Aquilius Cratus Написано Септембар 1, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 1, 2010 Не ја него Црква. Као што знаш Црква је саборски одбацила учење о апокатастази и анатемисла такво учење. Христове речу могу да значе свашта само ономе ко не слуша глас Цркве. Анализирај моје и своје ставове па види ко је са ким у противречју. Da, samo sto je Crkva suzila tumacenje pojma vecnost taman toliko da ti nemozes da mu das takav sveobuhvatan znacaj koji pokusavas u ovom dijalogu. Tako da si ti u ovom slucaju odstupio od otackog tumacenja pojma vecnosti da bi sa ovim opstim oblikom zaustavio moju poentu. Ја то и чиним. Нисам крив ако им се истина не свиђа и ако је њима примитивизам мишљење да Бог ипак постоји. Ni ovo nije bas tako. Previse pojednsotvljujes problematiku. Ali vraticu se bas na ovaj primer u posbnom postu. Смејеш се, претпостављам, мом незнању. Добро. Нека је и свети исак Сирин. Свети оци нису непогрешиве папе. Мишљење отаца које није прихваћено од Цркве и, чак шта више отворено одбачено пд Цркве, нема никакву важност и представља само њихову људску слабост и заблуду. Smejem se tvom nacinu izlaganja i pojmu svilenilaznihumanizam. Sasvim je moguce da su svi oci koji su zagovarali apokastazu pogresili ali ako je jedini argument za to doluka Sabora onda to uopste nemora da znaci dasu sustinski pogresili nego kakao si i sam na pocetku rekao da je mozda iz pastirskih, vaspitnih razloga. Па онда објасни како је онда могуће богопознање у есхатону некоме ко је изван личносног односа Отац-Син? Kako je moguce onda da je sada omugecen takav iskorak? Zanam tvoj odgovor. Istorija nije isto sto i eshaton. I nije tu si u pravu ali mi neznamo da li ce se sustina eshatona razlikovati tako u odnosu na istoriju da taj iskorak iz ne opstenja sa Crkvom u opstenje bude moguce. Ja ne tvrdim da sigurno hoce ali ti tvrdis da sigurno nece. Dok odluka Sabora govori o tome da mi ne sirimo to ucenja a ne da zbog toga i toga sigurno nece moci da bude to i to. P.S Jos jednom napominjem da svakako treba da poslusamo odluku Sabora. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Септембар 1, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 1, 2010 @timjancica Da li bi profesor alegebre u prvom razredu osnove skole radio pametnu stvar kad bi jos pre tablice mnozenja deci rekao da postoji jedan drugi brojni sistem(binarni) u kome kad saber 1+1 pises 0 kao rezultat umesto 2????? Ма да. Ти си јачи од апостола који су били слаби и "нису могли да поднесу". Ти ето можеш. Па, ето, напиши пето јеванђеље. Cemu ovo? Opet neke stvari sto nisam rekao. Bas zato sto i ja nemogu da podnesem govorim o tome da NE ZNAM da li ce ili nece biti. Primer koji sam napisao sam napisao zato da timnjancici pojasnim sta sam mislio pod "zbunjivanjem" apostola tim neotkrivenim stvarima. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Сефора Написано Септембар 1, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 1, 2010 зар није владика Николај рекао да нема спасења ван небеске Цркве али ван земаљске има... тако каже мој пријатељ вероучитељ, нисам никад питао из ког је то дела Ај сад, објанси ми разлику између небеске и земаљске Цркве? Црква је тајна над тајнама. Црква је нестворена, као што је и Бог нестворен. Она је постојала пре векова, пре ангела, пре стварања света. Бог нас је, у својој безграничној љубави, опет сјединио са Црквом својом у личности Христовој. Зато је старац и рекао да је ово врло суптилна тема и да Само Свети Дух може томе да нас научи. isus-sinaiСвети Дух има кључну улогу у сабрању верних на Литургији, при образовању Цркве, као и у приношењу света Богу. Наиме, Свети Дух од мноштва појединаца чини Сабор верних или Цркву. Старац Порфирије И тако ... Поздрављам Александра ! Створитељ, који је Вечни Живот, у коме живимо, ради спасења рода људског, оваплотио се и постао видљив за анђеле и људе. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Септембар 1, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 1, 2010 Da ne bih sad ponavljao isto, samo cu da kazem da su Aleksandar i Solomon Kane sasvim lepo i jasno objasnili ovu nepostojecu dilemu... Potpuno se slazem sa svim sto su napisali... "Reci moje duh su i zivot su", veli Hristos... @aquilio Hristove reci vode ka istini koja se otkriva liturgijom ali one same po sebi ne cine istinu. Stojis na rubu veoma opasne litice, brate aquilio... Kako mogu da ne cine istinu reci Onoga koji je sam Istina? Neprestano si kontradiktoran u skoro svim postovima... "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Септембар 1, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 1, 2010 Hristove reci vode ka istini koja se otkriva liturgijom ali one same po sebi ne cine istinu. Свети Максим и многи други тумачи Литургије, вероватно нису имали појма када су Мали Вход (са Јеванђељем) поистовећивали са Христовим првим доласком. По теби, када дођемо до Литургије, више нам Јеванђеље и не треба. Не знам онда шта ће нам Јеванђеље на Литургији... Ја нигде нисам Библију навео као самодовољну за спасење па да ми помињеш протестантско схватање. Pa ni ja nisam rekao da je Biblija nepotrebna niti da je netacna nego da se Hristova istina ne ogleda u preciznosti i tacnosti definicija koje je on dao. Jer njegove reci koliko ja znam nisu recene kao neka nauka da objasne sta kako funkcionise ili da razjasne strukturu necega da potave neku matematikcu iskazanu tacnost. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Септембар 1, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 1, 2010 Da ne bih sad ponavljao isto, samo cu da kazem da su Aleksandar i Solomon Kane sasvim lepo i jasno objasnili ovu nepostojecu dilemu... Potpuno se slazem sa svim sto su napisali... "Reci moje duh su i zivot su", veli Hristos... @aquilio Hristove reci vode ka istini koja se otkriva liturgijom ali one same po sebi ne cine istinu. Stojis na rubu veoma opasne litice, brate aquilio... Ovo si slobodno mogao da preskocis osim ako nije post reda radi. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Септембар 1, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 1, 2010 Bas zato sto i ja nemogu da podnesem govorim o tome da NE ZNAM da li ce ili nece biti. Не знам ни ја по својој памети, али читам Јеванђеље. Ја те опет позивам дај ми један јеванђеоски детаљ који даје простора за апокатастазу? Један једини. Нема ниједног. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Септембар 1, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 1, 2010 @aquilio Greskom sam ga poslao pre nego je zavrsen, vidi gore, ali ne vidim zasto ne bih mogao da kazem da se slazem sa sagovornikom? Jedino ako je ovo uzaludna prica u celini... "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Септембар 1, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 1, 2010 Pa ni ja nisam rekao da je Biblija nepotrebna niti da je netacna nego da se Hristova istina ne ogleda u preciznosti i tacnosti definicija koje je on dao. Jer njegove reci koliko ja znam nisu recene kao neka nauka da objasne sta kako funkcionise ili da razjasne strukturu necega da potave neku matematikcu iskazanu tacnost. Није битна Његова прича као прича већ смисао и порука коју та прича (дефиниција како кажеш) носи. Те поруке које Он жели да ми У ЦРКВИ разумевамо ЈЕСУ ИСТИНА. Дакле, поента приче јесте потпуна истина. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Септембар 1, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 1, 2010 Hristove reci vode ka istini koja se otkriva liturgijom ali one same po sebi ne cine istinu. Свети Максим и многи други тумачи Литургије, вероватно нису имали појма када су Мали Вход (са Јеванђељем) поистовећивали са Христовим првим доласком. По теби, када дођемо до Литургије, више нам Јеванђеље и не треба. Не знам онда шта ће нам Јеванђеље на Литургији... Ја нигде нисам Библију навео као самодовољну за спасење па да ми помињеш протестантско схватање. Pa ni ja nisam rekao da je Biblija nepotrebna niti da je netacna nego da se Hristova istina ne ogleda u preciznosti i tacnosti definicija koje je on dao. Jer njegove reci koliko ja znam nisu recene kao neka nauka da objasne sta kako funkcionise ili da razjasne strukturu necega da potave neku matematikcu iskazanu tacnost. Hristos nigde nije dao nikakve definicije, kao sto malopre rekoh sam On kaze "reci moje duh su i zivot su"... "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Благовесник Написано Септембар 1, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 1, 2010 Апокатастаза у оригенистичком смислу је осуђена... Али... Ја те опет позивам дај ми један јеванђеоски детаљ који даје простора за апокатастазу? Један једини. Нема ниједног. Бог ће постати све у свему. ,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина као што поштују Оца!" Јеванђеље, Јн 5:23 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Септембар 1, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 1, 2010 Pa ni ja nisam rekao da je Biblija nepotrebna niti da je netacna nego da se Hristova istina ne ogleda u preciznosti i tacnosti definicija koje je on dao. Jer njegove reci koliko ja znam nisu recene kao neka nauka da objasne sta kako funkcionise ili da razjasne strukturu necega da potave neku matematikcu iskazanu tacnost. Видиш, зато Он и говори у причама. Христос није описао суштински тачно како ће изгледати будући век (јер је то нама углавном непојамно). Међутим, он је са причом о лудим девојкама рекао истину у смислу: неће бити нимало добро, ма како то "недобро" изгледало, за оне који се не покају и не буду у Цркви. Дакле, ту поенту приче не можемо спорити - па да кажемо: можда ће ипак бити добро. Неће бити добро, а у чему ће се то огледати - е то нам Госпд није рекао и то је оно што "не можемо понети". Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Септембар 1, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 1, 2010 @Aleksandar, Obi Wan, Solomon Kane, Justinijan Evo sta na sajtu Ateisti Srbije pise jedan od njihovih kolovodja Milan Janic. "Dragi Isuse, nadam se da si dobro i zdravo, baš kao i tvoja familija gore u Nebesima. Nadam se da imate lepo vreme i da će ono da potraje, a imajući u vidu tvoju mudrost uopšte ne sumnjam da ćete svi, kada još malo za`ladi, preći na južnu hemisferu gde je sad proleće i tamo obitavati za vreme predstojećih toplih meseci. Ti si bio na zemlji, ali uglavnom si se smucao po toplim pustinjskim ili polupustinjskim krajevima, pa verujem da nisi navikao na hladnoću. Ni ja je ne volim, ali znaš kako je, porodica, posao, stan, ograničeni prihodi, sve to me sprečava da zbrišem u toplije krajeve kada ovde postane prehladno. Šta ću, ja nisam Bog! Nego, hteo sam da te pitam mnogo stvari i kako vreme prolazi sve ih je više, ali nikako ne želim da te gušim ovozemaljskim pitanjima. Neka ti pitanja ipak moram postaviti, nadam se da ne zameraš! Kad si onomad bio na Zemlji smatran si veoma mudrim, pametnim čovekom. Čitao sam tvoje izjave date u javnosti i moram ti priznati da nisam fasciniran! Obećao sam da neću dužiti zato bih te odmah priupitao kako si mogao da kažeš da nisi došao da pokvariš zakon ili proroke nego da ispuniš. Dalje si rekao da dokle nebo i zemlja stoji, neće nestati ni najmanje slovce ili jedna titla iz zakona dok se sve ne izvrši i dodao da ako ko pokvari jednu od ovih najmanjih zapovesti i nauči tako ljude, najmanji nazvaće se u carstvu nebeskom; a ko izvrši i nauči, taj će se veliki nazvati u carstvu nebeskom. A onda, odmah posle toga, počeo si da rasturaš taj isti zakon, pa umesto "oko za oko, zub za zub", ti si propagirao da treba okrenuti drugi obraz, da treba ljubiti svoje neprijatelje, pa ti Otac kaže da se ne sme jesti svinjetina i plodovi mora, a ti odmah suprotnu tezu da ne pogani čoveka ono što u njega ulazi, nego čoveka pogani ono što iz njega izlazi. Dalje, Otac kaže i da preljubnike treba ubiti, a ti si tu mnogo mekši, pa ne ideš tako ekstemno kao Otac. Ima tu bogo-čoveče stotine primera, ali držaću se svog obećanja da pismo ne bude predugačko. Kažu da si doneo dobre ili blage vesti. Kad sam dobro izučio Novi Zavet, jer ti si tada osvanuo, došao sam do zaključka da nije baš tako. Čak naprotiv, zaključio sam da si doneo učenje i filozofiju mraka, straha i propasti. Izvini na teškim rečima, ali pričamo otvoreno, u redu!? I ti meni u odgovoru možeš sasuti sve u lice, bez pardona i neću se ljutiti! Dakle, kako si mogao da u umove stotine i stotine miliona ljudi uneseš taj opaki i strašni koncept PAKLA, najužasniju ideju koju je pokvareni, izopačeni i iščašeni ljudski um mogao da smisli. Kako te nije sramota kad znaš, da širom sveta, mala deca pre spavanja imaju traume od pomisli na tu gnusnu i jezivu ideju pakla, da će završiti na najstrašnijem od svih strašnih mesta, ako učine samo jednu od stvari koje je pomućeni um pisaca Biblije predvideo za odlazak u pakao. Nikada niko u istoriji čovečanstva nije smislio ništa užasnije, a ti si došao, navodno, da doneseš mir i ljubav svetu, koji te je čekao. Bedno! Nadam se da mi ne zameraš, ali mojoj deci neću dozvoliti da budu otrovana ovom gnusnom i pokvarenom idejom! Danas se ide u zatvor ako se iživljava i surovo postupa prema životinji, a vi ste najstrašnije mučenje pripremili za ljude, bića koja je Bog stvorio i koja neizmerno voli. Kasnije je i tebe žrtvovao zbog tih groznih ljudi! Pa ko je tu lud, žrtvovao dobrog i bezgrešnog zbog gomile grešnika i pokvarenjaka? Dizao si, dragi Hriste, u nebesa ljudske kvalitete kao što su "siromaštvo duha" i "krotkost"! Pitam se da nisi bio pod uticajem alkohola ili opojnih droga kada si tako nešto mogao da trabunjaš! Računam, slabo si jeo, pa me ne bi čudilo da te je neka rakijica uhvatila već posle jedne čaše! Ti si veličao "siromašne duhom, jer njihovo je carstvo nebesko”, a kasnije si dodao da su “blaženi krotki, jer će naslediti zemlju”. Svaka ti čast, care! Siromašni duhom su glupaci, tupani i neznalice, a krotki su ljudi koji su ponizni, trpeljivi, pokorni. I to je to što si ti želeo ljudima donoseći im "dobre vesti"? Dalje, u svojoj velikoj mudrosti, govorio si neviđene gluposti da ne treba brinuti šta će ljudi jesti, piti ili šta će odenuti i to poredio sa "pticama nebeskim". Znači, po tebi, niko ništa ne treba da radi, čak ni o osnovnim ljudskim potrebama ne treba ni brinuti! A ko će onda da radi, prepametni Isuse? Kako si mogao da porediš svoju ideju sa pticama? Jel imaš ti svest o tome da gotovo svaka ptica najveći deo svog vremena koje provede u budnom stanju žestoko radi da nahrani sebe i svoje potomstvo, izgradi gnezdo i podigne mlade. Ogroman broj ptica se u svom trudu izlaže i velikim naporima i velikim opasnostima, ali životni nagoni primoraju ih da rade i da se bore, jer jedino tako mogu opstati. Kako je to bilo glupo poređenje? Da se vratim na genijalnost izraženu kroz "ljubite svoje neprijatelje"! Vidi, mogu ja da ljubim neprijatelje koji su jako udaljeni od mene i ne predstavljaju za mene i moje bliske nikakvu opasnost. Deklarativno, volim ih, ljubim i molim se za njihovo dobro! Ali, šta je sa ljubavlju kada taj neprijatelj ili čitava horda neprijatelja krene na mene, na moju porodicu? Šta ako neki provalnik ili druge vrste, na primer verski ekstremista i fanatik, krene nožem ka meni i ubode me u stomak? Ja nemam drugi stomak da mu ponudim! Jel da ga ljubim i da se molim za njega ili da mu se suprotstavim sa svom svojom snagom i pokušam da odbijem njegov napad? Ajd kaži, molim te! Ako mi priznaš da si u vreme davanja ove izjave bio u nekoj vrsti neuračunljivosti, ja ću ti u hrišćanskom duhu, odmah oprostiti! Toliko puta si rekao da se Boga treba bojati! Zašto da ga se bojim kada me voli? Ili, voli me, ako ga se bojim? Glupo! Rekao si takođe da koji ljubi oca ili mater većma nego tebe, nije te dostojan; i koji ljubi sina ili kćer većma nego tebe, nije te dostojan. Slušaj, znam mnogo vernika, ali niko mi još nije rekao da voli više tebe nego svoje rođeno dete! Jel pizdiš? Stvarno si ispao bedan sa ovom izjavom, ne znam šta drugo da ti kažem! Pa mi još ovde dole nismo načisto da li si ti uopšte živeo, a treba da te volimo više od dece ili roditelja! Ko je to stavio u Bibliji, toliki je kreten da većeg ne mogu ni zamisliti! Možda to nisi rekao, ali ako jesi..... možeš mi doneti opravdanje kakvo hoćeš, ništa te neće izvaditi i da znaš, neću ti u hrišćanskom duhu oprostiti. Čak i ako doneseš opravdanje lično od ministra zdravlja ili ministra opšte prakse Dinkića. Jednom si davao uputstva o tome koga treba pozivati na slavlja pa si rekao, citiram: "Kad daješ obed ili večeru, ne zovi prijatelje svoje, ni braću svoju, ni rođake svoje, ni susede bogate, da ne bi i oni tebe kad pozvali i vratili ti; Nego kad činiš gozbu, zovi siromahe, kljaste, hrome, slepe;" Čoveče, ovo me uvek nasmeje, setim se čoveka koji priprema slavu i dok očekuje goste, umesto porodice i prijatelja, ulaze mu lokalni klošari, prosjaci, beskućnici, krezubi.... "Srećna slava, domaćine!"..... Ovde si nadmašio sebe! Tvojim "premudrim" izjavama nema kraja, zato se više neću baviti njima, samo da ti kažem da je svaka gluplja i gora od one prethodne. Ko ti je bio savetnik ili saradnik pri sastavljanju teza za govore, težak je bolesnik. Ako budeš ponovo dolazio na zemlju, razmisli o tome da radiš na televiziji kao komičar, mislim da bi bio ekstremno popularan, ljudi bi se cepali od smeha kada bi čuli sve tvoje izjave uživo! Zasenio bi sve, i Čaplina i Beni Hila, a verovatno i Stanlija i Olija! Nego, kad već spomenuh tvoj dolazak, hteo sam nešto da te pitam, u poverenju! Da li si ti u poslednje vreme dolazio na zemlju? Znaš zašto te to pitam? Poslednjih više desetina godina, bilo je mnogo najrazličitijih likova koji su tvrdili da su oni Ti, da su Isus Hrist! Skoro svaki od njih, ukoliko je bio dovoljno uporan u svom dokazivanju, završio bi u ludnici! Pa sam hteo da ti kažem da ako sad čitaš ovo pismo u nekoj ustanovi za smeštaj mentalno poremećenih osoba, da možeš slobodno da mi javiš gde si, pa da pokušam da razgovaram sa direktorom i da te izvučem odatle! Strašno se plašim mogućnosti da je pravi Isus završio negde u nekoj ludnici okružen mentalnim bolesnicima! Evo, završavam! Tvoje su mi izjave beskrajna inspiracija i mogao bih da ti pišem celu noć, ali predugačko pismo bi sigurno završila kao potpala tamo gore kod tebe, pogotovo sad kad dolazi hladnije vreme! Je li, a kakvo vam je grejanje gore? I još me nešto kopka, hteo sam da te pitam, ako ne zameraš.... jel vas ima negde na Google Earth-u? Jel vas uhvatila nekad kamera, pa da se možete videti, joj što bih ja to voleo!? Kažu ovi vaši dole da ste vi svuda, mislim na vaše trojno jedinstvo, pa računam, nije nemoguće da vas je koji put zakačila kamera sa satelita! Na kraju, još jednom prenesi pozdrave svom Ocu i Svetom duhu i javi se ponekad, kad stigneš! Srdačno tvoj, Milan Janić" Ajde sad da cujem. Da li se na ovo moze odgovoriti mirne savesti sa "Uff pa ko ti je kriv sto se istina data u Pismu tebi ne svidja". Mozda ne zbog njega samog jer mozda je smutljivac koji zna da to nije tako ali zbog drugih neutralnih koji lako mogu poverovati da to stvarno jeste tako. Jer eto on je procitao sta pisme u Pismu ali je od toga vrlo lako stvoriti totalno naopaku sliku. Eto zasto je po meni odgovornost na nama da nekome aktivno ili pasivno ne zaklonimo Hrista. Cutati na ovakav tekst jer eto ko im je kriv sto nece bi bilo pasivno zaklanjanje prave Istine. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Септембар 1, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 1, 2010 Ја те опет позивам дај ми један јеванђеоски детаљ који даје простора за апокатастазу? Један једини. Нема ниједног. Бог ће постати све у свему. Да, и управо ће због тога неки осећати "вечну радост" а неки "вечну муку", већ према своме настројењу, како каже Свети Максим. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Септембар 1, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 1, 2010 Ajde sad da cujem. Da li se na ovo moze odgovoriti mirne savesti sa "Uff pa ko ti je kriv sto se istina data u Pismu tebi ne svidja". Mozda ne zbog njega samog jer mozda je smutljivac koji zna da to nije tako ali zbog drugih neutralnih koji lako mogu poverovati da to stvarno jeste tako. Jer eto on je procitao sta pisme u Pismu ali je od toga vrlo lako stvoriti totalno naopaku sliku. Eto zasto je po meni odgovornost na nama da nekome aktivno ili pasivno ne zaklonimo Hrista. Cutati na ovakav tekst jer eto ko im je kriv sto nece bi bilo pasivno zaklanjanje prave Istine. Какве то везе има са апокатастазом. Овим људима прво треба причати да има Бога. Кад то поверују, онда их треба ослободити схватања раја и пакла у јуридичком смислу (да не кажем римокатоличком), затим оних силних казана, трозубаца и осталих глупости. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука