Tumaralo. Написано Фебруар 3, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 3, 2013 (измењено) moje pitanje je kako razgraniciti greh gnosticizma od proucavanja raznih duhovnih tradicija i nauke?... ako sam svestan da ne mogu spoznati Boga svojim razumom da li to znaci da nisam gnostik i da slobodno mogu da nastavim sa istrazivanjem? Измењено Фебруар 5, 2013 од Дејан Бићанић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Фебруар 3, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 3, 2013 Грех гностицизма није био у томе да је погрешно стицати знање, гностицизам је грешио у томе што је то стицање знања сматрао последњим кључем за откривање односа са Богом и сједињењем са њим. По гностицизму ако си довољно упућен у нека тајна учења - нагомилана посебна знања, стећи ћеш наклоност Бога и сједињити се с њим. То тако наравно није. Класично, конвенционално прикупљање знања није исто што и гностицизам. Ако те занимају друге духовне традиције, не стоји ти ништа на путу да то проучаваш као филозофско и историјско штиво, само га немој онда примјењивати, ту постави границу. nana, ПЧЕЛИЦА, DYNABLASTER and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Tumaralo. Написано Фебруар 3, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 3, 2013 Грех гностицизма није био у томе да је погрешно стицати знање, гностицизам је грешио у томе што је то стицање знања сматрао последњим кључем за откривање односа са Богом и сједињењем са њим. По гностицизму ако си довољно упућен у нека тајна учења - нагомилана посебна знања, стећи ћеш наклоност Бога и сједињити се с њим. То тако наравно није. Класично, конвенционално прикупљање знања није исто што и гностицизам. Ако те занимају друге духовне традиције, не стоји ти ништа на путу да то проучаваш као филозофско и историјско штиво, само га немој онда примјењивати, ту постави границу. zar je greh primeniti neko znanje koje je korisno i koje nije u sukobu sa moralom i verom? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Фебруар 3, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 3, 2013 Не знам шта желиш да проучаваш, коју врсту знања? Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Tumaralo. Написано Фебруар 3, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 3, 2013 Не знам шта желиш да проучаваш, коју врсту знања? nista odredjeno. samo imam nedoumice na primer u hinduizmu je opisan sistem cakri koje predstavljaju izvesne centre energije u coveku a zapadna nauka je istrazivanjem zlezda dosla upravo do istog zakljucka samo na drugi nacin, naime svakoj cakri odgovara pojedina zlezda u ljudskom organizmu. dakle dokazano je da je sistem cakri ispravan. isto tako postoje mnoga znanja koja su okultna ali to ne mora nista lose zar ne?...okultno znaci tajno i nista vise, ne znaci zlo ili magicno. svakako da neka magija spada u okultno i to je greh ali nije svo tajno znanje zlo. isto kao i nauka i tehnologija- na primer internet (koji je dugi niz godina bio vojni tajni projekat) moze da se koristi za razjasnjenje pojedinih pitanja o veri sto je dobro a moze i da se zloupotrebljava na razne nacine sto je zlo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Фебруар 3, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 3, 2013 Окултно није забрањено зато што је тајно или неистинито, него зато што потиче од ђавола. То јест, можеш ти да се бавиш и чакрама и медитацијом и јогом и другим стварима, ал то не долази од Господа. Због чега? Зато што је у свим тим учењима гордост, која долази кроз намеру да нешто учиниш својом вољом, својим снагама, и да цео свет потчиниш себи, на магијски начин, без смирења или понизности пред Господом. И без Њега, у крајњој линији, јер све и да себе завараваш да и даље Њему служиш, једном ћеш да кажеш "Ово сам постигао само ЈА, СВОЈИМ трудом и залагањем, без ичије помоћи. Не треба ми било ко изнад мене", што и јесте крајњи циљ свих тих учења. Та замка постоји и у многим обласима живота које са магијом везе немају, али езотерична учења су управо због тога и направљена, и та замка позајмљене моћи, за коју ти мислиш да је твоја моћ, и да је резултат твог труда и твог залагања, је сврха, крајњи циљ и смисао сваког од тих учења. Баци се на проучавање своје вере, батали те глупости. И ради спасења и ради менталног здравља (никакво претеривање, најозбиљније ово мислим). nana, Иван ♪♫, Natasa. and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Tumaralo. Написано Фебруар 3, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 3, 2013 Окултно није забрањено зато што је тајно или неистинито, него зато што потиче од ђавола. То јест, можеш ти да се бавиш и чакрама и медитацијом и јогом и другим стварима, ал то не долази од Господа. Због чега? Зато што је у свим тим учењима гордост, која долази кроз намеру да нешто учиниш својом вољом, својим снагама, и да цео свет потчиниш себи, на магијски начин, без смирења или понизности пред Господом. И без Њега, у крајњој линији, јер све и да себе завараваш да и даље Њему служиш, једном ћеш да кажеш "Ово сам постигао само ЈА, СВОЈИМ трудом и залагањем, без ичије помоћи. Не треба ми било ко изнад мене", што и јесте крајњи циљ свих тих учења. Та замка постоји и у многим обласима живота које са магијом везе немају, али езотерична учења су управо због тога и направљена, и та замка позајмљене моћи, за коју ти мислиш да је твоја моћ, и да је резултат твог труда и твог залагања, је сврха, крајњи циљ и смисао сваког од тих учења. Баци се на проучавање своје вере, батали те глупости. И ради спасења и ради менталног здравља (никакво претеривање, најозбиљније ово мислим). I pre nego sto sam poceo da izucavam veru shvatio sam da je ego (gordost) izvor sve patnje i vrhunski greh. Jasno je i da monasi mogu da se gorde postom i molitvom i da stecenu blagodat mogu izgubiti ako se pogorde kao sto sveti oci isticu. Dakle svaki covek je gresan i moze podleci gordosti nezavisno od toga kojoj religiji, naciji, ucenju, filozofskoj skoli pripada. Zasto bi bilo lose da koristimo tehnologiju (upravo koristimo racunar) i razna znanja ako smo svesni da je to samo sitnica u odnosu na Boziju velicinu i da se nikakve sprave i razumske spoznaje ne mogu meriti sa Bogom? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Фебруар 3, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 3, 2013 I pre nego sto sam poceo da izucavam veru shvatio sam da je ego (gordost) izvor sve patnje i vrhunski greh. Jasno je i da monasi mogu da se gorde postom i molitvom i da stecenu blagodat mogu izgubiti ako se pogorde kao sto sveti oci isticu. Dakle svaki covek je gresan i moze podleci gordosti nezavisno od toga kojoj religiji, naciji, ucenju, filozofskoj skoli pripada. Zasto bi bilo lose da koristimo tehnologiju (upravo koristimo racunar) i razna znanja ako smo svesni da je to samo sitnica u odnosu na Boziju velicinu i da se nikakve sprave i razumske spoznaje ne mogu meriti sa Bogom? Зато што је у самој основи тога гордост и магијско виђење ствари, то јест, покушај да свет савијеш и обликујеш према својој личности, то је једина сврха због које су те "технике" направљене, и једино што се њима може постићи. Ignjatije and Ljubičasta је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Odahviing Написано Фебруар 3, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 3, 2013 Баци се на проучавање своје вере, батали те глупости. И ради спасења и ради менталног здравља (никакво претеривање, најозбиљније ово мислим). Ja baš mislim suprotno, da čovek treba da bude otvoren i prema drugim religijam, da se raspituje istražuje, možda se u nekoj pronađe mnogo više nego što se pronalazi u hrišćanstvu. PS. Samo pazi da te ne uhvate neke vehabije, ili neki što kolju kokožke i druge živuljke, ako me razumeš. RYLAH је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Фебруар 4, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 4, 2013 nista odredjeno. samo imam nedoumice na primer u hinduizmu je opisan sistem cakri koje predstavljaju izvesne centre energije u coveku a zapadna nauka je istrazivanjem zlezda dosla upravo do istog zakljucka samo na drugi nacin, naime svakoj cakri odgovara pojedina zlezda u ljudskom organizmu. dakle dokazano je da je sistem cakri ispravan. isto tako postoje mnoga znanja koja su okultna ali to ne mora nista lose zar ne?...okultno znaci tajno i nista vise, ne znaci zlo ili magicno. svakako da neka magija spada u okultno i to je greh ali nije svo tajno znanje zlo. isto kao i nauka i tehnologija- na primer internet (koji je dugi niz godina bio vojni tajni projekat) moze da se koristi za razjasnjenje pojedinih pitanja o veri sto je dobro a moze i da se zloupotrebljava na razne nacine sto je zlo. Нешто си погрешно разумио. Наука није ништа открила поводом чакри, и да оне наводно функционишу. Можда си слушао некога попут Дејвид Ајка или друге пропагаторе Њу Ејџа који су поменули наводно да је наука нешто открила. Што се тиче практиковања надраживања тих чакри системом јога и које чега, заиста то ти није потребно, ништа нећеш постићи. Ако ти је стало до психичког и физичког мира, има милион других начина да то постигнеш. Задржи се на факултативном проучавању ако те то баш интересује, даље немој ићи. Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драгана Милошевић Написано Фебруар 4, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 4, 2013 Drzi se, brate, pravoslavlja po sistemu nauceno - sprovedeno u delo; a sve ostalo pa cak i citanje horoskopa moze da te nizvede u ambis. Radoznalost ubija macku. Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Фебруар 4, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 4, 2013 Nije problem okultnog to sto je tajno niti sto je mracno ili od djavola, okultno je jako sirok pojma nego je glavni problem u tome sto promasuje covekov cilj da spozna Boga kao oca, kao licnost koja prvesnsveno VOLI. Ima okltunih pravaca koji pricaju i o licnost i o sjedinjenju ali svi krive i padaju na onom "ako sve jezika govorim ako ljubavi nemam nista sam" to je to. Okultisti i kad govore o Bogu o njemu govore kao o izvoru tajnih formula sa kojima kad se sjedini mag moze da komanduje prirodi. Cilj hriscanina je Bog sa kojim ce umeti da VOLI a cilj magova je Bog sa kojim ce moci da komaduju. U tome je njihov pad. A gnoza ili ti spoznaja koja nije epistimija, neko znanje steceno logikom i naucnom analizom jer prisuttno i u pravoslavlju. To je znanje koje sticemo ulaskom u licnosnu zajednicu sa Bogom. Zato je sveta tajna pricsca tajna jer mora kroz odnos da se otktiva znanje o licnosti Boga a ne zato sto Bog zeli da nesto sakrije od nas. Justin Waters је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Фебруар 4, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 4, 2013 Zato ja nikada i neću prihvatiti Hrišćanstvo, baš zato što hoće čoveka da zakuca na poziciju marionete kojom upravljaju više sile. Čak iako nešto postigne sopstvenom voljom, opet to mora nekome da duguje. Ja upravo hoću da se usavršim sopstvenim trudom i sposobnoću, baš zato da ne bih morao nekoga da molim za pomoć. Jedini problem je što te "tehnike" padaju pod eksperimentalnim uslovima. Никакав проблем, нико те не приморава на било шта. Ово је један здрав пут, ако идеш њиме како треба, бићеш задовољан, стећи ћеш љубав која ће да ти пружи задовољство које не може да се мери са било каквом моћи коју би достигао. А доста ствари које причам знам и из личног искуства. Али, као што рекох, слободан си да кренеш путем за који мислиш да је прави, само добро размисли, јер често видиш да је пут погрешан тек кад га добро изгазиш и кад треба да се бориш са сујетом да би се вратио на почетак. Ljubičasta, Ignjatije, Драгана Милошевић and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Фебруар 4, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 4, 2013 Zato ja nikada i neću prihvatiti Hrišćanstvo, baš zato što hoće čoveka da zakuca na poziciju marionete kojom upravljaju više sile. Čak iako nešto postigne sopstvenom voljom, opet to mora nekome da duguje. Ja upravo hoću da se usavršim sopstvenim trudom i sposobnoću, baš zato da ne bih morao nekoga da molim za pomoć. Jedini problem je što te "tehnike" padaju pod eksperimentalnim uslovima. Da ti je neko dao jedan evro svaki put kad si ovo napisao na forumu sad bi imao bar cetvrt sume potrebne za tvoj nadam se uspesan Rajovic Industries. Wlof, Ignjatije, RYLAH and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ignjatije Написано Фебруар 4, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 4, 2013 Zato ja nikada i neću prihvatiti Hrišćanstvo, baš zato što hoće čoveka da zakuca na poziciju marionete kojom upravljaju više sile. Čak iako nešto postigne sopstvenom voljom, opet to mora nekome da duguje. Ja upravo hoću da se usavršim sopstvenim trudom i sposobnoću, baš zato da ne bih morao nekoga da molim za pomoć. Имаш погрешно мишљење о Хришћанству. Не управљају нама више силе,нема судбине. Сам ствараш своју судбину и ниси марионета. Црква јесте заједница, али заједница конкретних и јединствених личности. Предавање целог себе Богу не значи губитак своје личности и посебности. Није то тако страшно како теби изгледа. А и Бог те не тера да будеш Хришћанин ако нећеш. Само прво барем упознај Хришћанство када га већ критикујеш. ПЧЕЛИЦА, Aquilius Cratus, RYLAH and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 http://www.svedokverni.org/ 555-333 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука