Jump to content

Да ли пушите или зашто је толико тешко оставити дуван?

Оцени ову тему

Srdjan

164 члановâ је гласало

1. 1. Да ли пушите?

• Не.
      73
    • Да.
      40
    • Запалим понекад.
      4
    • Бивши сам пушач.
      47

Препоручена порука

pušenje tj. stav o istom je odličan filter kroz koji možete propustiti nekog pravoslavca ako želite da vidite kakva mu je duhovnost... kapirate... filter

Ваљда какав му је став о пушачима?

Подели на овим сајтовима

• Одговори 412
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

@@Milica Starovic,

Добродошла!  

Hvala vam, divni ste i dragi. Inace sam se prvi put prikljucila nekoj temi na forumu, pa mi nemojte zameriti ako se ne snalazim najbolje, kad sam novajlija totalni :)

Подели на овим сајтовима

Ваљда какав му је став о пушачима?

pa to ti kažem... eto recimo meni je grčki monah sa svete gore 15 min objašnjavao da pušenje i nije neki greh jer tako samo štetiš sebi ali ne i drugima... možete misliti kako sam se zbunio. čovek koji mu je kum me ponudio cigaretom i reko - slobodno uzmi, otac kaže da se ne stidiš od njega... a ja mu onako licemerno i pun sebe kažem - prevedite mu (pošto je na grčkom bio razgovor) da me je sramota od Boga a ne od njega...

posle smo ovom monahu ispustili gume na džipu a na šajbni mu nacrtali cigaretu kako se dimi a oni nas jurili oko manastira sve dok nismo pobegli u podrum gde nas je sakrio jedan iskušenik...

i šta ja nakon toga da pomislim o pušenju... prosto ti dodje da kažeš - pa da zapalimo jednu!

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

@@w.a.mozart,

Ово се зове обилазак манастира... 

ćuti ne smem da kažem koji je manastir ... neko bi unajmio snajperistu

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

@@w.a.mozart,

Пушење јесте грех из најмање два разлога:

- убија те

- краде ти слободу (постајеш зависник)

Та прича "мањи", "већи" грех је утицај схоластике на све нас, нажалост. "Смртни грех" (како читамо у нашим црквеним календарчићима има их "седам") је најобичнији плеоназам. Сваки грех је смртан. Шта то значи схватамо тек онда када се ослободимо схоластике и јуридике. Нажалост, све чешће међу православним хришћанима чујемо две крајности, када је грех у питању. Једна крајност је гвоздена фарисејштина, где су принципи важнији од живог човека. Ту би те за главу скратили ради принципа (закона, правила и сл.) Друга крајност је тзв. "пинк православље" и релативизовање греха, теорија "лако ћемо". Грешника не треба осуђивати (сви смо ми грешници), али се против греха треба борити. Како се ово двоје мири - е то је онда аутентично Православље. Нажалост, нема их много који га знају.

Подели на овим сајтовима

Пушио сам дуго, од седамнаесте до двадесет и пете. И то сам стварно уживао у цигаретама. Било је периода када сам пушио по две пакле дневно, било периода када сам смњивао, једно време сам пупшио само томпусе и цигарилосе, али је поента била да нисам био физички никад навучен, знао сам да могу без тога, али ми је био трип у глави колико ми је добро, стварно ми је било уживање. Нисам ни имао жељу да их баталим претерану, јер нисам видео чему то, иако сам био свестан штетности пушења. 

Чак сам пред прво причешће баталио цигарете на недељу дана док сам постио на води (много је код тог причешћа било лицемерја и погрешних ствари, ал ајд сад), а онда, чим се све то завршило, запалио цигарету ко да нисам ни прекидао.

Ал онда почео да се исповедам и стално ме је исповедник укоравао због цигарета. И мени онда било глупо да стално понављам исте грехе, и контао да се макар једне ствари отарасим и сконтао пушење као линију мањег отпора, у смислу да ћу се најлакше отарасити пушења. И једном када сам заиста одлучио није било тешко. Смањивао сам једно 15 - ак дана, а онда, када сам дошао дотле да у два дана испушим једну или ниједну цигарету, дефинитивно сам престао и од тад више нисам запалио. 

И ту сам сконтао колико је битно да ти прво сам са собом нешто преломиш, после тога и Бог помаже, и ништа није тешко, али треба да одлучиш, да се одлепиш од тога чему робујеш. Ту сам први пут и почео да учим о разграничењу између онога "Боже, помози" и "Боже, уради магисјкси уместо мене и иди против моје слободне воље", мада и данас тешико иде, друга би солуција била далеко лакша :)

Наравно, све одмах постало боље, након метар дана сам по првиу пут могао до краја да удахнем ваздух, храна постала боља, и нешто што још не могу да објасним: постао сам далеко срећнији и генерално веселији. Дал је то од вишка кисеоника у крви, дал од мањка отрова, дал од сазнања да сам један од много окова скинуо, не знам, ал далеко боље сам се осећао генерално.

Е, да, и ја понекад сањам да сам поново пропушио и тужан сам у сну јер сам себи то дозволио, а кад се пробудим, као да осетим онај одвратни укус цигарете у устима...

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

Није он крив (о.Јоил). Криви су ови што га каче по јутјубу.

a ni jutjub nije nevin ,ako ćemo pošteno... 4869

Aco, slažem se sa svime što si rekao... pušenje jeste greh al mi bilo neverovatno (tada) da monah tako razmišlja... sad mi je to nešto skroz normalno, da sretnem tako monahe koji bulazne... zahvaljujući izmedju ostalog i tjubu

ovo mi je ipak najbolji od svih

http://www.youtube.com/watch?v=FkMdYPB1uD4

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

Грех, за разлику од почетка, сада господари тобом, твојом слободом

greh je i ako volis jogurt,jagnjetinu

život je greh zar ne ? 

није битно ко сам ја, већ ко си ти !

Подели на овим сајтовима

Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life?
Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women.

Подели на овим сајтовима

Ne pušim. Ali puše moji roditelji. Pre oko godinu dana oboje bace cigare. I ne znam šta im bi, skoro su opet počeli. Kad sam ih video kako dime smorio se...

Ne treba nikad zaboraviti koliku je opasna zavisnost, i koliko se lako postaje zavisnik. Uostalom, nijedan heroinski zavisnik na početku nije verovao da će ga to savladati.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...