коЖељ њацИ Написано Јануар 27, 2013 Пријави Подели Написано Јануар 27, 2013 У Новом Саду се протеклих месеци послеодласка са власти ДС и Чанкове Лиге десиле промене које су узбуркалејавност. Прво је Културни центар променио визуелни идентитет и салатинице се прешло на ћирилицу која је и званично писмо републике Србијепо тренутно важећем Уставу. То је изазвало лавину напада од странеДС-а, ЛСВ и њима блиских медија да је то наметање ћирилице или су пак уновом логоу Културног центра «видели» скривени кукасти крст. Поред тога инека друга јавна предузећа су са латинице прешла на ћирилицу што јеизазвало додатну гнев друге стране, па се чак помињало да се тимеугрожавају права националних мањина у Новом Саду. Други догађај који је усталасао привидномирну новосадску и војвођанску јавност је уговор који је потписан уновембру између ЈКП Информатике Нови Сад с једне и Руским осигурањемСОГАЗ и Италијанским осигурањем Ђенерали са друге стране о осигурању око150.000 домаћинстава у Новом Саду и околини. Том приликом је речено даће за 4,29 динара по метру квадратном, грађани Новог Сада моћи даосигурају своју имовину од пожара и експлозије, удара грома, олује иград, провале крађе и разбојништва и штета изазваних другим узроцима. У чему је испао проблем? Наиме до садаје друга осигуравајућа кућа ДДОР осигуравала грађане и правна лица натериторији града. Неко би се могао питати зашто се дигла толика медијскабука јер је једно осигуравајуће друштво буде замењено да другим или уовом случају са друга два. Они којима је сметао улазак рускогосигурања на наше тржиште су као аргумент навели да осигурање, којеовога пута нуде две осигуравајуће куће СОГАЗ и Ђенерали, није одвојеноод цене комуналних услуга које плаћају, него је урачунато у ту цену. Ноиз ЈКП Информатике су рекли да је и до сада ставка осигурања била деорачуна и да грађани и фирме могу да одлуче да ли желе да плате осигурањеили не. Три нивоа мотива за антићириличну хистерију На први поглед се чини да опозиција уграду а власт са покрајинског нивоа ДС покушава да поентира у јавноститако што би новој власти већ на почетку направили озбиљне проблеме, тамогде их заправо и нема. Показује се да се нова власт суочила сазначајним проблемима који су наслеђени из претходног периода а да притоме имају наспрам себе врло моћног противника који има јаке медијскекапацитете којима нису у стању да успешно парирају. Тако се показало даимајући медијску и НВО мрежу бивша власт сада узвраћа ударац и настојида подрије нову градску већину на било који начин. Најједноставније јенахушкати грађане и манипулисати са страхом оних који имају мало да имвласт намеће нови финансијски терет или пак да се ту нешто мутно ради. Други извор или мотив за ову кампањумогу да буду и они који су изгубили овим уговором а то су људи који суимали користи од претходних уговора, а то је на првом месту ДДОР који једо сада имао монопол од 17 година на осигурање грађана и правних лица уНовом Саду. Онај ко губи има право да се љути или пак да покуша дадоведе у питање нови уговор или ново осигуравајуће друштво које језаузело њихово место. И то је негде постало код нас уобичајено да семедији различитим манипулативним методама користе као средство уобрачуну са конкуренцијом, но то никако није добро за транспарентност идемократску медијску слику. Но нама је занимљив и трећи извор мотиваза злонамерну кампању против ћирилице и против руског осигуравајућегдруштва СОГАЗ чији је лого исто на ћирилици. То су кругови којима седиже коса на глави од саме ћирилице, али и од руског капитала. Дакле тиантићирилични кругови блиски бившој градској власти би и без некихјасних економских интереса водили кампању против наше ћирилице и против«ћириличног капитала». Они једноставно имају изражен анимозитет преманашој традицији коју симболички представља ћирилица, али и према Русији исвему оном што њу представља. Код нас су у политичкој, економској имедијској сфери прилично јаки кругови који су се противили развојуекономске сарадње Русије и Србије, рецимо реализацији изузетно корисногпројекта Јужни ток као и других пројеката у којима су две земље виделезаједнички интерес. Тако смо видели и на политичкој сцени како су сељуди попут Чеде Јовановића или Ненада Чанка активно борили против јачањасрпско-руских односа, па чак и водили агресивну кампању против бившегамбасадора Конузина. Кампања против руског и кинеског капитала Данас је на дневном реду улазак рускогосигуравајућег друштва СОГАЗ које је ћерка фирма Гаспрома и чији је првиизлазак ван Русије српско тржиште. Очигледно је неком овде, а вероватнои из иностранства, неком у јасном и јаком у интересу да се спута јачањаи укорењивање руског капитала које са собом носи и друштвени утицај.Посебно ако имамо у виду да се на челу руског осигуравајућег друштваСОГАЗ налази Сергеј Сергејевич ИВАНОВ, син вероватно другог по утицајучовека у Руској Федерацији. Блокада рада Согаза је директно шамарвластима у Москви. Тако су локалне политичке и медијскеснаге које су покренуле кампању против ћирилице и «ћириличног» СОГАЗАбиле вероватно инструмент како неких финансијских али и дубљихстратешких интереса да се блокира јачање страног, у овом случају,«опасног» руског капитала. Једноставно се на сваки начин жели илионемогућити или отежати рад «стратешки проблематичног» капитала којидолази из Москве. Ова ситуација још једном илуструје дабез јаке и аутономне медијске инфраструктуре никако не може да се реалноводи ни унутрашња ни спољња политика, јер ће свака одлука која неодговара «западним центрима моћи» и њиховим домаћим политичким играчимабити брутално и дрско нападнута и доведена у питање. Тако ће и сви оникоји покушају да учине нешто што није по вољи неком ко је моћан у земљиили у свету да ризикује да буде систематски прозиван и оцрњен. Викиликсдепеше су показале са домаћи политичари коисте параноју странаца да јеподгреју страхом од «јачања проруских снага против којих једино они могуда се изборе» а заправо ту је најчешће реч о маскирању њихових интересаи интереса њихових финансијских лобија који се осећају угроженима. У ту врсту кампање спада и нервознареакција неких људи из ДС када се пронела вест да би и кинески капиталмогао да уђе у овај регион у великом обиму и да на тај начин у некимсферама смањи западни доминантни утицај. При томе су они спојили за њих«лепо и корисно» а за Србију ружно и штетно – да воде кампању противсрпске традиције што је у тим круговима преостало од времена титоизма сапоентирањем на политичком плану код својих спонзора и ментора. Ако сепри томе и јавност «прими» на такву спиновану кампању ћирилицеупакованих у борбу против «скривеног кукастог крста» или «насилногнаметања» ћирилице и руског осигуравајућег друштва утолико боље. Једнимударцем најмање три муве. Катинска шума у Новом Саду Такође, Новим Садом се шири прича даМузеј Војводине уз подршку покрајинске владе и владајућег ДС организујеизложбу злочину у Катинским шумама који се десио 1940. године када сустрељани заробљени пољски официри и војници од стране совјетске службебезбедности. То је болна тема за пољско и руско друшво и постоје споровикако да се квалификује тај догађај, нешто слично као и у случајуСребренице. Русија је признала злочин но не прихвата квалификацијемасакра или геноцида. Ако би се код нас на изложби инсистирало на тимквалификацијама то би имало за последицу да би се повредила Москва ивероватно нарушили одлични односи са Руском Федерацијом. Ван памети је да земља која има толикокористи од Русије (а пре свега око подршке у вези са Косовом), која имаповлашћене трговинске односе са Русијом као ретко која држава, којапоред свега тога треба да добије 800 милиона евра за изградњу железнице,која заједнички гради Јужни ток, планира да провоцира и што не рећи иомаловажава исте те Русе. Ми смо мала и сиромашна земља и никао нам нијеу интересу да непотребно иритирамо велике силе, а нерочито не ону којанам је помагала. Уколико Музеј Војводине и покрајинска влада на челу саБојаном Пајтићем организује антируску изложбу то значи да ДС води иантисрпску политику јер то директно штети нашим националним интересима.Остаје само питање за чији рачун они то раде. http://www.vidovdan.org/index.php?option=com_content&view=article&id=40208:2013-01-27-09-51-33&catid=37:politika&Itemid=40 Ромејац, nedeljko, -Владимир- and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Б Написано Јануар 28, 2013 Пријави Подели Написано Јануар 28, 2013 Ћирилица или не, ново осигурање није било приказано одвојено на рачуну Информатике као до сада, што је било (по мени) дрско и безобразно. Било би коректно да објаве колико је људи грешком уплатило целокупан износ па су се накнадно одјавили са осигурања... Не ваља свашта к срцу примати. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Candy Butcher Написано Јануар 28, 2013 Пријави Подели Написано Јануар 28, 2013 Čoveče po naslovima ovakvih i sličnih tema ispade da smo mi iz Vojvodine neki antisrbi? Šta vi mislite da je vojvodina stvarno pred ocepljenjem i da stvarno autonomaši imaju podršku naroda? Тихон and Милан Б је реаговао/ла на ово 2 Царство Божије није у речи него у сили Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Б Написано Јануар 28, 2013 Пријави Подели Написано Јануар 28, 2013 Čoveče po naslovima ovakvih i sličnih tema ispade da smo mi iz Vojvodine neki antisrbi? Šta vi mislite da je vojvodina stvarno pred ocepljenjem i da stvarno autonomaši imaju podršku naroda? И Жељко је из Војводине, ако сам добро пратио на часу из Темерина коЖељ њацИ је реаговао/ла на ово 1 Не ваља свашта к срцу примати. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
R.Žiskar Написано Јануар 28, 2013 Пријави Подели Написано Јануар 28, 2013 Čoveče po naslovima ovakvih i sličnih tema ispade da smo mi iz Vojvodine neki antisrbi? Šta vi mislite da je vojvodina stvarno pred ocepljenjem i da stvarno autonomaši imaju podršku naroda? А одакле теби идеја да народ неко нешто пита и да народ било шта одлучује? gavrosaurus and коЖељ њацИ је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тихон Написано Јануар 28, 2013 Пријави Подели Написано Јануар 28, 2013 @Милан Бањац: Срем, Банат и Бачка, 3 srcee јуначка! bendoff Милан Б, Candy Butcher and Ignjatije је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драшко Написано Јануар 28, 2013 Пријави Подели Написано Јануар 28, 2013 Не знам колики је проценат аутономаша у Војводини, али мени сте Ви Срби из Војводине, баш оно, прави Срби, бритки , храбри, браните Веру и нацију! то је лични утисак од тога колико сам тамо одлазио, а увек ми је лепо кад одем у НС или већ било где у Војводину! коЖељ њацИ and Candy Butcher је реаговао/ла на ово 2 "Верујем Господе, помози мом неверју" "О жено, велика је вера твоја, нека ти буде како хоћеш" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Candy Butcher Написано Јануар 28, 2013 Пријави Подели Написано Јануар 28, 2013 Не знам колики је проценат аутономаша у Војводини, али мени сте Ви Срби из Војводине, баш оно, прави Срби, бритки , храбри, браните Веру и нацију! то је лични утисак од тога колико сам тамо одлазио, а увек ми је лепо кад одем у НС или већ било где у Војводину! TAKO JEEEE Srbija_smesko Царство Божије није у речи него у сили Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Candy Butcher Написано Јануар 28, 2013 Пријави Подели Написано Јануар 28, 2013 А одакле теби идеја да народ неко нешто пита и да народ било шта одлучује? izgleda da ne poznaješ nas na tlu vojvodine (da ne kažem Vojvođane). Naravno da se pita, nemaš pojama koliko smo mi ovde više vezani za Srbiju i Pravoslavlje! Ti koji hoće da otcepe vojvodinu su komunisti i sinovi komunista, pošto su upropastili srbiju sad hoće da je dokrajče! Презвитер Дарко Јелић је реаговао/ла на ово 1 Царство Божије није у речи него у сили Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Б Написано Јануар 28, 2013 Пријави Подели Написано Јануар 28, 2013 Не знам колики је проценат аутономаша у Војводини, али мени сте Ви Срби из Војводине, баш оно, прави Срби, бритки , храбри, браните Веру и нацију! то је лични утисак од тога колико сам тамо одлазио, а увек ми је лепо кад одем у НС или већ било где у Војводину! Срби у Војводини су један шарениш по себи, има нас са свих страна. Па кад ту још додаш и остале "народе и народности" добијеш интересантну мешавину људи, обичаја и веровања. Јако ми је криво што се тај потенцијал који се јавља управо због различитости које постоје не користи на добро већ се константно нешто као закувава на националној основи, без икакве потребе. Људски односи у Војводини у великој већини случајева су за пример, али свуда има екстремиста. Не ваља свашта к срцу примати. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Б Написано Јануар 28, 2013 Пријави Подели Написано Јануар 28, 2013 @Милан Бањац: Срем, Банат и Бачка, 3 srcee јуначка! bendoff Како се болдује братија преко Тисе Не ваља свашта к срцу примати. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Јануар 28, 2013 Пријави Подели Написано Јануар 28, 2013 Не бих се сложио са насловом теме. Није то војвођанска већ војвођанерска офанзива. Војвођани су људи (многих националности) који живе у Војводини и који имају једну државу као своју - Србију. Војвођанери су нешто друго. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
feeble Написано Јануар 28, 2013 Пријави Подели Написано Јануар 28, 2013 Čoveče po naslovima ovakvih i sličnih tema ispade da smo mi iz Vojvodine neki antisrbi? Šta vi mislite da je vojvodina stvarno pred ocepljenjem i da stvarno autonomaši imaju podršku naroda? Полако али сигурно, бојим се да ће доћи и до тога. Шта се десило са Црном Гором? За почетак "Ди су наши новци" доста људи успева да исцима против Београда, колико год то глупо звучало. Слово Љубве Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
R.Žiskar Написано Јануар 28, 2013 Пријави Подели Написано Јануар 28, 2013 izgleda da ne poznaješ nas na tlu vojvodine (da ne kažem Vojvođane). Naravno da se pita, nemaš pojama koliko smo mi ovde više vezani za Srbiju i Pravoslavlje! Ti koji hoće da otcepe vojvodinu su komunisti i sinovi komunista, pošto su upropastili srbiju sad hoće da je dokrajče! Изгледа. Онда не познајем ни свог оца, ни деду и бабу, ни брата, ни стрица...а и сам себи сам повелика непознаница по тој претпоставци. То што ти мислиш да има "вас" који мислите као ти нешто много је проблем твоје перцепције. Моја искуства су другачија. Бар са људима које познајем у Новом Саду и Банату. Сад ћу да ти објасним. То су људи који гледају своја посла и не баве се "високом политиком". Немају обичај да се истичу и да се бусају у груди. Ћуте и раде. Помогну ако тражиш помоћ али помоћ не намећу. Са друге стране имаш машинерију којој није циљ тај грађанин који ћути и ради. Њихов циљ је да оне који дигну глас и који "таласају" спусте на земљу. Да их направе смешним и да их направе страшним, како буде прилике. Зато је испреплетана и прича о осигурању и прича о ћирилици. Да се Власи не досете да није све економија. Кажеш више везани за Православље? Извини, а колико православометара ти поседујеш? Је л` то кренуло неко такмичење а да ми не знамо? Дај да се укључимо, испаде да су већи и "правији" сви који не живе на територији уже Србији, а ми не знамо правила игре...те Срби из Босне су прави, те Срби из Хрватске су прави, сад ето и Срби из Војводине су правији, само рођени у Србији испадоше нешто криви. Мени ту нешто не штима... И зато ово није "не познајете ви нас" прича, него врло озбиљна прича којој не треба ушушкавање у лажну сигурност. А лажна сигурност је "мирно спавај нано..." логика. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Б Написано Јануар 28, 2013 Пријави Подели Написано Јануар 28, 2013 Полако али сигурно, бојим се да ће доћи и до тога. Шта се десило са Црном Гором? За почетак "Ди су наши новци" доста људи успева да исцима против Београда, колико год то глупо звучало. Па нек Београд разреши ту дилему, једноставно и транспарентно. На тај начин би зачепили уста свима који потежу овај аргумент. Милан Ракић је реаговао/ла на ово 1 Не ваља свашта к срцу примати. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука