Jump to content

ЖРУ ДИВАН online- Разговор православног свештеника и атеисте (почетак: 15. март 2013. у 20:00)

Оцени ову тему

Препоручена порука

• Гости

Вјерујем да је прота Милорад побожан свештеник, даће њему Бог вечерас шта ће говорити. 8084.gif  

У то будите сигурни.

Просто, не бих волео да се разговор вечерас претвори у полемику већ у дијалог.

Подели на овим сајтовима

Posto meni vecera u osam , pola devet sve divane gledam kasnije, posebno kad je prota gost.

Ovom prilikom pozdravljam protu od  srca.

Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји!

Подели на овим сајтовима

Pričao je, i izneo je sveopšte prihvacenu definiciju istine, ali nekontigentne istine.

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

Da li je ovo monolog ili dijalog?

"Kao što svako može da vam kaže, nisam baš dobar čovek. Ne znam pravu reč. .....Ne volim glatko izbrijane momke sa kravatom i dobrim poslićem. Volim očajnike, ljude razbijenih zuba, razbijenog duha i razbijene sudbine. Takvi me interesuju..... Mogu da se opustim s klošarima, jer sam i sam klošar. Ne volim zakone, morale, religije, pravila. Ne volim da me oblikuje društvo."

Подели на овим сајтовима

• Гости

Да ли постоји нешто што би једног атеисту навело да размишља о религијским истинама?

Да ли бисте били спремни да прихватите истину истог трена када би вас неко довео до закључка да ваши ставови нису истинити?

Питања су за Предрага.

Подели на овим сајтовима

Зашто је Хришћанство слично са грчком митологијом или уназад неком другом? По Хесоиду и Хомеру у почетку је био хаос из кога се уздигла мајка Земља која је затим као девица у сну породила звездано небо, итд. даље је створено време па љубав пошто је небо обљубило земљу настаје љубав... У Библији исто тако у почетку Бог створи небо и земљу итд... Тако исто Прометеј који је украо ватру од богова и удахнуо им дух, и сачинио их од глине... затим су га осудили да му орао кљуца јетру која би се ноћу обнављала. Спасио га је Херакле. Његов син је динац Деукалион оженио се Епитемејевом и Пандорином кћерком Пиром. На упозорење богиње Атене он је попут ноја из Библије изградио ковчег и спасао се од велике поплаве. Примјећује се доста сличности. копно као и у Библији означава гавран са гранчицом у кљуну умјесто голуба. Тако рецимо упоредимо компарацију Прометеја и Исуса Христа.

Подели на овим сајтовима

• Гости

@@Вангелис,

Мислим да је доста опширно питање, могло би за форумску тему. Иначе је одлично и наравно да треба дати одговор.

Ако инсистирате, поставио бих га, али мислим да је боље за сам форум. 

Подели на овим сајтовима

JAO Imao sam pozitivno mišljenje o proti, ali posle ovog odgovora o TE.....

Pa dobro, ne mora u potpunosti da prihvata TE.

Peđa pacifista umirem ovde. Jeo sam i kad sam čuo zamalo se zadavio nisam :D

Ne znam da li si čuo, on je rekao da je delimično promenio neke svoje stavove.

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

Pitanje za oca protu. Da li smatrate da je u pravoslavlju potreban novi jezik za laksu komunikaciju i sa svetom uopste i sa ateistima. U smislu da ateisti  veoma teosko pristaju na diskusiju u kojoj se koriste za danasnje vreme prilicno arhaicni termini tipa greh, gresnost, pokajanje, sozercanje.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...