Jump to content

Да ли пушите или зашто је толико тешко оставити дуван?

Оцени ову тему

Srdjan

164 члановâ је гласало

1. 1. Да ли пушите?

• Не.
      73
    • Да.
      40
    • Запалим понекад.
      4
    • Бивши сам пушач.
      47

Препоручена порука

Пушио сам 10 година по једну паклу дневно. И онда на два дана пред славу 2005. године некако чудесно престанем. Заправо дао сам мојима пар хиљада да спреме славу, и молитвама нашег небесног заштитника излечио сам се од те напасти. Хвала Богу.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 406
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Hvala Bogu, nisam zavisna od duvana, ali moj otac je bio. Žao mi je kad vidim nekoga sa cigarom, jer se setim svih muka koje smo prošli... Moj brat od tetke je takođe pušio, ali kad je video mog oca dva dana pred smrt - koliko ga je bolest promenila, iscrpila, izmučila... uplašio se i ostavio duvan. Iako znam da je većini pušača gotovo nemoguće da ostavi duvan, opisaću kako izgleda pušačka bolest i smrt kao mali pokušaj da pomognem nekome od vas da prekine sa pušenjem. Naravno, ne oboli svako ko puši, ali onom ko oboli nema spasa... preostaje mu samo nekoliko nedelja ili meseci, a u najboljem slučaju do godinu dana (ako se bolest nešto ranije otkrije). Činjenica je da u Srbiji vlada epidemija kancera.

Dakle, moj otac je dugo godina pušio... na kraju je dobio kancer pluća, ''carcinome microcellulare''. Mikrocelularni karcinom pluća je izrazito zloćudan, najgori od najgorih, obično smešten centralno i većinom slučajeva povezan je sa pušenjem cigareta, pa ga onkolozi nazivaju ''pušački kancer''. U odnosu na druge vrste kancera pluća, ima najlošiju prognozu i male terapijske mogućnosti. Većinom se dijagnostikuje u poslednjem stadijumu bolesti, tokom metastaza, pa se uglavnom leči hemoterapijom (a ne hirurški). Simptomi su: iskašljavanje krvi, izrazito jak bol u plućima, gušenje i stalna borba za kiseonik, bolovi u kostima, drastičan gubitak u telesnoj težini, opšta slabost. 

Mom ocu je postavljena dijagnoza malo pre nastanka metastaza, a metastaza se razvijala u plućima. Borili smo se 7 i po meseci i izgubili bitku. Umire se vrlo polako i bolno... oboleli se nekoliko sati bori za vazduh - bukvalno guta vazduh, pre nego što umre.

Kako da se neko odvikne od pušenja?! Verujem da je teško (jer je i moj otac to jednom pokušao), ali ne i da je nemoguće.
Korisno bi bilo da vidi obolele od ove bolesti na onkologiji, da odlazi na groblje i razmišlja o tome, da pokuša sa alternativnim vidovima odvikavanja - npr. čaj, tj. čajna mešavina (najbolje kupiti u apoteci instituta ''Josif Pančić''), zatim svakog jutra pre pranja zuba mućkati ulje u ustima - nerafinisano, hladno ceđeno od semenki suncokreta (pročitajte o tome na guglu)... I naravno, molitva. Molitva čini čuda!

Ko uspe da ostavi duvan, potrebno je deset godina da prođe dok mu se očiste pluća!

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...