срца и воље. Докле је ово троје само у заједници, дотле је човек у рату и са самим собом и са небеским Тројством. Када пак ово троје постане једно, тако да ниједно не влада и ниједно не робује, онда човек бива испуњен једним миром који превазилази сваки ум (Фил. 4, 7), сваку реч, свако објашњење, сваки страх и сваку жалост. Тада мало небо у човеку почиње личити на велико небо Божје, и образ и подобије Божје бива тада јасно у човеку. Господе троједини, помози нам личити бар на оне који личе на Тебе. Теби слава и хвала вавек. (Охридски пролог Св. Николаја Српског, 6. Јануар - Богојављење) A i neverujem da je upotrebio rec trojstvo vec trojica. Postoji velika razlika! "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Јануар 25, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 25, 2014 Bože, ne mogu da verujem da se raspravlja o tome da li je Bog zajednica ličnosti Александар Милојков, Mилена КШ and Milan Nikolic је реаговао/ла на ово 3 Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ПиП Написано Јануар 25, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 25, 2014 И шта каже св.Николај? ,,Дочим је божанско тројство на небесима не само заједно него и једно.'' Није рекао да Тројица није заједница него је и јединица. То је оно што треба и ми да урадимо са нашим умом, срцем и вољом - да буду не само заједно него и једно. Владика Николај има друге списе где много јасније говори о томе. Не вреди да њега узимате да бисте негирали заједницу Свете Тројице. Нити ко шта негира нити потврђује, него само износим шароликост изражавања. И ово говори Николај: "За небеско тројство он каже: и ово је троје једно, а за земаљско: и троје је заједно. Огромна је разлика између бити једно и бити заједно. Отац, Син и Дух Свети су једно, док су дух и вода и крв само заједно, а не једно." Ту се например може извући закључак да је погрешно на Српском помињати заједно без да се нагласи и једно. Али све ово је небитно и постоје људи који су задужени да се тиме баве више него ми. У једној од претходних порука сам нагласио да овом расправом нико ништа не добија, чак шта више пале су и увредљиве речи. Мислим да то није Богу угодно без обзира ко је у праву а ко не. Зашто се ова ствар не препусти Црквеној јерархији чији је о. Симеон припадник? Још једанпут кажем да је најразумније тему закључати. Забрањена ПОРУКА и забрањена ТЕМА далеко се чује. Живела слобода говора! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ПиП Написано Јануар 25, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 25, 2014 Bože, ne mogu da verujem da se raspravlja o tome da li je Bog zajednica ličnosti Ја од почетка ове теме нисам ни помислио на такво нешто, нити сам видео да је ико о томе расправљао. Најгоре је овде што се најчешће играмо "глувих телефона". За мене је ова расправа везана само за начин изражавања и ништа више од тога. Што се мене тиче довољан ми је и Символ Вере по питању Свете Троице, и не видим разлог за даље испитивање суштине божанства. Тако да ти примедба није на месту. Забрањена ПОРУКА и забрањена ТЕМА далеко се чује. Живела слобода говора! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јанко Написано Јануар 25, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 25, 2014 Мислим да је неразумно даље икакву полемику било подстицати било водити. И ја сам за катанац. Volim_Sina_Bozjeg and N.Petrovic је реаговао/ла на ово 2 "Христос васкрсе, радости моја!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Јануар 25, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 25, 2014 Ту се например може извући закључак да је погрешно на Српском помињати заједно без да се нагласи и једно. Нико није помињао заједницу без јединства. То је оно што за Бога кажемо да је Тројица и Јединица. Имамо Три Ипостаси, Три Личности, Три Бића. Права саблазан за неуке је када чују за Три Бића. Неуки би желели да буде само једно Биће. То је савелијанизам - јерес коју су Кападокијци сасекли. Кападокијци нису марили што су их неуки оптуживали за тробоштво. Неуких има вазда. Јединица у Богу није једно Биће него једна суштина. Ту суштину поседују Три Бића. Свуда је фрка око питања суштине Божије. Директно или индиректно Цркве се цепају због тога. Још мало па ће се то питање скроз појаснити - поједноставити. Зато су многи узнемирени. Има њих који причају о јединству Божијем а раде против јединства Цркве. Њих се чувај. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ПиП Написано Јануар 25, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 25, 2014 Нико није помињао заједницу без јединства. То је оно што за Бога кажемо да је Тројица и Јединица. Имамо Три Ипостаси, Три Личности, Три Бића. Права саблазан за неуке је када чују за Три Бића. Неуки би желели да буде само једно Биће. То је савелијанизам - јерес коју су Кападокијци сасекли. Кападокијци нису марили што су их неуки оптуживали за тробоштво. Неуких има вазда. Јединица у Богу није једно Биће него једна суштина. Ту суштину поседују Три Бића. Свуда је фрка око питања суштине Божије. Директно или индиректно Цркве се цепају због тога. Још мало па ће се то питање скроз појаснити - поједноставити. Зато су многи узнемирени. Има њих који причају о јединству Божијем а раде против јединства Цркве. Њих се чувај. Не знам колико ми верујеш али мени је Света Тројица позната у мери која је довољна. По мом мишљењу, најкраће речено онолико колико се Бог открио приликом крштења на Јордану т.ј. на Богојављење је довољно. Тврдим да тако верује и о. Симеон и противничка страна. Све ово остало што је речено је чисто реторичка ствар и последица других тензија у цркви. Ради тога и тврдим да ова тема нема смисла и да је треба завршити. Забрањена ПОРУКА и забрањена ТЕМА далеко се чује. Живела слобода говора! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
свештеник Александар Написано Јануар 25, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 25, 2014 @Mocarte što se čudiš,od ovog sajta napravljena je mogućnost ta, da od njega prave duhovnu deponiju razni nedozreli ,tupi i emotivno nestabilni ljudi širom Srbije i sveta.Ovde govore o Trojici i kako,kojim rečnikom i kakvog duha.Ko je odgovoran?Ne želim da kažem. Александар Милојков, Mилена КШ, Trifke and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ПиП Написано Јануар 25, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 25, 2014 @Mocarte što se čudiš,od ovog sajta napravljena je mogućnost ta, da od njega prave duhovnu deponiju razni nedozreli ,tupi i emotivno nestabilni ljudi širom Srbije i sveta.Ovde govore o Trojici i kako,kojim rečnikom i kakvog duha.Ko je odgovoran?Ne želim da kažem. Слажем се са вама свештениче Александре. N.Petrovic је реаговао/ла на ово 1 Забрањена ПОРУКА и забрањена ТЕМА далеко се чује. Живела слобода говора! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Јануар 25, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 25, 2014 Поента је следећа. Већина критичара савремених православних теолога, или боље рећи назови критичара јер мислим да о.Симеон нема НИКАКВЕ компетенције нити благе везе да се тако назове, критикује теологе и њихово писање и говорење из једног разлога. То није озбиљна теолошка дискусија. Не, никако, јер за тако нешто отац Симеон и њему слични нису способни и немају ни најмање неопходног знања да би могли и да разумеју дибину богословља а камоли да се према истом критички поставе. Не, разлог није теологија. Разлог је - задрти дух и роварење. Отац Симеон је против да се за Бога каже да је "заједница" јер је чуо да о томе уче "екуменисти", како је и сам рекао на оном несретном сабрању у Смедереву. То је суштина проблема - све оно што кажу они које смо оквалификовали као "екуменисте", а митрополит Зизијулас и они који поштују његову теолошку мисао су посебно омражени у тој "мрачној, папољубној групацији", није тачно и то треба по сваку цену негирати. Дакле, то је поента. Да је о.Симеон знао, а ја десну руку дајем да благе везе није имао нити има, да је то исто (о Богу као заједници) говорио свети Василије Велики, не би ту било никакве замерке. Али ето, тај израз "кононија" је употребио митрополит Зизијулас, а њему се то не може опростити - зато што је, како кажу, "екумениста". Е то је, људи моји, суштина овог проблема а не неко тамо продубљивање теологије и њено боље разумевање. Стварно је наиван онај ко верује да се отац Симеон може бавити нечим што се зове - теолошки мислити. Зато, не трошите време и енергију да теолошки приступите овом проблему. То је посао за "црквену батину" (суд и адекватну казну), нажалост, а не за богоугодно умовање и теолошко сагледавање. Жика је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Јануар 25, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 25, 2014 Све ово остало што је речено је чисто реторичка ствар и последица других тензија у цркви. Међу првима сам чуо ту јерес од о.Симеона. Било ми је непријатно да то износим јер сам се тада сматрао незрелим за теологију. Међутим, када је брат Срећно са ,,верујем.орг'' разгласио ту ствар, читава прича није могла остати незапажена. Не ради се ту ни о чему другом него о катастрофалном погледу на светотројично учење. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Јануар 25, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 25, 2014 Срећно. Мислим на Срећка. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
свештеник Александар Написано Јануар 25, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 25, 2014 Да изрекао је страшну јерес.Само што ми тзв новотарци не позивамо на линч,не лепимо плакате мржње годинама, широм Епархије,не свађамо људе, не одвраћамо их да иду у Рукумију,не клевећемо путем брошура,не цепамо породице ,не мрзимо Рукумијце,не гледамо их попреко и јављамо им се на улици,не урламо и не прекидамо Литургију, не нападамо их физички,не идемо колима на Симеона као што су они ишли на Еп Игњатија,не нападамо свештенике као што су мене физички напали 2001. у Рукумији,не претимо мотовиловљевим коктелима на конаке, као што су они претили на Еп двор,не пишемо смрт преко фотографије њихове цркве, као што су они написали реч СМРТ преко билборда са сликом моје цркве у Костолцу пред освећење 2012. итд итд. Видите како ми не реагујемо на њихову КАТАСТРОФАЛНУ ЈЕРЕС ТРИЈАДОЛОШКУ, а како они реагују на то што држимо двери отворене и причешћујемо народ и што се евентуално људски питамо са неким католиком и рукујемо са њим и тсл итд.Да им је надлежан Владика Атанасије Јевтић певали би они... Александар Милојков, Trifke, Дијана. and 5 осталих је реаговао/ла на ово 8 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јануар 25, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 25, 2014 Da li on još ispoveda tu jeres ili je to samo tako izrečeno uz kafu i ratluk? Evo malo lepih stvari za uvo. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Јануар 25, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 25, 2014 A evo i jednog teksta o Rukumiji, ne baš svežeg. Ovo je davno bilo - da li je neko učestvovao možda? http://motivacioni.wordpress.com/2012/10/08/u-manastiru-rukumija-danas-u-podne-pocinje-tradicionalna-svepravoslavna-smotra-monaskog-dastanja-vestina-ujdurmi-i-poboznih-igara/ Александар Милојков је реаговао/ла на ово 1 Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука