Jump to content

Не могу после литургије кући - Литургијска заједница и агапа

Guest O.Ugrin

DA LI SE NAKON LITURGIJE ZADRZITE U PAROHIJSKOM DOMU RAZGOVARAJUCI MEDJUSOBNO  

143 члановâ је гласало

1. 1. DA LI SE NAKON LITURGIJE ZADRZITE U PAROHIJSKOM DOMU RAZGOVARAJUCI MEDJUSOBNO

• DA, pet minuta
      2
    • DA, deset minuta
      10
    • DA, sat i vise
      53
    • Kako kada
      51
    • NE, nikada
      30

Препоручена порука

Има ту нова црква на Вучјој Луци, то је веома мало мјесто али нико не би вјеровао колико народа дође на Литургију , после сви оду у дом да се послуже (свештеник позове) и сједи се неких сат времена (некад и дуже, зависи), а затим свештеник одвуче до куће све који су стари, којима је и мало дуже, и на крају краје све који хоће. А народ донесе некад ракију, некад неки кекс, некад кафу ... и то није никакав трошак за цркву..Знате ли како то мало, народу значи пуно.

Подели на овим сајтовима

• 4 weeks later...

Mnogo mi to fali, tj. imamo okupljanje ali pri Svetosavskom omladinskom klubu pa me blam da se trpam medj' omladinu, ali radim svojski na tome da djecu moju privolim da se ukljuce tamo, pa cu s njima morati koji put; a onda cu ih ostaviti, u dobrim rukama :-X

Подели на овим сајтовима

Код нас је обичај да се након литургије сврати на доручак.Обично је то 1204_drink млека или чаја,џем,ајвар,пита...

Углавном остају млади. Проведемо око 1-1,5h у добром расположењу, kolo2 :drugarstvo: планирамо које светиње да обиђемо или причамо о свакодневним ситницама. algabacaju :group111:

Подели на овим сајтовима

Има ту нова црква на Вучјој Луци, то је веома мало мјесто али нико не би вјеровао колико народа дође на Литургију , после сви оду у дом да се послуже (свештеник позове) и сједи се неких сат времена (некад и дуже, зависи), а затим свештеник одвуче до куће све који су стари, којима је и мало дуже, и на крају краје све који хоће. А народ донесе некад ракију, некад неки кекс, некад кафу ... и то није никакав трошак за цркву..Знате ли како то мало, народу значи пуно.

Вучја Лука - Источно Сарајево?

Подели на овим сајтовима

Код нас је обичај да се након литургије сврати на доручак.Обично је то 1204_drink млека или чаја,џем,ајвар,пита...

Углавном остају млади. Проведемо око 1-1,5h у добром расположењу, kolo2 :drugarstvo: планирамо које светиње да обиђемо или причамо о свакодневним ситницама. algabacaju :group111:

Фантастично!

Подели на овим сајтовима

NE MOGU KUCI POSLE LITURGIJE - jeste naziv kampanje koju smo upravo zapoceli, zato sto jeste bitno i zato sto od nas zavisi. Svako ko je slusao moje predavanje mogao je videti koliko seze ova problematika u sve segmente naseg verskog zivota i koliko je vernik invalidiran kada ne moze sa svojom Pricasnom Zajednicom da razresi probleme koji ga tiste. Dajte, molim vas, pa na tome pociva ideja Pravoslavnog zajednicarenja a izrazena Liturgijskim usklikom - Ljubimo jedni druge da bismo jednodusno ispovedali. A, Ljubav, kao i ispovedanje, jeste delo, delo zajednice, afirmacija individue na nivo licnosti.

...

Свакако да је веома корисно да се верник у својој литургијској заједници ослободи и решава проблеме, поразговара и оствари љубав. Међутим, то не значи да је одлазак директно кући, нешто ненормално, непожељно, да представља одсуство жеље за заједницом и сл., да је лошији од ове друге опције и сл. (А ова "кампања" помало на то асоцира.)

Мислим да је ствар личне слободе да ли ће се неко задржати после литургије и неће отићи одмах кући. То не би требало рекламирати. Разговарати о томе - да, али без парола.

