Jump to content

Присуствовање свeтој Еухаристији Београдске надбискупије

Оцени ову тему

Да ли желите присуствовати римокатоличкој миси?  

42 члановâ је гласало

1. 1. Да ли желите присуствовати римокатоличкој миси?

• Желим
    • Не желим
    • Нисам сигуран
      0

Препоручена порука

Пошто сам пријатно изненађен, за сада, политиком форума, тј. модератора, администратора и сл. морам признати да ме је и постављена тема изненадила у позитивном смислу. .mislise.  .smesko.

Хајде онда да је проширимо али пре тога морам да питам тј.  :

1) да ли овај форум сарађује са сличним форумима римокатоличких верника ?

2) да ли се слажете да обрнуто питање тј. анкету поставим на неком од тих форума ?

3) верујем да вам је јасно да због свима разумљивог језика то морају да буду форуми из Хрватске или БиХ-е.

4) да доставим/доставимо линк ка овом форуму како би ови други форумаши могли да се укључе у дискусију ?

А ви Срби где сте? Милиони Срба боје се Бога.

Где се налазите вас неколико стотина што стојите испред народа: да ли сте са Европом или са народом?Ако кажете да сте са Европом, онда се брзо лечите да не би заразили свој народ.Ако ли кажете да сте са својим народом, пазите да се не ухватитe у лажи !

Подели на овим сајтовима

• Гости

Пошто сам пријатно изненађен, за сада, политиком форума, тј. модератора, администратора и сл. морам признати да ме је и постављена тема изненадила у позитивном смислу. .mislise.  .smesko.

Хајде онда да је проширимо али пре тога морам да питам тј.  :

1) да ли овај форум сарађује са сличним форумима римокатоличких верника ?

2) да ли се слажете да обрнуто питање тј. анкету поставим на неком од тих форума ?

3) верујем да вам је јасно да због свима разумљивог језика то морају да буду форуми из Хрватске или БиХ-е.

4) да доставим/доставимо линк ка овом форуму како би ови други форумаши могли да се укључе у дискусију ?

1. не

2. да

3. да

4. да

Подели на овим сајтовима

Теологу је предпостављам битно, јер мора да познаје материју да би говорио о сличностима и разлици у служењу две цркве. Ја једноставно немам потребе и глупо ми је да идем туристички на службу Богу, ето чисто да би остављао неки утисак напредовања односа између две цркве.

Подели на овим сајтовима

• Гости

Једно је присуствовати и то је ОК. Тиме показујемо међусобно уважавање и жељу за дијалогом. Сасвим је друго учествовати. То не можемо докле год траје раскол.

Нажалост, код нас се често провлачи реч "присуствовати" те се оставља утисак да је исто што и "учествовати". Тако долазимо до оваквих реченица: "Данас је на Литургији "присуствовало" 150 верника."

Присуство не спасава, већ учешће у Литургији.

Ми са римокатоличком Црквом немамо литургијског јединства. То је показатељ да  нисмо једна Црква. Ако икада дође до помирења, а дај Боже да дође, то ће се манифестовати литургијским јединством и међособним причешћивањем.

Тако, сматрам да није проблем "присуствовати" (као што присуствују нашим литургијским сабрањима римокатолици), али не и учествовати.

Не знам зашто неко од оних који мисле да ово није добро не праве питање "присуствовања" некрштених литургијским сабрањима (не излазе после јектеније за оглашене)?

Подели на овим сајтовима

Нажалост, код нас се често провлачи реч "присуствовати" те се оставља утисак да је исто што и "учествовати". Тако долазимо до оваквих реченица: "Данас је на Литургији "присуствовало" 150 верника."

Шта да ти кажем оче када нам и у малом црквеном календару међу "црквеним заповестима" стоји: СЛУШАТИ службу Божију сваке недеље и празника. Невроватно је да се такав нонсенс и даље штампа и то по благослову Цркве. То је само показатељ да не обраћамо пажњу на важне ствари. То да народ "слуша" службу је остатак једне недоречене еклисиологије, где је служење схваћено као служење свештеника. Народ присуствује служби и слуша, а свештенци служе. И сад, ми треба некоме да објаснимо да је и народ Божији служба у Цркви, служба без које нема Цркве, нема Свете Литургије. Тај народ је лаос (=Божији народ) а не, наказно речено, "мирјани" (=световњаци). 

Подели на овим сајтовима

Зашто би православни хришћанин, који у предањској Литургији има сву благодат и целог Христа, одлазио на римокатоличку мису? 

• Волим 1

"Наситио сам се преслатких причешћа Раја и старао сам се да се не погордим. Напио сам се прегорких вода пакла, али сам се старао да се не утопим у безнађу." Јефрем Катунакијски

Подели на овим сајтовима

Зашто би православни хришћанин, који у предањској Литургији има сву благодат и целог Христа, одлазио на римокатоличку мису? 

Па ето, да види, ако га интересује. Ако се бави литургиком, да види како изгледа римска Литургија.

Подели на овим сајтовима

zabranjena je i molitva sa raskolnicima a ne samo Sv. Pričešće. Prisustvovanje je kad blejiš sa strane i ne činiš ništa tj ne učestvuješ ni u molitvi, pa ko voli nek izvoli.

Светост не може да сапостоји заједно са еластичном савешћу која трпи компромисе тамо где њима места нема.

Подели на овим сајтовима

I oni kazu za nas da smo raskolnici shizmatici..pa tako mozemo u nedogled..moliš se Bogu u Crkvi, bez obzira da li je katolička ili pravoslavna, a ne popu. Prema tome ne znam sto tu ima biti zabranjeno i tko je to uopće zabranio. Čovjek ili Bog?

ALLAH,SOURYA,BASHAR W BASS

w, eh
rah betkoun el waheed

Ja sam Svijetlo svijeta, tko ide zamnom imati će Svijetlo života....Ja sam Svijetlo svijeta, tko ide zamnom imati će Svijetlo života....

Подели на овим сајтовима

uh kakva relativizacija

Светост не може да сапостоји заједно са еластичном савешћу која трпи компромисе тамо где њима места нема.

Подели на овим сајтовима

kucam preko telefona tako da neću ulaziti u polemiku mirijam, ja napisah šta sam mislio

Подели на овим сајтовима

kucam preko telefona tako da neću ulaziti u polemiku mirijam, ja napisah šta sam mislio

:)

Pa svatko ima pravo na svoje mišljenje, pa tako i ti i ja na svoje..

U jednom djelu arapske Azije, postoje stari kršćani, to su najstariji kršćani, nekada zvani Asirci.Ima i pravoslavnih i katoličkih. Sela su toliko zabačena da je jedan svećenik na svakih nekoliko stotina kilometara. Kako bi se odrzalo kršćanstvo, dozvoljeno je da se pričešćuju i slave liturgiju bilo da dođe katolički bilo pravoslavni. I što sad? Ljudi bi trebali živjeti kao divljaci bez ispovjedi i pričesti, samo zato da se ne pričeste u "krivoj" Crkvi. ?  Pa ne slave neku lakrdiju kao subotari, jehovci ili ne znam koji. Pa bili smo jedna Crkva , jedno, a za neke smo i dalje jedno, jedna pluća dva krila..Pa zbog ljudske gluposti i taštine jei doslo do svega toga..Pa zar zbog toga budem mjesecima bez ispovjedi i pričesti, jer nema svećenika pravoslavnog blizu, nemam auto, pa ću radije biti divljakuša nego da me ispovjeda i pričišćuje katolički svećenik? Neću sigurno!

Kako je moja baka Assma znala reći: "Bez krsta, ispovjedi i pričesti si kao stoka..nista različita stoka od čovjeka!"

Немој боље улазити у полемику, има пушку.

greengrin

ALLAH,SOURYA,BASHAR W BASS

w, eh
rah betkoun el waheed

Ja sam Svijetlo svijeta, tko ide zamnom imati će Svijetlo života....Ja sam Svijetlo svijeta, tko ide zamnom imati će Svijetlo života....

Подели на овим сајтовима

1. не

2. да

3. да

4. да

Урађено, па да видимо .... hvaljenisus

А ви Срби где сте? Милиони Срба боје се Бога.

Где се налазите вас неколико стотина што стојите испред народа: да ли сте са Европом или са народом?Ако кажете да сте са Европом, онда се брзо лечите да не би заразили свој народ.Ако ли кажете да сте са својим народом, пазите да се не ухватитe у лажи !

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...