Jump to content

О васпитању деце

Оцени ову тему

Препоручена порука

Како васпитавате своју децу? Чему их учите? Које вредности сматрате за примарне?

И изнад свега да ли то чините сами или са својим брачником? pravopop crosseo joooj :mad: :mad:

srcee srcee srcee srcee srcee srcee srcee srcee srcee srcee :mad: srcee srcee srcee srcee

Бог ти не даје све што хоћеш, али ти увек да оно шта ти треба!

Подели на овим сајтовима

• Одговори 862
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

нема своје деце ... још.

морам да признам да грдим мојег оца и његову жену како су размазили моју сестрицу ... нема грђе него маторих родитеља, па се обично испостави да сам строжији, а они сувише лабави, па се нађемо на пола ...

иначе, сестрици то не смета, дете је весело, благородно и послушно, а ми нисмо у фазону да вичемо на њу ...

не живим са њима, живим са кевом али виђамо се често ...

Подели на овим сајтовима

Николај Е. Пестов
ПРАВОСЛАВНО ВАСПИТАЊЕ ДЕЦЕ

http://www.svetosavlje.org/biblioteka/Porodica/PravoslavnoVaspitanjeDecePestov/PravoslavnoVaspitanjeDecePestov19.htm
70zfof0qsamomolitva

Створитељ, који је Вечни Живот, у коме живимо, ради спасења рода људског, оваплотио се и постао видљив за анђеле и људе.

Подели на овим сајтовима

Цитат

... нема грђе него маторих родитеља

shuntavilo2

Ми смо матори! (42 и 40, син 5)

Трудимо се...То је најтежи "посао" на свету!

Нека нам је Бог у помоћи да га изведемо на прави пут!

Подели на овим сајтовима

Цитат

Ima, kako nema: kad je neko mator a nije ni u manastiru ni u braku ;)

dada dada dada

БЛАЖЕН МУЖ ИЖЕ НЕ ИДЕ НА СОВЈЕТ НЕЧЕСТИВИХ И НА ПУТИ ГРЈЕШНИХ НЕ СТА...

Цитат:

Da bi covek mogao da rasudjuje o nekom nesto, bilo sta, on neophodno i neizostavno mora prvo da se udubi u samog sebe,

da vidi ponor sopstvenih grehova, da sebe proglasi za nistaka i najgoreg od svih, da izvadi brvno iz svog oka...

Drugim recima, mora da udise Jevandjelje Hristovo, da zivi po njemu...

Ko tako radi, odmah ce da zna je li na pravom putu ili ne...

Брат Оби Ван

Подели на овим сајтовима

Ми треба да живимо у љубави и слози са својим ближњима, у миру и тишини. Наиме, спасавајмо ближње љубављу а не речима; мужеви су дужни да воле своје жене, жене не смеју да остављају своје мужеве, не узнемиравајмо мислима и речим нашу породицу, помозимо им, волимо их, бринимо се о њима, непрестано се молимо за њих !

Преподобни Јустин Ћелијски

Тада ће им одговорити говорећи: Заиста вам кажем: кад не учинисте једноме од ових најмањих, ни мени не учинисте. И ови ће отићи у муку вјечну, а праведници у Живот Вјечни.

Свето Јеванђеље од Матеја, Гл. 25, 45,46.

Главни центар у животу сваког човека мора бити његов дом. То је место где расту деца и упијају у себе све оно што ће их учинити истинским и племенитим мушкарцима и женама.

У дому где расту деца читаво њихово окружење и све што се дешава утиче на њих, и чак и најмањи детаљ може да утиче на формирање њиховог будућег карактера.

Све оно лепо што виде дечје очи оставља трага у њиховим осетљивим срцима.

Морамо да учинимо да собе у којима ће наша деца спавати, играти се и живети буду што лепше, онолико колико нам то средства дозвољавају.

Деца воле слике, и ако су слике у кући чисте и лепе оне на њих изванредно утичу, чине их префињенијима.

Али и сам дом, чист и опремљен са укусом, с једноставним украсима и пријатним изгледом непроцењиво утиче на васпитање деце.

Још један важан елеменат у породичном животу јесу односи међусобне љубави; не просто љубави него култивисане љубави у свакодневном животу породице, испољавање љубави у речима и поступцима. Љубазност у кући, не формална него искрена и природна. Радост и срећа су деци потребни исто онолико колико је биљкама потребан ваздух и сунчева светлост.

Најбогатије наследство које родитељи могу да оставе деци јесте срећно детињство с нежним успоменама на оца и мајку. Оно ће осветлити будуће дане, чуваће их од искушења и помоћи ће им у суровој свакодневици живота када деца напусте родитељски кров.

Племенит живот, снажан, поштен, озбиљан и богоугодан карактер јесу највећа награда родитељима за напорне године љубави пуне самопожртвованости. Нека деца живе тако да родитељи у старости могу њима да се поносе. Нека деца испуњавају нежношћу и умиљатошћу године њиховог гашења.

Међу браћом и сестрама мора да постоји чврсто и нежно пријатељство. У нашим срцима и животу морамо да чувамо и негујемо све што је лепо и свето. Да би пријатељски односи у нашем сопственом дому били дубоки, искрени и срдачни њих морају да формирају родитељи, помажући душама да се зближе. Нема на свету пријатељства чистијег, богатијег и плодотворнијег од пријатељства у породици, само ако се његов развој усмери. Младић мора према својој сестри бити пажљивији него према ма којој другој младој жени на свету, а млада жена док нема мужа мора брата сматрати најближим човеком на свету. Они на овом свету морају да чувају једно друго од опасности и лажних и погибељних путева.

Сваком младом човеку живот је нарочито тежак. Када ступа у живот потребна му је подршка свих оних који га воле. Потребне су му молитве и помоћ свих његових пријатеља. Због недостатка подршке и љубави многи млади људи губе у животним биткама, а они који излазе као победници често за ту победу треба да захвале љубави верних срца која је у њих улила наду и храброст у тренуцима борбе. Немогуће је спознати цену правог пријатељства на овом свету.

Свака предана сестра може на свог брата да изврши тако јак утицај који ће га водити као рука Господња исправним животним путем. У свом сопственом дому, на сопственом примеру покажите им сву узвишену лепоту истинске и племените женствености. Стремећи ка свему нежном, чистом у светом и божанственом идеалу жене будите оваплоћење врлине и учините врлину толико привлачном да порок у њима увек изазива само одвратност. Нека они у вама виде такву  душевну чистоту, такву племенитост духа, такву Божанствену светост да их ваша светлост увек чува, ма куда да пођу, као штит или као анђео који лети изнад њихових глава у вечном благослову. Нека свака жена с помоћу Божијом тежи ка савршенству. Када ваш брат падне у искушење пред његовим очима ће се појавити слике такве љубави и чистоте да ће се он с одвратношћу окренути од заводнице. Жена је за њега или предмет поштовања или презира што зависи од тога шта он види у души своје сестре. Због тога сестра треба да се труди да  задобије братовљеву љубав и поштовање. Она неће моћи да причини више штете него ако му сугерише мисао да су све жене сурове и лакомислене, да жуде само за задовољствима, и да желе да им се сви диве. А браћа заузврат морају да чувају сестре.

Јер је јарам мој благ, и бреме је моје лако.

Свето Јеванђеље од Матеја  Гл. 11, 30.

70zfof0qsamomolitva

Створитељ, који је Вечни Живот, у коме живимо, ради спасења рода људског, оваплотио се и постао видљив за анђеле и људе.

Подели на овим сајтовима

Имао бих једно питање за наше духовнике са овог форума , заправо о чему се ради , ја имам два мала "анђела" унука који имају три године и осам месеци -Јован и унуку од 17 месеци-Јовану.Своју децу сам васпитавао у православном духу колико сам могао и знао ,морам да нагласим да сам почео да читам духовне књиге и више да се бавим духовним животом пре неких десетак година , деца су ми постала , што би се рекло , поштени и добри православци.Сада старија ћерка има поменуте "анђеле" . Јован је имао здравствених проблема и Богу хвала сада све мање , он је јако бистро и паметно дете ,али због тих здравствених проблема све му је било дозвољено и допуштано му је да ради како хоће , не баш све али у глобалу ДА . Сада мој зет покушава свим силама да му ускраћује неке његове устаљене навике укључујући  батине за сваки његов , да кажем , ексцес .Ту нормално избијају сукоби на релацији зета и бабе и деде . Добро то нису неки сукоби , шта знам , мржње или нечег горег . Елем интересује ме када деци треба уводити нека правила и кажњавати васпитно неким ускраћивањима рецимо ако не урадиш то како ваља нема ни чоколаде .

Надам се да ће неко разумети шта је писац 'тео да каже и да ће ми подарити прави савет за ово . Да кажем да ја немам намеру да васпитавам своје унуке а нити имам намеру да се мешам у васпитавању њихових родитеља.Знам да је неписано правило да деде и бабе кваре децу. Хвала вам свима унапред и опростите мени грешноме.

``А ти Србијо, куда си пошла за Европом? Ти никад ниси ишла њеним путем и никад за њом. Ти си имала своју мисао, своју веру, свога Господа и свој пут. Назад на своје, ако хоћеш да се спасеш и преживиш. Са туђе бљувотине врати се своме Христу и он ће те осветлити и спасити"

Свети Николај Српски

Подели на овим сајтовима

Видим да сте старији од мене много, па и васпитавању деце имате свакако и више искуства.

Исто тако имам један пример са нашим кућним пријатељима који имају четворо деце. Та пријатељица је отишла да код лекара одведе своје дете и успут тражила савет од докторке за неку тако рећи безазлену ствар, а докторка је пита: ''Кажите ми колико имате деце?'',а Зорица одговори:''Четворо.'' На то ће докторка:''Па шта ви мене питате, ја треба да тражим савет од вас, ја немам још увек ни једно.''

А то како родитељи васпитавају своју децу ми не требамо да се бринемо нити да се мешамо. srcee srcee srcee Чија деца томе и одговорност. Свакако савет је увек добродошао, али опрезно! Оно шта ви као деда можете да чините тамо где не можете да васпитавате је свакако МОЛИТВА! dada dada dada ;) 4chsmu1 70zfof0qsamomolitva

Бог ти не даје све што хоћеш, али ти увек да оно шта ти треба!

Подели на овим сајтовима

Цитат

Видим да сте старији од мене много, па и васпитавању деце имате свакако и више искуства.

Исто тако имам један пример са нашим кућним пријатељима који имају четворо деце. Та пријатељица је отишла да код лекара одведе своје дете и успут тражила савет од докторке за неку тако рећи безазлену ствар, а докторка је пита: ''Кажите ми колико имате деце?'',а Зорица одговори:''Четворо.'' На то ће докторка:''Па шта ви мене питате, ја треба да тражим савет од вас, ја немам још увек ни једно.''

А то како родитељи васпитавају своју децу ми не требамо да се бринемо нити да се мешамо. bangin bangin bangin Чија деца томе и одговорност. Свакако савет је увек добродошао, али опрезно! Оно шта ви као деда можете да чините тамо где не можете да васпитавате је свакако МОЛИТВА! molimoli molimoli molimoli molimoli molimoli 70zfof0qsamomolitva

Све ми је то јасно Оче Горане само сам хтео да чујем неки савет да бих могао да разговарам односно посаветујем зета како да се постави према Јовану . Имам ја доста искуства са са васпитавањем деце . У сваком случају  hvala

``А ти Србијо, куда си пошла за Европом? Ти никад ниси ишла њеним путем и никад за њом. Ти си имала своју мисао, своју веру, свога Господа и свој пут. Назад на своје, ако хоћеш да се спасеш и преживиш. Са туђе бљувотине врати се своме Христу и он ће те осветлити и спасити"

Свети Николај Српски

Подели на овим сајтовима

Цитат

Мој зет покушава свим силама да му ускраћује неке његове устаљене навике укључујући  батине за сваки његов , да кажем , ексцес .

Родитељи никада не смеју подићи руку на своје дете у гневу !!! Тако се понашају безумници.

Наиме, прво је потребно да се отац или мајка смире. Потом да неко од њих позове дете у собу и насамо му објасни где је погрешило и да сада мора неко од њих да примени овакав начин васпитавања због његове непослушности и тврдоглавости. Након тих речи, изговарајући молитву у себи '' Господе, Исусе Христе, помилуј мене грешног''  потребно је нежно и са љубављу ударити дете неколико пута по гузи.

Подели на овим сајтовима

Цитат
  Цитат

Мој зет покушава свим силама да му ускраћује неке његове устаљене навике укључујући  батине за сваки његов , да кажем , ексцес .

Родитељи никада не смеју подићи руку на своје дете у гневу !!! Тако се понашају безумници.

Наиме, прво је потребно да се отац или мајка смире. Потом да неко од њих позове дете у собу и насамо му објасне где је погрешило и да сада мора да га примени овакав начин васпитавања због његове непослушности. Након тих речи, изговарајући молитву у себи '' Господе, Исусе Христе, помилуј мене грешног'' потребно је нежно и са љубављу ударити дете неколико пута по гузи.

Да то им ја исто говорим али за сада нема ефекта , и молим Бога за њих да се призову памети .

Свети Николај Српски

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...