JESSY Написано Фебруар 20, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 20, 2013 ИЗ разлога што је молитва, најмоћније оружје против невидљивог непријатеља, он се на различите начине труди, да скрене људе од молитве. Старац је говорио да је најважнија ствар, коју Бог посматра, унутрашње расположење душе човека: „Једном, је један човек са болесним ногама, посетио Оца Антонија и рекао: „Баћушка, ноге ме боле и узнемирен сам, јер не могу да се поклоним до земље.“ Отац Антоније је одговорио: „Па, у Писму је речено: „Сине, дај ми твоје срце“, не „ноге“. ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Фебруар 21, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 21, 2013 Старац Макарије Оптински Носи ово у уму: Хришћански живот је непрекидна борба. Лукави непријатељ вешто користи безбројне замке и стреле. Пред неке од нас, он подмеће мамац световности, спољашњи понос, славу и церемоније, грубе похоте – похоте тела. Али оне од нас, који нису привучени ни једном од њих, он води ка врховима суптилнијих гордост Пошто нас је довео тамо – у високу земљу само-поштовања – он изазива мрачну измаглицу, измаглицу најпрепреденијих гордости, којима би помрачио наш ум. Онда нас, своје заслепљене робове, одводи од Бога, чак и без нашег сумњања. Запамти и ово: није тешко простом грешнику да доспе до мржње према свом нечистом животу и да, напуштајући га, баци себе испред милости Божије; али је веома тешко префињенијем грешнику – самозадовољном – да пусти зраку Божанске љубави да пробије кожну љуску своје само-праведности... Смиреност је једино оружје које одбија све нападе, али је тешко обликовати га, а уметност његовог коришћења је често погрешно схваћена, посебно од стране оних, који воде активни светоски живот. Стално носи у уму да је у очима Божијим, грешник покајник бољи од гордог човека, који није грешио на други начин, осим својојм гордошћу... ''Али“, можеш питати, „која су средства да задобијем смиреност?“ Па, стичемо ову вештину кроз читање Отаца; немилосрдно само-испитивање и само-оптуживање такође помажу; такође, разјашњавање себи, колико смо гори од других; уздржавањем од било каквог осуђивања других, у исто време прихватајући све њихове критике, као послане од Бога да исцеле наше скривене духовне ране. Жика је реаговао/ла на ово 1 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Фебруар 21, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 21, 2013 Покајте се!“ Нисам дошао да зовем праведнике него грешнике на покајање. Ходите к Мени сви који сте уморни и натоварени, и Ја ћу вас одморити. Узмите јарам Мој на себе, и научите се од Мене; јер сам Ја кротак и смеран у срцу, и наћи ћете покој душама својим.“ (Матеј 11:28-29) Господ позива оне који се труде у борби са страстима и оне обремењене гресима и обећава им утеху, кроз искрено покајање и искрено смирење. Свако лишавање и сваки напор (приморавања себе против сопствених задовољстава) је од вредности у очима Божијим. Као што Јеванђеље говори: „Царство Небеско на силу се узима и подвижници добијају га.“ (Матеј 11:12). Жика је реаговао/ла на ово 1 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Фебруар 21, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 21, 2013 Saveti prepodobnog Lava (Nagolkina) Trudi se da više paziš na sebe, a ne da razmatraš dela, postupke iodnos drugih prema tebi, ako u njima ne vidiš ljubav, to je zato što iti sam nemaš ljubavi u sebi. Gde je smirenje, tu je i jednostavnost, koja ne ispituje Božije sudove. Bog ne odbacuje molitve, ali njihove želje nekada ne ispunjava jedino zbog toga da bi po Svom Božanskom Promislu sve ustrojio najbolje moguće.Šta bi bilo, kada bi On – Svevideći – potpuno ispunjavao naše želje?Mislim, mada ne tvrdim, da bi onda svi ljudi poginuli. Čovek, koji živi bez straženja nad samim sobom nikada se neće udostojiti posete Božije blagodati. Kada nemate mira, znajte da nemate u sebi smirenje. To je Gospod rekaou sledećim rečima, koje zajedno s tim pokazuju gde treba tražiti mir.On je rekao: “Naučite se od Mene, jer sam Ja krotak i smiren srcem, inaćićete mir dušama vašim” (Mt. 11, 29). Жика је реаговао/ла на ово 1 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Фебруар 22, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 22, 2013 Saveti prepodobnog Mojseja (Putilova) Ako ste nekada nekome učinili neku milost – za to ćete biti pomilovani Ako stradate sa stradalnicima (čini se ovo je nešto malo) – ubrajate se u mučenike Ako oprostite onome koji vas je uvredio, ne samo da vam se svi vaši gresi opraštaju, već postajete sinovi Božiji. Ako se od srca pomoliš za spasenje, pa makar i malo, spašćeš se. Ako sebe ukoriš, okriviš i osudiš pred Bogom za grehe koje osećaš po savesti, i za to ćeš biti opravdan. Ako ispovedaš svoje grehe pred Bogom, dobićeš oproštaj i platu. Ako zažališ zbog svojih greha, ili se rasplačeš, ili uzdahneš, tajtvoj uzdusaj neće biti sakriven od Njega. “Ne ostaje skrivena od Njega, -kaže sveti Simeon, - kap suzna, niti deo kapi”. Proveravaj se svakodnevno: šta si posejao za budući vek, pšenicu ilitrnje? Ispitavši se, trudi se da se ispravljaš na bolje sutradan i takoživi ceo život. Ako je današnji dan loše proveden, tako da nisi ni uzneoBogu molitve kako treba, niti se i jednom skrušio u srcu, niti smirio umislima, niti milostinju nekome dao, niti oprostio onome ko ti je neštoskrivio, niti si pretrpeo nevolju, već se naprotiv nisi uzdržao odgneva, nisi se uzdržavao u rečima, hrani, piću, ili si um svojpogružavao u nečiste misli, sve ovo razmotrivši po savesti, osudi sebe ipotrudi se da sutradan budeš pažljiviji u dobrom i obazriviji da necinis zlo. Жика је реаговао/ла на ово 1 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Фебруар 23, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 23, 2013 Saveti prepodobnog Makarija (Ivanova) Na vaše pitanje u čemu se sastoji srećan život, da li u slavi ilibogatstvu, ili u tihom, mirnom, porodičnom životu, rećiću da se slažemsa ovim poslednjim, i još ću dodati: život, koji protiče sa čistomsavešću i sa smirenjem, donosi mir, spokojstvo i istinsku sreću. Abogatstvo, čast, slava i visoki položaj često bivaju uzrok mnogihgrehova, i takva sreća je beznadežna. Ljudi najčešće žele i traže blagostanje u ovom životu, a trude se daizbegavaju nevolje. I čini se da je to veoma dobro i prijatno, alidanašnje blagostanje i sreća šteti čoveku. On upada u različite strasti igrehe i gnevi Gospoda, a provodeći život u nevoljama više se približavaGospodu i lakše zadobija spasernje, i zato je Gospod srećan životnazvao širokim putem: “široka su vrata i prostran put koji vodi u smrt imnogi idu njime” (Mt. 7, 13), a život sa nevoljama je nazvao: “uzan jeput i tesna su vrata koja vode u život večni i malo ih je koji ganalaze” (Mt. 7, 14). Dakle, po svojoj ljubavi prema nama Gospod videćinašu korist, mnoge svodi sa širokog puta, i postavlja na uzan i trnovitput, kako bi trpljenjem bolesti i nevolja uredio njihovo spasenje idarovao život večni. Aleksandra_A and Жика је реаговао/ла на ово 2 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Фебруар 24, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 24, 2013 Mi smo umno ograničeni, misleći da ustrojimo svoje stanje, tugujemo,sujetni smo, lišavamo se mira, ostavljamo svoje religiozne obaveze raditoga da bismo deci ostavili bolje nasledje. Ali znamo li da će im onoposlužiti na korist? Ne vidimo li decu kojoj je ostalo bogatstvo, da imono nije na pomoć – ono im je samo poslužilo kao povod za lošumoralnost. Treba se brinuti da se deci ostavi dobar primer sopstevnogživota i da se vaspitaju u strahu Božijem i po Njegovim zapovestima, toje njihovo glavno bogatstvo. Kada budemo tražili Carstvo Božije i pravdunjegovu onda će nam se sve ostalo dodati (Mt. 6, 33). Vi kažete: netreba to raditi, današnji svet ne zahteva to već nešto drugo! Dobro, alida li ste vi rodili decu samo za svet, ili za budući život? Tešte seBožijim rečima: “ako vas svet mrzi, znajte da je Mene omrznuo pre vas”(Jn. 15, 18), a telesno mudrovanje neprijateljstvo je Bogu jer se nepokorava zakonu Božijemu niti može” (Rim. 8, 7). Ne želite da vaša decasteknu slavu ovoga sveta, već da budu dobri ljudi, pokorna deca, a kadaBog odredi – dobri supruzi, nežni roditelji, brižni o sebi potčinjenim,imajući ljubavi prema svima i snishodljivi prema neprijateljima. Жика је реаговао/ла на ово 1 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Фебруар 24, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 24, 2013 Сећање на смртНеочекивана смрт ваше сестре поразила вас је зебњом и страхом. Тај страхби увек требало да имамо, али га помрачење страстима одагнава од нас.Овој философији и сећању на смрт учи нас Сам Спаситељ: стражите, дакле, и молите се, јер не знате у који ће час доћи Господ ваш (Мт. 24,42); и премудри Сирах нас подстиче: сећај се краја твога, па довека нећеш сагрешити(Сир. 7,39). И на многим другим местима у Светом Писму говори се отоме. Због нашег немара у вези са овим предметом, повремено нас изненадесмрти нама сличних људи, које нас попут звона или трубе опомињу да смо ими смртни, и да нам нису познати ни дан, ни час када ће наш Господдоћи. Када се тако нешто догоди не треба да се узнемиравамо, него требада принесемо покајање због својих прегрешења; јер то може да нам буде одкористи, а узнемирење ни мало.Разборито сећање на смрт кида узе смртиСа мојим зачећем, у мени је записан закон распадања. На сваки нови удсмрт је стављала свој печат говорећи: он је мој. Ланац мојих дана јеланац већих или мањих страдања; сваки нови дан мога живота је нови кораккоји ме приближава труљењу. Долазе болести, а срце дрхти и пита их:јесте ли ви само најава мога краја, или вам је већ дата власт дараздвојите тело од душе страшним и болним раздвајањем? Понекад око могаума, расејано због сујете, оставља сазерцавање жалосне судбине која мечека; али чим се догоди нека изненадна несрећа, оно се опет брзо вратимом омиљеном поучавању, као новорођенче мајчиним грудима – сећању насмрт, јер је у истинској жалости скривена истинска утеха, и разборитосећање на смрт кида узе смрти! Жика је реаговао/ла на ово 1 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Фебруар 24, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 24, 2013 Kad pomislite na pričešće Svetim Tajnama, vi kažete: "Ako Gospod pogleda na moj greh, teško da će mi ikada biti dopušteno da se pričestim od izvora besmrtnosti. Teško meni! Ja sam lukavi i lenji sluga, zato sam plen ada i smrti!" Odgovor: Smatrati sebe dostojnim - znak je nedostojnosti. Vasilije Veliki i Jovan Zlatoust kažu: "Znam, Gospode, da se kao nedostojan pričešćujem"... "Nisam dostojan, Gospode, da uđeš pod krov duše moje"... Жика је реаговао/ла на ово 1 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Фебруар 24, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 24, 2013 "Nama ne dolikuje da očajavamo. To je zlo, jer si time sagrešio,čoveče. Zašto u nerazboritosti svojoj gneviš Boga smatrajući Njeganemoćnim? Zar ne može da spase tvoju dušu Onaj ko je ovoliki svet raditebe stvorio? Ako kažeš da ti je nešto na osudu, onda se pokaj, iprimiće pokajanje tvoje, kao što je primio pokajanje bludnika ibludnice. Ako ni to ne možeš, nego i protiv svoje volje sagrešiš ponavici, onda imaj smirenje kao carinik i to će ti biti dovoljno zaspasenje. Jer nepokajani grešnik koji ne pada u očajanje nego sebesmatra za grđeg od svakog drugog stvorenja i ne usuđuje se da bilo kogaosudi ili ukori, nego se još više divi čovekoljublju Božijem, i zahvalanje dobrotvoru, može i mnoga druga dobra da ima. Ko se i đavolu krozgreh potčini, ali radi straha Božijeg ne posluša neprijatelja koji gaprisiljava na očajanje, prebivaće zbog toga u Bogu" (sv. PetarDamaskin). I još o tome: "Kako je veliko dobro istinsko pokajanje: akoko poželi, opet može početi s pokajanjem. Ako si pao možeš da ustaneš;ako nanovo padneš, nanovo ustani, i nikako ne očajavaj zbog svogspasenja, šta god da se dogodi. Ne predaj se svojevoljno neprijatelju, iovo trpljenje, uz samoukorevanje, biće ti dovoljno za spasenje"... Želim vam da budete mudri u duhovnoj borbi, da poznajete zamkeđavolje i iznad svega, da se smirite. Smirenje je najjače oružje protivđavola i njegovih strela. Da vam Gospod da snage u ovoj borbi, i da vam podari venac u onajdan, a sada ne tražite za sebe darove: jer ko je smiren ne misli da jedostojan toga, ali je velik pred Bogom. Svetitelji su za sebe mislili da su najgori od svih, a Bog ih je proslavio. Жика је реаговао/ла на ово 1 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Фебруар 28, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 28, 2013 Sveti su zapazili da u osnovi svakog grehovnog pada leži gordost. Uzemaljskom životu svi mi grešimo – jedni više, drugi manje, ali niko neživi bez greha. I ako pažljivo ispitujemo neki svoj greh i pokajemo seza njega, samim tim možemo ukloniti kaznu koja nam predstoji radiispravljanja. Ako produžimo da se gordimo i ne kajemo se, tada naspočinju ispravljati životne situacije koje ne zavise od naše volje. Kaopotvrdu ove duhovne zakonitosti možemo navesti priču prepodobnogAmvrosija Optinskog. Jednom je neki čovek spremio kod sebe večeru i poslao svoje sluge dapozovu goste. Jednome od njih je bio poslan sluga koji nije bio urednoobučen. Pozvani ga je upitao: -Zar nije tvoj gospodin imao nekog boljeg osim tebe da mi pošalje?-Dobre su dobrima poslali, a mene su poslali vašoj milosti, - prostodušno je odgovorio sluga. Жика је реаговао/ла на ово 1 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Фебруар 28, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 28, 2013 Prepodobni Makarije Optinski (+1860) je govorio: "U prvim vekovimahrišćanstva svi su pristupali pričešćivanju Tajnama na svakom služenjuLiturgije, ali je Crkva zatim ustanovila neizostavno za slobodne četiriputa godišnje, a za zauzete poslovima bar jednom pristupanjepričešćivanju Tajnama". Prepodobni Varsonufije Optinski (+1913) je pisao: "U prvom vekusledbenici Hrista Spasitelja pričešćivali su se svaki dan, ali su vodilii život ravnoangelski, i bili su spremni da svakog minuta predstanupred lice Božije. Niko od hrišćana nije bio siguran. Često se događaloda se ujutro hrišćanin pričešćivao, a da su ga uveče hvatali i vodili uKoloseum. Nalazeći se u stalnoj opasnosti, hrišćani su strogo pazili nasvoj duhovni svet i provodili život u čistoti i svetosti. Ali prvivekovi su prošli, progoni od strane nevernih su prestali, nije više bilostalne opasnosti. Tada su se, umesto svakodnevno, počeli pričešćivatijednom nedeljno, a sada čak i jednom godišnje. Kod nas u skitu drže sesvetogorskog tipika, koji su sastavili sveti starci i koji su nampredali za nazidavanje. Svi monasi pričešćuju se šest puta godišnje, alipo blagoslovu ponekad i češće. Na to su se toliko navikli, da češćepričešćivanje izaziva sveopštu pažnju..." (Iz besede 12. aprila 1911.godine). Prepodobni Nikon Optinski (+1931): "Šta je bolje, retko ili čestose pričešćivati svetim Hristovima Tajnama - teško je reći... Suština je utome da se dostojno pripremiš za veliku Tajnu" (Riznica mudrosti, M.2005, str. 93). ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука