Milan Nikolic Написано Фебруар 11, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 11, 2013 Зар није "Најбољи одговор" у врху странице најјачи теолошки аргумент у овој дискусији! Мислим, кад смо већ код аргумената. То и кажем, нема на шта да се ослони теолошки дијалог у односу на о.Љубин текст. Морамо сада да се напрежемо како бисмо нешто поменули од теологије. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
μαρὰν ἀθά Написано Фебруар 11, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 11, 2013 @ Дејан Бићанић Твоју задњу поруку - упозорење сам видео тек пошто сам послао поруку. Добро, уздржаћу се од употреба термина јерес у вези са Римокатолицизмом, мада не видим разлог да се ствари и појаве наведу својим именом, поготово ако је то била пракса наших светитеља тако рећи до јуче. N.Petrovic, Resistance is futile, obi-wan and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 "Наситио сам се преслатких причешћа Раја и старао сам се да се не погордим. Напио сам се прегорких вода пакла, али сам се старао да се не утопим у безнађу." Јефрем Катунакијски Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Фебруар 11, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 11, 2013 Колико је мени познато, констатовање јереси не зависи од Сабора, него од тога да ли неко проповеда криво догматско учење које је у супротности са основним истинама вере установљене на православним Саборима и предатим од Господа Христа и Светих Апостола. Васељенски сабори као такви сазивани су да се већ постојећа јерес осуди и да се потврди православно учење Цркве. Дакле, није потребан Сабор да би се констатовало постојање јереси, па тако и папске. Историјске околности су међутим биле такве да се после 8. века нису сазивали Васељенски сабори па није било прилике да се и папизам осуди званично. Међутим, када погледамо науку Отаца, они су сви сложни да је филиокве јерес, па затим временом сваку нову папску новотарију осуђују, маријанизам, примат, непогрешивост... Просто је илузорно трудити се сад да одбранимо папизам од статуса јереси када стотине светих отаца говоре о папској јереси. Па свети Нектарије Егински је написао обимну историјско теолошку студију о генези римокатоличке јереси. Dragi brate nije ti dobro poznato,jeres je pogrešno učenje koje je osudjeno na saborima.Imaš gomilu učenja koje crkva nije prihvatila ali nije ni osudila tako da su to samo zablude.Gotovo da nema svetog oca,velikog teologa,a da nije imao neku zabludu ili kako ti kažeš jeres, u svom učenju... Nicholas је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Давидова Написано Фебруар 11, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 11, 2013 Brate,mi na sajtu ne dozvoljavamo da se katolici nazivaju jereticima. Molio bi te da se to ne ponavlja. Takodje bi te mmolio da se malo bolje informišeš šta je zajedničko bogosluženje a šta su molitvene osmine. Дејане, пре неки дан сам на теми о вл. Григорију цитирала светог Јустина који јасно каже , заједно са многим другим Светим оцима да римокатолици јесу јерес, и цитира у вези са тим 45. Апостолски канон који забрањује сваку заједничку молитву, било литургијску или неку другу. Ту значи спадају и тзв. молитвене осмине. Волела бих да објасниш светом Јустину, Светом Сави, Светом Григорију Палами, светом Нектарију Егинском... зашто је забрањено на нашем сајту римокатолике називати јеретицима. Неко свакако греши, или они, или наш сајт. Resistance is futile and Симеон Синиша је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Фебруар 11, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 11, 2013 @ Дејан Бићанић Твоју задњу поруку - упозорење сам видео тек пошто сам послао поруку. Добро, уздржаћу се од употреба термина јерес у вези са Римокатолицизмом, мада не видим разлог да се ствари и појаве наведу својим именом, поготово ако је то била пракса наших светитеља тако рећи до јуче. Sveti oci se tumače u istoriskom konteskstu,trenutnom problemu,konkretnoj zajednici kojoj se obraćaju.Nekada su tako govorili,danas govore drugačije... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Фебруар 11, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 11, 2013 Искрено, какве ти аргументе у свом писању наводиш, уопште ме не чуди да у њиховом писању не видиш никакав теолошки аргумент. Огромно, али огромно је задовољство посматрати на мору чврсту и непомериву стену о коју један за другим валови ударају и разбијају се, и остаје од њих само пена. Помози ми, покажи ми нешто од тих теолошких аргумената. Не би било у реду да измишљамо ствари. Зна се шта су теолошки аргументи и како се води теолошки дијалог. Овај форум има много искуства у томе. Теологија није погађање. Срамота је рећи да смо на овој теми до сад нешто рекли теолошки. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Давидова Написано Фебруар 11, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 11, 2013 Dragi brate nije ti dobro poznato,jeres je pogrešno učenje koje je osudjeno na saborima.Imaš gomilu učenja koje crkva nije prihvatila ali nije ni osudila tako da su to samo zablude.Gotovo da nema svetog oca,velikog teologa,a da nije imao neku zabludu ili kako ti kažeš jeres, u svom učenju... Каква је ово релативизација!!!... Да ли је лутеранство јерес? А пентикосталци? Мислим, нису осуђени на Сабору, мора да нису јерес! Resistance is futile and Џаст Жиле је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Фебруар 11, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 11, 2013 Дејане, пре неки дан сам на теми о вл. Григорију цитирала светог Јустина који јасно каже , заједно са многим другим Светим оцима да римокатолици јесу јерес, и цитира у вези са тим 45. Апостолски канон који забрањује сваку заједничку молитву, било литургијску или неку другу. Ту значи спадају и тзв. молитвене осмине. Волела бих да објасниш светом Јустину, Светом Сави, Светом Григорију Палами, светом Нектарију Егинском... зашто је забрањено на нашем сајту римокатолике називати јеретицима. Неко свакако греши, или они, или наш сајт. To će im objasniti sveti Siluan Atonski,on je majstor u tome a i druže se sada u eshatonu . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Фебруар 11, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 11, 2013 Каква је ово релативизација!!!... Да ли је лутеранство јерес? А пентикосталци? Мислим, нису осуђени на Сабору, мора да нису јерес! Ok onda je sveti Grigorije Niski jeretik.... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
μαρὰν ἀθά Написано Фебруар 11, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 11, 2013 Dragi brate nije ti dobro poznato,jeres je pogrešno učenje koje je osudjeno na saborima.Imaš gomilu učenja koje crkva nije prihvatila ali nije ni osudila tako da su to samo zablude.Gotovo da nema svetog oca,velikog teologa,a da nije imao neku zabludu ili kako ti kažeš jeres, u svom učenju... Мислим да је велика разлика између појединих заблуда неких светих отаца који ипак те своје заблуде нису ширили и такорећи пропагирали у Цркви и римског учења као што је филиокве који представља грубу интерполацију у Символ вере, или идеју о римском примату који сасвим разара предањску и апостолску еклисиологију о Саборности. Управо се у томе налази кључ за идентификовање јереси. Када неко исповеда неку неправилност али то држи за себе, то остаје неправилност. Али када неко, као Римска црква, измени непромнљиви Символ вере или, исповеда нездраву еклисиологију о томе да пуноћа епископске службе постоји само у случају када су сви епископи подчињени папи, односно да је римски епископ тај који дели другим епископима дарове/благодат епископске службе и када се то прогласи за званично учење те цркве, онда је то зрело да се назове јерес, јер се намеће као званична доктрина или догма. obi-wan, Саша M., Resistance is futile and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 "Наситио сам се преслатких причешћа Раја и старао сам се да се не погордим. Напио сам се прегорких вода пакла, али сам се старао да се не утопим у безнађу." Јефрем Катунакијски Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Фебруар 11, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 11, 2013 Међутим, као што римокатолици признају нас као Цркву - у некој мери Samo utoliko sto bi dozvolili uniju u nekom obliku, nista vise od toga. тако и ми признајемо неке елементе црквености и код њих Imati elemente crkvenosti i biti zaista Crkva - dve su potpuno razlicite stvari. Зна се како се води дијалог који треба да буде надахнут Духом Светим. Zna se - vodi se tako sto mi pravoslavni stojimo u Istini, u kojoj i treba da stojimo. To je pozicija sa koje mozemo da vodimo dijalog sa bilo kime... N.Petrovic, Resistance is futile and Биљана је реаговао/ла на ово 3 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Фебруар 11, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 11, 2013 Мислим да је велика разлика између појединих заблуда неких светих отаца који ипак те своје заблуде нису ширили и такорећи пропагирали у Цркви и римског учења као што је филиокве који представља грубу интерполацију у Символ вере, или идеју о римском примату који сасвим разара предањску и апостолску еклисиологију о Саборности. Управо се у томе налази кључ за идентификовање јереси. Када неко исповеда неку неправилност али то држи за себе, то остаје неправилност. Али када неко, као Римска црква, измени непромнљиви Символ вере или, исповеда нездраву еклисиологију о томе да пуноћа епископске службе постоји само у случају када су сви епископи подчињени папи, односно да је римски епископ тај који дели другим епископима дарове/благодат епископске службе и када се то прогласи за званично учење те цркве, онда је то зрело да се назове јерес, јер се намеће као званична доктрина или догма. Upravo tako... "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Фебруар 11, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 11, 2013 @@obi-wan, Стајати у Истини. Било би добро да расветлимо шта то значи. Џаба нама све ако немамо љубави и жељу за јединством. Не можемо без дијалога, без сусрета, без љубави према свима - чак и према непријатељима. Само бих то желео рећи. Све то већ знаш. Golub је реаговао/ла на ово 1 Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Давидова Написано Фебруар 11, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 11, 2013 Sveti oci se tumače u istoriskom konteskstu,trenutnom problemu,konkretnoj zajednici kojoj se obraćaju.Nekada su tako govorili,danas govore drugačije... Да ли ти пратиш себе шта пишеш? Хожеш да кажеш да ИСТИНА зависи од конкретне заједнице и историјског контекста, а не од тога да ли нешто јесте или није јерес? Да ли је аријанство и данас јерес? Или монотелитство? Мислим, пошто је то било пре толико векова, у одређеном историјском тренутку и за одређену заједницу, мора да више није актуелно, па и није јерес. Дакле - свашта!!! Resistance is futile је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Фебруар 11, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 11, 2013 @@μαρὰν ἀθά, Богословски проблем Филиоквеа није готова прича. То би требало прво знати. Друго, питање примата је од суштинске важности за теологију. Ако се римокатолици обрате у православну веру то неће умањити првенство Рима и папе - какво је било некада. Питање безгрешног зачећа је повезано са схватањем последица пада. То тек треба разрешити. Све ствари морамо подробно - али поједностављено - изложити римокатолицима. Они су наша браћа коју треба да научимо неким важним стварима наше вере, а доста тога нисмо ни ми сами свесни. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука