Jump to content

Macedonia ili FYROM

Оцени ову тему

Odahviing

Препоручена порука

И ние не ја признаваме грчката нација што ја создале Германците во 19. век. :)

Крсте Петков Мисирков е татко на Македонската нација, Коминтерната и Тито само ја признале.

E pa vidiš ja priznajem Grke. Grci i Srbi su pravoslavna braća i može samo da ti bude krivo. Taj tvoj Krste Petkov Misirkov nije tatko na Makedonsku naciju nego Josip Broz Tito i Milovan Đilas. 

Подели на овим сајтовима

Да, потпуно је тачно да словенски становници Македоније нису били национално опредељени до деветнаестог (двадесетог) века. То може да се види и у делу Спиридона Гопчевића, а и касније у рецимо списима др Рајса.

Ја сам доживео да ми Македонац каже да му је деда био Србин, да му се презиме завршавало на вић, а сада је Македонац, са презименом које се завршава на ски. Човек има апсолутно право да се национално изјашњава и осећа како год хоће.

Мојот прадедо во Султанатот бил славофон Грк, во Кралството бил Србин, во Царството - Бугарин, во СФРЈ станал Македонец. И толку. Ама никогаш не откажал од својот Отец - Господ Бог и од својата Мајка Црквата Православна (иако нажалост Црквата често била во раскол). 

Ти ме волиш, ал ја не осећам.

Подели на овим сајтовима

Pa na kosovu su Šiptari većinsko stanovništvo, znači kosovo propada Štiptarima?

Наравно да припада Шиптарима, као и остатак Србије где они живе (рецимо и Београд припада и Шиптарима који у њему живе).  Исто тако Косово припада и Србима. Нигде нисам рекао да нека територија припада већинском народу, него свим народима (људима) који на тој територији живе.

Ово је последњи одговор на троловање, и приписивање својих мисли мом писању. Јер је губљење времена одговорање на овакве прозивке (инсинуације), и приписивње мом писању ставова које не заступам, и које добронамерни читалац не може да извуче из написаног текста.

Подели на овим сајтовима

А кои сте вие да ни кажувате како да се чувствуваме и што да бидеме по националност? Јас ако сакам ќе бидам и Индијанец. 

Српството во Македонија (дури и во сегашната Р. Македонија) е возобновено тек дури кон крајот на 19. век, кога бившиот Бугарин Глигор Соколов од Небрегово (чичко на Блаже Конески), дбива стипендија во Белград и по завршувањето на училиштето се враќа во Прилепско и ја шири српската пропаганда.

Значајно е да се напомене дека до првата половина на 19. век Македонците не биле национално освестени, туку само верски освестени. Потоа стануваат Бугари, а некои се славофони Грци.

Кога дошло до поделба на Македонија, Бугарите и Грците успешно го асимилирале македонското население (не знам колку е паметно да се користи зборот асимилација). Но, Србите кои биле зафатени со создавање на братство и единство меѓу Србите, Хрватите и Словенците не обрнале доволно внимание на асимилацијата на Македонците(кои на националноста гледале како на политичка припадност; а во Македонија биле донесени 20.000 џандари и колонисти од Српските земји кои ја добиле најдобрата земја). Првото постоење на Македонска нација се начнува во книгата „За Македонцките работи“ од Крсте Петков Мисирков. Анационалноста на Македонците ја увидела Коминтерната па во 1934 од Москва го признава постоењето на Македонската нација. КПЈ само ја спроведува одлуката на Коминтерната и го признава постоењето на Македонската нација. Партизаните за време на Втората светска војна ја јакнеле идејата за македонската нација.

Интересно е сведоштвото на прилепчани за историјата на цвеќињата со кои ги избркале Србите... За само неколку денови, со истите цвеќиња ги пречекале и Бугарите. Во Соборната црква во Прилеп, посветена на Благовештението Богородично, имаше  два параклиси едниот (десниот) посветен на свети цар Борис Бугарски и другиот (левиот) посветен на свети Сава Српски(по реконструкцијата која сеуште не е завршена, параклисите се привремено отстранети).

Па ти си стварно Индијанац! :)   (стварно шала да се не наљутиш љуто)

Лепо што су се македонци освестили.... ми срби још нисмо. Ваљда зато и живимо у Бившој Југословенској Републици Србији само што, штета, нико неће да нас призна под тим именом. 

Види ти, са индијанским именом, онај-који-из-квазиисторије-црпе-идентитет, па се угледај на свог прадеду и не дај Мајку Цркву ни за шта. Наравно, мислим на Православну а не на разне расколничке оргнаизације. То је пут правог идентитета.

Подели на овим сајтовима

Наравно да припада Шиптарима, као и остатак Србије где они живе (рецимо и Београд припада и Шиптарима који у њему живе).  Исто тако Косово припада и Србима. Нигде нисам рекао да нека територија припада већинском народу, него свим народима (људима) који на тој територији живе.

Ово је последњи одговор на троловање, и приписивање својих мисли мом писању. Јер је губљење времена одговорање на овакве прозивке (инсинуације), и приписивње мом писању ставова које не заступам, и које добронамерни читалац не може да извуче из написаног текста.

Makedonija je Grckog porekla, Kosovo je srpskog, znaci Makedonci smeju da se zovu Makedoncima, a Siptari Kosovcima? Iako i jednu i drugi nemaju nista vezano za svoje tvrdjenje osim nekih mozda minimum 100 godina zivljenja na tom podrucju?

Подели на овим сајтовима

Makedonija je Grckog porekla, Kosovo je srpskog, znaci Makedonci smeju da se zovu Makedoncima, a Siptari Kosovcima? Iako i jednu i drugi nemaju nista vezano za svoje tvrdjenje osim nekih mozda minimum 100 godina zivljenja na tom podrucju?

То је ствар слободе изјашњавања и изражавања. Код нас су постојали Џедаји, тј једна група се договорила да се изјасне по националности да су Џедаји, или нешто слично. То нема везе са науком, него је ствар човековог осећаја.

Како људи који живе неколико година у САД, смеју да се изјашњавају као Американци? Једини прави Американци су Индијанци. Пази која је то нелогичност, аутохтони Американци, чији претци одвајкада живе на подручју САД, се по националности називају Индијанци. А људи који су јуче прешли океан се називају Американцима.

Подели на овим сајтовима

То је ствар слободе изјашњавања и изражавања. Код нас су постојали Џедаји, тј једна група се договорила да се изјасне по националности да су Џедаји, или нешто слично. То нема везе са науком, него је ствар човековог осећаја.

Како људи који живе неколико година у САД, смеју да се изјашњавају као Американци? Једини прави Американци су Индијанци. Пази која је то нелогичност, аутохтони Американци, чији претци одвајкада живе на подручју САД, се по националности називају Индијанци. А људи који су јуче прешли океан се називају Американцима.

Licna sloboda da sebe zoves kako zelis, ali ovde pricamo o jednoj zemlji, koja prisvaja tudje ime, tudju istoriju.  Ne znam kakve sad veze imaju Amerikanci, svako ko se rodi u Americi moze da nazove sebe Amerikancem. Svi znamo po kome je Amerika dobila ime, ne po Indijancu Ludom Konju...

Подели на овим сајтовима

Лудило... то је дијагноза националниох осећаја на 300 км линије Софија - Београд :) :) :)

Илустрације ради .... Софија је 60 км од Српске Границе... Скопље је 20 км од Српске границе на Косову и Метохији код Ђенерал Јанковића... Србија је остала једна Уздужна (вертикална ) државица.. без појма Северена Србија,... А Источна Србија је увек била заправо део Јужне Србије.. дакле само Централна т.ј Шумадија и Западна србија која је заправо и даље Шумадија ....ХАХАХА... ..Ко разуме схватио је и само му је још више мука...

الحرية أو الموت

Подели на овим сајтовима

Сада је територија Македоније подељена између две државе, Републике Македоније, и Грчке.

НЕТАЧНО !

Има и мал дел под Р. Бугарија.

Има ''мали део'' и у данашњој, овој оваквој каква је - никаквој, Србији .. :) Ако ћемо право.. око Лесковца отприлике би негде био крај..

А ако ћемо по истини ..најмакедонскији део македоније у целом смислу, ... јесте онај део који је брат Ортофил назвао ''мал дел под Р.Бугарија'' А зшто тако кажем ..па тај ''мали дел''... пре свега није мали..и тај део је тзв. Пиринска Македонија... Отуд су кретали устанци против Турака а отуд су и најзначајнији устаници из тог времена попут Јане Санданског и екипе...То је нешто попут Босне која је најсрпскији део Србије ..ако ћемо право... И ако ћемо право .. тамо с емакедонси осећају апсолутно као Бугари...дакле као што се наши Шумадинци осећају Србима ..и  Босанци наравно... Ова данашња ''ФИРОМ'' или БЈРМакедонија .. нешто попут Црне Горе... која је сво време као била најсрпскија територија  да би заправо испала најсмрдљивија што с еистог тиче... исто важи за (квази)македонизам у данашњој БЈРМакедонији... 

الحرية أو الموت

Подели на овим сајтовима

НЕТАЧНО !

Има ''мали део'' и у данашњој, овој оваквој каква је - никаквој, Србији .. :) Ако ћемо право.. око Лесковца отприлике би негде био крај..

А ако ћемо по истини ..најмакедонскији део македоније у целом смислу, ... јесте онај део који је брат Ортофил назвао ''мал дел под Р.Бугарија'' А зшто тако кажем ..па тај ''мали дел''... пре свега није мали..и тај део је тзв. Пиринска Македонија... Отуд су кретали устанци против Турака а отуд су и најзначајнији устаници из тог времена попут Јане Санданског и екипе...То је нешто попут Босне која је најсрпскији део Србије ..ако ћемо право... И ако ћемо право .. тамо с емакедонси осећају апсолутно као Бугари...дакле као што се наши Шумадинци осећају Србима ..и  Босанци наравно... Ова данашња ''ФИРОМ'' или БЈРМакедонија .. нешто попут Црне Горе... која је сво време као била најсрпскија територија  да би заправо испала најсмрдљивија што с еистог тиче... исто важи за (квази)македонизам у данашњој БЈРМакедонији... 

Сакаш да кажеш дека она што е Црна ГОра за Србија, тоа е Македонија за Бугарија? Нема да згрешиш многу... Инаку срцето на Македонија секогаш биле Велес, Прилеп, Битола и Охрид. Бугарите најмногу си згрешиле што не го прифатиле предлогот на Партенија Зографски, за литературен бугарски да се земат западните наречја од македонскиот и западните наречја на бугарскиот јазик. Доколку тоа било прифатено, ќе немаше македонска нација. 

Ти ме волиш, ал ја не осећам.

Подели на овим сајтовима

Сакаш да кажеш дека она што е Црна ГОра за Србија, тоа е Македонија за Бугарија? Нема да згрешиш многу... Инаку срцето на Македонија секогаш биле Велес, Прилеп, Битола и Охрид. Бугарите најмногу си згрешиле што не го прифатиле предлогот на Партенија Зографски, за литературен бугарски да се земат западните наречја од македонскиот и западните наречја на бугарскиот јазик. Доколку тоа било прифатено, ќе немаше македонска нација. 

To није тако далеко од истине.. Али тек у случају да су Бугари..исто као и остали ''народи'' на Балкану били у могужности да САМИ стварају своје државе без не интервенције него ВОДИЉЕ Запада и КОРМИЛАРА Русије ... :) Да тога није било данас би смо на Балакну имали две државе ... И не би носиле ни једно од постојећих имена држава које даанс знамо... Али... има то али штои девојци срећу квари...

الحرية أو الموت

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...