"Не могу кући после литургије" - Зашто би било лоше отићи кући? Напротив, можда је Богу угодније да одемо кући и остваримо неку заједницу са укућанима који можда нису били на литургији (из разних разлога), попити прву кафу са њима? Није лоше ни бити у парохијском дому, напротив, веома је добро и корисно, али некада је и ово друго важно и такође представља православно исповедање! Да ли је хришћанска љубав ограничена само на нашу браћу која су била на литургији? Наравно да није, хришћани су отворени за заједницу са свим људима. Свако нека поступа по својој савести и ситуацији, ни једна опција сама по себи не мора бити лошија, нити боља од осталих.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

• 7 months later...

zavisi, ako sam u mom selu kući onda posle Liturgije uvek ima posluženje, kafa, čaj, kolači, pita... A kad sam u Apatinu, tu ništa nema, samo ponekad odem u kafić u blizini Hrama i tu sa prijateljem popijem čaj ili kafu. Uglavnom mi nekako u selu pokušavamo da Liturgiju predstavimo kao zajednicu koja traje i posle Liturgijskog sabranja i ne dozvoljavamo da Liturgiju pretvorimo u naviku, obavezu ili formalnost

Царство Божије није у речи него у сили

Подели на овим сајтовима

• 1 month later...

сам назив теме је предиван и волела бих да свако од нас буде у прилици да изговори ту реченицу....

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

Ја се не задржавам. Што због појединаца који не би баш волели да ме виде тамо, што због обавеза.

Док год волимо некога због његових врлина, то није ништа озбиљно. Али кад га почнемо љубити због његових мана, онда је то љубав.  srcee

Подели на овим сајтовима

Парохијски дом у изградњи :)

Иначе ја јако волим кафу у парохијском, после литургије, ракијица, разговор, ...........то ми недостаје, било је то пре док сам ишао у Цркву у центру, сад сам на парохији углавном

Волим да упознајем људе, ал дал они воле то исто? 

obrazov_zpsdsretmxk.jpg

"Верујем Господе, помози мом неверју"

"О жено, велика је вера твоја, нека ти буде како хоћеш"

Подели на овим сајтовима

сам назив теме је предиван и волела бих да свако од нас буде у прилици да изговори ту реченицу....

Mislim da je Liturgija bitna, a šta se pre i posle nje dešava to je samo priprema za sledeću Liturgiju.

Ima ona fora da se posle Liturgije i pričešćivanja pomolimo i zahvalimo, a čini mi se da to malo iščili i ne uradi se, ako se zadržavamo i kafenišemo posle.

Nemam ništa protiv, svako po svom nahođenju, čisto neko moje mišljenje. Takav utisak sam stekao jer su i crkvene grupice kao i one u školi neminovne. A to mi uvek smrdi na elitizam i rasturanje zajedništva, a ne na zajedništvo.

Po meni je najlepši način za zajedničarenje sa ekipom sa Liturgije, neka zajednička radna akcija ili neko zajedničko putovanje u organizaciji parohije. A kafenisanja i nekog tobože agapisanja ima mnogo više među komšilukom i ljudima koje bliže poznajemo nego nakon Liturgije.

Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, 

καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος...

Подели на овим сајтовима

Mislim da je Liturgija bitna, a šta se pre i posle nje dešava to je samo priprema za sledeću Liturgiju.

Ima ona fora da se posle Liturgije i pričešćivanja pomolimo i zahvalimo, a čini mi se da to malo iščili i ne uradi se, ako se zadržavamo i kafenišemo posle.

Nemam ništa protiv, svako po svom nahođenju, čisto neko moje mišljenje. Takav utisak sam stekao jer su i crkvene grupice kao i one u školi neminovne. A to mi uvek smrdi na elitizam i rasturanje zajedništva, a ne na zajedništvo.

Po meni je najlepši način za zajedničarenje sa ekipom sa Liturgije, neka zajednička radna akcija ili neko zajedničko putovanje u organizaciji parohije. A kafenisanja i nekog tobože agapisanja ima mnogo više među komšilukom i ljudima koje bliže poznajemo nego nakon Liturgije.

сасвим се слажем....и ја сам мислила да ми литургија у срцу остане што дуже....да не трчим буквално кући да спремам ручак...

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

Код нас је обичај да, кад су парастоси, народ доноси храну и сви се скупимо па уз кафицу и мезу попричамо.

Остајем до краја да то све почистим, наравно добровољно.

Господе, буди милостив мени грешној.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...