Jump to content

Да ли је пакао вечан?

Оцени ову тему

Guest свештеник Иван

Препоручена порука

• Одговори 92
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Реч апокатастазис је грчка сложеница апо+ката+стасис. Преведоно значи враћање стања на мировање. По Оригену, створења (умови, како их он назива) су у почетку били у јединству са Богом. Били су савршени, бесмртни и слободни. То је стање мировања (стасис). Како је "умовима" досадило да умујо о Богу, они су се слободном вољом одвојили од Бога, охладнели су. Неки од њих су постали људске душе (психи и значи нешто што је охладнело). Зато им Бог ствара ова и оваква тела, да би се кајали, вежбали и поново вратили у стање јединства са Богом (мировање, стасис). Тако, Ориген каже да ће крај бити сличан почетку.

Код светог Григорија Ниског имамо нешто другачију представу апокатастазе. Он каже да постоје два крштења: крштење водом и крштење огњем. Ово прво је ово наше редовно крштење, а ово друго је крштење кроз паклене муке. Тако, ова ј свети отац посматра пакао као меру божанске љубави, да људи, па и демони, после дугих векова мучења, спознају Истину и врате се Истини. По светом Григорију, на крају ће и сам "изумитељ зла" (Ђаво) бити спашен. Свети Григорије просто не допушта да зло, као суштинско небиће, непостојање, као одсуство добра, може постојати вечно. Он словесна бића разуме управо као словенса, разумна, интелигентна. Због тога је немогуће да они једном не изађу из заблуде.

За светог Максима, краје је такође једнак почетку. Међутим, шта је почетак? Адам? Не. Почетак је божанска воља да створи свет. То су божанска хтења о свима нама, логоси бића, како их он назива. Спасење је, по светомМаксиму, обожење, стицање подобија Божијег - довођење себе у склад са вољом Божијом о нама, са својим властитим логосом који је у Богу, у Његовој вољи.

Да ли ће и они који се нису уподобили свом логосу ипак некада доћи до познања и уподобљења? Свети Максим, свестан ранијих отачких учења, каже да је о томе најбоље принети благословену ћутњу.

Но, то не значи да ми о томе не требамо да дискутујемо и размишљамо. :smiley:  

Подели на овим сајтовима

• 3 weeks later...
  • Гости
Guest nikolastojanoviccuprija

Najblizi mi je odgovor Svetog Grigorija Niskog ! Jer i nepomenik bi se mozda samounistio da moze ali ne moze jer i njega drzi Ljubav GOSPODNJA, Jedinoga Zivotvorca i Zivotodavca !!!

Nase je da se makar molimo za spasenje svih a na BOGU je sta ce biti posle

Подели на овим сајтовима

Нема потребе у вези ове теме развијати неко богословље када су много већи од нас већ све рекли на ову тему и све се зна. Без обзира шта су говорили Св.Григорије Ниски, Ориген или Св.Максим Исповедник (мада ми је ово за св.Максима Исповедника сумњиво да је он то рекао) они када су изговарали своје ставове у вези апокатастазиса то су били њихови лични ставои, дакле мислим на св.Григорија Ниског или Ориген, и то су изговаране у време када се водила расправа и када све нејасноће око крају вечних мука нису биле рашчишжење с тога ми ако су неки св.Оци и говори такве речи нисмо дужни да их прихватамо. Све је постало јасно на Петом Васељенском сабору када је осуђен оригнезам, и учење да вечним мукама има краја и да се на крају сви спашавају заједно са демонима и сатаном. Дакле Црквено учење, учење светих Отаца, као и Јеванђелско је даје пакао вечан и никад не престаје.

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Е одлично си закључио Хорхе:ова тема је корисна и из разлога што јасно показује да се ни Свети Оци не смију узимати као неприкосновен ауторитет.

Подели на овим сајтовима

? ??????? ?? ???????? ?????:??? ???? ?? ??????? ? ?? ??????? ??? ????? ???????? ?? ?? ?? ????? ??? ?? ????? ??????? ??? ????????????? ?????????.

??????? ????????  0205_whistling

"Извор сваког зла је - нечастиво учење" Свети Јован Златоусти

"Ми смо Јерусалимске вере" Патријарх Арсеније III

"Тако живи да свакодневно можеш приступити (Причешћу)". Тертулијан

Подели на овим сајтовима

? ??????? ?? ???????? ?????:??? ???? ?? ??????? ? ?? ??????? ??? ????? ???????? ?? ?? ?? ????? ??? ?? ????? ??????? ??? ????????????? ?????????.

????? ?? ???? ?? ??? ???? ?? ????? ???????? ????? ??.?????, ???? ??????? ??? ???? ??? ?? ???? ??? ?? ????:

http://www.svetosavlje.org/biblioteka/Izazovi/SvMarkoEfeskiIFlorentinskaUnija/SvMarkoEfeskiIFlorentinskaUnija.htm

????? ???? ???? ??????? ???? ?? ???????? ??? ???????? ????? ??.?????. ??.??? ?? ????? ???? ???????? ??? ?????? ???????, ? ????? ?? ?????? ?? ??????????? ???????? ????? ???? ??.????? ??????? ? ????? ?? ?????? ?????. ???? ?????? ? ??????? ??.????? ?? ?????? ? ?????? ??????? ?????? ???????, ???? ?? ???? ? ??????????? ???? ?????????? ???? ???? ?? ?????????? ? ???? ?? ????????? ?? ???????? ?? ?? ????? ??????. ???? ?????????? ???? ??.????? ?? ??? ???? ?? ??????????? ????????? ?????, ? ???? ?? ???????? ?? ??????????? ? ???????? ???????? ? ???? ?????? ??? ?????????? ??????? ?? ???????????. ????? ???? ?? ??? ???? ???? ?? ???? ???????? ??.????? ????? ???? ??.?????? ?????????? ? ?????? ??????? ???? ???? ?? ?? ???? ?????????? ???????? ??????, ???? ?? ???? ????????? ????????? ?? ?? ??? ????? ?????? ?? ?????????? ??????? ??? ?????. ??? ?? ???? ?????? ??? ????? ??? ???????? ????? ???? ? ???? ???? ?? ? ????? ?????? ???????????, ???? ?? ????. ???? ????? ??????? ??.??????? ???????? ?? ?? ?????????? ???? ??????????, ??? ?? ???????, ?? ????? ??.??????? ???????? ? ?????????????? ??????? ????????? ?? ?????, ??? ?? ???????, ?? ????? ??.????????? ?????? ? ????????? ???????, ??? ?? ???????, ?? ????? ??.????????? ??????? ? ??????????? ???? ??? ?? ??????? ???. ???? ????? ???? ????? ??? ?? ?? ??? ??????????, ?????????? ?? ???? ???? ???? ???? ???????? ??? ?? ???? ??? ??? ?? ??????? ?? ?? ????, ?? ???? ???? ?????? ???? ?? ?? ????????? ? ????? ???????? ??????. ???? ?? ???? ????? ???? ????? ??????? ?? ??????????? ????????, ???????? ??????? (?????????????) ??? ????????????? ??????? (?????????), ??? ????? ? ??????????? ???? ???? ??????? ?? ??????????? ??????, ?? ??? ?? ??????? ???? ??????????? ???????? ????? ???? ? ?????? ? ??????? ????????? ??.?????? ??????? ???????? ??? ????????. ???? ?? ?? ?????? ????????? ???????? ??? ?????????? ??.??? ???? ??????, ???? ????? ??.?????, ?????????? ? ????? ??????? ??????, ??? ????? ??????? ??.????? ???? ?? ????????? ????????? ? ????????????? ????? ? ???? ??????????? ??? ?????? ?????.

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

??? ???? ?? ??????? ? ?? ??????? ??? ????? ???????? ?? ?? ?? ????? ??? ?? ????? ??????? ??? ????????????? ?????????.

?? ?? ?????? ????? ? ????? ????

?????? ?? ?????????????? ????????? ???? ???? ???? ???? ?? ?????? ?? ????? ?? ????.

?? ?? ?? ?? ???? ? ?????, ?? ?? ?? ? ?? ???????? ???????????? 5. ??????

? ?? ?????? ???? ?? ?????????? ? ??????? ?????????, ? ?????? ?????

??????? ?? ?????? "?? ?? ?? ????? ??????" ??????? ?? ??? ????? ????????? ?? ????????? - ????? ?? ???? ????????? ?????.

????? ?? ????? ?? ????, ????? ?? ?????, ? ????? ? "????????". ????? ??????? ?????????? ? ?? ??? ?????, ??? ? ?? ????:

https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,2161.msg47944.html#msg47944

???? ?? 3. ???? ?? ????????? ????????? ??? ? ?? ?????????, ? ?? ?? ?? ?????? ? ????? ?????????

????? ?? ????????? ?? ??? ???????????? ????? ??????? ?????.

? ? ????? ??? ?????

?????? ??? ????????? ? ?????? ?? ?? ???? ??? ? ?????? ?? ??????, ???? ????????

??? ?? ???? ??? ? ?????, ????? ?? ???? ?????... :cheesy2:

Подели на овим сајтовима

Не,Ориген не спада у Свете Оце,али је Александар навео и Светог Григорија и Светог Максима.

Ако мене питаш,ја тврдо вјерујем да је Ориген у Царству Небеском.Анатема која је бачена на њега по мом мишљењу није бачена због његових јеретичких учења,јер се није тачно знало шта је то додато њему а шта промијењено и одузето, јер Руфин Аквилејски у предговору превода дјела ``De principiis``говори да су јеретици много тога мијењали код Оригена и да су чак назив наведеног дјела промијенили у ``De principatibus``и да је како би римски правници рекли,превођење Оригенових дјела било probatio diabolica-ђаволско доказивање,врло врло тешко,управо због покушаја клеветања Оригена.

Става сам да је Ориген анатемисан да би се стало на пут јеретицима који су га злоупотребљавали јер он јесте био неприкосновен ауторитет али кад се појави јеретички спис који је потписан Оригеновим именом и кад јеретик на тај начин свјесно или несвјесно злоупотребљава Оригена,а онда је опет Цркви била на искушењу да доказује колико је тај спис (не)аутентичан,постављало се питање колико би штете таква работа донијела Цркви и онда се једноставно Ориген анатемисао.

Подели на овим сајтовима

На неком форуму сам давно видео да си поставио питање око канонизације Оригена као свеца у чини ми се Коптској цркви - да ли је то тачно?

Чуо сам да је код њих светац и Понтије Пилат са женом.

(Извињавам се на офтопику, али веома занимљиво)

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...