Jump to content

Previše knjiga,a premalo vremena

Оцени ову тему

JESSY

Препоручена порука

knjige.jpg Previše je knjiga za one koji čitaju ono što moraju, a oni koji knjigu vole,

ne čitaju sve, već  svojim ukusom vrše selekciju knjiga i pred sebe iznose
samo ono što je stilski dobro oformljeno i njihovom interesu podređeno.

Da li je, zaista, u tom smislu, knjiga previše, a vremena da se pročitaju malo?

Čuveni argentinski pisac, Borhes, kako je poznato, čitao je samo određene knjige, a one sa kojima nije znao
šta će, poklanjao je knjižarama ili pak ostavljao u paketu ispod nekog
stola u baru, ili čak, koliko su mu smetale, bacao ih sa terase. To je
bio njegov način da se usprotivi čitanju onog što nije prilagođeno
njegovom ukusu.

Tako bi, u suštini, svi trebali najpre izgraditi lični čitalacki ukus
i tada bi jasno videli da je vreme ispunjeno, na mnogim mestima,
praznim prostorima koje umetnost reči treba ispuniti. Ali, pitanje je
kolika je današnja vrednost knjige. Da li ljudi knjigu i danas
doživljavaju kao umetnost koja život čini lepšim, kao način i sredstvo
da nas neko čuje, da li ima još ljudi koji, poput Borhesa, raj
doživljavaju kao nekakvu biblioteku, ili su knjige jedino sredstvo za
dekoraciju enterijera? Ima li onih koji razmišljaju, bar, o vrednosti
knjige?

Ako knjiga nije zaboravljena i odbačena, onda je svakako neshvaćena i
olako zamenjena lakom literaturom koja nije trajna i čija se vrednost
meri brojem prodatih primeraka, a ne kritičkim perom. Danas su knjige
poznate po popularnim naslovima i komentarom koji ne ide dalje od:

‘’ova knjiga ce vas ostaviti bez daha’’. Knjiga
treba biti slika jednog vremena ili pak samo vreme, beskonačno i
trajno, tačka uskrštanja svih svetova i jezika, svih nacija, svih
osećanja.

Dreković N.

Измењено од Дејан Бићанић

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

...што се мене лично тиче, не могу без књиге....волим да читам и сваки тренутак за то користим...знам шта ме интересује, одређене су књиге, али је чињеница да их данас има више но икад....тако да те стално вуче да их купујеш....још нисам прочитала коју читам тренутно, а већ гледам даље....и немам баш пуно времена, а наравно ту је и питање новца....ипак, купујем књиге, читам их и књига ми је један од највернијих пријатеља....

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

Sve knjige na svijetu trebalo bi da budu knjige utjehe,toliko ima nesrećnih na svijetu. Jovan Dučić

Pouzdan znak dobre knjige jeste taj da nam se ona, što smo stariji, sve više sviđa. Georg Lihtenberg

Što se naše poznanstvo s dobrim knjigama više širi, to uži postaje krug ljudi s kojima nam je ugodno saobraćati. Ludvig Fojerbah

Knjiga je vrijednija od svih spomenika i od svih grobnica, ukrašenih
oslikanim stubovima, jer ona sama gradi spomenike u srcu onoga ko je
čita. Anoniman

Knjiga je velika stvar ako se čovjek umije njom koristiti. Blok

Književnost je hljeb svagdašnji za ljudsku dušu. Frančesko Gverazi

Knjige uvijek imaju više duha nego ljudi koje susrećemo. d’Albani

Kao novac i knjige moraju biti stalno u opticaju. Henri Miler

Knjige su samo debela pisma prijateljima. Žan Pol Sartr

Kuća bez knjiga je siromašna i onda kada njene zidove i podove prekrivaju skopocjene slike i tepisi. Herman Hese

Sve se bojim da se svijet ne podijeli na ljude koji pišu romane i na ljude koji ih ne čitaju. Gustav Krklec

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

• Волим 1

Бог свагда пребива у Својој слави: нити Га славословље увеличава, нити Га хула умањује...

Подели на овим сајтовима

"Много има књига у свету, Теодуле, ваистину много премного. Ако се буду множиле данашњом брзином биће више учитеља него ученика. И разбиће се памет од књига човеку као огледало кад се разбије у стотине парчета. И нервоза ће бити главна болест човечанства. Кад би се могло потврдити, да што више књига више и мудрости, па да се радујемо многим књигама и многим библиотекама. Али то није могуће потврдити. На против, изгледа да и они који књиге пишу, изруче сву памет у књиге, и без памети живе. Не пишу се многе књиге само у наше време, у ово време брзе штампе и јевтине хартије, него су се и у прастаро време писале многе књиге. Пре три хиљаде година рекао је мудри цар Соломон: Нема краја састављању многих књига, и много читање умор је телу. Не знам зашто није додао - и забуна духу? Главно је, вели тај мудри цар, главно је свему што си чуо: Бога се бој, и заповијести његове држи, јер то је све човјеку. Јер ће свако дјело Бог изнијети на суд и сваку тајну, била добра или зла (Књига Проповједника 11, 12).

Много има књига у свету, Теодуле мој, али само је је дна од њих названа Књига Живота. То је Свето писмо Божије.[...]" - Св. Николај Велимировић

Подели на овим сајтовима

Da li će naše dete postati knjigoljubac ili ne zavisi od mnogo faktora.

Ali ništa nas ne sprečava da mu u tome pomognemo, da učimo ono što mi možemo da naš mališan zavoli knjigu
Ako odškrinete ta vrata na pravi način, otvarate detetu čarobni svet
znanja, mogućnost i  mašte. Ono možda nije ni svesno da taj svet
postoji, jer još od bebećeg uzrasta masovno prima mnoštvo (često i
nepotrebnih informacija) sa televizije, radija, preko računara.  I mada i
ove “sprave” imaju mnogo pozitivnih strana naročito ako se pametno
koriste, knjiga omogućuje da mališan nauči da sluša, da bude koncentrisan, razbudjuje maštu, uči nove reči i pojmove…

Ali, to uvođenje u čarobni svet knjige ne sme da bude prisilno i ne
treba ići nasuprot dečijim željama. Polako dete uđite da u knjigama
uživa, a to ćete najbolje uraditi ako i vi sami čitate – zapamtite i za
ovu i za druge stvari važi, deca uglavnom ne slušaju šta pričate, već gledaju šta radite!

pri%C4%8Dice-za-decu.jpg

Zajedničko čitanje može da bude pravo uživanje

Dakle, ako vas vidi da čitate, i ono će možda poželeti da čita.

http://www.maminsvet.net/2012/03/01/gajite-li-knjigoljpce/

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

Da li će naše dete postati knjigoljubac ili ne zavisi od mnogo faktora. Ali ništa nas ne sprečava da mu u tome pomognemo, da učimo ono što mi možemo da naš mališan zavoli knjigu.  Ako odškrinete ta vrata na pravi način, otvarate detetu čarobni svet znanja, mogućnost i  mašte. Ono možda nije ni svesno da taj svet postoji, jer još od bebećeg uzrasta masovno prima mnoštvo (često i nepotrebnih informacija) sa televizije, radija, preko računara.  I mada i ove “sprave” imaju mnogo pozitivnih strana naročito ako se pametno koriste, knjiga omogućuje da mališan nauči da sluša, da bude koncentrisan, razbudjuje maštu, uči nove reči i pojmove… Ali, to uvođenje u čarobni svet knjige ne sme da bude prisilno i ne treba ići nasuprot dečijim željama. Polako dete uđite da u knjigama uživa, a to ćete najbolje uraditi ako i vi sami čitate – zapamtite i za ovu i za druge stvari važi, deca uglavnom ne slušaju šta pričate, već gledaju šta radite!

I ja obožavam knjige, ali nisam imao na nikoga da se ugledam. Mislim mo otac je veliki ljubitelj knjiga, ali niti je čitao niti je vremena imao za tako nešto, pa tako i ja nisam imao od koga da vidim kako ovde piše. I da se ugledam na nekoga pa da čitam.

Možda je ipak to nešto nasledno. :D 

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Читајте књиге. Сада их читајте, јер ће доћи време када више нећете имати ни могућности ни снаге да читате, недостајаће вам читање. Тада ћете зажалити за сваким тренутком који је неповрантно изгубљен за књигу. Читање књига окрепљује и снажи вашу вољу и одлучност да истрајете на путу, којим сте пошли и да се уподобите Светим Оцима, који су као кринови замирисали на ливадама подвижништва.

преоп.Варсонуфије оптински

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

Читајте књиге. Сада их читајте, јер ће доћи време када више нећете имати ни могућности ни снаге да читате, недостајаће вам читање. Тада ћете зажалити за сваким тренутком који је неповрантно изгубљен за књигу. Читање књига окрепљује и снажи вашу вољу и одлучност да истрајете на путу, којим сте пошли и да се уподобите Светим Оцима, који су као кринови замирисали на ливадама подвижништва.

Ha možda je i tačno ovo. Samo znam da se moj ćale obradovo kad je čuo da idem da se učlanim u Biblioteku. A prva rečenica mu je bila: "Idem i ja sa tobom" :D

Sad ne isušta knjigu iz ruku. Povremeno ostavi da bi rešio koji sudoku. 

Подели на овим сајтовима

Ja naprimer imam jedan metod pre svake nove godine ili rodjendana kad me neko pita sta bi zeleo da dobijes ja svakom kazem po neku knjigu tako da mi uvek kupe pravu stvar,samo je problem sto nikako nemam vremena da ih procitam,one stoje na polici dok ja moram da citam skolske lektire. :'(

Замолио бих вас да подржите страницу,можете да прочитате поучну причу сваки дан и да видите јако добре постере: http://www.facebook.com/Zasvemojeljude

Подели на овим сајтовима

Живот је лепа ствар, али ја много више волим читање.
Џулијан Барнс

Читање свих добрих књига заиста је попут разговора с
најплеменитијим људима прошлих векова који су их написали, штавише,
брижно промишљен разговор, у којем нам откривају само своје најбоље
мисли.
Рене Декарт

Читамо како бисмо знали да нисмо сами.
Луис Керол

Шта је друго читање до разговор у тишини.
Волтер Севиџ Лендор

Читај да би живео.
Гистав Флобер

Основни услов доброг живота је читање.
Мортимер Адлер

Живот се одигравао јер сам ја окретао стране.
Алберто Мангел

Читамо да бисмо постављали питања. Књига мора бити секира за замрзнуто море у нама.
Франц Кафка

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...