Александар Милојков Написано Фебруар 12, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 12, 2013 Мислим, ни патријарсима Герману и Павлу, па ни Данилу, ни раније Авва Јустину и да не набрајам нису били потребни... Milan Nikolic је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ђорђе Р Написано Фебруар 12, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 12, 2013 Prvenstvo rimskog pape - ako se rimokatolici obrate - je vec unapred reseno. Naime, ono prosto ne postoji. Da bi ovo razumeo moras da se vratis u proslost i uvidis odakle su se i zasto pojavljivali tzv. primati episkopa (jer oni jesu samo tzv., tj. nisu nista sto zaista i sustinski ima bilo kakvu stvarnu tezinu u Crkvi, daleko bilo da episkopi sa tim pocasnim primatom imaju i gram vecu vlast). Prvenstvo su imali upravo iz pocasti episkopi prestonih (carskih) gradova, i ovo je - Crkvom gledano - jedan cisto svetovni manir, bez ikakvog naslona u samom crkvoslovlju (= eklisiologiji). Da ne naglasavamo da danas Rim nije prestoni grad nikakvog carstva; a ako jos i dalje krenemo tvojom logikom, onda bi najrealnije bilo dodeliti takav primat moskovskom patrijarhu. A siguran sam da i sam uvidjas koliko bi to bilo apsurdno. Inace, i institucija vaseljenskog carigradskog patrijarha u Pravoslavnoj Crkvi je vec poodavno sama po sebi pregazena i obesmisljena, a kamoli jos da forsiramo prvenstvo rimske katedre, ma koliko ona pravoslavna postala nekad. Jedini grad, koji bi mogao zaista i stvarno da ponese prvenstvo casti medju svim gradovima, jeste Jerusalim, koji je Majka Crkva svim ostalim pomesnim Crkvama... Мислим да би првенство, у данашњем свету требало да има Њујоршки епископ, или Бриселски, јер су то данас центри моћи. Џаст Жиле је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Фебруар 12, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 12, 2013 Šta li bi Isus rekao na ovu vašu raspravu? .mislise. Isto sto bi rekao i drevnim hriscanima koji su imali jos duze rasprave o veri i punoci Istine u njoj... Resistance is futile је реаговао/ла на ово 1 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Фебруар 12, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 12, 2013 Сваки човек нам је потребан, јер је сваки човек икона Божија. Тако су нам потребни и римокатолици. Али не можемо прихватити римокатолике у њиховим заблудама, под њиховим условима. Потребни су нам и будисти и муслимани, људи су, не можемо их одбацити. Али зна се на који начин се то ради, као што се радило ових две хиљаде година. Наше време је благословено за мисионарење, зато што је комуникација олакшана, убрзана. Али изгледа као да смо изгубили дар комуникације, него само нападамо, оспоравамо, омаловажавамо. А то се види и на овом форуму. Колико је ружних речи речено за о Љубу, само зато што је изнео ставове које се некима не свиђају. Људи не знају ни унутар цркве да воде дијалог, ни са истомишљеницима, ни са онима са којима се не слажу. Ако се са неким слажу, даће лајк (амин), нема надопуњавања, развијања теме и мисли у том правцу. А ако се не слажу, кренуће углавном разне квалификације, подмукли напади на човека, као личност, што се дрзнуо да не мисли исто као и они. Sve lepo receno... μαρὰν ἀθά је реаговао/ла на ово 1 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Фебруар 12, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 12, 2013 Мислим да би првенство, у данашњем свету требало да има Њујоршки епископ, или Бриселски, јер су то данас центри моћи. Sad kad te do`vate navijaci Rima i Carigrada... obrao si kanone... gringrin "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Orthophill Написано Фебруар 12, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 12, 2013 Prvio ne ppretim,to je pravilo od kad postoji forum,jer niko ne voli da je nazivan jeretikom,ni ti ne bi voleo da te na katoličkom sajtu zovu jeretikom. Drugo,politiku sajta su kreirali malo učeniji teolozi nego što je većina ovde,tako da too nije ničiji neutemeljen hir. Logično je da je sveti sava to govorio ili sveti vasilije bacao kletve bukvalno,proklinjao i sl...ali sve u duhu vremena,da tako nazovemo stvari.U današnje vreme jednostavno nema potrebe nekoga satanizovati,imaš knjige pa uči,daj konkretan teološki stav,najlakše je reći jeretik...i uvrediti nekoga. Брате Дејане, и ја неќу да ми цркву називате расколничком, да је стављате у наводнике, да епископске чинове мојих владика стављате у наводнике, али ето све то трпимо јер је болна истина. Али бојим се да ово овде није више борба и дискусија о Истини, веќ борба и дискусија и препукавање о разне личности (који су “непогрешиви“ и то више него римскохг папу). Сличне дискусије на ову су се водили на фб ових дана код нас Македонци поводом, службе винских витеза које су се одвиле у Православном храму у присуство епископа Наума. Немајуќи аргументе да одбране глупост коју је учинио Наум, његова чада су почели да причају романтичне приче како је све то за добробитак Цркве итд. Кад су им и те приче пресушиле, жене “наумовке“ почели су да се закањавају да ќе да бију све оне попове који се не сугласавају са дело које је учинио њихов гуру. Ти ме волиш, ал ја не осећам. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Фебруар 12, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 12, 2013 Према томе, није ни чудо што екуменски дијалог стоји на мртвој тачци већ од самог почетка Ovo naprosto nije istina.... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Фебруар 12, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 12, 2013 @@Orthophill, Nešto si brate ti pobrkao. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Фебруар 12, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 12, 2013 Значи, јеретици су данас монофизити и још неки, ваљда они у Индији, беше несторијанци? А лутеранци нису? Da,nestorijanci,arijanci vi oni koji u Pravoslavnoj Crkvi napraviše ogromne probleme pa se zbog njih sazvaše sabori i javno ih osudiše. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ђорђе Р Написано Фебруар 12, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 12, 2013 Ја сам увек за то да се има поверења у јерархију, јер то је знак здраве побожности. Међутим, и то поверење не може бити слепо јер бисмо у том случају отишли у другу врсту фанатизма, или до закључка да епископ не може да погреши. Дакле, ово што је учинио владика Григорије, заједничко богослужење са јеретиком јесте грубо кршење канона Цркве и гажење православне еклисиологије, саблазан за вернике, сасвим беспотребно и бесплодно у самом екуменском дијалогу. Ја не бих био оволико слободан да судим. Ја овај његов поступак не видим као индивидуални чин владике Григорија. Ако бих то посматрао као његов индивидуални хир, нешто што чини по својој вољи, не бих реч рекао, јер сваки човек има своју слободу. Већи проблем је што он чини само оно што се већ јако дуго изгледа чини. Само више у тајности, него јавно. А владика Григорије је маркатна личност, кога прати помпа и медији. Па је сада то постало доступно јавно свима. Тако се мени чини. Молитвене осмине није служба римокатоличке цркве која је установљена ове године. Та служба постоји више од сто година. И православни на њој учествују јако дуго. Скоро је на форуму било писмо аве Јустина о учешћу православних на молитвеним осминама. То је по мени много већи проблем, јер онда испада да владика Григорије није тамо био по свом хиру, него по послушању Цркве, по послушању Сабора. А опет, нема ваљаних теолошких, богословских објашњења заједничких молитви, и богослужења, са припадницима других верских заједница (да не кажемо јеретицима, јер изгледа да тај израз представља увреду). Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Orthophill Написано Фебруар 12, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 12, 2013 @@Orthophill, Nešto si brate ti pobrkao. А шта сам побркао? Отвори теме у које се говори о Македонски проблем свуда ќеш видети и расколнике и “мпц“ и мп“ц“ и “митрополит“ и “епископ“... Па се за то нико не буни... Али ваљда ми вам нисмо потребни и ми смо људи без осеќања... Ти ме волиш, ал ја не осећам. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Фебруар 12, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 12, 2013 А шта сам побркао? Отвори теме у које се говори о Македонски проблем свуда ќеш видети и расколнике и “мпц“ и мп“ц“ и “митрополит“ и “епископ“... Па се за то нико не буни... Али ваљда ми вам нисмо потребни и ми смо људи без осеќања... To su različite stvari i različiti problemi,druge istoriske i sadašnje oklnosti. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ђорђе Р Написано Фебруар 12, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 12, 2013 А шта сам побркао? Отвори теме у које се говори о Македонски проблем свуда ќеш видети и расколнике и “мпц“ и мп“ц“ и “митрополит“ и “епископ“... Па се за то нико не буни... Али ваљда ми вам нисмо потребни и ми смо људи без осеќања... Вас има мање, ко вас шиша. Ми ћемо прво да спасемо милионе (милијарде) римокатолика. А онда ћемо вас да спасавамо. Чекајте свој ред . Или можда треба прво да спалите неколико наших манастира, и убијете неколико наших владика, као што су римокатолици радили, да би озбиљно схватили вашу жеђ за Црквом, вашу богочежњивост ) Шала брате Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Фебруар 12, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 12, 2013 Вас има мање, ко вас шиша. Ми ћемо прво да спасемо милионе (милијарде) римокатолика. А онда ћемо вас да спасавамо. Чекајте свој ред . Или можда треба прво да спалите неколико наших манастира, и убијете неколико наших владика, да би озбиљно схватили вашу жеђ за Црквом, вашу богочежњивост ) Шала брате Vrlo neprimerena . evo za tebe predavanje episkopa Porfirija . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Orthophill Написано Фебруар 12, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 12, 2013 Вас има мање, ко вас шиша. Ми ћемо прво да спасемо милионе (милијарде) римокатолика. А онда ћемо вас да спасавамо. Чекајте свој ред . Или можда треба прво да спалите неколико наших манастира, и убијете неколико наших владика, као што су римокатолици радили, да би озбиљно схватили вашу жеђ за Црквом, вашу богочежњивост ) Шала брате На прави смо пут. Мада још нисмо никога убили. (црн хумор) Ђорђе Р је реаговао/ла на ово 1 Ти ме волиш, ал ја не осећам. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука