Зорица екс Милева Написано Децембар 26, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 26, 2010 0228_hot 0228_hot 0228_hot 11222 оно што је би требало да буде мјерило одраслости гура се под тепих док на сцену ступа потпуно одсуство одговорности, мотивисаности, морала, вриједности у правом смислу те ријечи. Треба да се запитамо шта ће на крају кад таква дјеца буду носиоци будућих времена. Наравно ни сва дјеца нису иста, нити сви родитељи, овдје се ради о екстремима, од којих ми је prstgore 1000000001010 :cheesy: Погледа Отац с Небеса и виде ме сва у ранама од неправде људске, и рече, не свети се.Коме да се светим Господе? Поворци стада, што иде на заклање? Свети ли се лекар болесницима, што га са самртничке постеље руже? Коме да се светим? Снегу, што копни и трави што се суши? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Децембар 26, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 26, 2010 Катастрофа је такво (не) васпитање, сигурно, али је такође погубна и друга крајност...када су родитељи неприкосновени ауторитети, па издресирају своју децу најранијем узрасту, када она још нису у стању да то схвате...и кад год имају своје мишљење или им се у било чему супротставе, то је ужас...увек критика и само критика...онда се развија непотребна и нереална грижа савести...па страх од ауторитета других врста...а на крају , када њихова деца заснују сопствене породице, ту је и даље мешање у њихове животе, они сада, поред тога што нису били добра деца, нису ни добри родитељи...дакле ,нема праве љубави и поштовања личне слободе...сопствена деца су увек лоша колико год се трудила да то не буду...и то тако траје до краја живота родитеља, јер се они ни пред саму смрт не мењају...а деци су у мањој или већој мери упропрашћени животи, или блаже речено, личности... facenew22222222 ...и у оваквим ситуацијама поставља се питање како се понашати, шта урадити... 89898989898989 facenew22222222 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Таша Написано Децембар 27, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 27, 2010 I ja sam roditelj, petogodisnje devojcice i cetvoromesecne bebe. Uspela sam do sada "premostim" trenutak koji vodi od batina i da uglavnom objasnjavam po ceo dan ili umesto batina- potegnem galamu. Nekada upali, nekada ne. Mali su da bi bas sve razumeli. Nekada je poslusna i bas osetim potrebu da mi svoju ljubav pokaze na nacin "ucinicu nesto zbog cega ces biti srecna". Ne mislim da su batine dobar metod ali u odredjenim situacija mogu da pomognu "vaspitno" - kada dete dovodi svoj zivot u opasnost npr. ( prozor, struja, vatra ..... ). Takodje uz Boziju pomoc i "malo" truda problem ljubomore izmedju dece je nepoznanica u nasim odnosima. Ona prosto obozava svog malog brata - do te mere da je ponekad moramo opominjati da "oladi". Mislim da je razlog za to pripremljenost na dolazak novog clana kao i kasnije zadrzavanje istog odnosa sa detetom. Moram joj objasnjavati da je sve ostalo isto njegovim dolaskom da samo ja imam manje vremena za neke nase aktivnosti ali da je ljubav nepromenjena. Starije dete ne sme da se oseti zapostavljenim ni u jednom trenutku, a kada nisam u situaciji da odgovorim na postavljenu zelju ili potrebu objasnim joj. Nisam pristalica "drugarskog" odnosa sa decom, mora da se zna ko je ko, ali je takodje ucim da u roditeljima ima prijatelje koji je bezgranicno i bezuslovno vole kakva god da je i da nam se moze poveriti za sve i zatraziti pomoc za bilo sta. Naravno u medjuvremenu ih poducavate zivotnim vrednostima. Nije lako biti roditelj, ali je divno ! Uvek se preispitujete da li dobro radim, da li negde gresim ...... Onda se pomoim Bogu prstgore Sve sto dise neka hvali Gospoda ! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Таша Написано Децембар 27, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 27, 2010 Не може дете боље од својих родитеља знати шта је добро а шта зло. Многи родитељи непотребно оптерећују своју савест уместо да је развију код детета. Наравно, то је процес. Дете неку критику може да идентификује као зло, али ако родитељ зна да је то за добро детета онда то није проблем родитеља. Већина родитеља греши у томе што покушава да буде пријатељ својој деци. Прво родитељ треба да буде ауторитет па тек онда пријатељ. У супротном, сами родитељи ће постати послушна деци за највећу глупост а деца ће се понашати као родитељи неспособна за ту улогу. Дошло је до замене вредности. Зато и има толико пуно деце која су одрасла саможива и неспособна да одрекну своју вољу ради свог и општег добра. Њима све смета, свему противурече, у свему се расправљају – а памети немају. То није одузимање већ васпитање слободе да се опредељује само за добро. Деца још не знају шта је љубав. Она љубав препознају као реализацију сваке своје помисли и жеље. То је погрешно јер се тако развија егоизам. Њихова послушност би требала да буде дар љубави својим родитељима. Уместо тога, игром обрлаћене сентименталности, родитељи постају послушни деци у страху само да она не постану хистерична. Такав је свет мале али и велике деце. Ако не слушају реч, слушаће батину. Наравно, без крајности. Такви су и људи – неће да се уразуме док их неко не пребије. А и тад је питање колико су схватили поруку. Стрпљење нема граница али ако дете не поштује те границе, онда њему стрпљење не користи ако своје понашање не жели да коригује. Тако Бог ради и са великом децом јер „бије свакога сина којег прима“ и јер „кога Он љуби онога и кара“. Нажалост, многа деца не трпе сугестије. Мисле да су достигла врхунац разума шта је за њих добро а шта не. Често то има негативне последице и по децу и по родитеље. Видео сам инат и видео сам шта се дешава са децом која злоупотребљавају своје родитеље разним делима и псовкама. Али, видео сам и да многи родитељи немају ауторитет и да сами не знају да разликују добро од злога. Koliko sam odraslih ljudi prepoznala u ovome. A oni su takodje roditelji danas ... Sve sto dise neka hvali Gospoda ! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
И.стојковић Написано Децембар 27, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 27, 2010 Заиста се одговори за сва питања могу наћи у Светом Јеванђељу, а предуслов да разумемо чему нас све Христос Поучава, јесте потпуно смирење и искрена жеља да, разумевши поуку, то и применимо, без обзира шта нам наше пређашње сопствено искуство или силни "пријатељи" саветују. Врло често родитељи "преписују" искуства својих рођака или пријатеља, не желећи ниједног тренутка да прихвате да је дословце сваки човек, без обзира на старосну доб, пол, боју коже, верску (не)припадност, творевина коју Је Бог Створио Љубављу и према свом плану. Када такво поимање имамо према читавој васељени, шта нас спречава да своје дете пажљиво слушамо, проматрамо, да са стрпљењем, узимајући у обзир све околности, доносимо закључке, а затим и одговоре, одлуке? Слобода детета јесте као огромна река која истичући из мирног језера, себи прави вододерину, правећи избор куда ће тећи. То језеро је рано детињство детета, до 4-5 године живота. Заштићено је са свију страна, а пуни се са извора, самих родитеља. Чиме ћемо пунити језеро, одлучујемо сами. Нема оправдања ни за екстра богате, ни за екстра сиромашне, јер љубав и стрпљење, не познају богатство као пресудни фактор за своје постојање. Када река крене да истиче из језера, извор мора све квалитетнијом водом и све већом количином да допуњава језеро. Дакле још више љубави, још више стрпљења. Улога родитеља, на даље би требала бити, да не поставља ниједну брану на току те реке, али да пажљиво, с љубављу, помогне детету да одабере на којим ће местима само направити бочне насипе, не дозвољавајући, да бистрину воде са извора ишта запрља. Колико често наводимо примере претеране бриге око детета, које најчешће резултирају да деца улазе у живот потпуно неспремна, толико исто можемо видети примера, где су родитељи беспоговорно поштујући слободу детета, сви заједно дошли у изузетно проблематичне ситуације. "Вукова у јагњећој кожи", има далеко више него што можемо и помислити. Лепи, паметни, харизматични људи, који све чине ради "добробити" својих нових пријатеља, неше деце. Нажалост, најчешће су то људи који искоришћавају "слободу" деце, тако што је кроје према својим циљевима. Ако смо језеро пунили муљем (бригама), испреплетаним грањем (неодлучношћу), огромним камењем (претераном строгошћу и претешким задацима), река која истиче не прати свој ток, јер га и не препознаје, већ тражи са стране било какву "мирну" увалу. Не жели да чује вапај извора, који се сад труди да не затрпава реку, који се труди да да што више свеже воде. Не, јер има искуство и једва је чекала да "оде" из језера.Ако смо језеро пунили, бистром, водом, увек свежом и предивног укуса, река ће тећи тражећи исто такво језеро, не обазирући се на силне мале увалице са стране, где би се врло брзо претворила у глибну мочвару. Кад осети доток свеже и бистре воде са извора, радо га прихвата, јер зна да је то садржај оног дивног језера из кога је кренула. Новом снагом и бистрином, прецизно прави свој ток, ка свом бистром језеру у коме ће се умирити. Свето Јеванђеље нас учи да у давању Љубави нема ограничења, већ напротив, што је више дајемо, више је од Господа добијамо. А коме давати есенцију живота, Љубав, ако не Господу и деци својој. idea 1405_love 1405_love "Прости верник" Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе. http://www.pravoslav...ta Filareta.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Немања Богослов Написано Децембар 27, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 27, 2010 Заиста се одговори за сва питања могу наћи у Светом Јеванђељу, а предуслов да разумемо чему нас све Христос Поучава, јесте потпуно смирење и искрена жеља да, разумевши поуку, то и применимо, без обзира шта нам наше пређашње сопствено искуство или силни "пријатељи" саветују. Врло често родитељи "преписују" искуства својих рођака или пријатеља, не желећи ниједног тренутка да прихвате да је дословце сваки човек, без обзира на старосну доб, пол, боју коже, верску (не)припадност, творевина коју Је Бог Створио Љубављу и према свом плану. Када такво поимање имамо према читавој васељени, шта нас спречава да своје дете пажљиво слушамо, проматрамо, да са стрпљењем, узимајући у обзир све околности, доносимо закључке, а затим и одговоре, одлуке? Слобода детета јесте као огромна река која истичући из мирног језера, себи прави вододерину, правећи избор куда ће тећи. То језеро је рано детињство детета, до 4-5 године живота. Заштићено је са свију страна, а пуни се са извора, самих родитеља. Чиме ћемо пунити језеро, одлучујемо сами. Нема оправдања ни за екстра богате, ни за екстра сиромашне, јер љубав и стрпљење, не познају богатство као пресудни фактор за своје постојање. Када река крене да истиче из језера, извор мора све квалитетнијом водом и све већом количином да допуњава језеро. Дакле још више љубави, још више стрпљења. Улога родитеља, на даље би требала бити, да не поставља ниједну брану на току те реке, али да пажљиво, с љубављу, помогне детету да одабере на којим ће местима само направити бочне насипе, не дозвољавајући, да бистрину воде са извора ишта запрља. Колико често наводимо примере претеране бриге око детета, које најчешће резултирају да деца улазе у живот потпуно неспремна, толико исто можемо видети примера, где су родитељи беспоговорно поштујући слободу детета, сви заједно дошли у изузетно проблематичне ситуације. "Вукова у јагњећој кожи", има далеко више него што можемо и помислити. Лепи, паметни, харизматични људи, који све чине ради "добробити" својих нових пријатеља, неше деце. Нажалост, најчешће су то људи који искоришћавају "слободу" деце, тако што је кроје према својим циљевима. Ако смо језеро пунили муљем (бригама), испреплетаним грањем (неодлучношћу), огромним камењем (претераном строгошћу и претешким задацима), река која истиче не прати свој ток, јер га и не препознаје, већ тражи са стране било какву "мирну" увалу. Не жели да чује вапај извора, који се сад труди да не затрпава реку, који се труди да да што више свеже воде. Не, јер има искуство и једва је чекала да "оде" из језера.Ако смо језеро пунили, бистром, водом, увек свежом и предивног укуса, река ће тећи тражећи исто такво језеро, не обазирући се на силне мале увалице са стране, где би се врло брзо претворила у глибну мочвару. Кад осети доток свеже и бистре воде са извора, радо га прихвата, јер зна да је то садржај оног дивног језера из кога је кренула. Новом снагом и бистрином, прецизно прави свој ток, ка свом бистром језеру у коме ће се умирити. Свето Јеванђеље нас учи да у давању Љубави нема ограничења, већ напротив, што је више дајемо, више је од Господа добијамо. А коме давати есенцију живота, Љубав, ако не Господу и деци својој. 1405_love 0442_feel mense0198626478946378946 Студент ПБФ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драган άσημος :) Написано Фебруар 8, 2011 Пријави Подели Написано Фебруар 8, 2011 http://porodicnibukvar.org.rs/blog/?p=35 http://porodicnibukvar.org.rs/blog/?p=43 Београђани могу ускоро да посјете предавање. http://porodicnibukvar.org.rs/blog/?p=40 Предавања у Новом Саду. ...нас интересују енергије Божанства сакривене у његовом тијелу, то је наша храна... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драган άσημος :) Написано Фебруар 8, 2011 Пријави Подели Написано Фебруар 8, 2011 http://www.nov-kov.org/ ...нас интересују енергије Божанства сакривене у његовом тијелу, то је наша храна... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Владан Написано Фебруар 25, 2011 Пријави Подели Написано Фебруар 25, 2011 Блиц је покренуо једну по мом мишљењу дивну "кампању" савјета и приједлога како да испуните живот својих малишана, како Блиц буде објављивао нова издања тако ћу ја иста постављати у ову тему. "Теме и активности које ћемо представити биће књиге и филмови за децу, стрипови и цртани филмови, библиотеке, компјутерске игре, сајтови за децу, активности у кући (шта би дете могло да ради и у ком узрасту), активности изван куће, спортови, културно-историјски споменици које би дете требало да види, борилачке вештине, позоришне представе, биоскопске пројекције, музеји, фестивали, уметничке радионице, плесови, културно-уметничка друштва, кућни љубимци, коњичке школе, археолошка налазишта". Надам се да ће ово неким родитељима дати идеју како да испуне живот својих анђела и сачувају их од умоштетних цраних филмова, кичасте и преурањене "моде", турбофолка и сваке друге малограђавштине... Наравно не желим да овом мојом темом изазовем помисао да неко не зна да организује живот свог дјетета, мада мора се признати да су времена таква да родитељи за дјецу имају све мање времена и да се мање више комуникација своди на поруку шта да се купи за доручак. И сам сам одскора родитељ и није ми свеједно када видим шта се све дешава и шта се дјечици намеће као нормално. Такође желио бих да се и ви укључите у дискусију са приједлозима и савјетима. facenew22222222 В у к Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Зорица екс Милева Написано Фебруар 25, 2011 Пријави Подели Написано Фебруар 25, 2011 greengrin klapklap ekstra greengrin prstgore facenew22222222 Погледа Отац с Небеса и виде ме сва у ранама од неправде људске, и рече, не свети се.Коме да се светим Господе? Поворци стада, што иде на заклање? Свети ли се лекар болесницима, што га са самртничке постеље руже? Коме да се светим? Снегу, што копни и трави што се суши? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ВИЛМА Написано Фебруар 25, 2011 Пријави Подели Написано Фебруар 25, 2011 Мој први предлог је да се отвори један родитељски пф. где ћемо све родитељске теме да окупимо, с обзиром да их има овде на форуму, хвала Богу, па да и ми родитељи имамо неко кутак за ћаскање. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Владан Написано Фебруар 25, 2011 Пријави Подели Написано Фебруар 25, 2011 Мој први предлог је да се отвори један родитељски пф. где ћемо све родитељске теме да окупимо, с обзиром да их има овде на форуму, хвала Богу, па да и ми родитељи имамо неко кутак за ћаскање. слажем се мада испрва бих волио да завршимо са "кампањом Блица" па ћемо видјети како се буде даље одвијало, искрено имам толико идеја по овом питању да ће нам нешто такво и требати ако и ви будете сарађивали јер ја нећу сам са собом причати... greengrin facenew22222222 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
pokajnik83 Написано Фебруар 25, 2011 Пријави Подели Написано Фебруар 25, 2011 Мој први предлог је да се отвори један родитељски пф. где ћемо све родитељске теме да окупимо, с обзиром да их има овде на форуму, хвала Богу, па да и ми родитељи имамо неко кутак за ћаскање. Potpisujem! Za koji mesec postajem roditelj, tako da... Ijaooooooooooooooooooo...jedva cekam! И данас, кад дође до последњег боја, Неозарен старог ореола сјајем, Ја ћу дати живот, отаџбино моја, Знајући шта дајем и зашто га дајем. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Владан Написано Фебруар 25, 2011 Пријави Подели Написано Фебруар 25, 2011 Мој први предлог је да се отвори један родитељски пф. где ћемо све родитељске теме да окупимо, с обзиром да их има овде на форуму, хвала Богу, па да и ми родитељи имамо неко кутак за ћаскање. Potpisujem! Za koji mesec postajem roditelj, tako da... Ijaooooooooooooooooooo...jedva cekam! са срећом да ти буде живо и здравооо facenew22222222 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
pokajnik83 Написано Фебруар 25, 2011 Пријави Подели Написано Фебруар 25, 2011 Ej, koliko dobro pogadjaju termine za rodjenje. Meni je jako bitno jer su mi rekli da je termin 29.05. a tog dana je ZVEZDA postala prvak Evrope... Ijaoooooooooooooooo... И данас, кад дође до последњег боја, Неозарен старог ореола сјајем, Ја ћу дати живот, отаџбино моја, Знајући шта дајем и зашто га дајем. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука