drvce Написано Јануар 5, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 5, 2014 ломити и разрушити треба само зло....ништа више....а ми људи требад да се трудимо да постанемо бољи и на тај начин улепшамо овеј свет,,,, ЉУБАВ изнад и пре свега.... Pa to pitam. Zasto ne kaze razrusi zlo i cao. Kaze srusi ljubav prema svetu. Komplikuje mi tu bespotrebno taj svetac, zamalo da pomislim da je ljubav nesto rdjavo. Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life? Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Јануар 5, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 5, 2014 Pa to pitam. Zasto ne kaze razrusi zlo i cao. Kaze srusi ljubav prema svetu. Komplikuje mi tu bespotrebno taj svetac, zamalo da pomislim da je ljubav nesto rdjavo. Пажња у свему, нарочито према телесним страстима, које изједају нашу душу. Бог је разорио Содом јер су људи били само "тела" и у њима није било ништа духовно. а ово је суштина Да би се спасили, треба да омрзнемо ствари овога света, то јест грех и материјална добра. Докле год смо везани за њих, немамо наде за спасење, јер Бог одлази од нас, а без Њега не можемо чинити ништа. ИгорМ је реаговао/ла на ово 1 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
drvce Написано Јануар 5, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 5, 2014 Пажња у свему, нарочито према телесним страстима, које изједају нашу душу. Бог је разорио Содом јер су људи били само "тела" и у њима није било ништа духовно. а ово је суштина Да би се спасили, треба да омрзнемо ствари овога света, то јест грех и материјална добра. Докле год смо везани за њих, немамо наде за спасење, јер Бог одлази од нас, а без Њега не можемо чинити ништа. Vezujemo se ljubavlju, kaze tamo. Dakle, svet je ipak los? Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life? Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Јануар 5, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 5, 2014 Dakle, svet je ipak los? колико смо и ми сами лоши....ми треба својом љубављу да уништимо грех....тада би свет могао да буде јако лепо место.... ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
drvce Написано Јануар 5, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 5, 2014 колико смо и ми сами лоши.... ми треба својом љубављу да уништимо грех....тада би свет могао да буде јако лепо место.... Znaci, npr. zlato, koje je materijalno dobro, je lose onoliko koliko smo mi losi. Na osnovu toga mogu potpuno da izbacim materijalna dobra iz one recenice ("Да би се спасили, треба да омрзнемо ствари овога света, то јест грех и материјална добра.") jer nije problem u materijalnim dobrima nego u nama. Materijalna dobra su neutralna. Ako se za njih neutralne vezem ljubavlju, koja je pozitivna, pravim zlo. Dakle, ljubav ima potencijal da bude upotrebljena i u lose svrhe. S druge strane, materijalna dobra imaju potencijal da budu upotrebljena i u dobre svrhe. Takodje, znamo da greh nije samo stvar ovog sveta, svetlonosa se po prici nije sunovratio odavde, nego odonud, zar to mora ateista da primeti? I da jos bude komplikovanije, ne kaze u onoj recenici da treba da omrznemo svet, niti da ljubavlju unistimo greh, nego da srusimo ljubav prema svetu. Da li posle rusenja ljubavi ostaje neutralan odnos prema svetu ili mrznja? Da li mogu da srusim ljubav bez mrznje? To su mi interesantnija pitanja od dihotomija dobro-lose, vrlina-greh, bog-djavo... Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life? Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Јануар 5, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 5, 2014 @@drvce, Дрвце, знаш и сам да ништа није тако једноставно да би се могло објаснити са једном реченицом....и мислим да не треба буквално схватати ствари,....најмање можемо ти и ја да објаснимо смисао онога што је написао један велики светитељ и то пре много времена....има људи који су то проучавали кроз векове... nana је реаговао/ла на ово 1 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Јануар 5, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 5, 2014 Znaci, npr. zlato, koje je materijalno dobro, je lose onoliko koliko smo mi losi злато није свет ljubav ima potencijal da bude upotrebljena i u lose svrhe. љубав никада не може бити употребљена у лоше сврхе.... da srusimo ljubav prema svetu не пише то...од нас се прво и основно тражи љубав, а не да је рушино....таман посла... ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
drvce Написано Јануар 5, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 5, 2014 злато није свет Nije, slazemo se. Naveo sam ga kao primer za matrijalno dobro koje je "ствар овога света". љубав никада не може бити употребљена у лоше сврхе.... не пише то...од нас се прво и основно тражи љубав, а не да је рушино....таман посла... Поруши љубав своју према свету, као што плаха и жестока киша ломи дрвеће. Pise bas to, evo citirao sam. Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life? Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zero Написано Јануар 5, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 5, 2014 Znaci, npr. zlato, koje je materijalno dobro, je lose onoliko koliko smo mi losi. Na osnovu toga mogu potpuno da izbacim materijalna dobra iz one recenice ("Да би се спасили, треба да омрзнемо ствари овога света, то јест грех и материјална добра.") jer nije problem u materijalnim dobrima nego u nama. Materijalna dobra su neutralna. Ako se za njih neutralne vezem ljubavlju, koja je pozitivna, pravim zlo. Dakle, ljubav ima potencijal da bude upotrebljena i u lose svrhe. S druge strane, materijalna dobra imaju potencijal da budu upotrebljena i u dobre svrhe. Takodje, znamo da greh nije samo stvar ovog sveta, svetlonosa se po prici nije sunovratio odavde, nego odonud, zar to mora ateista da primeti? I da jos bude komplikovanije, ne kaze u onoj recenici da treba da omrznemo svet, niti da ljubavlju unistimo greh, nego da srusimo ljubav prema svetu. Da li posle rusenja ljubavi ostaje neutralan odnos prema svetu ili mrznja? Da li mogu da srusim ljubav bez mrznje? To su mi interesantnija pitanja od dihotomija dobro-lose, vrlina-greh, bog-djavo... Izvinjavam se što se ubacujem, reko' da kažem šta mislim... A mislim da se ne treba vezivati za materijalno više nego što je potrebno. Tipa, ona izreka: jedem da bih živeo, ne živim da bih jeo. Naravno, nisam ni ja imun na sve, volim povremeno da pojedem recimo, neki slatkiš, čokoladu, sladoled, volim da vozim biciklu, da šetam, itd. Ali, ključna stvar je da to materijalno dobro nije ništa ako ga ne podelimo sa drugima. Ako se recimo ja izgubim u nekoj prašumi, meni hrana, iako je jako bitna da bih preživeo, ne predstavlja ništa drugo do sredstvo za preživljavanje. Ali, ako imam još nekog sa sobom, ko mi pomaže da tu hranu pronađem, i sa njim je delim, onda to dobro dobija višu svrhu, jer se troši u zajednici. Osim toga, mislim da "ljubav prema svetu", odnosno ovosvetovnim dobrima može biti potpuna samo kada smo svesni Onoga od koga nam ta dobra dolaze. Jer, logično mi je da više volim darodavca, nego dar. Dar će propasti, ali ljubav sa kojom mi je dar poklonjen ostaje. Naravno, nije svaki dar koji čovek čoveku daruje savršeno, sa ljubavlju poklonjen, al da ne zalazim sad u to. Toliko od mene... JESSY, nana, Саша од Москве and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 "Gledajući ljude sažali mu se, jer bejahu smeteni i rasejani kao ovce bez pastira."(Mat. 9, 36) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Јануар 5, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 5, 2014 Izvinjavam se što se ubacujem, таман посла да се извињаваш.... треба да се и други укључе... Zero је реаговао/ла на ово 1 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
drvce Написано Јануар 5, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 5, 2014 @@drvce, Дрвце, знаш и сам да ништа није тако једноставно да би се могло објаснити са једном реченицом....и мислим да не треба буквално схватати ствари,....најмање можемо ти и ја да објаснимо смисао онога што је написао један велики светитељ и то пре много времена....има људи који су то проучавали кроз векове... Ma, nema frke, neka je nosio i veliki turban na glavi, meni je samo zapala za oko interesantna misao. Kad neko uspe da formulise i uoblicava takve misli u recenice, svakako da ce biti smatran velikim. Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life? Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Megidon Написано Јануар 5, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 5, 2014 Тамо где је благо ваше,тамо ће бити и срце ваше! мат. 6,21 После пада наше срце је постало слабо и лако се лепи за ствари овога света и од њих у себи онда начини идоле и клања им се тако што испуњава вољу овог света и подсвесно их обожава, што је равно идолопоклонству. За кога вежемо своју душу од њега ћемо примити и плату, ако служимо свету примићемо и пролазност коју он има, ако се сјединимо са Богом сјединићемо се са њим и примити освећење и бесмртност а твар ће нам се по природи покоравати као што нам је Господ показао у јеванђељу. Мислим дакле да се ради о начину употребе творевине, која не сме задобити ону пажњу која доликује само Творцу! nana, ИгорМ, Zero and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
nana Написано Јануар 5, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 5, 2014 Живот у овом свету је наша нужност јер смо (ис)пали из своје прве и праве природе. Наше је да уз Божију помоћ својим трудом и љубављу према Оцу Творци и Сведржитељу поправљамо СЕБЕ а не свет, јер ако се око света трудимо ми се у ствари само ај да кажем -акомодирамо на палу природу..... и петљамо све нешто као кад се деца играју па праве колаче од блата па се као међусобно послужују са њима и кобајаги уживају док их кобајаги једу. Овај свет се НЕ МОЖЕ поправити ниједном људском снагом,нема ту опцију и чека га рестартовање Саша од Москве and JESSY је реаговао/ла на ово 2 Ваистину Воскресе !!! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
drvce Написано Јануар 5, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 5, 2014 Jer, logično mi je da više volim darodavca, nego dar. U kontekstu rusenja ljubavi, ako srusis ljubav prema daru, onda obesmisljavas i darodavca (cega-davac?), zar ne? Da li su darovi suvisak? Da li je ovaj svet suvisan? @@nana, zasto vec sada nismo u tom stanju koje ce da usledi nakon restartovanja, ako je sve ovo nevazno i igrarija? Ako je, ipak, vazno, zasto da rusim ljubav prema tom daru/svetu? Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life? Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јануар 5, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 5, 2014 Ljubavlju pobediti prolaznost sveta. Greh odstraniti kako bi bili svesniji ljubavi za koje se nekako u životu večno vežemo. I zaista samo ljubav može tren pretvoriti u večnost. Smisao večnosti i jeste Ljubav ona sa kojom pobedjujemo prah i pepeo po kome gazimo.(prolaznost). Šta nositi u srcu? večne trenutke ili prolazne mukice.... Саша од Москве је реаговао/ла на ово 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука