Resistance is futile Написано Фебруар 23, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 23, 2013 I da žao mi je što sam mu se onda narugao spominjući biskupe kardinale, pape... Oprostite. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Фебруар 23, 2013 Гости Пријави Подели Написано Фебруар 23, 2013 a sam mu zamjerio što se nazvao katoličkom titulom, to jest biskupom У реду. То си замерио. Неко је одговорио (а и ја сам о томе причао) да је бискуп (bishop) исто што и епископ. (надзиратељ). Наш најбољи израз јесте Владика, ако већ хоћемо. Но, јасно је и то да је Владика Григорије то рекао одређеној телевизији где самим тим гледаоцима те телевизије је моментално јасно ко је он. Сад, ми можемо, а то си лепо приметио, да тражимо једни у другима мане и онда нико у Цркви неће остати! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Resistance is futile Написано Фебруар 23, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 23, 2013 У реду. То си замерио. Неко је одговорио (а и ја сам о томе причао) да је бискуп (bishop) исто што и епископ. (надзиратељ). Наш најбољи израз јесте Владика, ако већ хоћемо. Но, јасно је и то да је Владика Григорије то рекао одређеној телевизији где самим тим гледаоцима те телевизије је моментално јасно ко је он. Сад, ми можемо, а то си лепо приметио, да тражимо једни у другима мане и онда нико у Цркви неће остати! Ja vas oče stvarno uvažavam i sa ovim ću da završim svoje učešće na ovoj temi, ali biskup u srpskom jeziku nije isto što i episkop i nikada to nije ni značilo. Biskup u srpsko riječniku, jeziku isključivo znači i misli se na katoličkog sveštenoslužitelja. Jeste da u katoličkoj crkvi biskup je nešto slično kao i vladika u pravoslavnoj, ali to ne znači da su ti pojmovi isti, jer kada se kaže vladika nikada niko neće pomisliti na nekog katoličkog sveštenoslužitelja, tako i obrnuto. Možda je to uradio iz snihođenje, iz ljubavi, iz neznanja, lapsus... Ali je pogriješio, i nikada poslije to nije nazvao lapsusom. Nije isto! nedeljko је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Фебруар 23, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 23, 2013 А при том недостаје оспоравање идеја и мисли изложених у његовом делу. Не пада ми на памет да се бавим жутом штампом. Уопште нисам ни комнтарисао чланак, писао сам о догађају у Дубровнику. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јаков. Написано Фебруар 23, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 23, 2013 Ja vas oče stvarno uvažavam i sa ovim ću da završim svoje učešće na ovoj temi, ali biskup u srpskom jeziku nije isto što i episkop i nikada to nije ni značilo. Biskup u srpsko riječniku, jeziku isključivo znači i misli se na katoličkog sveštenoslužitelja. Jeste da u katoličkoj crkvi biskup je nešto slično kao i vladika u pravoslavnoj, ali to ne znači da su ti pojmovi isti, jer kada se kaže vladika nikada niko neće pomisliti na nekog katoličkog sveštenoslužitelja, tako i obrnuto. Možda je to uradio iz snihođenje, iz ljubavi, iz neznanja, lapsus... Ali je pogriješio, i nikada poslije to nije nazvao lapsusom. Nije isto! Oprostite na mešanju. Kao što znate o.Milošević Ljubo je sveštenik u Americi. Kada mu se obrate sa reverend to nije isto što i "otac" ali je prigodno jer živi tamo gde je ta reč odgovarajuća. Kada neko na engleskom kaže bishop to nije isto što i vladika, ali je prigodno tako osloviti vladiku SPC kada se nađe na teritoriji Amerike. I čini mi se da nikome ne smetaju reči na engleskom poput reverend ili bishop, ali smetaju na hrvatskom poput svjećenik ili biskup. Ajde da dođemo i do srpskog jezika gde se reč za sveštenoslužitelja tek razvila. Pop, jerej, prezviter, otac, sveštenik... Ima slučajeva da neki pop ne želi da bude pop (da ga tako zovu). Neki insistira na tome da bude baš pop, ali to su uvek samo lični imperativi i shvatanja a ne suština i ono što jeste. Ako je vladika Grigorije za nekoga biskup, za drugoga episkop, to ne menja suštinu da je on pastir stada Hristovog. A siguran sam da zbogo ovoga što je rekao neće izgubiti niti jednu ovcu, ukoliko mu je vuci u jagnjećoj koži na silu ne uzmu. Zeebedee and Рилски је реаговао/ла на ово 2 Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ђорђе Р Написано Фебруар 23, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 23, 2013 У реду. То си замерио. Неко је одговорио (а и ја сам о томе причао) да је бискуп (bishop) исто што и епископ. (надзиратељ). Наш најбољи израз јесте Владика, ако већ хоћемо. Но, јасно је и то да је Владика Григорије то рекао одређеној телевизији где самим тим гледаоцима те телевизије је моментално јасно ко је он. Сад, ми можемо, а то си лепо приметио, да тражимо једни у другима мане и онда нико у Цркви неће остати! Рекао је за телевизију Републике Српске, чији гледаоци углавном причају српски, а не хрватски. И ја сам мислио да се обраћао хрватским гледаоцима, па за себе искористио њихов израз. Мени се на крају чини да је у питању грешка, тј хтео је бискупа да ослови са титулом епископа, па кад је ту случајно промашио, онда је и промашио своју титулу. Али тотално је беспотребно трошење времена бавити се нечијим лапсусима, и од тога правити сензацију. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Фебруар 23, 2013 Гости Пријави Подели Написано Фебруар 23, 2013 Али тотално је беспотребно трошење времена бавити се нечијим лапсусима, и од тога правити сензацију. Ма наравно. Новина Курир је од тога направила себи сензацију, навукла пљуваче Цркве који у Цркву дођу једном у 5 година "да упале свећу" и то је то. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Фебруар 23, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 23, 2013 Екуменски дијалог, добра воља, превазилажење подела и превазилажење мржње љубављу. Ја сам за то. Али овде је у питању екуменска молитва, заједничка молитва. За то нисам, из послушности према црквеном предању, према светим оцима, који су нас строго упозоравали да то не чинимо. Хришћански етос је да сви буду једно, да сви буду једна Католичанска Црква. Немамо ближе од римокатолика са којим треба да радимо на јединству. Зашто бисмо се саблазнили молитве? Нама је циљ да остваримо теолошки дијалог који ће довести до заједничке Евхаристије. Да ли се већ неко пита зашто нисмо у јединству када су римокатолици изоставили Филиокве? То значи да Филиокве није само канонски проблем, него и богословски. Морамо разумети да се у разрешењу тог проблема садржи ланчана реакција за све остале неспоразуме. Потребно је само да упливамо у дијалог о томе. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Фебруар 23, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 23, 2013 Ради се о томе да су римокатолици уведели да су погрешили са једностраним увођењем Филиоквеа у Символ вере, и спремни су да га изоставе како би исправили тај канонски прекршај. Међутим, Филиокве није само канонско питање. Мислим да нема битнијег и дубљег учења од тог - у смислу Тријадологије. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Фебруар 23, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 23, 2013 Лако је ''одрећи се'' Филиоквеа. То јест, лако је ''прихватити'' да се Филиокве изостави из Символа вере. Међутим, то учење је продрло у срж црквеног устројства и разумевања свега могућег у теологији. Зато морамо разрешити проблем Филиоквеа на богословски начин. Можда многи не знају, али постоји извесни ,,православни Филиокве''. Ако православни објасне то учење довољно добро, велика је могућност да римокатолици у потпуности прихвате све што православни буду захтевали у циљу јединства. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Фебруар 23, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 23, 2013 @@verum est in beer, Није реч о политичким стварима, интересима итсл., него о начину постојања Цркве. Тај начин се назива Католичански. То је чисто теолошко питање. Реч је о Христовом пуном присуству у свакој локалној Цркви, док све Цркве чине Једну Цркву. Мислим да римокатолици веома желе да чују шта можемо да им кажемо. На нама је да изнесемо аргументе. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Рилски Написано Фебруар 23, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 23, 2013 Ja ovo nisam rekao, ja sam samo mislio da većina članova foruma vezano za ovu temu imaju drugačije mišljenje od vas i da to nije razlog da se tema zaključa ( možda sam i u krivu nisam vladika Grigorije ) А откуд та идеја ... ? ... Мислим, чисто онако ме интересује, на основу чега је то созерцаније рождено... الحرية أو الموت Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Рилски Написано Фебруар 23, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 23, 2013 Ja vas oče stvarno uvažavam i sa ovim ću da završim svoje učešće na ovoj temi, ali biskup u srpskom jeziku nije isto što i episkop i nikada to nije ni značilo. Biskup u srpsko riječniku, jeziku isključivo znači i misli se na katoličkog sveštenoslužitelja. Jeste da u katoličkoj crkvi biskup je nešto slično kao i vladika u pravoslavnoj, ali to ne znači da su ti pojmovi isti, jer kada se kaže vladika nikada niko neće pomisliti na nekog katoličkog sveštenoslužitelja, tako i obrnuto. Možda je to uradio iz snihođenje, iz ljubavi, iz neznanja, lapsus... Ali je pogriješio, i nikada poslije to nije nazvao lapsusom. Nije isto! Па човече ... ц,ц,ц, .. који је то формализам.. Нећу коментарисати много само ћу навести податак да је Станислав Хочевар...мали милион пута на очиглед васколике срБске јавности себе ословио са ВЛАДИКА, и да је Мису назвао ЛИТУРГИЈА... Нисма приметио да се неко у Србији бунио због тога.,. незнам за Хрватску.. али ме не би ни мало изненадило да су Хрвати из ''Лијепе'' жестоко просиједовали ... vase verbalne bljuvotine zadrzite za sebe, necu da ih vidim na forumu - urednik ... Свакла сличност са дешавањима на овом форуму је .... чисто ''просиједовање'' الحرية أو الموت Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Фебруар 23, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 23, 2013 Другу реченицу баш не разумем. Под којом Црквом мислиш да је Христос присутан? Ради се о појму Католичанства. То значи да је свака локална Црква - пуна Црква, а не половична, или некакав део. Ту се ми разликујемо од римокатолика. Морамо да им објаснимо како треба практиковати Католичанство. Све то иде кроз теолошко сагледавање. Можда је за неке неочекивано да је Тријадологија ту од суштинског значаја. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Рилски Написано Фебруар 23, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 23, 2013 Oprostite na mešanju. Kao što znate o.Milošević Ljubo je sveštenik u Americi. Kada mu se obrate sa reverend to nije isto što i "otac" ali je prigodno jer živi tamo gde je ta reč odgovarajuća. Kada neko na engleskom kaže bishop to nije isto što i vladika, ali je prigodno tako osloviti vladiku SPC kada se nađe na teritoriji Amerike. I čini mi se da nikome ne smetaju reči na engleskom poput reverend ili bishop, ali smetaju na hrvatskom poput svjećenik ili biskup. Ajde da dođemo i do srpskog jezika gde se reč za sveštenoslužitelja tek razvila. Pop, jerej, prezviter, otac, sveštenik... Ima slučajeva da neki pop ne želi da bude pop (da ga tako zovu). Neki insistira na tome da bude baš pop, ali to su uvek samo lični imperativi i shvatanja a ne suština i ono što jeste. Ako je vladika Grigorije za nekoga biskup, za drugoga episkop, to ne menja suštinu da je on pastir stada Hristovog. A siguran sam da zbogo ovoga što je rekao neće izgubiti niti jednu ovcu, ukoliko mu je vuci u jagnjećoj koži na silu ne uzmu. Браво Владо на овом посту.. заиста ти је свака на мјесту ... الحرية أو الموت Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука