Vlatka Написано Фебруар 11, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 11, 2010 I kod mene slična situacija. Roditelji vjeruju ali svi ti obredi, redovan odlazak u crkvu, post, revnovanje, to baš i nije za nas mirjane i to je brate pretjerivanje.(tako oni tumače)To su stvari za monahe. Tako je otprilike bilo na samom početku.Otac kaže: "pa ja sam dobar čovijek i vjerujem u Boga i Bog to zna, ne moram ići u crkvu, crkva mi je svuda itd... ali eto neki dan kada je naš sveštenik baco vodicu dade prilog pa kaže: Eto malo više pošto ne idem u crkvu. Imaju neku svoju teoriju: Bog postoji i mi vjerujemo u Boga ali ipak nemoj se previše moliti da ne bi zastranio. :smiley: Nikada mi nisu pravili probleme oko toga što postim ili idem u crkvu ali nisu ni pomšljali da i oni treba da odu u crkvu i da smo svi jednako pozvani. Sada primjetim da se stvari mijenjaju na bolje, hvala Bogu.Kao da se bude iz dugogodišnjeg sna. Prošle godine smo suprug i ja vodili moga oca u obilazak Fruškogorskih manastira. Vidjela sam da otac briše suze pored kivota sa moštima Svetog Cara Lazara. Majku ne moram više upozoravati da je srijedom i petkom post i da me ne zove na ručak, sada spremi nešto posno da mi donese. Pošto sam ja bila već u braku kada sam počela da postim i redovnije idem u crkvu veći problem je bio suprug. Strašno mu je smetalo što postim i ponekad bi se i posvađali. Sada je kao jagnje i često kuha posna jela, redovno ide u crkvu i pored ikona pali kandilo. Slava Gospodu i hvala!!! "Невоља је било и биваће, људи и нељуди је бивало и биваће. Околности не зависе увијек од нас, али да ли ћемо бити људи или нељуди то од нас зависи." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Пајко Написано Фебруар 11, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 11, 2010 ?? ?? ?? ?????? ???? ???? ?????. ?? ???? ?? ????? ??????. ??????????? ?? ?????????? ???? ???? ?? ???????? ? ????????? ????????????. ?? ?? ????????? ??????? ? ?????? ????? ??????????. ?? ???? ? ???? ???? ???? ?? ??????... ??? ??? ?? ??????? ????? ? ?????? ??? ?? "??????? ????????..." ?? "???? ???????? ???????? ????..." ? ?? ??? ?? ?? ?????? ?????? ?? "???, ??? ??????". ?????? ?? ??????????. ?? ?? ????? ? ???? ????? ??????. ????? ???????? ?? ????? ????. БЛАЖЕН МУЖ ИЖЕ НЕ ИДЕ НА СОВЈЕТ НЕЧЕСТИВИХ И НА ПУТИ ГРЈЕШНИХ НЕ СТА... Цитат: Da bi covek mogao da rasudjuje o nekom nesto, bilo sta, on neophodno i neizostavno mora prvo da se udubi u samog sebe, da vidi ponor sopstvenih grehova, da sebe proglasi za nistaka i najgoreg od svih, da izvadi brvno iz svog oka... Drugim recima, mora da udise Jevandjelje Hristovo, da zivi po njemu... Ko tako radi, odmah ce da zna je li na pravom putu ili ne... Брат Оби Ван Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Зорица екс Милева Написано Фебруар 11, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 11, 2010 ?? ?? ?? ?????? ???? ???? ?????. ????? ?? ???? ??? ??? ?? ????????, ??? ?? ????? ???? ????? ? ?? ???????? ??, ??? ??? ????, ??? ??? ???????? ??? ? ?????. ???? ?? ?????? ????? ???? ?? ????? ???? ? ????? ??????, ??? ?? ?? ???? ??????? ????. ??? ?????? ??????? ???? ?? ???? ????? ????????? ?????? ???? ???? ? ????? ?????. ??? ?? ?? ??????? ?? ???? ?????? ? ??????? ?? ?????? ? ???? ?????? "???? ?? ???? ????? ?? ?? ?? ???? ??? ??? ???? ???? ????, ??? ?? ??????? ????? ????? ?? ?????????? ?? ?????, ??? ???? ? ????? ????? ?????, ??? ?? ??? ?? ???? ?????? ??? ???? ????, ????? ?????????? ?? ????? ????? ?????" ? ?? ??? ???? ??? ???? ???? ?? ????? ??????? ? ????, ? ???? ?????? ?? ??????. ???? ?????? ?? ?? ???????? ???????? ???????, ??? ??????????? ?? ?? ??????????? ??????. ???? ?? ??????? ?????????? ????? ? ??????????? ?? ???? ?? ??????. ??? ???? ?? ?????? ????? ?? ?? ??????? ??? ?? ?? ???? ? ?????. ??? ? ??? ?? ????? ???? ?? ????, ??????? ?? ???????? ?? ?? ????, ?? ?????? ????? ??? ? ????? ?????? ????? ?????. ?? ???? ?????? ???? ???????? ?? ????, ???? ?????? ?? ?? ??????? ??? ???? ???? ? ????? ???? ??? ? ????. ??? ??????? ?????? ?? ?? ?? ??? ????????? ?? ???, ????? ???????? ?????, ?? ?? ???? ?? ???? ? ?? ???? ?? ???? ??????. ???? ??? ?????! 1405_love Погледа Отац с Небеса и виде ме сва у ранама од неправде људске, и рече, не свети се.Коме да се светим Господе? Поворци стада, што иде на заклање? Свети ли се лекар болесницима, што га са самртничке постеље руже? Коме да се светим? Снегу, што копни и трави што се суши? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
trapa Написано Фебруар 11, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 11, 2010 ?? ?? ?? ?????? ???? ???? ?????. ?? ???? ?? ????? ??????. ??????????? ?? ?????????? ???? ???? ?? ???????? ? ????????? ????????????. ?? ?? ????????? ??????? ? ?????? ????? ??????????. ?? ???? ? ???? ???? ???? ?? ??????... ??? ??? ?? ??????? ????? ? ?????? ??? ?? "??????? ????????..." ?? "???? ???????? ???????? ????..." ? ?? ??? ?? ?? ?????? ?????? ?? "???, ??? ??????". ?????? ?? ??????????. ?? ?? ????? ? ???? ????? ??????. ????? ???????? ?? ????? ????. ?????? ?? ?? ?????????? ?? ???????? ????? ????????. ??? ???? ?? ???????. ???? ?? ????? ??? ?? ?????? ??? ????, ? ???? ?? ????? ?? ????? ?????? ??????? ?????? ??? ???? ???? ?? ? ??? ??? ? ?? ?? ??? ????????? ??? ????? ???? ?? ???? ?????, ??? ?? ?? ????????. ?? ??? ??????? ????. ???? ???? ???? ?? ????? ?? ????, ?????? ?? ????, ????? ??????? ???????? ? ?????, ?????????? ?????? ???????, ??? ?? ????????? ? ????????, ?????? ?????????? ? ???????????? ????? ? ????????. ????? ??? ???? ? ??????? ???????? ?? ??????? ????? ?? ?????. ??? ???? ???? ????? ?????, ?????? ?? ?? ???? ??? ????, ???? ??? ???????? ???? ?? ???? ????????? ?????? ????????? ?????????. ??? ??????? ?? ?? ?????? ??? ???? ?????. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Toma Написано Фебруар 11, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 11, 2010 Prvi put kad sam pomislio da 'nema šranse' da moj otac poveruje u Boga zbog mene je bilo kad sam pročitao rečenicu kod nagoveštaja rodjenja sv. Jovana Preteče : "(da će on učiniti) ... da se obrate srca otaca prema deci ...". I u deliću sekunde pomislim na moga oca, kako se moli Bogu i gorko se nasmejem. A u sledećoj sekundi mi 'pade na pamet' pitanje: Zašto misliš da je Bogu nemoguće nešto? I tu sam pao! Pa šta ako ima 70 godina, kao da niko nije poverovao 'pod stare dane'! I tako sam počeo da se molim Bogu za njega. U početku sporadično, pa sve češće, pa svako jutro i svako veče... I za njega i za mamu. I pre 3 godine je počeo da se moli Bogu! 'Uhvatila' ga moja mama da to radi pre spavanja, i da odlazi u drugu sobu, gde je drugi TV da gleda svakog dana "Verski kalendar". Ali mi je rekla da ćutim, da mu ne kažem da ona to zna jer kaže "od kako je počeo sa time, mnogo mi je lepše sa njim!" A ona - ona za sebe kaže da je 'agnostik' mada nisam siguran da zna šta ta reč znači! Prošle godine, kada je tata došao na operaciju kolena išao je samnom u Crkvu na Liturgiju, prvi put u životu (!) a sledeće nedelje, kada smo opet išli - on se 'nehotice' pričestio! Lepo on stao iza mene, mislio je da je kraj i da se deli nafora i - pričesti se! Vratimo se kući, on izmeri šećer u krvi a on 'pao' sa 8 na 5! Bogu hvala! I eno ga, i dalje se moli Bogu! E sad još mama.... Daće Bog! Приручник 'О Божанственој Литургији' светог Јована Златоустог - збирка одабраних светоотачких и савремених текстова, који објашњавају лепоту схватања и учествовања у Божанственој Литургији! Цена 330,00 дин./ком. + ПТТ или +381 (0)63 839 6761 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
zlata Написано Фебруар 11, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 11, 2010 Слава Богу, код мене у продици је дошло до нагле трансформације свих укућана у једном моменту... Сви су почели да посте,да се литургијски утемљују, да читају духовну литературу... И у одређеним тренуцима је то било дивно..Сви онако благи,нико тон да повиси,седимо у дневној соби и неко чита поуке старца Тадеја или нешто посве фино, и плаче ми се колико одишу мир и радост иако смо у тим моментима заиста били у много гадној ситуацији...Питање је било да ли ће се породица распасти или не.. И сачува нас Господ 0102_laugh И хвала за руке,чије год да су... Међутим касније са новим изборима долазе и нова искушења.. Отац почиње да доживљава Бога као судију са бичем, ипак код њега остају јака вера и велико покајање...Маћеха се повлачи из те приче, зато што јој сви говоре како је застранила и пошто је погрешно доживела потребу жртвовања себе зарад других,пада у депресију јер не може да изнесе оно што је зацртала себи као идеално,а не чује када покушаш да јој објасниш...Са разним кривудањима ипак се она узда у милост Божију 1405_love Брат и сестра су ту из поштовња према родитељима, верују али их не интересује да се суштински запитају око неких ствари,мада полако...Сви иду на Литургију,причешћују се... И то је довољно и превелика је Божија милост за мање од две године мојој породици учињена, захваљујем и сведочим ВЕЛИКИ ЈЕ БОГ! А ја,људи моји, ја се едукујем на овом форуму,пошто сам свесна да нема стајања..када станеш, назадујеш зато само корачај.. и дивно ми је,некако ми се чак и намести да читам увек текстове који су ми потребни у датом моменту 0104_cheesy Налазим да је красно волети читав свет и не одустајем у томе,имам и ја багова,али ту је Обучена у оклоп вере и љубави с кацигом наде у спасење и живот вечни.. 0442_feel "Видети свет у зрнцу песка, И небо у дивљем цвету, Држати бесконачност на длану А вечност у једном часу" В.Блејк Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
bilja Написано Фебруар 11, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 11, 2010 ???? ?? ????? ?????? ?????? ????????? ,??????????? ?? ?????? ??????? ? ??? ????. ???? ?????? ?? ?????? ???? ?????? ?????,?????? ?? ???? ?????????? ????? ? ???????? ?? ?????? ????? ?????????. ??? ????????? ? ??????? ???????????????? ????? ??? ??? ?????? ?? ?? ????????? ??????. ?????? ??? ??? ???? ? ????? ? ???????? ??? ? ??. ????? ?? ????????? ? ????? ?????????? ? ???? ???? ????? ?? ??????? ????? ???????? ? ??????? ?????? ??????? ???? ??????? ??? ?? ??????? ?? ????????? ???????? ?? ???? ????? ??? ? ?????, ? ?? ???? ??? ?? ????? ? ??????... ???? ??? ?? ????????? ????????? ??????? ??????? ??????????, ???? ???? ?? ?? ?? ??????? ????, ??? ?????? ?? ?? ????? ????????? ??? ??????, ??????????? ????? ???? ?? ?? ????? ?? ?? ???? ??????? ??? ?????... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Фебруар 11, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 11, 2010 ???? ?? ????? ?????? ?????? ????????? ,??????????? ?? ?????? ??????? ? ??? ????. ???? ?????? ?? ?????? ???? ?????? ?????,?????? ?? ???? ?????????? ????? ? ???????? ?? ?????? ????? ?????????. ??? ????????? ? ??????? ???????????????? ????? ??? ??? ?????? ?? ?? ????????? ??????. ?????? ??? ??? ???? ? ????? ? ???????? ??? ? ??. ????? ?? ????????? ? ????? ?????????? ? ???? ???? ????? ?? ??????? ????? ???????? ? ??????? ?????? ??????? ???? ??????? ???? ?? ????????? Strpljivim podnosenjem njihovih slabosti... 0110_hahaha "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
И.стојковић Написано Фебруар 11, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 11, 2010 Strpljivim podnosenjem njihovih slabosti... bendoff ???? ??????? ?? ?? ?????? ??????, ??? ??? ?? ? ??? ???? ???????. ?? ?????????? ? ????? ????? ????? ????? ?????????? ??????, ???? ????????? ?? ???????. ? ????? ????????, ??????????? ?? ?? ???? ??? ????? ?? ??? ?????????, ? ??? ???? ??????? ?????? ????? ???? ??????? ?? ????, ?? ????? ?????? ?????? ?????????? ?? ?? ??????????? ?.?.???????.... ????? ????!!!! ???? ?????????? ? ???????? ? ?????? ?????? ? ???? ???? ?????... 0110_hahaha 8086.gif 8086.gif "Прости верник" Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе. http://www.pravoslav...ta Filareta.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
tanja m. Написано Фебруар 11, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 11, 2010 strpljenjem i toplom,iskrenom molitvom. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Фебруар 11, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 11, 2010 @ I. Stojkovic Probao ja sve i svasta, samo ovo sljaka... 0104_cheesy "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тувок Написано Фебруар 11, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 11, 2010 Ја имам проблем са оцем, он је атеиста, сматра да је материјални свет једини који постоји а за духовни сматра да је заблуда. Мисли да црква манипулише народом кроз векове и продаје дечије приче. А рекао је: "Чак и да Бог постоји зашто би му се клањали"? Ни моја мајка није велики верник али полако напредује да то и постане. Не знам заиста шта да радим с оцем толико је сигуран у своје тврдње да не могу никако ни да покушам да разговарам с њим. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Вера Написано Фебруар 11, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 11, 2010 Дуго нисам била на форуму и налетим баш на ову тему. Лепа тема. И сама имам исти "проблем", али сам свесна да једино може да се реши молитвом и личним примером, никако присилом. Причати неверујућим људима о Богу може да буде не само некорисно него и контрапродуктивно. Клицу вере ми је усадила моја покојна бака. Мама верује, али није литургијски човек, не пости (осим на Бадње вече и Велики петак), не исповеда се и не причешћује. Буде ми криво због тога. Срчани је и бубрежни болесник, има велике проблеме са зглобовима и пије шаку лекова дневно. Када би само пробала да се помаже неким освештаним уљем или да оде на свету тајну Јелеосвећења... да се исповеди, причести. С друге стране, та жена мене није родила, али се од дана када је дошла мене да чува па до данас толико мнооого жртвује, да чврсто верујем да је због те своје жртве већ овенчана. Неко има веру, а неко дела. С друге стране, мој тата је "атеиста", тако бар себе назива. Премда бих рекла да је у приличној конфузији. Слави славу, зна лепо да се прекрсти, каже "Боже помози", али никако да прихвати чињеницу да му ћерка и зет посте (кријемо годинама од њега, пошто после малтретира маму), иду у Цркву, итд. Ето никако да се нађе прилика да му кажем да сам целу трудноћу испостила (последња два месеца сам прилично кривинарила, признајем stadaradim ) и Богу хвала, родила дечака од 4.5 кг.! А тата брине да не постанем анемична од поста... И тако се надам... Надам се да ће Господ, милостив и човекољубив толико да то не могу ни да појмим, покуцати и на њихова срца и да ће Му они отворити. А знам да и сама треба да будем бољи пример и више да се молим... com Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
pokajnik83 Написано Фебруар 11, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 11, 2010 ?? ???? ??????? ?? ????, ?? ?? ???????, ?????? ?? ?? ??????????? ???? ?????? ???? ??????? ? ?? ??????? ?????? ?? ?? ???????. ????? ?? ????? ?????????? ??????? ???? ?????? ? ??????? ?????? ?????. ? ????? ??: "??? ? ?? ??? ??????? ????? ?? ?? ?? ???????"? ?? ???? ????? ???? ?????? ?????? ??? ?????? ????????? ?? ?? ? ???????. ?? ???? ?????? ??? ?? ????? ? ???? ?????? ?? ??????? ? ????? ?????? ?? ?? ???? ?????? ?? ?? ??????? ?? ?????????? ? ???. ?????? ??? ?? ??????? ???????????? ?? ???! ?????, ????? ?? ?? ?? ??????? ???????? ??? ??????? ??? ????. ???? ????? ?????????? ?????? ?? ???? ??????? ?? ????, ? ?? ?? ?? ??????????? ?? ??????? ?????? ???????? ?? ?? ?????????? (???? ???????? ?????) ? ????????. ?????!!! ?????? ?? ?? ??????? ????? ?? ?????? ????? ???? ? ?? ????? ???? ? ????. ???? ??? ?????? ????????, ??? ????????, ?????? ???????? ? ?' ????? ?? ??? ?????????...? ?????? ??? ?? ?????? ????! ???? ?????? ? ??????? ? ??????????! ????? ????? ?? ??????? ???? ? ?????? ???????????! И данас, кад дође до последњег боја, Неозарен старог ореола сјајем, Ја ћу дати живот, отаџбино моја, Знајући шта дајем и зашто га дајем. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лидија Миленковић Написано Фебруар 11, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 11, 2010 Ja se samo molim i trudim se da licnim primerom uticem na njih.Ubedjivanje je rezultiralo sukobom i suzama.Strasno mi je bilo kada me je majka upitala:"Sine,mozes li da me volis ovakvu kakva sam"?Nije shvatala da je mnogo volim i da,upravo,iz straha za nju,jer je stara i neznog zdravlja.Od tada je samo volim i vise "Bogu govorim o njoj,nego njoj o Bogu". Потпис: Надање је моје- Отац; Прибежиште моје- Син; Покров мој- Дух Свети; Тројице Свесвета, слава теби. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука