Jump to content

Prirucnik za razgovor sa protestantima i Jehovinim svedocima

Оцени ову тему


Препоручена порука

Ретки су људи који нису имали прилике да буду у додиру са проповедницима „другог Исуса“ (2 Кор. 11:4). О њима је свети Јефрем Сирин говорио: „оно што му је било потребно (ђаво) је узео из Писма, а што му је противречило је изоставио. Тако и јеретици из Писма узимају оно што им је потребно за своје саблажњујуће учење, а изостављају оно што противречи њиховој заблуди, да би се на тај начин јасно показали као ученици свог учитеља“. За савременог православног хришћанина није довољно просто да зна Истину, неопходно је да се учи да штити Истину. Штити Истину не због Њене „рањивости“, већ из бриге за свој вечни удео. Цена духовног незнања је прескупа. Ово дело ће вам помоћи да на протестантско „писано је“ (Мт. 4:5) умете да одговорите „и ово је написано…“ (Мт. 4:7).

http://www.svedokverni.org/prirucnik-za-razgovor-sa-protestantima-i-jehovinim-svedocima-svestenik-vjaceslav-rubski/

 

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • 3 weeks later...

Ovaj tekst sto ste postavili malo mi je nejasan, i nema bas puno odgovora, tako da bih ja dodala i ovaj , koji me je da tako kazem spasao od zabluda u koje sam upala, kada sam pocela da ulazim u hriscanstvo i kada nisam znala da razlikujem mnogo razlicite hriscanske denominacije. Tako sam gledajuci razne klipove i citajuci razne tekstove, koje su postavljali razni adventisti, protestanti, upala u veliku sumnju i strah od ucenja nase Svete Pravoslavne Crkve.

(ako priliko odlaska na link pokaze gresku, samo u pretrazivacu ukucati svetosavlje> crkva i sekte)

 

http://www.svetosavlje.org/biblioteka/Apologetika/Sekte/Crkva-I-Sekte.htm 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • 8 months later...

 Ovo sto si postavio kao link je dobro za jednu povrsnu diskusije ali i prilicno nejasno jer onaj koji ne poznaje stvari misleci da ce sa ovim uspeti da odgovori Jehovinim svedocima i drugim zapasti u problem jer ne zaboravite da su Jehovini svedoci dobro istrenirani da odgovore i na ovakve argumente.

Postoje na nasem trzistu knjige koje govore o raznim sektama ali nazalost vecina je jako losa i daje veoma lose ideje i lose podatke. Tako npr knjiga nekog bivseg policajca Zorana daje jako lose i neprecizne podatke o raznim sektama i njihovim verovanjima. Najbolja za sada knjiga koju sam imao u rukama je od doktora Lazara Milina pokojnog profesora Teoloskog fakulteta mada i ona ima odredjene nepreciznosti a i polazi sa pogresnog stajalista. Polazi od toga da treba prihvatiti razgovor na nivou samo Biblija. Tu je osnovna greska jer onda razgovaramo sa sagovornikom na ogranicen nacin odbacujuci osnovno ucenje crkve da je Bibiija samo deo predanja ustvari integralni deo predanja i da se nemoze razmatrati niti proucavati van njega. Ona jeste sveta i bitna u crkvi ali nikako van predanja. Zato je moja preporuka da se dijalog sa njima pocne sa te tacke: sta je Biblija, samo dokument koga mozemoda tumacimo kako hocemo ili nesto drugo.

 

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • 10 months later...

To je strašno ,jer misliš da je Biblija samo dokument koji može svako da tumači kako hoće.Šta se dešava kada predanje protivreči Bibliji, je li onda istinita Biblija, Božija reč, ili ljudsko predanje, tj, tumačenje? Ovako kaže Petar u prvoj glavi druge poslanice:" 

 

"И ово знајте најпре да ниједно пророштво књижевно не бива по свом казивању;

.Јер никад пророштво не би од човечије воље, него научени од Светог Духа говорише свети Божији људи?

 

I dalje tvrdiš da je Sveto Pismo samo dokument koji svako može da tumači kako hoće?Pozdrav

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Ако вам се догоди да вам припадник тзв. Јеховиних сведока закуца (позвони) 

на врата (а долазе у паровима), они неће доћи да би вас чули, него да

би вам говорили (то је мотив) и да би вас 'преобратили' (то им је циљ).
Са таквим настројењем неће вас чути те им љубазно пожелите 'добар дан и довиђења'.

Морате бити љубазни јер као такви ћете заличити на Господа Који је Благ,

а и да њихову гордост не нахраните ставом "Ето какви су они ... православни".

Али ако је неко од ваших познаника (не дао му Бог те робије!) постао један од њих,

е онда користите горенаведене текстове да кроз дијалог покушате да ближњега
спасете, јер ће "....онај који обрати грешника с кривог пута његовог,

спасти душу од смрти и покрити мноштво гријеха".

Ове и сличне текстове коригујте према особи са којом комуницирате а не обратно,

и - молите се, вапите Господу Богу за ту особу!

Приручник 'О Божанственој Литургији' светог Јована Златоустог - збирка одабраних светоотачких и савремених текстова, који објашњавају лепоту схватања и учествовања у Божанственој Литургији!
Цена 330,00 дин./ком. + ПТТ или +381 (0)63 839 6761

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Да и ја мало исфилозофирам на ову тему:

Углавном се слажем са братом Томом, само бих још мало проширио. Наиме, мислим да је у старту погрешно стављати протестанте и јеховине сведоке у исти кош. Када је ријеч о Јеховиним свједоцима морамо бити свјесни да се ради о људима код којих би најприближнија дефиниција била испран мозак. А за разговор са таквим људима, ми једноставно нисмо обучени (ко није психолог или социолог). И да, не долазе да чују него да говоре. Сматрам зато да је погрешно уопште се упуштати у било какву дискусију са њима. Ако се већ појаве на вратима и желе да разговарају о вјери, лијепо изнесемо икону, тражимо да је цјеливају па ћемо разговарати. Гарантујем да ће отићи и више се неће враћати.

Што се разговора са протестантима тиче, не мислим да и ту обичне ријечи могу нешто промијенити. Повукао бих паралелу са "традиционалним православцима". Сви имате у окружењу некога ко размишља на овај начин. " Зашто ја да славим Никољдан посно када га је још мој ђед славио мрсно, то је сада некакво помодарство постало. И зашто да носим колач и кољиво у Цркву, па ни мој ђед није носио, очитам молитву код куће и боље ја то освештам него поп. И што да идем недјељом у Цркву, кад видим ко све иде, ено онај комшија до јуче био комуниста, сад не можеш ући у цркву од њега и осталих грешника. Битно је да ај на црвено слово и младу недјељу не палим машину за веш и не радим у пољу, ја сам добар човјек, шта ћу у цркви"
Е, сад, шта таквом причати о еухаристији, саборности, есхатону... А камоли протестанту коме су ови појмови тек далеки. Мислим да је овдје једино могуће заинтересовати их личним примјером, и позвати их да се лично увјере тј доживе оно што ти живиш. Дођи и види...

Χριστός ανέστη εκ νεκρών, θανάτω θάνατον πατήσας, και τοις εν τοις μνήμασι ζωήν χαρισάμενο

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Ја се трудим да ми мото буде - ћути и гледај своја посла, онда кад буде требало и кад буду спремни видеће сами шта сведочиш... ово из сопственог искуства говорим, јер не треба ти сам да хвалиш свој начин живота, то је тотално бесловесно, каква год да ти је намера испадаш тиранин који поробљава. Када буде било време оно што је добро објавиће се на најбољи начин - ако је добро - Господ зна како је најбоље и кад је најбоље...

 

- Učini dobro delo i zakopaj pod kamen, ono će od kamena načiniti sebi jezik i objaviti se.

  • Волим 1

Пошто је изговорите, реч вама влада. Док је неизговорена, ви владате њоме.

Арапска пословица

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Ja im ukratko objasnim da su jeretici i sluge djavola i na svaki pokusaj da me razuvere i uvuku i razgovor ja im samo ponovim ko su i sta su . Brzo gube volju da me "preobrate"

  • Волим 1
Link to comment
Подели на овим сајтовима

Ako smo jeretici, nismo Srbi :D.Šalim se, naravno. Tek sam sad  pročitao ceo ovaj tekst sa linka iz prvog posta, i mogu reći da je možda najbolji pravoslavni tekst koji sam pročitao.Ne slažem se sa tumačenjem i primenom svakog stiha, ali sam oduševljen jer se autor istog koristio Biblijom.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Moja Baba je protestant. Nije sto je moja,najbolja baba na svetu. Ne pominje svoju veru nikad,ali tako glasno svedoci,da je to ponekad porazavajuce.

Ne treba nikome dosadjivati.

Poznajem neke musimane,adventiste,budiste,itd. i nikad,ponavljam,nikad niko nije insistirao na svome stavu. O tome se i ne govori. Jednostavno ,povezuju nas druge zivotne okolnosti,sve razlike se tolerisu i nikad nije bilo problema.Ako je neko vegan,njegovo pravo,ako neko posti i on ima pravo,ako ne jede svinjsko meso,opet ima pravo...i tako svako je rodjen u svojoj religiji,pa zar Bog nije odlucivao o tome. Bog je jedan.

:351780:

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Haha, ne mogu da kažem da nisi. :D

Inace na svom forumu sam postavio temu heretik....na kraju sam skuzio da smo svi heretici...i katolici i pravoslavni i protestanti....svi bacaju anateme na drugoga...inace svi ste dobro dosli na ovaj krscanski forum

http://krscanskiforum.com/

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • 5 years later...
On 28.2.2013. at 15:37, Stanoje Stankovic рече

Ретки су људи који нису имали прилике да буду у додиру са проповедницима „другог Исуса“ (2 Кор. 11:4). О њима је свети Јефрем Сирин говорио: „оно што му је било потребно (ђаво) је узео из Писма, а што му је противречило је изоставио. Тако и јеретици из Писма узимају оно што им је потребно за своје саблажњујуће учење, а изостављају оно што противречи њиховој заблуди, да би се на тај начин јасно показали као ученици свог учитеља“. За савременог православног хришћанина није довољно просто да зна Истину, неопходно је да се учи да штити Истину. Штити Истину не због Њене „рањивости“, већ из бриге за свој вечни удео. Цена духовног незнања је прескупа. Ово дело ће вам помоћи да на протестантско „писано је“ (Мт. 4:5) умете да одговорите „и ово је написано…“ (Мт. 4:7).

http://www.svedokverni.org/prirucnik-za-razgovor-sa-protestantima-i-jehovinim-svedocima-svestenik-vjaceslav-rubski/

 

 

A ne znam, ja msm da dok god je Pismo samo teorija u našim životima, ono nije ni od kakve koristi, ni pravoslavnima, ni protestantima. Tako da, ono, "pisano je", bez primjene nas čini samo farizejima.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Чланови који сада читају   0 чланова

    • Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
×
×
  • Креирај ново...