Милан Меденица :) Написано Август 5, 2010 Пријави Подели Написано Август 5, 2010 слажемо е од почетка што се мене тиче, зато сам се и зачудио кад видех твој одговор па реко да потврдим dada isus-sinai посреди bliss jeeee клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ego Написано Август 5, 2010 Пријави Подели Написано Август 5, 2010 Мислим да смо на ово питање давно добили одговор. Све остало је можда сувишно. А када дође Син човечији у својој слави и сви анђели с њиме, онда ће сести на престо славе своје; и биће окупљени пред њим сви народи, и он ће их одвојити једне од других, као што пастир одваја овце од јараца, и поставиће овце себи с десне стране а јарце с леве. Тада ће рећи цар онима с десне стране: ходите, благословени Оца мога, наследите царство које вам је припремљено од постанка света. Јер огладнех и дадосте ми да једем, ожеднех и напојисте ме, странац бејах и угостисте ме, го бејах и обукосте ме, разболех се и посетисте ме, у тамници бејах и дођосте к мени. Тада ће му одговорити праведници и рећи: Господе, када те видесмо гладна и нахранисмо, или жедна и напојисмо? Када те видесмо као странца и угостисмо, или гола и оденусмо? Када те видесмо болесна или у тамници и дођосмо теби? А цар ће им одговорити и рећи: заиста вам кажем, у колико учинисте једном од ове моје најмање браће, мени учинисте. Тада ће рећи и онима с леве стране: идите од мене, проклети, у вечни огањ припремљен ђаволу и његовим анђелима. Јер огладнех и не дадосте ми да једем, ожеднех и не напојисте ме, странац бејах и не угостисте ме, го бејах и не оденусте ме, болестан и у тамници бејах и не посетисте ме. Тада ће они одговорити и рећи: Господе, када те видесмо гладна или жедна или као странца или гола или болесна или у тамници и не послужисмо ти? Тада ће им одговорити и рећи: Заиста вам кажем, у колико не учинисте једном од ових најмањих, ни мени не учинисте. И отићи ће ови у вечну казну, а праведници у живот вечни. (Мт. 25, 31-46) „Ко прими на себе грехе света, постаће истински цар света.” Лао Це, пет векова пре Христа Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
tara8 Написано Август 5, 2010 Пријави Подели Написано Август 5, 2010 bravo. to je odgovor. isus-sinai svaka cast. i zaista, sve ostalo je suvisno.,, bliss jeeee '' знање често осиромаши доброту, доброта увек обогати знање '' Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Август 5, 2010 Пријави Подели Написано Август 5, 2010 Мислим да смо на ово питање давно добили одговор. Све остало је можда сувишно. А када дође Син човечији у својој слави и сви анђели с њиме, онда ће сести на престо славе своје; и биће окупљени пред њим сви народи, и он ће их одвојити једне од других, као што пастир одваја овце од јараца, и поставиће овце себи с десне стране а јарце с леве. Тада ће рећи цар онима с десне стране: ходите, благословени Оца мога, наследите царство које вам је припремљено од постанка света. Јер огладнех и дадосте ми да једем, ожеднех и напојисте ме, странац бејах и угостисте ме, го бејах и обукосте ме, разболех се и посетисте ме, у тамници бејах и дођосте к мени. Тада ће му одговорити праведници и рећи: Господе, када те видесмо гладна и нахранисмо, или жедна и напојисмо? Када те видесмо као странца и угостисмо, или гола и оденусмо? Када те видесмо болесна или у тамници и дођосмо теби? А цар ће им одговорити и рећи: заиста вам кажем, у колико учинисте једном од ове моје најмање браће, мени учинисте. Тада ће рећи и онима с леве стране: идите од мене, проклети, у вечни огањ припремљен ђаволу и његовим анђелима. Јер огладнех и не дадосте ми да једем, ожеднех и не напојисте ме, странац бејах и не угостисте ме, го бејах и не оденусте ме, болестан и у тамници бејах и не посетисте ме. Тада ће они одговорити и рећи: Господе, када те видесмо гладна или жедна или као странца или гола или болесна или у тамници и не послужисмо ти? Тада ће им одговорити и рећи: Заиста вам кажем, у колико не учинисте једном од ових најмањих, ни мени не учинисте. И отићи ће ови у вечну казну, а праведници у живот вечни. (Мт. 25, 31-46) Ух, ово се тумачи у духовном не површном смислу. Каква би нам вера била да се оправдавмо само тиме ако смо некоме да ли земаљску храну, или га оденули земаљском одећом, или га примили у земљаски дом. Ово је право тумачење: Св.Теофилакт Охридски Зато и ти бежи од немилостивости и чини милостињу, не само телесно већ надасве духовно. Нахрани Христа који је "гладан" нашег спасења. Ако нахраниш и напојиш онога који је гладан и жедан духовног учења, нахранио си и напојио самог Христа, јер у сваком хришћанину живи Христос и његова вера се храни и јача учењем. Ако угледаш некога ко се као странац отуђио од небеске отаџбине, узми га са собом. Док ти будеш узлазио на небеса, поведи и њега са собом да се не би проповедајући другима сам показао неискушан. Ако неко збаци са себе одећу нетрулежности коју је добио на крштењу, и остане наг, одени га, а раслабљеном у вери помози, како каже Павле.[13] Посећуј онога који је затворен у мрачној "тамници" овога тела и саветом твојим обасјај га као светлошћу. Упражњавај, дакле, ових шест врста љубави, телесно и надасве душевно, јер будући да смо састављени од душе и тела, то обоје могу да учествују у овим делима љубави. Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
tara8 Написано Август 5, 2010 Пријави Подели Написано Август 5, 2010 sta drugo da napisem osim hvala na tumacenju., ne znam zasto pravoslavna crkva u Srbiji ne stampa Novi Zavet sa tumacenjima jer ako ja koja imak kao i neki fakultet i kao neke vrline pogresno tumacim kako li ce tumaciti oni koji nemaju. Hmm, cak i ako imam neke vrline nemam ustvari nista, jer je sve sto imam zapravo od Boga i Bozije je. Nije dovoljno odvojiti se od materijalnog bogatstva, nego je neophodno odvojiti se i od onog dusevnog i duhovnog u nama, od svega sto mislimo da je nase a ustvari je Bozije. Bog nas poziva na skrusenost i smernost da ne bismo nikada pomislili da smo nesto zasluzili; можда ћу тек онда добити дар да правилно тумачим Реч Божију а овако ми је неопходна помоћ. hvala '' знање често осиромаши доброту, доброта увек обогати знање '' Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Август 5, 2010 Пријави Подели Написано Август 5, 2010 и у материјалном се тумачи, kад буквално нахраниш неког, итд bliss jeeee клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
tara8 Написано Август 5, 2010 Пријави Подели Написано Август 5, 2010 dada bliss jeeee isus-sinai '' знање често осиромаши доброту, доброта увек обогати знање '' Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ego Написано Август 5, 2010 Пријави Подели Написано Август 5, 2010 Наравно. И Христос и апостоли су пре свега учили и помагали у духовном смислу, али ни телесно нису запостављали. „Ко прими на себе грехе света, постаће истински цар света.” Лао Це, пет векова пре Христа Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Август 5, 2010 Пријави Подели Написано Август 5, 2010 Разуме се да има везе и са материјалним, међутим не може се тај факт користити да се оправда теза да се и иноверни спасавају само зато што су чинили све то у материјалном смислу. Зато је битно разумети ово и у духовном смислу што је претежније, јер кога храниш земаљским хлебом тај ће на крају умрети, кога храниш небеским, та је ће живети вавек. Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Август 5, 2010 Пријави Подели Написано Август 5, 2010 Мислим да смо на ово питање давно добили одговор. Све остало је можда сувишно. А када дође Син човечији у својој слави и сви анђели с њиме, онда ће сести на престо славе своје; и биће окупљени пред њим сви народи, и он ће их одвојити једне од других, као што пастир одваја овце од јараца, и поставиће овце себи с десне стране а јарце с леве. Тада ће рећи цар онима с десне стране: ходите, благословени Оца мога, наследите царство које вам је припремљено од постанка света. Јер огладнех и дадосте ми да једем, ожеднех и напојисте ме, странац бејах и угостисте ме, го бејах и обукосте ме, разболех се и посетисте ме, у тамници бејах и дођосте к мени. Тада ће му одговорити праведници и рећи: Господе, када те видесмо гладна и нахранисмо, или жедна и напојисмо? Када те видесмо као странца и угостисмо, или гола и оденусмо? Када те видесмо болесна или у тамници и дођосмо теби? А цар ће им одговорити и рећи: заиста вам кажем, у колико учинисте једном од ове моје најмање браће, мени учинисте. Тада ће рећи и онима с леве стране: идите од мене, проклети, у вечни огањ припремљен ђаволу и његовим анђелима. Јер огладнех и не дадосте ми да једем, ожеднех и не напојисте ме, странац бејах и не угостисте ме, го бејах и не оденусте ме, болестан и у тамници бејах и не посетисте ме. Тада ће они одговорити и рећи: Господе, када те видесмо гладна или жедна или као странца или гола или болесна или у тамници и не послужисмо ти? Тада ће им одговорити и рећи: Заиста вам кажем, у колико не учинисте једном од ових најмањих, ни мени не учинисте. И отићи ће ови у вечну казну, а праведници у живот вечни. (Мт. 25, 31-46) Ako ovo bukvalno tumacimo onda znaci da se Gospod povukao pred silom demona. I da ce jedan dobar deo tvorivine prepustiti demonima da ga vrate u nebice, akauzalnost, kaos. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Август 5, 2010 Пријави Подели Написано Август 5, 2010 Наравно. И Христос и апостоли су пре свега учили и помагали у духовном смислу, али ни телесно нису запостављали.тачно, никад тело од духа нису запостављали ... клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Август 5, 2010 Пријави Подели Написано Август 5, 2010 Разуме се да има везе и са материјалним, међутим не може се тај факт користити да се оправда теза да се и иноверни спасавају само зато што су чинили све то у материјалном смислу. Зато је битно разумети ово и у духовном смислу што је претежније, јер кога храниш земаљским хлебом тај ће на крају умрети, кога храниш небеским, та је ће живети вавек. као што за нас свето причешће није само материјално, тако тим лебом не дајеш само леба већ љубав према ближњем - испуњаваш Божју заповест, нехотице girl_jumping клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Август 5, 2010 Пријави Подели Написано Август 5, 2010 Ako ovo bukvalno tumacimo onda znaci da se Gospod povukao pred silom demona. I da ce jedan dobar deo tvorivine prepustiti demonima da ga vrate u nebice, akauzalnost, kaos. Не разумем ову твоју тврдњу. Па није буквално, навео сам тумачење св.Теофилакта Охридског где он наведени пасус из 25 главе матејевог јеванђеља тумачи у духовном смислу. Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
tara8 Написано Август 5, 2010 Пријави Подели Написано Август 5, 2010 predivno objasnjenje Разуме се да има везе и са материјалним, међутим не може се тај факт користити да се оправда теза да се и иноверни спасавају само зато што су чинили све то у материјалном смислу. Зато је битно разумети ово и у духовном смислу што је претежније, јер кога храниш земаљским хлебом тај ће на крају умрети, кога храниш небеским, та је ће живети вавек. као што за нас свето причешће није само материјално, тако тим лебом не дајеш само леба већ љубав према ближњем - испуњаваш Божју заповест, нехотице girl_jumping '' знање често осиромаши доброту, доброта увек обогати знање '' Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Август 5, 2010 Пријави Подели Написано Август 5, 2010 Mislio sam na tu tezu da je pakoa odbacivanje grecnika od strane Boga. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука