Џаст Жиле Написано Фебруар 12, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 12, 2013 Па да, од силних богословских школа не стигне човек ни Јеванђеље да прочита. Врло сте ми, онако, дали леп, хришћански одговор. Па Ви имте више такта за "браћу" римокатолике него за мене. Како бих рекао: сладак одговор. Како год, имате одлуке Сабора, имате мишљења Светих. Да бих са Вама полемисао, неопходно је да ме поштујете. Мени делује да ми више машете тим администраторским фесом као претњом. И то, као да ми претите унијом, знате, ако не буде овако биће... Знате ли ви која је тема о којој пишемо? Симеон Синиша and Јесењин је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Џаст Жиле Написано Фебруар 12, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 12, 2013 Сваки човек нам је потребан, јер је сваки човек икона Божија. Тако су нам потребни и римокатолици. Али не можемо прихватити римокатолике у њиховим заблудама, под њиховим условима. Потребни су нам и будисти и муслимани, људи су, не можемо их одбацити. Али зна се на који начин се то ради, као што се радило ових две хиљаде година. Наше време је благословено за мисионарење, зато што је комуникација олакшана, убрзана. Али изгледа као да смо изгубили дар комуникације, него само нападамо, оспоравамо, омаловажавамо. А то се види и на овом форуму. Колико је ружних речи речено за о Љубу, само зато што је изнео ставове које се некима не свиђају. Људи не знају ни унутар цркве да воде дијалог, ни са истомишљеницима, ни са онима са којима се не слажу. Ако се са неким слажу, даће лајк (амин), нема надопуњавања, развијања теме и мисли у том правцу. А ако се не слажу, кренуће углавном разне квалификације, подмукли напади на човека, као личност, што се дрзнуо да не мисли исто као и они. Слажем се! Говорити о мисионарењу и дијалогу је једно, ипак, саслуживање са инославнима је друго. Потребни су нам и Муслимани. Потребни су нам и Јевреји. μαρὰν ἀθά је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Џаст Жиле Написано Фебруар 12, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 12, 2013 Добро, видим да Вама морам да објасним како би лепо схватили. Дијалог је једно, ово је дијалог, обична чајанка. Не видим патријарха у одеждама а ни остале. Александре, лош сте демагог. Ако треба ја ћу са браћом муслиманима да разговарам да, рецимо, обезбедимо, средства за српски народ у, рецимо, Мостару. Да ли ме сада разумете? Шта значе такви постови? Нашли сте слику. И браво! Али шта она показује? Суштина је битна. Знате ли колика је мука задесила православље па се потписала Флорентинска унија? И? Пукла је! Јесењин, Симеон Синиша, N.Petrovic and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Фебруар 12, 2013 Гости Пријави Подели Написано Фебруар 12, 2013 Мени делује да ми више машете тим администраторским фесом као претњом. И то, као да ми претите унијом, знате, ако не буде овако биће... Ниси ни први ни последњи који долази овде да вређа. Просто, сакрије се човек иза ника и удара... све храбри исповедници вере... Но, то те никако не ослобађа одговорности оних које заиста занима ова тема, тј. занима га да ли о. Љубо са Светосавља обмањује људе са својим писањем (много речи а ништа не каже, тј. не каже оно што треба свештеник да каже). Још једном: Где је то епископ Григорије саслуживао са римокатолицима у Литургији (која је сама слика јединства и без литургијског јединства ми и немамо никакво јединство) и у чему је проблем што се неко моли за јединство Цркве? Заправо, јасно је у чему је проблем са свим тзв. зилотима (са било које стране и са наше и са римокатоличке). Није тесно са нама већ је тесно у срцима. Увек било и биће. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Џаст Жиле Написано Фебруар 12, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 12, 2013 Ја нисам против сведочења православне вере инославнима, па и Римокатолицима. Али да то буде сведочење, а не релативизација, разводњавање или компромис којим ће се зарад неке политичке коректности и површно схваћене љубави издати учење православних светих отаца по цену бројних раскола у самој Православној Цркви. На жалост, када је реч о тзв. екуменском дијалогу, код нас се углавном о томе ради, да се издаје вера, крше канони а јединство се не постиже, напротив, сведоци смо да Римокатолици које ми називамо "браћом" и даље настављају да врше прозелитизам. Примери? Хрватска, Украјина, Русија, дакле углавном области које су настањене православним живљем. Григоријево учешће у молитви у богослужбеним одеждама, са омофором је скандал. Ја само о томе говорим, само о томе! Немам проблем око дијалога, сведочења. То је једно, слажем се али ту подразумевам и Јевреје и Муслимане. Јесењин је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Џаст Жиле Написано Фебруар 12, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 12, 2013 Па добро, где су плодови? Осим оних горких који су се изродили у виду старокалендарског раскола у 5 помесних Православних Цркава? Неко је писао о томе, да се тиме само праве расколи. Једни говоре да само желе дијалог а то одлази до саслуживања, други оду у крајност па се направи раскол, онда, онако, исцепкани, ни тамо ни овамо па лагано у Рим. Мишљења сам да ако се мало одступи онда идемо у другу крајност и у круг. Да свима буде јасно, нисам против дијалога али против унијаћења јесам. А кажем вам да је раскол на помолу. Онда ће свако имати своје гледиште, и сви ће бити делимични у праву. Симеон Синиша је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Џаст Жиле Написано Фебруар 12, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 12, 2013 Рођаче, пази како се људима обраћаш на форуму ЖРУ. Нико овде није вољан да ти допушта да на овај начин са неким разговараш! Ако ниси спреман да разговараш најбоље ћути. Ако јеси, немој да некоме учитаваш оно што не говори. Ја то нећу толерисати на форуму. Сплеткароши нису добродошли јер имају за циљ рушење заједнице. Дакле, искулирај и идући пут бирај речи. Админ Иван Иване, Без увреде али мени ниси рођак. Ти си богослов који је учио са мном исту богословију, јео исти хлеб па и исти нас професори учили. Александар ме је брутално напао и ниси реаговао, зашто сада реагујеш? Управо он демагохијом мени убацује речи које нисам написао а ни помислио. Зашто ми претиш? Чиме ми претиш? Избацивањем са сајта? Па разговор је ишао у добром правцу док се администратори нису убацили и управо они почели да праве забуне. Зашто ме називаш сплеткарошем? Ја сам човек коме материјална егзистенција не зависи од тога шта ћу рећи и написати али ми зависи спасење. Знаш и сам, имам једну кафану и још један ресторан, у зноју лица свога једем хлеб свој. Нисам наследио, нисам украо. Све сам уз Божију помоћ. Ако некога занима, може све то проверити. Не кријем се, не рушим заједницу, немам те претензије, не примам мито да бих заузео овакав или онакав став. Нити желим да ико руши заједницу! Мислим да ти оваквим писањем према мени нешто рушиш, свакако ме вређаш. Дејан Д. Живковић Јесењин је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Давидова Написано Фебруар 12, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 12, 2013 Ниси ни први ни последњи који долази овде да вређа. Просто, сакрије се човек иза ника и удара... све храбри исповедници вере... Но, то те никако не ослобађа одговорности оних које заиста занима ова тема, тј. занима га да ли о. Љубо са Светосавља обмањује људе са својим писањем (много речи а ништа не каже, тј. не каже оно што треба свештеник да каже). Још једном: Где је то епископ Григорије саслуживао са римокатолицима у Литургији (која је сама слика јединства и без литургијског јединства ми и немамо никакво јединство) и у чему је проблем што се неко моли за јединство Цркве? Заправо, јасно је у чему је проблем са свим тзв. зилотима (са било које стране и са наше и са римокатоличке). Није тесно са нама већ је тесно у срцима. Увек било и биће. А где пише да то мора да буде у Литургији? 45. канон говори о заједничкој молитви, а свети Јустин каже да се ради о било којој, па и о појединачној молитви. Ко тумачи да се овај канон односи само на служење литургије? Јесењин, Џаст Жиле, Resistance is futile and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Џаст Жиле Написано Фебруар 12, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 12, 2013 Ниси ни први ни последњи који долази овде да вређа. Просто, сакрије се човек иза ника и удара... све храбри исповедници вере... Но, то те никако не ослобађа одговорности оних које заиста занима ова тема, тј. занима га да ли о. Љубо са Светосавља обмањује људе са својим писањем (много речи а ништа не каже, тј. не каже оно што треба свештеник да каже). Још једном: Где је то епископ Григорије саслуживао са римокатолицима у Литургији (која је сама слика јединства и без литургијског јединства ми и немамо никакво јединство) и у чему је проблем што се неко моли за јединство Цркве? Заправо, јасно је у чему је проблем са свим тзв. зилотима (са било које стране и са наше и са римокатоличке). Није тесно са нама већ је тесно у срцима. Увек било и биће. Зовем се Дејан Живковић што Иван добро зна. Има ме и као пријателја на ФБ, исти ми је ник и на ФБ. Нисам дошао да вређам већ да разговарам. Нисам дошао да вређам и то зна. Управо Иван мене вређа у последња два поста. Понашаш се као букаџија. Ти си свештеник? Ономад си ми писао како прелазиш у Крушевац? Сећаш ли се? Еј, ја сам Жиле! А зашто ти мене не банујеш и решиш проблем? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Фебруар 12, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 12, 2013 Чекај, значи и византијски оци који су учествовали на сабору у Фиренци 1439. су били егоисти зато што нису хтели да прихвате јединство са папистима по цену компромиса и издаје предањског богословља и еклисиологије? Нормално да требамо да стремимо ка измирењу и уједињењу. Нико овде није против тога. Али, поставља се питање како ћемо до тога да дођемо? Да ли тако што ћемо кршити правила и догмате сопствених светих отаца? Такав пут не води у јединство, него у нове расколе у самој Православној Цркви. И друго, јединство са Римокатолицима не мора да се оствари по сваку цену! Поготово ако они нису спремни да се врате ортодоксном исповедању. Не. Нико и не говори о јединству по сваку цену - тако нешто конструишу тзв. "антиекеменисти", који су, гле чуда, обично по рпироди намћори. Наравно да до јединства не може и неће доћи без решавања спорних питања која и јесу узрок раскола. Међутим, ружно је рећи да нас други хришћани, који нису са нама у јединству, не треба да интересују. У том контексту сам говорио о егоизму. Морамо да тежимо јединству, да се трудимо, колико је у нашој моћи, да до њега дође. Други морају да нас интересују. То је, једноставно, хришћански јеванђеоски етос. Остале постове нећу да коментаришем. Недостојни су било каквог коментара. Неки људи заиста имају проблем са самима собом. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Џаст Жиле Написано Фебруар 12, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 12, 2013 Не. Нико и не говори о јединству по сваку цену - тако нешто конструишу тзв. "антиекеменисти", који су, гле чуда, обично по рпироди намћори. Наравно да до јединства не може и неће доћи без решавања спорних питања која и јесу узрок раскола. Међутим, ружно је рећи да нас други хришћани, који нису са нама у јединству, не треба да интересују. У том контексту сам говорио о егоизму. Морамо да тежимо јединству, да се трудимо, колико је у нашој моћи, да до њега дође. Други морају да нас интересују. То је, једноставно, хришћански јеванђеоски етос. Остале постове нећу да коментаришем. Недостојни су било каквог коментара. Неки људи заиста имају проблем са самима собом. ОЧЕ ИВАНЕ ЦВЕТКОВИЋУ Да ли је последња реченица коју је Александар написао јеванђеоска? Ко овде вређа неистмишљенике? Ја на ово не желим да одговорим али ето Ви оче размислите. -Нигде нисам рекао да не треба да водимо дијалог и мисионаримо. Па на то смо позвани и призвани! Мислим да нико то никада није рекао. Треба приступати римокатолицима као и свима другима. Тако треба почети дијалог са Јеврејима јер и они треба да "буду једно". Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Давидова Написано Фебруар 12, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 12, 2013 Не. Нико и не говори о јединству по сваку цену - тако нешто конструишу тзв. "антиекеменисти", који су, гле чуда, обично по рпироди намћори. Наравно да до јединства не може и неће доћи без решавања спорних питања која и јесу узрок раскола. Међутим, ружно је рећи да нас други хришћани, који нису са нама у јединству, не треба да интересују. У том контексту сам говорио о егоизму. Морамо да тежимо јединству, да се трудимо, колико је у нашој моћи, да до њега дође. Други морају да нас интересују. То је, једноставно, хришћански јеванђеоски етос. Остале постове нећу да коментаришем. Недостојни су било каквог коментара. Неки људи заиста имају проблем са самима собом. Зашто су остали недостојни било каквог коментара? Шта је тако страшно у тим порукама? У чему се манифестује тај "проблем " који људи "имају са самима собом"? Без неког објасшњења ово су обичне увредљиве етикете, а то не би требало да буде стил и ниво богослова. μαρὰν ἀθά and Симеон Синиша је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Фебруар 12, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 12, 2013 Зашто су остали недостојни било каквог коментара? Шта је тако страшно у тим порукама? У чему се манифестује тај "проблем " који људи "имају са самима собом"? Без неког објасшњења ово су обичне увредљиве етикете, а то не би требало да буде стил и ниво богослова. Не, не желим да дискутујем о томе. Немам времена да трошим енергију на тако нешто. То је посао за духовнике и психологе. Milan Nikolic је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Давидова Написано Фебруар 12, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 12, 2013 Не, не желим да дискутујем о томе. Немам времена да трошим време и енергију на тако нешто. То је посао за духовнике и психологе. То је прави одговор! Свака част! Ма да, то су православци. Њима не треба показивати љубав, толеранцију, љубазност. Њих код психијатра. Извини, да ли ти стварно мислиш да твоје речи о љубави према другим хришћанима читаоци могу да схвате озбиљно, када виде овакву ароганцију? Orthophill, Џаст Жиле, Симеон Синиша and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Фебруар 12, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 12, 2013 Brate,ti definitivno brkaš neke stvari. Jedno je ekumeniza ili ikumenizam a drugo sinkretizam. Ovde optužuješ ljude za stvari koje oni niti misle niti podržavaju. Браво. У томе и јесте трагедија оваквих дискусија, што неки људи под екуменизмом подразумевају синкретизам, унијаћење или ко зна шта још. Са таквима онда не вреди дискутовати. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука